Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Boijmans geeft openheid over oorlogsjaren

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Museum Boijmans van Beuningen staat vanaf morgen stil bij zijn eigen verleden in de Tweede Wereldoorlog en de periode vlak daarna. Met de tentoonstelling Boijmans in de oorlog. Kunst in de verwoeste stad en twee nieuwe publicaties wordt ingegaan op het reilen en zeilen van de kunstinstelling in de oorlogsjaren. Speciale aandacht gaat uit naar de rol van toenmalig directeur Dirk Hannema en de kring van verzamelaars en mecenassen.

Na het verwoestende bombardement dat de Maasstad trof in mei 1940 ontpopte Hannema zich als beschermer van het Rotterdamse erfgoed en zette hij zich in voor de eigentijdse kunst in de stad. Onder zijn leiding wist het museum in deze woelige periode toch talloze aanwinsten te verwerven en organiseerde hij een reeks van goed bezochte tentoonstellingen.

Hannema raakte echter in opspraak. Hij knoopte steeds nauwere banden aan met de Duitse bezetter. Na de oorlog werd hij vanwege collaboratie ontslagen en bracht hij een jaar lang door in een strafkamp. "Hannema was Duits gezind", zei directeur Sjarel Ex woensdag tijdens een persbijeenkomst, "Maar hij probeerde tegelijkertijd verzetsmensen vrij te krijgen en de boel bij elkaar te houden."

Beuningen

Ex ging ook in op de rol van een van de naamgevers van het museum, de rijke havenbaron D.G. van Beuningen. Om kunst aan te kopen, verkocht Van Beuningen twee keer kunstwerken uit zijn eigen collectie aan Hitlers kunstinkoper Hans Posse. Hij was niet de enige. Tussen 1940 en 1945 is voor zestig miljoen gulden kunst verkocht aan de Duitsers.

Ondanks die transacties besloot de gemeenteraad van Rotterdam de naam Van Beuningen aan het museum te verbinden. "Ik sluit me aan bij dat besluit", zegt Ex nu. "We laten het er maar bij."

Omstreden verleden

De tentoonstelling wordt begeleid door de studie Omstreden verleden door Ariëtte Dekker waarin zij openheid geeft het over het museum in de Tweede Wereldoorlog. In de tentoonstelling is werk te zien van Rotterdamse kunstenaars, onder wie Dick Elffers, Kees Timmer, Herman Bieling, Henk Chabot en Wally Elenbaas.

Ook is er aandacht voor roofkunst, kunst die de Duitsers stalen uit de huizen van Joden. Via kunsthandels, veilingen of particulieren kwamen goederen soms in Nederlandse musea terecht, zonder dat ze het wisten.

De tentoonstelling duurt tot en met 27 januari.

Door: ANP

08 mei '24 (10:40)

Beeld & Geluid vindt verloren afleveringen serie Hamelen terug

Beeld & Geluid heeft vier afleveringen van de populaire jeugdserie Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer? teruggevonden. Het instituut spreekt van "een unieke vondst van historische waarde, want hiermee is de serie weer compleet en veiliggesteld voor de toekomst". De gevonden afleveringen worden momenteel door Beeld & Geluid gedigitaliseerd.

08 mei '24 ( 9:20)

Serie over Marianne Vaatstra: 'Akelig actueel'

Regisseur Michiel van Erp en producent Pupkin Film hebben een serie gemaakt die is geïnspireerd op de moord op Marianne Vaatstra. Het zesdelige drama Een van ons gaat dit najaar in premiere op CANAL+. Het is de eerste Nederlandse 'original' van de streamingservice.

08 mei '24 ( 9:06)

Carrie ten Napel maakt vooravondshow op vrijdag bij NPO 1

Carrie ten Napel gaat vanaf dit najaar op vrijdag de vooravondshow van NPO 1 maken. Dat heeft Omroep MAX bevestigd na berichtgeving van het AD.

08 mei '24 ( 8:42)

KRO-NCRV maakt documentaire en podcast over impact MH17-ramp

KRO-NCRV komt binnenkort met De echo van MH17, een vierdelige documentaireserie waarin nabestaanden en betrokken professionals vertellen over de afgelopen tien jaar sinds het neerhalen van MH17. Onder meer demissionair premier Mark Rutte heeft aan de serie meegewerkt, maakte de omroep woensdag bekend.

07 mei '24 ( 8:52)

Al 50.000 kaarten verkocht voor Mamma Mia! The Party

Met nog bijna vijf maanden tot aan de première van Mamma Mia! The Party in de Schiecentrale in Rotterdam zijn er al 50.000 kaarten voor de show verkocht.

07 mei '24 ( 8:42)

Boek Joe Speedboot gratis verspreid voor Heel Nederland Leest

De bestseller Joe Speedboot wordt de hele maand november gratis verspreid om het lezen te bevorderen. De roman van Tommy Wieringa is door de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) gekozen als het centrale boek van de 19e editie van de bibliotheekcampagne Heel Nederland Leest, een actie om mensen samen te brengen door hetzelfde boek te lezen.

06 mei '24 (14:43)

Schagen krijgt Tanja Groenplein met monument Peter R. de Vries

In het Noord-Hollandse Schagen wordt een plein vernoemd naar Tanja Groen, die al sinds 1993 vermist is. Op het Tanja Groenplein komt ook een gedenkteken voor haar en voor misdaadverslaggever Peter R. de Vries, die veel aandacht heeft besteed aan haar verdwijning. Dat meldt de gemeente maandag.

06 mei '24 (11:17)

De 'afgeschoren baard' van de Domtoren staat straks weer op zijn gezicht

Als je vandaag in Utrecht bent, let dan goed op de Domtoren in het centrum van de stad. De vier wijzerplaten van de klok in de toren worden na vijf jaar weer teruggeplaatst. Die zijn weggehaald in 2019 voor een opknapbeurt. Het belooft een flinke klus te worden, meldt RTV Utrecht. 

06 mei '24 ( 9:07)

Ilja Gort brengt nieuwe roman uit over wijnvervalsingen

Ilja Gort komt op 16 mei met een nieuwe roman. In De Flessentrekker duikt de auteur in de wereld van de wijnvervalsingen, maakte uitgeverij Gort Publishers maandag bekend. Het boek is volgens de auteur losjes geïnspireerd op een aantal bekende wijnfraudezaken.

02 mei '24 ( 9:05)

Nederlands-Joodse schrijfster Etty Hillesum onderwerp nieuwe internationale dramaserie

De Nederlands-Joodse schrijfster Etty Hillesum, die in de Tweede Wereldoorlog een dagboek bijhield, wordt het onderwerp van een grote internationale dramaserie. De opnames van het zesdelige drama The Girl Who Learned How To Kneel vinden komend najaar plaats in Amsterdam. Dat heeft producent Topkapi Films donderdag gemeld.