Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Boijmans sluit af met Bauhaus

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam gaat vanaf vandaag al gedeeltelijk dicht voor een renovatie, die uiteindelijk zeven jaar gaat duren. Om te beginnen sluit het Van der Steurgebouw (met de vaste collectie). Het Bodongebouw blijft echter tot en met 26 mei open. Het zal nog een expositie herbergen over het Bauhaus, de legendarische Duitse ontwerpschool die een eeuw geleden werd opgericht, en de relatie van deze academie met Nederland.

Hoewel het Bauhaus slechts bestond van 1919 tot 1933 en in totaal maar 1.250 studenten telde, is de naam nu nog bijna mythisch en trekt het schoolgebouw in Dessau, voorbeeld voor de Rotterdamse Van Nellefabriek uit 1931, zo'n honderdduizend bezoekers per jaar. De invloed van de opleiding met haar zo eigen filosofieën is nog te zien in de hedendaagse vormgeving. In Weimar en Dessau, de plaatsen waar het Bauhaus een tijd gevestigd was, houden ze de eer van de opleiding dan ook hoog: daar gaan nieuwe musea over de school open.

Boijmans opent 9 februari met een expositie met achthonderd objecten als gebruiksvoorwerpen, meubels, sieraden, tekeningen en architectuurfoto's. Bauhaus-spullen zijn niet superzeldzaam. De leerlingen moesten produceren en verkopen, samen met de industrie. Was de opleiding direct na de oprichting nog ambachtelijk, vooral na de verhuizing naar Dessau werd er ontworpen voor en met de opkomende fabrieken: simpele strakke spullen, zoals die tot op heden worden gewaardeerd en vervaardigd.

Uitwisseling

Boijmans belicht niet alleen het Bauhaus zelf, maar in 23 'satelliet-presentaties' vooral de connecties en wisselwerking met Nederland. Die waren intensief, zegt samenstelster Mienke Simon Thomas. Er namen en gaven Nederlanders les bij het Bauhaus.

De bekendste leerling was tekenaar, schilder en ontwerper Paul Citroen, die er werd geïnspireerd tot de oprichting van de Nieuwe Kunstschool in Amsterdam. Benno Premsela, gezaghebbend ontwerper in naoorlogs Nederland, studeerde er. De bekendste docent was Piet Zwart, die er korte tijd les gaf in typografie. De veelzijdige Theo van Doesburg werd er weliswaar niet uitgenodigd om les te geven, maar deed het op eigen houtje toch en wist zo flink invloed uit te oefenen.

Ook werd er heen en weer gereisd van het Bauhaus naar Nederland en andersom. Zo brachten de architecten H. P. Berlage en J.J.P. Oud er werkbezoeken. Tevens waren er over en weer logeerpartijen, waarbij van alles werd uitgewisseld en zijn weg vond naar andere opleidingen en bijvoorbeeld vaktijdschriften.

De tentoonstelling nederland ⇄ bauhaus – pioniers van een nieuwe wereld gaat 9 februari van start en zal lopen tot en met 26 mei. 

Door: ANP

13 juni '24 ( 9:25)

Koning Willem-Alexander opent tentoonstelling dak Koninklijk Paleis Amsterdam

Koning Willem-Alexander opent op 27 juni de expositie 'Hoog! Kijk omhoog. Een dak vol verhalen' in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Bezoekers krijgen van 29 juni tot en met 22 september de kans om de kunstwerken die normaal boven op het dak staan, in het Paleis van dichtbij te bekijken. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) woensdag bekendgemaakt.

13 juni '24 ( 8:45)

Edward van de Vendel winnaar van Theo Thijssen-prijs voor kinder- en jeugdliteratuur

De Theo Thijssen-prijs, de driejaarlijkse prijs voor kinder- en jeugdliteratuur, gaat deze keer naar Edward van de Vendel. De jury is vol lof over zijn taalgebruik "met nieuwe woorden, originele beelden en fonkelende dialogen". Het gezelschap omschrijft zijn oeuvre verder als "geloofwaardig, oprecht en warmhartig".

13 juni '24 ( 8:30)

Dit is Nederland, praatprogramma EO, stopt na deze week

Het EO-praatprogramma Dit is Nederland stopt na deze week. Dat bevestigt een woordvoerder van de NPO aan het ANP na berichtgeving van het AD. De eerste aflevering van het programma was op 15 april. Het werd elke maandag- en donderdagmiddag uitgezonden.

12 juni '24 (12:37)

Nieuwe naam en koers voor Cobra Museum in Amstelveen

Het noodlijdende Cobra Museum in Amstelveen gaat zijn koers veranderen om het hoofd boven water te houden. Niet alleen krijgt het een nieuwe naam, ook de doelgroep van het museum gaat veranderen. Straks krijgt het de naam Museum Cobra en krijgt naast de vaste collectie nieuwe tentoonstellingen die de jeugd moeten aanspreken, meldt NOS.

12 juni '24 ( 8:55)

NPO onderzoekt nieuwe quiz, mogelijk opvolger Per Seconde Wijzer

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) onderzoekt de mogelijkheden voor een nieuwe quiz bij BNNVARA. Dat bevestigt een woordvoerder van de NPO na berichtgeving van het AD dinsdag. Volgens de krant zou de nieuwe quiz mogelijk de opvolger worden van Per Seconde Wijzer, dat al sinds 1967 op de Nederlandse televisie te zien is. BNNVARA noemt het "eeuwig zonde" als de langlopende quiz mogelijk plaats moet maken.

11 juni '24 (14:14)

Tweede Kamer ontvangt petitie tegen btw-verhoging van boekenbranche

De petitie van de boekenbranche tegen de voorgenomen btw-verhoging is dinsdagmiddag aangeboden aan de Tweede Kamer. Initiatiefnemer Eveline Aendekerk, de directeur van boekenkoepel Stichting CPNB, overhandigde de ruim 285.000 gebundelde handtekeningen samen met auteurs als Simone van der Vlugt, Pieter Koolwijk en Tommy Wieringa.

11 juni '24 (12:31)

Museum De Fundatie in Zwolle maakt fout met salaris omstreden oud-directeur

Museum De Fundatie heeft een fout gemaakt in de boekhouding. Het salaris van de omstreden oud-directeur van het museum, Ralph Keuning, is niet meegenomen in de boekhouding. In 2022 vertrok Keuning na meerdere klachten over zijn ‘autoritaire houding’. Nu blijkt dat hij bijna 100.000 euro ontving van het museum, dat al langere tijd in de financiële penarie zit. Dat meldt RTV Oost.

10 juni '24 (12:36)

Met documentaire gaat Mysteryland in op diepere betekenis van festivals

Het bekende festival Mysteryland heeft naast het organiseren van een festival nog een taak op zich genomen. Onlangs heeft het festival een documentaire uitgebracht: Tomorrow is a Mystery’. Hierin worden archiefbeelden van dertig jaar festivals onthult, met beelden van oldschool dancetracks en interview met onder ander Armin van Buuren, Cynthia Spiering, experts en oprichters, meldt Marketing Tribune. 

10 juni '24 ( 8:58)

Gemeente Den Haag dreigt subsidie cabarettheaters te schrappen

De gemeente Den Haag dreigt de subsidie voor de theaters PePijn en Diligentia te schrappen. Dat meldt directeur Hilko Folkeringa aan Den Haag FM. Een adviescommissie van de gemeente zegt een "herkenbare signatuur" te missen bij de twee podia, waar vooral cabaretiers optreden.

07 juni '24 (15:28)

Carte Blanche voor kunst en cultuur in Flevoland

Carte Blanche is een belangrijk platform voor ‘nieuwe makers’, het brede publiek en de culturele sector in Flevoland.