Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Hermitage viert tienjarig bestaan met twee grote tentoonstellingen

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
In 2019 bestaat de Hermitage Amsterdam tien jaar, en dat gaat het museum een jaar lang vieren met twee grote jubileumtentoonstellingen: De schatkamer! en Juwelen! Hierbij zal het nauw samen werken met het 'moedermuseum' in Sint Petersburg, en werk tonen van Da Vinci tot Fabergé. Dit meldt de Hermitage.

Het jubileumjaar start op 2 februari met De schatkamer!, een overzichtstentoonstelling met werk uit eigen collectie. De bezoeker wordt een reis door 25.000 jaar kunstgeschiedenis beloofd. De tentoonstelling komt tot stand in samenwerking met het 'moedermuseum': Staatsmuseum de Hermitage in Sint Petersburg, dat een collectie van ruim drie miljoen objecten herbergt. Onder de ruim 250 kunstwerken die in Amsterdam getoond zullen worden bevinden zich meesterwerken van grote namen als Bernini, Da Vinci, Dürer, Van Dyck, Matisse, Rembrandt en Velázquez. Daarnaast is er onder andere aandacht voor de prehistorie, de Griekse en Romeinse tijd, werken van oriëntaalse en West-Europese kunst, wapens en harnassen, oude boeken en handschriften, toegepaste kunst en hedendaagse kunst.

De tweede jubileumtentoonstelling start op 14 september, en zal volledig in het teken staan van juwelen. Sieraden van onder andere Elisabeth en Catharina de Grote en van andere Russische grootvorsten en adellijke families uit de negentiende en vroege twintigste eeuw zullen er te zien zijn. Naast creaties van Europese juwelenhuizen als Boucheron en Cartier, zal er uiteraard ook werk te zien zijn van hofleverancier Fabergé. De tentoonstelling geeft ook meteen een overzicht van vier eeuwen mode en stijlen. Barok, rococo, classicisme, empire, jugendstil: alles komt voorbij.

De Hermitage in Amsterdam werd op 19 juni 2009 geopend door koningin Beatrix en de toenmalige president van Rusland, Dmitri Medvedev. Het was de eerste dependance van de Sint Petersburgse Hermitage.

Door: redactie Nationale Recreatiegids

23 oktober '24 (14:47)

Flory Antstadt, bedenker Kinderen voor Kinderen, overleden

Flory Anstadt, de bedenker van het programma Kinderen voor Kinderen, is maandag op 95-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar familie woensdag bekendgemaakt.

23 oktober '24 (14:30)

Nieuwe voorzitter Nationaal Theaterfonds is Lucille Werner

Lucille Werner gaat Albert Verlinde opvolgen als voorzitter van het Nationaal Theaterfonds. Dat heeft de organisatie woensdag bekendgemaakt. Verlinde laat weten na twaalf jaar het voorzitterschap door te geven om aan nieuwe projecten te werken. "Ik ben trots op wat we met het Nationaal Theaterfonds in de afgelopen twaalf jaar hebben bereikt", aldus Verlinde. "Maar het is tijd om het stokje door te geven. Er zijn andere initiatieven waar ik me mee bezig wil houden. In Lucille Werner hebben we een geweldige opvolger gevonden. Ik heb alle vertrouwen in haar."

23 oktober '24 ( 8:50)

Plan minister Bruins om zittingstermijn wettelijk te regelen door NPO goedgekeurd

De NPO vindt het goed dat minister Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) maximale zittingstermijnen voor bestuurders bij de publieke omroep wil vastleggen in de wet. Dat laat bestuursvoorzitter Frederieke Leeflang weten in een reactie op het plan van de minister.

23 oktober '24 ( 8:45)

Omroepbaas Omroep MAX zet vraagtekens bij plan minister Bruins

Jan Slagter, omroepbaas van Omroep MAX, zet zijn vraagtekens bij het plan van minister Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) om wettelijk te regelen dat bestuurders en leden van raden van toezicht bij de publieke omroep een maximale zittingstermijn krijgen. "Het voelt een beetje als een cosmetische ingreep", aldus Slagter tegen het ANP.

22 oktober '24 ( 8:41)

Winst zestiende editie Sonja Barend award voor Margriet van der Linden

Margriet van der Linden heeft de zestiende editie van de Sonja Barend Award gewonnen. De prijs voor het beste interview van het afgelopen televisieseizoen werd maandagavond door de naamgever zelf uitgereikt in het BNNVARA-programma Bar Laat.

22 oktober '24 ( 8:35)

22 november brengt André van Duin boek en album uit

André van Duin brengt op 22 november een nieuw album en boek uit, genaamd La Bohème. Het album is geïnspireerd op de Franse chansons van Charles Aznavour. Presentator Matthijs van Nieuwkerk heeft het voorwoord van het gelijknamige boek geschreven.

22 oktober '24 ( 8:32)

Zaterdag 2 november herdenking filmmaker Theo van Gogh

Filmmaker Theo van Gogh wordt op zaterdag 2 november herdacht op het Leidseplein in Amsterdam. Het is op die dag precies twintig jaar geleden dat de regisseur en opiniemaker werd vermoord door Mohammed B.

22 oktober '24 ( 8:30)

Andere Nederlandse herinneringscentra vragen om extra financiële steun

De directeuren van vier herinneringscentra van de Tweede Wereldoorlog luiden in navolging van Kamp Westerbork de noodklok over de financiële steun die ze vanuit het Rijk krijgen. In een brief schrijven ze dat die "al jaren knelt" en dat "het onmogelijk is om als organisatie te kunnen blijven ontwikkelen". De brief is namens de voormalige concentratiekampen in Vught en Amersfoort, het Nationaal Monument Oranjehotel en het Indisch Herinneringscentrum in Den Haag gericht aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

21 oktober '24 (10:30)

Ook ruimte voor spanningen in samenleving in openingsconcert Amsterdam 750

In het openingsconcert in de Ziggo Dome waarmee volgende week zondag het jubileumjaar 'Amsterdam 750' begint, is ook ruimte voor spanningen die er zijn in de samenleving. "Het concert moet daar recht aan doen en passen in de tijdgeest. Dus dat gaan we terugzien in verschillende thema's", zegt programmadirecteur Sietse Bakker.

21 oktober '24 ( 9:15)

Politie beëindigt protestactie in museum Naturalis Leiden

De politie heeft een einde gemaakt aan een protestactie van Extinction Rebellion (XR) in museum Naturalis in Leiden. Zo'n twintig betogers van de actiegroep hielden in het museum een 'dodenmars' voor de biodiversiteit, en droegen onder meer een doodskist met zich mee met daarop de tekst 'biodiversiteit'. Daarna gingen de actievoerders zitten, was te zien op een livestream van de actiegroep. Toen het museum om 17.30 uur sloot, zaten de betogers er nog.