Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

VVD: subsidie van hoge naar lage cultuur

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Van carnavalsoptochten tot carbidschieten en van bloemencorso's tot schutterijfeesten. De VVD wil meer geld steken in 'lage cultuur' en 'hoge cultuur' zoals opera en ballet minder subsidiëren. Ook verantwoordelijk minister Ingrid van Engelshoven vindt dat volkscultuur "aandacht verdient'', maar wil niet dat dat ten koste gaat van andere cultuuruitingen.

Het liberale Tweede Kamerlid Thierry Aartsen pleit voor het "eerlijker'' verdelen van de subsidie voor cultuur. "De verhouding is scheef, dat moet eerlijker. Op volkscultuur wordt in Den Haag nog wel eens neergekeken'', aldus de 28-jarige Bredanaar. "Er gaat 7 miljoen euro naar het Concertgebouworkest, dat per jaar 210.000 bezoekers trekt, en nul euro naar het bloemencorso, waar op één dag een miljoen mensen heengaan. Dat vind ik raar.''

Van Engelshoven is het met Aartsen eens dat "ook daar aandacht voor moet zijn. Maar we moeten niet verschillende soorten cultuur tegen elkaar opzetten.'' Ze vindt dat de VVD'er "een beetje appels en peren'' vergelijkt.

Cultuurbegroting

De D66-minister wil niet zeggen of ze de portemonnee trekt voor folklore. Het kabinet, dat behalve de VVD ook steunt op geestverwanten CDA en ChristenUnie, beloofde bij zijn aantreden "meer middelen voor het behoud en de ontwikkeling van volkscultuur''. Maandag behandelt de Tweede Kamer de cultuurbegroting en dan "gaat u horen wat we precies gaan doen'', verzekert Van Engelshoven.

Aartsen borduurt met zijn opmerkingen voort op uitlatingen van onder meer partijgenoot Halbe Zijlstra. Die joeg twee kabinetten geleden als verantwoordelijk staatssecretaris de kunst- en cultuurwereld in de gordijnen met stevige bezuinigingen. Ook zijn opvattingen dat cultuur de eigen broek meer moet ophouden en de mening van bezoekers zwaarder moet wegen dan die van deskundigen vielen verkeerd.

Aartsen, die zijn officiële debuut in de Kamer nog moet maken, deed zijn uitspraken in een vraaggesprek met de Volkskrant. Hij blikte daarin ook terug op de commotie rond zijn aantreden over een aantal omstreden twitterberichten. Voor één van de gewraakte tweets bood hij zijn verontschuldigingen aan.

Door: ANP

13 juni '24 ( 9:25)

Koning Willem-Alexander opent tentoonstelling dak Koninklijk Paleis Amsterdam

Koning Willem-Alexander opent op 27 juni de expositie 'Hoog! Kijk omhoog. Een dak vol verhalen' in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Bezoekers krijgen van 29 juni tot en met 22 september de kans om de kunstwerken die normaal boven op het dak staan, in het Paleis van dichtbij te bekijken. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) woensdag bekendgemaakt.

13 juni '24 ( 8:45)

Edward van de Vendel winnaar van Theo Thijssen-prijs voor kinder- en jeugdliteratuur

De Theo Thijssen-prijs, de driejaarlijkse prijs voor kinder- en jeugdliteratuur, gaat deze keer naar Edward van de Vendel. De jury is vol lof over zijn taalgebruik "met nieuwe woorden, originele beelden en fonkelende dialogen". Het gezelschap omschrijft zijn oeuvre verder als "geloofwaardig, oprecht en warmhartig".

13 juni '24 ( 8:30)

Dit is Nederland, praatprogramma EO, stopt na deze week

Het EO-praatprogramma Dit is Nederland stopt na deze week. Dat bevestigt een woordvoerder van de NPO aan het ANP na berichtgeving van het AD. De eerste aflevering van het programma was op 15 april. Het werd elke maandag- en donderdagmiddag uitgezonden.

12 juni '24 (12:37)

Nieuwe naam en koers voor Cobra Museum in Amstelveen

Het noodlijdende Cobra Museum in Amstelveen gaat zijn koers veranderen om het hoofd boven water te houden. Niet alleen krijgt het een nieuwe naam, ook de doelgroep van het museum gaat veranderen. Straks krijgt het de naam Museum Cobra en krijgt naast de vaste collectie nieuwe tentoonstellingen die de jeugd moeten aanspreken, meldt NOS.

12 juni '24 ( 8:55)

NPO onderzoekt nieuwe quiz, mogelijk opvolger Per Seconde Wijzer

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) onderzoekt de mogelijkheden voor een nieuwe quiz bij BNNVARA. Dat bevestigt een woordvoerder van de NPO na berichtgeving van het AD dinsdag. Volgens de krant zou de nieuwe quiz mogelijk de opvolger worden van Per Seconde Wijzer, dat al sinds 1967 op de Nederlandse televisie te zien is. BNNVARA noemt het "eeuwig zonde" als de langlopende quiz mogelijk plaats moet maken.

11 juni '24 (14:14)

Tweede Kamer ontvangt petitie tegen btw-verhoging van boekenbranche

De petitie van de boekenbranche tegen de voorgenomen btw-verhoging is dinsdagmiddag aangeboden aan de Tweede Kamer. Initiatiefnemer Eveline Aendekerk, de directeur van boekenkoepel Stichting CPNB, overhandigde de ruim 285.000 gebundelde handtekeningen samen met auteurs als Simone van der Vlugt, Pieter Koolwijk en Tommy Wieringa.

11 juni '24 (12:31)

Museum De Fundatie in Zwolle maakt fout met salaris omstreden oud-directeur

Museum De Fundatie heeft een fout gemaakt in de boekhouding. Het salaris van de omstreden oud-directeur van het museum, Ralph Keuning, is niet meegenomen in de boekhouding. In 2022 vertrok Keuning na meerdere klachten over zijn ‘autoritaire houding’. Nu blijkt dat hij bijna 100.000 euro ontving van het museum, dat al langere tijd in de financiële penarie zit. Dat meldt RTV Oost.

10 juni '24 (12:36)

Met documentaire gaat Mysteryland in op diepere betekenis van festivals

Het bekende festival Mysteryland heeft naast het organiseren van een festival nog een taak op zich genomen. Onlangs heeft het festival een documentaire uitgebracht: Tomorrow is a Mystery’. Hierin worden archiefbeelden van dertig jaar festivals onthult, met beelden van oldschool dancetracks en interview met onder ander Armin van Buuren, Cynthia Spiering, experts en oprichters, meldt Marketing Tribune. 

10 juni '24 ( 8:58)

Gemeente Den Haag dreigt subsidie cabarettheaters te schrappen

De gemeente Den Haag dreigt de subsidie voor de theaters PePijn en Diligentia te schrappen. Dat meldt directeur Hilko Folkeringa aan Den Haag FM. Een adviescommissie van de gemeente zegt een "herkenbare signatuur" te missen bij de twee podia, waar vooral cabaretiers optreden.

07 juni '24 (15:28)

Carte Blanche voor kunst en cultuur in Flevoland

Carte Blanche is een belangrijk platform voor ‘nieuwe makers’, het brede publiek en de culturele sector in Flevoland.