Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Waarom wachten in een pretpark minder vervelend is dan voor het stoplicht

Door Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Waarom wachten in een pretpark minder vervelend is dan voor het stoplicht / Foto: "Efteling" door Johan Wieland
Een lange rij voor jouw lievelingsattractie. Geen probleem, eventjes wachten. Ook al kan het wel een uur duren voordat je eindelijk aan de beurt bent. Het gekke is echter: wanneer we voor een stoplicht wachten, kunnen enkele minuten al veel irritatie opleveren. Er worden wel oplossingen voor bedacht, zoals slimmer verkeerslichten en zelfs een app waarmee het licht op groen springt, meldt RTL Nieuws. 

Niet alleen automobilisten ergeren zich aan stoplichten die op rood staan. Volgens de Fietsersbond zijn verkeerslichten ook de grootste stoorzender bij fietsers. Om fietsen aantrekkelijker te maken zijn gemeentes en provincies druk bezig om mensen makkelijker door te laten fietsen, vertelt een woordvoerder van de Fietsersbond Ross Goorden.

Zo worden stoplichten vervangen voor rotondes en zitten er detectielussen op de weg die al op afstand een fietser zien aankomen. Ook zijn er inmiddels al veel stoplichten vervangen door slimme lichten. Er zijn inmiddels 650 aangesloten bij Schwung. Deze app zou ervoor moeten zorgen dat stoplichten al op afstand automatisch op groen komen te staan.

Klokjes

Goorden vertelt dat er tegenwoordig steeds vaker klokjes op de stoplichten staan. Daarmee weten fietsers wanneer het licht op groen gaat. De woordvoerder stelt dat hiermee wordt ingespeeld op een belangrijk gegeven: verwachtingsmanagement. “De grote boosdoener achter de frustratie die het stoplicht opwekt”, aldus Goorden.

Hersenwetenschapper Tonny Mulder is het hiermee eens. Volgens hem is het een primaire instelling van mensen. Zij worden geïrriteerd wanneer zij niet weten hoe lang zij moeten wachten, maar als zij dat wel weten dan is het wachten minder erg.

Onzekerheid

Mulder stelt dat het echt onder de huid gaat zitten. Het is vaker aangetoond dat wachten bij stoplichten, zonder dat je weet hoe lang het duurt, de grootste ergernis is. Mensen vinden het lastig om met onzekerheden om te gaan. Dat komt door een combinatie van een aantal gebieden in de prefrontale cortex. Dit gedeelde van de hersenen is betrokken bij cognitieve functies.

In dit gedeelte gaat een gebied over verwachtingen, vertelt Mulder. “Dat gebied vertelt je bijvoorbeeld dat je een half uur moet wachten en wil ook kunnen checken of die tijd klopt.”

Een voorbeeld is twee dezelfde snoepautomaten die naast elkaar staan en je besluit om in één daarvan een euro te gooien. Op het moment dat er dan niet uitkomt, zegt jouw brein om de volgende keer de andere automaat te proberen. Dat komt doordat die nu verwacht dat er niets uit de eerste automaat komt.

Volgens Mulder gebruiken pretparken eenzelfde strategie. Door aan te geven hoe lang bezoekers nog in de rij moeten staan, weten zij waar zij aan toe zijn. Dan gaan ze rustig een broodje eten tijdens het wachten. “Wanneer niet zeker is hoe lang het nog duurt, krijg je discussies als: kan ik nog even een ijsje halen of zijn we na een kwartier al aan de beurt?”

23 juli '24 (14:30)

Efteling vernieuwt de Aquanura-watershow

Deze zomer is de Efteling druk bezig met het veranderen van de watershow Aquanura. Met een ander muziekstuk en vernieuwde licht- en showeffecten wordt de Aquanura-show in een nieuw jasje gestoken. Er komen onder meer vier ‘Bakens van Licht’, grote lantaarns met een hoogte van acht meter. 

23 juli '24 (13:02)

Tekort aan keuringsinstanties kermisattracties leidt tot lange wachtlijsten

‘Slapeloze nachten’ hebben ze ervan. Kermisexploitanten moeten vaak lange tijd, tot soms wel anderhalf jaar, wachten voordat hun attracties kunnen worden gekeurd. Er blijkt een flink tekort te zijn aan aangewezen keuringsinstanties (AKI), meldt Omroep Brabant.

23 juli '24 ( 9:52)

Burgers’ Zoo bestaat precies 100 jaar

De deuren van Burgers’ Zoo openden precies honderd jaar geleden in Arnhem, met de naam ‘Burgers’ Natuurdierenpark’. Ook Connexxion viert dit jaar haar 75 verjaardag. Daarom kunnen bezoekers van het dierenpark op 23 juli op vertoon van hun entreekaartje gratis met de bus van en naar Arnhem CS reizen. Tijdens de busreis vertellen dierentuingidsen je over de geschiedenis van het park, meldt Burgers’ Zoo.

22 juli '24 (12:37)

Op dit vlak streeft Avonturenpark Hellendoorn alle andere parken voorbij

Ze krijgen misschien niet de meeste bezoekers per jaar over de vloer, maar hebben wel een ander punt waar het attractiepark in Hellendoorn in uitblinkt. Zij hebben namelijk met een flinke voorsprong een veel groter bereik op TikTok, zelfs veel meer dan de Efteling, meldt AD. Hoe doen zij dat? 

22 juli '24 (10:53)

Radar onderzoekt dierenwelzijn in attractiepark Mondo Verde

Vorige week publiceerde tv-programma Radar een item over het Limburgse attractiepark Mondo Verde. Naast attracties huist het park ook dieren, zoals leeuwen en vogels. Die worden volgens dierenrechtenorganisatie Bite Back niet thuis in dit park. Daarom dook Radar de materie in om meer inzicht in de zaak te krijgen, meldt Radar.

19 juli '24 (10:58)

Stortvloed aan boze reacties overbodig: gebedsruimtes uit jaarverslag Efteling

Nadat de Efteling in haar jaarverslag van 2023 had opgenomen dat het gebedsruimtes in het attractiepark wilde inrichten, kreeg het pretpark op sociale media een flinke lading kritiek van boze bezoekers. Dat bleek achteraf voor niks, want nu zegt het Kaatsheuvelse attractiepark dat deze ruimtes er helemaal niet komen, meldt Brabants Dagblad. Ook is in het jaarverslag geen passage meer zichtbaar waarin de gebedsruimtes worden aangekondigd.

18 juli '24 (10:21)

Wijnevenement ZooVino in ZooParc Overleen levert ruim 3.200 euro op

ZooParc Overloon heeft ruim 3.200 euro opgehaald voor twee natuurbeschermingsprojecten in Azië. Tijdens ZooVino op 6 juli 2024 konden deelnemers genieten van wijn en gerechten, terwijl ze uitzicht hadden op dierentuindieren als flamingo’s, pinguïns en giraffen. Dit meldt ZooParc Overloon. 

17 juli '24 (12:38)

Dronevlieger en Efteling-fan Nick is zijn drone kwijt

Menig Efteling-fan is bekend met de dronefoto’s die Nick Ringelberg maakt van het attractiepark. Dat doet hij al voor jaren en dat verliep zonder problemen. Tot afgelopen maand, toen hij een aanvaring kreeg met een beveiliger. Het geschil deed zich voor nadat hij foto’s aan het maken was, buiten de parkgrenzen. Nu heeft de politie zijn drone in beslag genomen en hangt er ineens een geldboete en mogelijk zelfs een celstraf boven het hoofd van de fotograaf, meldt Brabants Dagblad.

16 juli '24 (10:24)

Eerste ‘real life gaming park’ in Nederland komt naar Meppel

In plaats zombies die jou in een virtuele omgeving achtervolgen in een verlaten winkelcentrum, kun je dit straks in het echt doen. In het Drentse Meppel kan dat in een winkelcentrum. Nu heeft de onderneming achter het idee, Warrior Events, een geldbedrag binnengesleept om het eerste ‘real life gaming park’ van Nederland te realiseren, meldt RTV Drenthe.

16 juli '24 ( 9:48)

Kantoor Efteling ontruimd vanwege valse bommelding, Belg aangehouden

Maandagmiddag werd het kantoorpersoneel van attractiepark de Efteling opgeschud door een bommelding. Deze bleek vals te zijn. Een Belg is als verdachte aangehouden, meldt Brabants Dagblad.