Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Expositie toont onderbelichte periode Gauguin

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Het is een onderbelichte periode in de carrière van de Franse kunstenaar Paul Gauguin: zijn verblijf op Martinique in 1887 samen met zijn minder bekende vriend Charles Laval. Het Amsterdamse Van Gogh Museum laat zien dat deze reis van grote invloed is geweest op hun latere werk. Het is voor het eerst dat een groot deel van de werken die ze hier maakten zijn samengebracht in een expositie, die vrijdag opent voor publiek.

Veel schetsen op de tentoonstelling zijn afkomstig uit particuliere collecties en waren nooit eerder te zien, vertelt conservator Maite van Dijk. Ze reisde samen met haar collega af naar het Caribische eiland, waar ze onderzoek deden naar de herkomst van de werken. Zo ontdekten ze dat een doek van Laval (1861-1894), waarvan werd gedacht dat hij het had gemaakt toen hij weer terug was in Frankrijk, wel degelijk op Martinique moet zijn gemaakt. Tijdens de expositie hopen ze nog meer te weten te komen, bijvoorbeeld over de volgorde waarin de schilderijen, tekeningen en schetsen werden gemaakt. "Nu alles voor het eerst bij elkaar hangt, zien we ook onderlinge verbanden'', zegt Van Dijk.

De twee kunstenaars wilden eigenlijk naar Panama. ,,Samen wilden ze op zoek naar nieuwe inspiratie. Zo schreef Gauguin aan zijn vrouw Mette dat hij naar Panama wilde om te leven tussen de 'wilden''', aldus de conservator. Het leven in Panama viel echter vies tegen. Door de aanleg van het Panamakanaal, was het er een smeerboel en heersten er veel ziektes. Daarop besloten de kunstenaars naar Martinique te gaan, waar ze eerder een tussenstop maakten en waar het wel zo idyllisch was als ze hoopten.

Martinique-reeks

Gauguin (1848-1903) verbleef vier maanden op het eiland en moest terug omdat hij ziek was. Na terugkomst ontmoette hij Vincent en Theo van Gogh, die onder de indruk waren van zijn vernieuwende werk. "Ze kochten gelijk het belangrijkste werk uit de Martinique-reeks'', zegt Van Dijk. "Voor 400 franc, de duurste aankoop ooit.'' Dit werk, De mangobomen, bevindt zich nu in de collectie van het museum. Theo van Gogh kocht later nog een tekening van Gauguin en een schilderij en werd zijn vaste kunsthandelaar.

De tentoonstelling duurt tot en met 13 januari. In totaal zijn 81 kunstwerken te zien, waaronder 65 bruiklenen uit twaalf landen.

Door: ANP

19 juni '24 (13:40)

Schrijver en schilder Jan Cremer (84) overleden

Schrijver en schilder Jan Cremer is woensdagochtend op 84-jarige leeftijd overleden, meldt uitgeverij De Bezige Bij. De auteur wordt in besloten kring begraven. "Hij schreef zoals hij schilderde, hij schilderde zoals hij schreef", zegt zijn vrouw Babette Cremer.

19 juni '24 (13:10)

Vanaf augustus staan in Eindhoven zes weekenden in het teken van kunst voor jongeren

Eindhoven staat vanaf augustus voor zes weekenden lang in het teken van kunst voor jongeren. Met de Jong Cultuur Weekenden willen zeventien cultuurorganisaties zoveel mogelijk jongeren hun creatieve talenten laten ontdekken, meldt AD.

19 juni '24 ( 8:50)

Koning krijgt rondleiding langs werk van kunstenaar Kandinsky

Koning Willem-Alexander heeft dinsdag tijdens de rondleiding langs de Kandinsky-tentoonstelling in het door hem geopende H'ART Museum in Amsterdam uitleg gekregen over het werk van de abstracte kunstenaar. De koning stond onder meer even stil bij een groot werk van de geboren Rus uit 1912.

18 juni '24 (15:43)

Koningin Máxima heropent het vernieuwde Museum Hindeloopen

Koningin Máxima heeft dinsdagmiddag het vernieuwde Museum Hindeloopen geopend. Het museum, dat sinds 1919 in het voormalige stadhuis van de Friese plaats is gehuisvest, is geheel gerenoveerd en uitgebreid.

18 juni '24 ( 8:50)

Koning opent Kandinsky-tentoonstelling in H'ART Museum Amsterdam

Koning Willem-Alexander opent dinsdag de Kandinsky-tentoonstelling in het H'ART Museum in Amsterdam. De expositie is een samenwerking met het Centre Pompidou in Parijs. In Amsterdam zijn ruim zestig schilderijen uit de collectie van het Franse museum te zien.

13 juni '24 ( 9:25)

Koning Willem-Alexander opent tentoonstelling dak Koninklijk Paleis Amsterdam

Koning Willem-Alexander opent op 27 juni de expositie 'Hoog! Kijk omhoog. Een dak vol verhalen' in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Bezoekers krijgen van 29 juni tot en met 22 september de kans om de kunstwerken die normaal boven op het dak staan, in het Paleis van dichtbij te bekijken. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) woensdag bekendgemaakt.

13 juni '24 ( 8:45)

Edward van de Vendel winnaar van Theo Thijssen-prijs voor kinder- en jeugdliteratuur

De Theo Thijssen-prijs, de driejaarlijkse prijs voor kinder- en jeugdliteratuur, gaat deze keer naar Edward van de Vendel. De jury is vol lof over zijn taalgebruik "met nieuwe woorden, originele beelden en fonkelende dialogen". Het gezelschap omschrijft zijn oeuvre verder als "geloofwaardig, oprecht en warmhartig".

13 juni '24 ( 8:30)

Dit is Nederland, praatprogramma EO, stopt na deze week

Het EO-praatprogramma Dit is Nederland stopt na deze week. Dat bevestigt een woordvoerder van de NPO aan het ANP na berichtgeving van het AD. De eerste aflevering van het programma was op 15 april. Het werd elke maandag- en donderdagmiddag uitgezonden.

12 juni '24 (12:37)

Nieuwe naam en koers voor Cobra Museum in Amstelveen

Het noodlijdende Cobra Museum in Amstelveen gaat zijn koers veranderen om het hoofd boven water te houden. Niet alleen krijgt het een nieuwe naam, ook de doelgroep van het museum gaat veranderen. Straks krijgt het de naam Museum Cobra en krijgt naast de vaste collectie nieuwe tentoonstellingen die de jeugd moeten aanspreken, meldt NOS.

12 juni '24 ( 8:55)

NPO onderzoekt nieuwe quiz, mogelijk opvolger Per Seconde Wijzer

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) onderzoekt de mogelijkheden voor een nieuwe quiz bij BNNVARA. Dat bevestigt een woordvoerder van de NPO na berichtgeving van het AD dinsdag. Volgens de krant zou de nieuwe quiz mogelijk de opvolger worden van Per Seconde Wijzer, dat al sinds 1967 op de Nederlandse televisie te zien is. BNNVARA noemt het "eeuwig zonde" als de langlopende quiz mogelijk plaats moet maken.