Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

In het wild uitgestorven algazellen geboren in ARTIS

Door Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
In het wild uitgestorven algazellen geboren in ARTIS / Foto: ARTIS, Ronald van Weeren
De afgelopen weken heeft dierentuin ARTIS twee jonge algazellen verwelkomt. De twee geitjes maken het volgens ARTIS goed en lopen inmiddels al samen met de moedergeiten bij de rest van de kudde. Een derde lammetje is een paar dagen na de geboorte helaas overleden. Het zijn de eerste geboortes in het nieuwe verblijf naast de hoofdingang, waar de algazellen sinds vorig jaar samenwonen met de stokstaartjes. Al zeker 60 jaar draagt ARTIS bij aan het Europese soortbehoudingsprogramma (EAZA ex-situ programma) van de in het wild uitgestorven diersoort. De algazel is één van de 84 dier- en plantsoorten wereldwijd die door IUCN wordt geclassificeerd als ‘uitgestorven in het wild’. Dat meldt ARTIS.

Dierverzorger Danny Sopjes: “Het zijn twee geitjes en de jongste loopt sinds deze week ook samen met de moedergeit bij de kudde. Beide lammetjes troffen we kort na hun geboorte al volledig droog en schoongelikt aan, wat een goed teken is van de binding tussen moeder en jong. Terwijl zij nog wat onwennig op hun poten proberen te staan, verzamelden de stokstaartjes zich al snel nieuwsgierig en onderzoekend rondom de geitjes. De lammeren verbleven een poosje apart van de kudde om uit te rusten en de band met de moeder te versterken. Aan het oudste lam, dat nu vier weken oud is, kun je goed zien hoe snel ze groeien en sterker worden. De jongen zijn na ongeveer 14 weken zelfstandig.”

Laatste wilde algazelle eind jaren ’80 gespot

De algazel is een spiesbok, gekenmerkt door hun gekromde, lange hoorns en hun zandkleurige, lichte huid waarmee ze opgaan in het woestijn- en savannelandschap van Noord-Afrika. De algazel was ooit één van de meest voorkomende grote zoogdieren in deze regio. In het gebied van Marokko tot Egypte leefden honderdduizenden algazellen. In de twintigste eeuw nam de populatie echter steeds sneller af door de jacht op hun hoorns, vlees en huid en een sterke toename van veeteelt in hun leefgebieden. De laatste wilde algazel werd in de jaren ’80 gezien. Op dat moment leefden er alleen nog zo’n 8.000 algazellen in dierentuinen, safariparken en bij particuliere houders over de hele wereld. Verschillende grote organisaties, waaronder Europese dierentuinen, startten vervolgens een soortbehoudingsprogramma om te zorgen voor een gezonde en groeiende populatie.

Hoopvolle toekomst

De algazel is sinds 2000 door IUCN, the International Union for Conservation Nature, aangemerkt als ‘uitgestorven diersoort in het wild’. Wereldwijd zijn er op dit moment ongeveer 84 dier- en plantsoorten die niet meer voorkomen in het wild. Gelukkig is er hoop aan de horizon voor de algazel. Via zes herintroductieprojecten wordt de algazel in vier beschermde gebieden weer teruggebracht in zijn oorspronkelijke leefgebied. ARTIS steunt sinds 2022 het natuurbehoudsproject van Marwell Wildlife. Het project begon 30 jaar geleden met als hoofddoel de herintroductie van de Sahelo-Sahara, en daarmee ook vele andere gazellensoorten, struisvogels en inheemse planten en bomen. Deze organisatie werkt ook samen met de Europese EEP, waarbij verschillende dieren uit de ca. 65 Europese dierentuinen in de afgelopen decennia werden geïntroduceerd in het wild. Op dit moment groeit de algazellenpopulatie steeds zelfstandiger in deze gebieden, dat zijn voorzichtige tekenen van een hoopvolle toekomst voor het dier.

19 juli '24 (10:58)

Stortvloed aan boze reacties overbodig: gebedsruimtes uit jaarverslag Efteling

Nadat de Efteling in haar jaarverslag van 2023 had opgenomen dat het gebedsruimtes in het attractiepark wilde inrichten, kreeg het pretpark op sociale media een flinke lading kritiek van boze bezoekers. Dat bleek achteraf voor niks, want nu zegt het Kaatsheuvelse attractiepark dat deze ruimtes er helemaal niet komen, meldt Brabants Dagblad. Ook is in het jaarverslag geen passage meer zichtbaar waarin de gebedsruimtes worden aangekondigd.

18 juli '24 (10:21)

Wijnevenement ZooVino in ZooParc Overleen levert ruim 3.200 euro op

ZooParc Overloon heeft ruim 3.200 euro opgehaald voor twee natuurbeschermingsprojecten in Azië. Tijdens ZooVino op 6 juli 2024 konden deelnemers genieten van wijn en gerechten, terwijl ze uitzicht hadden op dierentuindieren als flamingo’s, pinguïns en giraffen. Dit meldt ZooParc Overloon. 

17 juli '24 (12:38)

Dronevlieger en Efteling-fan Nick is zijn drone kwijt

Menig Efteling-fan is bekend met de dronefoto’s die Nick Ringelberg maakt van het attractiepark. Dat doet hij al voor jaren en dat verliep zonder problemen. Tot afgelopen maand, toen hij een aanvaring kreeg met een beveiliger. Het geschil deed zich voor nadat hij foto’s aan het maken was, buiten de parkgrenzen. Nu heeft de politie zijn drone in beslag genomen en hangt er ineens een geldboete en mogelijk zelfs een celstraf boven het hoofd van de fotograaf, meldt Brabants Dagblad.

16 juli '24 (10:24)

Eerste ‘real life gaming park’ in Nederland komt naar Meppel

In plaats zombies die jou in een virtuele omgeving achtervolgen in een verlaten winkelcentrum, kun je dit straks in het echt doen. In het Drentse Meppel kan dat in een winkelcentrum. Nu heeft de onderneming achter het idee, Warrior Events, een geldbedrag binnengesleept om het eerste ‘real life gaming park’ van Nederland te realiseren, meldt RTV Drenthe.

16 juli '24 ( 9:48)

Kantoor Efteling ontruimd vanwege valse bommelding, Belg aangehouden

Maandagmiddag werd het kantoorpersoneel van attractiepark de Efteling opgeschud door een bommelding. Deze bleek vals te zijn. Een Belg is als verdachte aangehouden, meldt Brabants Dagblad.

16 juli '24 ( 8:31)

DierenPark Amersfoort verwelkomt drie sneeuwuilkuikens

Er zijn drie sneeuwuilkuikentjes uit het ei gekropen in DierenPark Amersfoort. Volgens dierenverzorger Saskia Visser maken de diertjes het goed. “De nieuwsgierige jongen worden uitstekend behandeld door de ervaren ouders”, weet ze te vertellen. De kuikens lijken met hun grijze verenkleed nog niet echt op hun ouders, maar zullen hun donsveertjes de komende tijd langzaamaan omwisselen voor de herkenbare witte veren, meldt DierenPark Amersfoort.

15 juli '24 (11:59)

Efteling neemt nu toch statiegeldbekers in gebruik

Tegenwoordig gebruikt ook de Efteling statiegeldbekers. Langere tijd was hier geen beleid voor, maar sinds vorige week vraagt het pretpark in Kaatsheuvel 25 eurocent voor een drankje in een to go beker. 

15 juli '24 (10:08)

Panda in Ouwehands Dierenpark krijgt twee jongen, waarvan een is overleden

Voor de tweede keer heeft een reuzenpanda in Ouwehands Dierenpark jongen geworpen, waarvan één het niet heeft overleefd. Panda Wu Wen beviel vrijdagavond van twee jongen, waarvan eentje direct luid van zich liet horen, maar het tweede, veel kleinere jong overleed kort na de geboorte.

12 juli '24 (13:17)

Dit is wat je moet weten over de Tilburgse Kermis

Mening Brabander (en andere Nederlanders) hebben vrijdag 19 juli gemarkeerd in hun agenda. Dan is het namelijk weer tijd voor de Tilburgse Kermis. Het is de grootste kermis van de Benelux, met honderden attracties (waarvan tien (!) nieuwe), festivals en feestjes in de horeca belooft het weer een waar spektakel te worden. In dit artikel vertellen wij alles wat jij moet weten over de kermis in Tilburg.

11 juli '24 (10:17)

Uitzichttoren bij Binnenhof officieel geopend

Sinds woensdag is er een nieuwe trekpleister in Den Haag. In mei werd bekend dat er een 28 meter hoge uitkijktoren bij het Binnenhof kwam te staan. Deze is nu officieel geopend. Het is een kleine klim om te top te bereiken, maar dan heb je wel een mooi uitzicht over de hele stad.