Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Boijmans geeft openheid over oorlogsjaren

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Museum Boijmans van Beuningen staat vanaf morgen stil bij zijn eigen verleden in de Tweede Wereldoorlog en de periode vlak daarna. Met de tentoonstelling Boijmans in de oorlog. Kunst in de verwoeste stad en twee nieuwe publicaties wordt ingegaan op het reilen en zeilen van de kunstinstelling in de oorlogsjaren. Speciale aandacht gaat uit naar de rol van toenmalig directeur Dirk Hannema en de kring van verzamelaars en mecenassen.

Na het verwoestende bombardement dat de Maasstad trof in mei 1940 ontpopte Hannema zich als beschermer van het Rotterdamse erfgoed en zette hij zich in voor de eigentijdse kunst in de stad. Onder zijn leiding wist het museum in deze woelige periode toch talloze aanwinsten te verwerven en organiseerde hij een reeks van goed bezochte tentoonstellingen.

Hannema raakte echter in opspraak. Hij knoopte steeds nauwere banden aan met de Duitse bezetter. Na de oorlog werd hij vanwege collaboratie ontslagen en bracht hij een jaar lang door in een strafkamp. "Hannema was Duits gezind", zei directeur Sjarel Ex woensdag tijdens een persbijeenkomst, "Maar hij probeerde tegelijkertijd verzetsmensen vrij te krijgen en de boel bij elkaar te houden."

Beuningen

Ex ging ook in op de rol van een van de naamgevers van het museum, de rijke havenbaron D.G. van Beuningen. Om kunst aan te kopen, verkocht Van Beuningen twee keer kunstwerken uit zijn eigen collectie aan Hitlers kunstinkoper Hans Posse. Hij was niet de enige. Tussen 1940 en 1945 is voor zestig miljoen gulden kunst verkocht aan de Duitsers.

Ondanks die transacties besloot de gemeenteraad van Rotterdam de naam Van Beuningen aan het museum te verbinden. "Ik sluit me aan bij dat besluit", zegt Ex nu. "We laten het er maar bij."

Omstreden verleden

De tentoonstelling wordt begeleid door de studie Omstreden verleden door Ariëtte Dekker waarin zij openheid geeft het over het museum in de Tweede Wereldoorlog. In de tentoonstelling is werk te zien van Rotterdamse kunstenaars, onder wie Dick Elffers, Kees Timmer, Herman Bieling, Henk Chabot en Wally Elenbaas.

Ook is er aandacht voor roofkunst, kunst die de Duitsers stalen uit de huizen van Joden. Via kunsthandels, veilingen of particulieren kwamen goederen soms in Nederlandse musea terecht, zonder dat ze het wisten.

De tentoonstelling duurt tot en met 27 januari.

Door: ANP

25 juli '24 (12:18)

Vier exposities in online museum van metalband Metallica

Metallica heeft de eerste van de vier exposities online gezet in het digitale Black Box Museum. In de eerste expositie staat de eerste bassist van de metalband centraal: Cliff Burton. De eerste tentoonstelling heeft daarom natuurlijk de passende titel ‘Orion: A Tribute to Cliff Burton’. Dit meldt NPO Radio 2. 

24 juli '24 (11:06)

Babygirl van Halina Reijn in selectie van filmfestival Venetië

De nieuwe film Babygirl van Halina Reijn is geselecteerd voor de competitie van het filmfestival van Venetië. De organisatie van het filmfestival onthulde dinsdag de 21 films die zijn geselecteerd.

24 juli '24 (10:37)

Museum Boijmans geeft nazi-roofkunst terug aan nazaten kunstenaar

De tekening Schrijvend meisje aan een tafel van Max Liebermann moet terug naar de erven van deze Duitse kunstenaar (1847 - 1935), vindt de zogenoemde Restitutiecommissie. Zij acht het voldoende aannemelijk dat zijn weduwe Martha Liebermann de tekening onvrijwillig is kwijtgeraakt als gevolg van omstandigheden die verband hielden met het naziregime. De tekening is sinds 1959 onderdeel van de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen en officieel in het bezit van de gemeente Rotterdam.

23 juli '24 (11:54)

Gijs Rademaker en Maarten van Rossem schrijven boek over dino's

Opiniepeiler Gijs Rademaker en historicus Maarten van Rossem hebben een boek geschreven over dinosauriërs. In De dinorevolutie schrijven Rademaker en Van Rossem over hoe recente ontdekkingen "het beeld van dino's als koudbloedige, gevaarlijke en groteske monsters ingrijpend hebben veranderd". Het boek verschijnt eind oktober bij uitgeverij Nieuw Amsterdam.

22 juli '24 (14:01)

Cultuurfonds Overijssel investeert drie ton in cultuur- en natuurprojecten

In het tweede kwartaal van 2024 heeft het Cultuurfonds in de provincie Overijssel 327.620 euro bijgedragen aan een zestigtal cultuur- en natuurprojecten. Ondernemingen kunnen elk kwartaal een subsidie bij het Cultuurfonds aanvragen om hun projecten (deels) te bekostigen, meldt het AD.

19 juli '24 ( 8:55)

Gemeente Amstelveen kent meerjarige subsidie Museum Cobra toe

Een overwinning voor het Museum Cobra (voorheen Cobra Museum), dat recent aan het randje van de afgrond stond. Het kampte met financiële tegenslagen en eventjes leek het erop alsof het museum na ontzegging van de subsidie van de gemeente Amstelveen de deuren zou moeten sluiten. Na een herontwikkeling van de koers en naam is de gemeenteraad toch over de brug. Het museum ontvangt straks een jaarlijkse subsidie van 1,4 miljoen euro voor de komende drie jaar, waarmee het uit de financiële penarie is gered, meldt het museum. 

19 juli '24 ( 8:38)

Gezocht: ruimte voor 21.000 striptekeningen uit Stripmuseum

Help! Is er iemand die toevallig ruimte heeft voor een tienduizendtal strips? Het Groninger Archief is op zoek naar een plek om de collectie van het Nederlands Stripmuseum op te bergen. RTV Noord meldt dat het gaat om een verzameling van zo’n 240 meter lang.

18 juli '24 (12:48)

Musical Soldaat van Oranje in nieuwe vorm in september in première

De vernieuwde versie van Soldaat van Oranje gaat op 8 september in première. In de dagen daarvoor zijn de try-outs en vanaf 11 september wordt hij zes keer per week opgevoerd.

18 juli '24 (11:49)

Aviodrome organiseert Fly-in-dagen: zeldzame toestellen zien aankomen en vertrekken

Op zaterdag 20 juli gaan de Fly-in-dagen van Luchtvaarmuseum Aviodrome van start. De eerste zaterdag staat in het teken van les- en trainingstoestellen die het terrein zullen bezoeken. Zo kunnen bezoekers onder meer de DA-40 van de KLM Flight Academy uit Eelde. Ook zijn er Saab Safirs en Piper Super Cubs en komt de DA-40 simulator in actie. Dit meldt Aviodrome. 

17 juli '24 (12:12)

Literatuurmuseum verwerft archief van presentator Anil Ramdas

Het Literatuurmuseum heeft het archief verworven van essayist, columnist en televisiepresentator Anil Ramdas. Het gaat om een verzameling notitieboekjes, agenda's en boeken, maar ook om persoonlijke spullen als oude paspoorten, een asbak en een leesbril, maakte het museum woensdag bekend.