Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Toneelstuk Het Duel van Tsjechov voor het eerst in Nederland

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Voor het eerst wordt in Nederland Het duel van Anton Tsjechov als toneelvoorstelling gespeeld. Acteur Jacob Derwig en regisseur Jeroen De Man bundelen hun krachten in de bewerking van deze tekst: "De voorstelling moet aanvoelen als een koortsachtige nachtmerrie." Op 12 januari gaat het stuk in première. Dit meldt het Nationale Theater.

Derwig en De Man gebruikten de novelle van Tsjechov vooral als inspiratiebron: "Wij voelen geen behoefte om het boek rechtstreeks op het podium te zetten. We willen er onze eigen voorstelling van maken." Acteurs Joris Smit en Jacob Derwig spelen de hoofdrollen. Daarnaast maken Jacqueline Blom, Teun Luijkx. Jaap Spijkers, Hein van der Heijden, Violet Braakman en Rabbi Jallo de cast compleet. "Het duel speelt zich af in een gesloten gemeenschap, waarin mensen elkaar helemaal gek maken. Iedereen zoekt naar een uitweg", vertelt De Man. "Het duel lijkt onvermijdelijk, maar hoe dan en waarom? En zijn deze mannen wel zo zwart-wit als zij zich doen voorkomen? Dat vind ik spannend aan deze novelle." Niet alleen Lajewski en Von Koren zijn in duel. "Alle personages zijn in gevecht met zichzelf en elkaar. Het hele stadje kijkt met argusogen en misschien ook wel afgunst naar Lajewski, die leeft zonder zich iets aan te trekken van 'hoe het hoort'. Het is een tikkende tijdbom."

Het duel is een coproductie van Het Nationale Theater en Toneelgroep Oostpool. Van 8 tot en met 11 januari 2019 zijn er try-outs van het toneelstuk in de Koninklijke Schouwburg Den Haag. Dit is ook de plek waar het stuk op 12 januari in première gaat. Daarna gaat de voorstelling op tournee. Voor meer informatie:  https://www.hnt.nl/voorstellingen/1424/Het_Nationale_Theater/Het_duel.

Door: redactie Nationale Recreatiegids

 
13 juni '24 ( 9:25)

Koning Willem-Alexander opent tentoonstelling dak Koninklijk Paleis Amsterdam

Koning Willem-Alexander opent op 27 juni de expositie 'Hoog! Kijk omhoog. Een dak vol verhalen' in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Bezoekers krijgen van 29 juni tot en met 22 september de kans om de kunstwerken die normaal boven op het dak staan, in het Paleis van dichtbij te bekijken. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) woensdag bekendgemaakt.

13 juni '24 ( 8:45)

Edward van de Vendel winnaar van Theo Thijssen-prijs voor kinder- en jeugdliteratuur

De Theo Thijssen-prijs, de driejaarlijkse prijs voor kinder- en jeugdliteratuur, gaat deze keer naar Edward van de Vendel. De jury is vol lof over zijn taalgebruik "met nieuwe woorden, originele beelden en fonkelende dialogen". Het gezelschap omschrijft zijn oeuvre verder als "geloofwaardig, oprecht en warmhartig".

13 juni '24 ( 8:30)

Dit is Nederland, praatprogramma EO, stopt na deze week

Het EO-praatprogramma Dit is Nederland stopt na deze week. Dat bevestigt een woordvoerder van de NPO aan het ANP na berichtgeving van het AD. De eerste aflevering van het programma was op 15 april. Het werd elke maandag- en donderdagmiddag uitgezonden.

12 juni '24 (12:37)

Nieuwe naam en koers voor Cobra Museum in Amstelveen

Het noodlijdende Cobra Museum in Amstelveen gaat zijn koers veranderen om het hoofd boven water te houden. Niet alleen krijgt het een nieuwe naam, ook de doelgroep van het museum gaat veranderen. Straks krijgt het de naam Museum Cobra en krijgt naast de vaste collectie nieuwe tentoonstellingen die de jeugd moeten aanspreken, meldt NOS.

12 juni '24 ( 8:55)

NPO onderzoekt nieuwe quiz, mogelijk opvolger Per Seconde Wijzer

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) onderzoekt de mogelijkheden voor een nieuwe quiz bij BNNVARA. Dat bevestigt een woordvoerder van de NPO na berichtgeving van het AD dinsdag. Volgens de krant zou de nieuwe quiz mogelijk de opvolger worden van Per Seconde Wijzer, dat al sinds 1967 op de Nederlandse televisie te zien is. BNNVARA noemt het "eeuwig zonde" als de langlopende quiz mogelijk plaats moet maken.

11 juni '24 (14:14)

Tweede Kamer ontvangt petitie tegen btw-verhoging van boekenbranche

De petitie van de boekenbranche tegen de voorgenomen btw-verhoging is dinsdagmiddag aangeboden aan de Tweede Kamer. Initiatiefnemer Eveline Aendekerk, de directeur van boekenkoepel Stichting CPNB, overhandigde de ruim 285.000 gebundelde handtekeningen samen met auteurs als Simone van der Vlugt, Pieter Koolwijk en Tommy Wieringa.

11 juni '24 (12:31)

Museum De Fundatie in Zwolle maakt fout met salaris omstreden oud-directeur

Museum De Fundatie heeft een fout gemaakt in de boekhouding. Het salaris van de omstreden oud-directeur van het museum, Ralph Keuning, is niet meegenomen in de boekhouding. In 2022 vertrok Keuning na meerdere klachten over zijn ‘autoritaire houding’. Nu blijkt dat hij bijna 100.000 euro ontving van het museum, dat al langere tijd in de financiële penarie zit. Dat meldt RTV Oost.

10 juni '24 (12:36)

Met documentaire gaat Mysteryland in op diepere betekenis van festivals

Het bekende festival Mysteryland heeft naast het organiseren van een festival nog een taak op zich genomen. Onlangs heeft het festival een documentaire uitgebracht: Tomorrow is a Mystery’. Hierin worden archiefbeelden van dertig jaar festivals onthult, met beelden van oldschool dancetracks en interview met onder ander Armin van Buuren, Cynthia Spiering, experts en oprichters, meldt Marketing Tribune. 

10 juni '24 ( 8:58)

Gemeente Den Haag dreigt subsidie cabarettheaters te schrappen

De gemeente Den Haag dreigt de subsidie voor de theaters PePijn en Diligentia te schrappen. Dat meldt directeur Hilko Folkeringa aan Den Haag FM. Een adviescommissie van de gemeente zegt een "herkenbare signatuur" te missen bij de twee podia, waar vooral cabaretiers optreden.

07 juni '24 (15:28)

Carte Blanche voor kunst en cultuur in Flevoland

Carte Blanche is een belangrijk platform voor ‘nieuwe makers’, het brede publiek en de culturele sector in Flevoland.