Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Het Koninklijk Concertgebouworkest treedt op voor de Nachtwacht

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
In het Jaar van Rembrandt geeft het Koninklijk Concertgebouworkest op vrijdagavond 24 mei een concert voor de Nachtwacht in het Rijksmuseum. Een twintigtal orkestmusici zal werk spelen van Haydn en Mozart. Hierbij zullen ook historische instrumenten uit de collectie van het Rijksmusem worden ingezet. Dit meldt het Rijksmuseum. 
Het is voor het eerst dat deze instrumenten worden bespeeld sinds ze deel uitmaken van de collectie van het Rijksmuseum. Het concert is onderdeel van het programma Muziek in het Rijksmuseum, dat mogelijk wordt gemaakt dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij. "De allerbeste musici bespelen onze historische instrumenten. Het is fantastisch dat we met deze samenwerking onze collectie levend houden", zo zegt Taco Dibbits, directeur van het Rijksmuseum.
 

Natuurhoorn

 
Solohoornist Laurens Woudenberg zal de natuurhoorn bespelen die gebouwd is door Jean-Louis Antoine Halary (Parijs, ca. 1850). De hoorn was onderdeel van de instrumentenverzameling van Willem Mengelberg, die vijftig jaar chef-dirigent van het Concertgebouworkest was. In 2017 schonk Jaap Prinsen, oud-hoornist van het Koninklijk Concertgebouworkest, het instrument aan het Rijksmuseum.
 
Laurens Woudenberg is te horen als solist in Mozarts Hoornconcert in Es groot, KV 495. In delen uit Mozarts Musikalischer Spass, KV 522 spelen de hoornisten Laurens Woudenberg en Fons Verspaandonk beiden op een natuurhoorn.
 

Viool

 
Concertmeester Liviu Prunaru zal in Haydns Vioolconcert in C groot, Hob. VII, soleren op een viool uit circa 1610, gebouwd door Giovanni Paolo Maggini (ca. 1580 – ca. 1630). Het Rijksmuseum heeft deze viool in langdurig bruikleen van het Haags Gemeentemuseum.
 
Het concert vindt plaats in het kader van het Jaar van Rembrandt. Muziek in het Rijksmuseum wordt mogelijk gemaakt dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij.
 
Door: Nationale Recreatiegids
21 juni '24 ( 9:33)

Nieuw cabaretprogramma in 2025 voor Yentl en de Boer

Het duo Yentl en de Boer gaat in 2025 het theater in met een nieuw cabaretprogramma. Het thema van Rekhalzen, dat op 20 juni 2025 in première gaat, is groots dromen. Dat heeft hun impresariaat Sjoege vrijdag bekendgemaakt.

21 juni '24 ( 8:40)

Brandbrief Nederlands Film Festival aan Utrecht voor behoud subsidie

Het Nederlands Film Festival (NFF) heeft donderdagochtend een brandbrief overhandigd aan Utrecht voor het behoud van de subsidie. Marjolijn Bronkhuyzen, zakelijk directeur van het NFF, gaf de brief voor het college van burgemeester en wethouders aan cultuurwethouder Eva Oosters. De brief is geschreven door de Utrechtse filmmaker Jean van de Velde en werd duizenden keren ondertekend. Onder anderen Paul Verhoeven, Georgina Verbaan, Monique van de Ven, Nasrdin Dchar en Fedja van Huêt zetten hun handtekening.

20 juni '24 (13:21)

Tentoonstelling ‘Movements’ in Museum Hilversum over kracht van sport

Museum Hilversum opent op zaterdag 13 juli de tentoonstelling ‘Movements’. Hierin vertellen tien internationale fotografen en kunstenaars de persoonlijke verhalen van mensen in de sport. Onder meer Andrea Bruce, Denis Darzacq en Newsha Tavakolian hebben op beeld vastgelegd hoe mensen fysieke en mentale obstakels overwinnen door sport, en hoe dit ook weerstand biedt tegen heersende normen. Dit meldt Museum Hilversum. 

20 juni '24 ( 9:27)

Zomerlezengedicht dit jaar geschreven door winnaar De Slimste Mens

Martin Rombouts, die begin 2023 het 21e seizoen van De Slimste Mens won, schrijft dit jaar het Zomerlezengedicht. Dat heeft boekenkoepel CPNB donderdag bekendgemaakt. Het gedicht, met als titel Het was zonnig dus ik moest aan je denken, wordt de komende tien dagen op 100.000 gratis ansichtkaarten door het hele land verspreid.

20 juni '24 ( 8:53)

Documentaire Jan Cremer opnieuw uitgezonden door AVROTROS

AVROTROS zendt woensdagavond de documentaire De materie van Jan Cremer opnieuw uit. Dat doet de omroep vanwege het overlijden van de schrijver en kunstenaar. Cremer overleed woensdagochtend op 84-jarige leeftijd.

20 juni '24 ( 8:35)

Jan Cremer schudde de Nederlandse cultuur op als multi-talent, stelt Stedelijk Museum

Jan Cremer was een artistiek multi-talent dat belangrijk is geweest voor Nederland. Dat zegt Rein Wolfs, directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam, in reactie op het overlijden van de 84-jarige schrijver en schilder. "Hij was met name zo belangrijk omdat hij de Nederlandse cultuur zo heeft opgeschud, wakker geschud, zoals alleen hij dat kon. Hij stak daarmee boven het maaiveld uit en we zullen hem daarom herinneren."

19 juni '24 (13:40)

Schrijver en schilder Jan Cremer (84) overleden

Schrijver en schilder Jan Cremer is woensdagochtend op 84-jarige leeftijd overleden, meldt uitgeverij De Bezige Bij. De auteur wordt in besloten kring begraven. "Hij schreef zoals hij schilderde, hij schilderde zoals hij schreef", zegt zijn vrouw Babette Cremer.

19 juni '24 (13:10)

Vanaf augustus staan in Eindhoven zes weekenden in het teken van kunst voor jongeren

Eindhoven staat vanaf augustus voor zes weekenden lang in het teken van kunst voor jongeren. Met de Jong Cultuur Weekenden willen zeventien cultuurorganisaties zoveel mogelijk jongeren hun creatieve talenten laten ontdekken, meldt AD.

19 juni '24 ( 8:50)

Koning krijgt rondleiding langs werk van kunstenaar Kandinsky

Koning Willem-Alexander heeft dinsdag tijdens de rondleiding langs de Kandinsky-tentoonstelling in het door hem geopende H'ART Museum in Amsterdam uitleg gekregen over het werk van de abstracte kunstenaar. De koning stond onder meer even stil bij een groot werk van de geboren Rus uit 1912.

18 juni '24 (15:43)

Koningin Máxima heropent het vernieuwde Museum Hindeloopen

Koningin Máxima heeft dinsdagmiddag het vernieuwde Museum Hindeloopen geopend. Het museum, dat sinds 1919 in het voormalige stadhuis van de Friese plaats is gehuisvest, is geheel gerenoveerd en uitgebreid.