Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Waarom wachten in een pretpark minder vervelend is dan voor het stoplicht

Door Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
Waarom wachten in een pretpark minder vervelend is dan voor het stoplicht / Foto: "Efteling" door Johan Wieland
Een lange rij voor jouw lievelingsattractie. Geen probleem, eventjes wachten. Ook al kan het wel een uur duren voordat je eindelijk aan de beurt bent. Het gekke is echter: wanneer we voor een stoplicht wachten, kunnen enkele minuten al veel irritatie opleveren. Er worden wel oplossingen voor bedacht, zoals slimmer verkeerslichten en zelfs een app waarmee het licht op groen springt, meldt RTL Nieuws. 

Niet alleen automobilisten ergeren zich aan stoplichten die op rood staan. Volgens de Fietsersbond zijn verkeerslichten ook de grootste stoorzender bij fietsers. Om fietsen aantrekkelijker te maken zijn gemeentes en provincies druk bezig om mensen makkelijker door te laten fietsen, vertelt een woordvoerder van de Fietsersbond Ross Goorden.

Zo worden stoplichten vervangen voor rotondes en zitten er detectielussen op de weg die al op afstand een fietser zien aankomen. Ook zijn er inmiddels al veel stoplichten vervangen door slimme lichten. Er zijn inmiddels 650 aangesloten bij Schwung. Deze app zou ervoor moeten zorgen dat stoplichten al op afstand automatisch op groen komen te staan.

Klokjes

Goorden vertelt dat er tegenwoordig steeds vaker klokjes op de stoplichten staan. Daarmee weten fietsers wanneer het licht op groen gaat. De woordvoerder stelt dat hiermee wordt ingespeeld op een belangrijk gegeven: verwachtingsmanagement. “De grote boosdoener achter de frustratie die het stoplicht opwekt”, aldus Goorden.

Hersenwetenschapper Tonny Mulder is het hiermee eens. Volgens hem is het een primaire instelling van mensen. Zij worden geïrriteerd wanneer zij niet weten hoe lang zij moeten wachten, maar als zij dat wel weten dan is het wachten minder erg.

Onzekerheid

Mulder stelt dat het echt onder de huid gaat zitten. Het is vaker aangetoond dat wachten bij stoplichten, zonder dat je weet hoe lang het duurt, de grootste ergernis is. Mensen vinden het lastig om met onzekerheden om te gaan. Dat komt door een combinatie van een aantal gebieden in de prefrontale cortex. Dit gedeelde van de hersenen is betrokken bij cognitieve functies.

In dit gedeelte gaat een gebied over verwachtingen, vertelt Mulder. “Dat gebied vertelt je bijvoorbeeld dat je een half uur moet wachten en wil ook kunnen checken of die tijd klopt.”

Een voorbeeld is twee dezelfde snoepautomaten die naast elkaar staan en je besluit om in één daarvan een euro te gooien. Op het moment dat er dan niet uitkomt, zegt jouw brein om de volgende keer de andere automaat te proberen. Dat komt doordat die nu verwacht dat er niets uit de eerste automaat komt.

Volgens Mulder gebruiken pretparken eenzelfde strategie. Door aan te geven hoe lang bezoekers nog in de rij moeten staan, weten zij waar zij aan toe zijn. Dan gaan ze rustig een broodje eten tijdens het wachten. “Wanneer niet zeker is hoe lang het nog duurt, krijg je discussies als: kan ik nog even een ijsje halen of zijn we na een kwartier al aan de beurt?”

21 september '23 (10:05)

Nieuwe film ‘Wiezel de Griezel en de veranderdrank’ komt tot leven in Julianatoren

Wanneer de eerste herfstblaadjes van de bomen vallen, is het tijd voor Halloween. Van 6 oktober tot en met 5 november is het een héél klein beetje griezelig in Kinderpretpark Julianatoren. Het park wordt prachtig versierd met honderden strobalen, pompoenen en maiskolven en het bos achterin het park verandert in een mysterieus Griezelbos. Dit meldt Koningin Julianatoren.

20 september '23 (10:09)

Zonneweide van de Efteling in gebruik

Na een aantal maanden werk is het gedaan: de zonneweide bij de Efteling is klaar voor gebruik. De 12.000 zonnepanelen die naast de parkeerplaats van het attractiepark liggen, zijn sinds een paar weken actief. Dit meldt Looopings.

19 september '23 (11:38)

UNESCO roept planetarium van Eise Eisinga in Franeker uit tot werelderfgoed

Het planetarium van Eise Eisinga in het Friese Franeker is uitgeroepen tot werelderfgoed. De VN-organisatie UNESCO heeft het model van het zonnestelsel dinsdag op de prestigieuze lijst gezet.

19 september '23 (10:27)

DierenPark Amersfoort ontvangt flamingo’s van Intratuin Utrecht

Eindelijk kunnen dierenactivisten opgelucht ademhalen. De twee levende flamingo’s in de Intratuin in Utrecht zijn na meer dan 35 jaar daar te hebben geleefd naar DierenPark Amersfoort verhuisd. De Intratuin aan de Koningsweg is al meerdere malen in het nieuws geweest na klachten over de leefomgeving van de dieren. Nadat een van de flamingo’s is overleden, hebben de andere twee nu een plekje in de dierentuin in Amersfoort. Dat meldt DUIC.

18 september '23 (15:46)

Juf die kinderen meenam naar Efteling in beroep tegen ontslag

De lerares die werd ontslagen nadat zij haar schoolkinderen volgens de school stiekem meenam naar de Efteling, gaat in beroep tegen haar ontslag. Volgens de advocaat van de docente zijn er ‘onwaarheden’ verteld, wat een grote impact heeft gehad op de vrouw. De rechter gaf de school onlangs gelijk in het ontslag, maar de vrouw gaat hier nu dus tegen in hoger beroep. Dat meldt RTL Nieuws. 

18 september '23 (12:21)

Escaperoom DarkPark viert 10-jarig bestaan met eigen muziekalbum

Escaperooms maakten tien jaar geleden hun intrede in Nederland. Sindsdien heeft de industrie een flinke groei gemaakt, met escaperooms in het hele land. DarkPark, een van de eerste bedrijven actief in deze business, kiest voor een ongebruikelijke wijze om hun tienjarige jubileum te vieren. Vandaag brengt de organisatie het muziekalbum ‘DarkPark: Music from the DarkVerse’ uit, ter ere van het jubileum. Dat meldt DarkPark.

18 september '23 (10:32)

Juf op staande voet ontslagen nadat ze kinderen stiekem meenam naar Efteling

Afgelopen voorjaar stond een dagexcursie naar de Space Expo in Noordwijk op de agenda voor vijftien leerlingen van een school voor speciaal onderwijs in Amsterdam. De lerares vond echter dat de kinderen wel een dagje plezier konden gebruiken. Daarom ging zij niet naar de Expo, maar reisde zonder weten van de school en de ouders naar de Efteling, meldt RTL Nieuws.

15 september '23 (11:55)

Financiële perikelen bij bouwer Efteling Hotel

Een bedrijf dat meehelpt aan de bouw van het Nieuwe Efteling Hotel heeft het financieel zwaar. Zo is Byldis Prefab B.V. uit Velthoven, gespecialiseerd in prefab-bouw, tot het punt gekomen dat zij een uitstel van betaling hebben aangevraagd. De Efteling heeft het bedrijf nodig voor het nieuwe, luxe hotel dat zij bij de hoofdingang van het pretpark willen openen. Het hotel krijgt ongeveer 140 kamers en bijna 700 bedden, meldt Looopings.

15 september '23 (11:21)

Inwoners Meppel staan niet te springen om themapark in achtertuin

Zo’n 25 inwoners van het Drentse Meppel zijn kritisch over de plannen voor een themapark naast de stad. Daar wil het Franse Puy du Fou een groot park laten bouwen van 60 hectare. Daar zouden jaarlijks zo’n 800.000 bezoekers naartoe moeten komen. Daar zitten de bewoners echter niet op te wachten, meldt RTV Drenthe.

15 september '23 (10:59)

Lichten uit in ARTIS: dierenpark doet mee aan Amsterdam Dark Festival

Op 23 september doet ARTIS mee aan de eerste editie van Amsterdam Dark Festival. Initiatiefnemer van het festival Marjolijn van Heemstra opent de avond en er is een wandeling door pikdonker ARTIS-park. Lichtvervuiling is in toenemende mate een grote uitdaging in steden als Amsterdam. Kunstlicht verstoort een gezond bioritme van dieren, planten en mensen. Sinds 2019 zet ARTIS zich actief in om zoveel mogelijk lichten uit te doen.