Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

In het wild uitgestorven algazellen geboren in ARTIS

Door Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
In het wild uitgestorven algazellen geboren in ARTIS / Foto: ARTIS, Ronald van Weeren
De afgelopen weken heeft dierentuin ARTIS twee jonge algazellen verwelkomt. De twee geitjes maken het volgens ARTIS goed en lopen inmiddels al samen met de moedergeiten bij de rest van de kudde. Een derde lammetje is een paar dagen na de geboorte helaas overleden. Het zijn de eerste geboortes in het nieuwe verblijf naast de hoofdingang, waar de algazellen sinds vorig jaar samenwonen met de stokstaartjes. Al zeker 60 jaar draagt ARTIS bij aan het Europese soortbehoudingsprogramma (EAZA ex-situ programma) van de in het wild uitgestorven diersoort. De algazel is één van de 84 dier- en plantsoorten wereldwijd die door IUCN wordt geclassificeerd als ‘uitgestorven in het wild’. Dat meldt ARTIS.

Dierverzorger Danny Sopjes: “Het zijn twee geitjes en de jongste loopt sinds deze week ook samen met de moedergeit bij de kudde. Beide lammetjes troffen we kort na hun geboorte al volledig droog en schoongelikt aan, wat een goed teken is van de binding tussen moeder en jong. Terwijl zij nog wat onwennig op hun poten proberen te staan, verzamelden de stokstaartjes zich al snel nieuwsgierig en onderzoekend rondom de geitjes. De lammeren verbleven een poosje apart van de kudde om uit te rusten en de band met de moeder te versterken. Aan het oudste lam, dat nu vier weken oud is, kun je goed zien hoe snel ze groeien en sterker worden. De jongen zijn na ongeveer 14 weken zelfstandig.”

Laatste wilde algazelle eind jaren ’80 gespot

De algazel is een spiesbok, gekenmerkt door hun gekromde, lange hoorns en hun zandkleurige, lichte huid waarmee ze opgaan in het woestijn- en savannelandschap van Noord-Afrika. De algazel was ooit één van de meest voorkomende grote zoogdieren in deze regio. In het gebied van Marokko tot Egypte leefden honderdduizenden algazellen. In de twintigste eeuw nam de populatie echter steeds sneller af door de jacht op hun hoorns, vlees en huid en een sterke toename van veeteelt in hun leefgebieden. De laatste wilde algazel werd in de jaren ’80 gezien. Op dat moment leefden er alleen nog zo’n 8.000 algazellen in dierentuinen, safariparken en bij particuliere houders over de hele wereld. Verschillende grote organisaties, waaronder Europese dierentuinen, startten vervolgens een soortbehoudingsprogramma om te zorgen voor een gezonde en groeiende populatie.

Hoopvolle toekomst

De algazel is sinds 2000 door IUCN, the International Union for Conservation Nature, aangemerkt als ‘uitgestorven diersoort in het wild’. Wereldwijd zijn er op dit moment ongeveer 84 dier- en plantsoorten die niet meer voorkomen in het wild. Gelukkig is er hoop aan de horizon voor de algazel. Via zes herintroductieprojecten wordt de algazel in vier beschermde gebieden weer teruggebracht in zijn oorspronkelijke leefgebied. ARTIS steunt sinds 2022 het natuurbehoudsproject van Marwell Wildlife. Het project begon 30 jaar geleden met als hoofddoel de herintroductie van de Sahelo-Sahara, en daarmee ook vele andere gazellensoorten, struisvogels en inheemse planten en bomen. Deze organisatie werkt ook samen met de Europese EEP, waarbij verschillende dieren uit de ca. 65 Europese dierentuinen in de afgelopen decennia werden geïntroduceerd in het wild. Op dit moment groeit de algazellenpopulatie steeds zelfstandiger in deze gebieden, dat zijn voorzichtige tekenen van een hoopvolle toekomst voor het dier.

23 oktober '24 (13:44)

Voor het eerst sinds 7 jaar weer jaguarwelp geboren in ARTIS

Voor het eerst sinds 7 jaar kan ARTIS het heuglijke nieuws delen dat er een jaguarwelp is geboren. Moeder is een 14-jarige jaguar die zich al een tijdje in haar binnenverblijf ophield. Gelijk na de geboorte zorgde ze voor haar kindje en maakte ze het jong schoon. Vooralsnog blijft het zwarte welpje in de buurt van zijn mama omdat hij nog niet zo goed kan lopen en de oogjes nog niet open zijn. Dit meldt ARTIS.

22 oktober '24 (12:23)

Spannend nieuws voor kinderen: DinoAdventures in het donker in DierenPark Amersfoort

Komend weekend gaat DierenPark Amersfoort een spannende nieuwe ervaring bieden: DinoAdventures in het donker. Voor het eerst kunnen bezoekers vanaf de schemering op avontuur door een mysterieus, donker bos vol levensgrote dinosaurussen. Dit bijzondere evenement is speciaal voor de herfstvakantie en belooft een onvergetelijke ervaring te worden, zegt projectleider Hylke Steggerda. Dit meldt DierenPark Amersfoort.

22 oktober '24 ( 8:34)

Pandajong in Ouwehands Dierenpark krijgt na honderd dagen naam

Het pandajong dat in juli werd geboren in Ouwehands Dierenpark in Rhenen heeft volgens Chinese traditie na honderd dagen een naam gekregen. Het dier, waarvan het geslacht nog niet bekend is, heeft na een onlinewedstrijd de naam Lang Yue gekregen.

21 oktober '24 ( 9:20)

Actie bij Dolfinarium komt zaterdagavond tot einde, parkdirecteur spreekt van "roekeloze acties"

De actie van dierenrechtenactivisten bij het Dolfinarium in Harderwijk is voorbij, meldt de groep achter de actie. Rond 17.00 uur vertrokken de enkele tientallen demonstranten. Sommige actievoerders hadden zich met stalen buizen vastgemaakt aan de hekken van de ingang. Bezoekers moesten daarom via een alternatieve ingang naar binnen, meldt het Dolfinarium.

21 oktober '24 ( 8:55)

Ingang Dolfinarium zaterdag geblokkeerd door activisten

Enkele tientallen dierenactivisten blokkeren sinds zaterdagochtend 09.50 uur ingangen van het Dolfinarium in Harderwijk, dat meldt stichting Bite Back. De actievoerders van Bite Back en Active for Justice demonstreren, omdat zij vinden dat de dieren in het Dolfinarium onder slechte omstandigheden leven.

17 oktober '24 (12:07)

Ouwehands Dierenpark organiseert unieke sponsorloop voor berenwelzijn

Ouwehands Dierenpark en de stichtingen Bears in Mind en Ouwehand Zoo Foundation slaan de handen ineen voor een bijzondere sponsorloop op zaterdagavond 12 april 2025: de Beregoeie Run. Het doel van deze run is geld inzamelen voor het welzijn van beren wereldwijd. Deelnemers rennen door het dierenpark langs ijsberen en Het Berenbos, waarbij ze bijdragen aan natuurbescherming. Dit meldt Ouwehands Dierenpark.

14 oktober '24 (10:00)

Brand op terrein Safaripark Beekse Bergen

De brandweer is uitgerukt voor een zeer grote brand in een gebouw op het terrein van Safaripark Beekse Bergen. De brand werd maandag even na middernacht gemeld in een werkplaats van de technische dienst van het park in Hilvarenbeek, meldt de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant.

10 oktober '24 (12:11)

Woezel en Pip-themapark houdt in 2026 plek voor bungalows ’t Opkikkertje

Vanaf 2026 heropent Familyland in Hoogerheide de deuren als Woezel en Pip-themapark. Het was nog even de vraag of de bungalows van Stichting ’t Opkikkertje voor mensen met een chronische ziekte of beperking mocht blijven, maar inmiddels is bekend dat de drie speciale bungalows hun plekje behouden. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

09 oktober '24 (13:10)

Bezoekers Walibi Holland ruiken verbrand metaal door wielverlies achtbaan

Afgelopen zondag werden bezoekers van de achtbaan Speed of Sound in Walibi Holland opgeschrikt door de geur van verbrand metaal. Terwijl de attractie nog volop in beweging was, verloor de achtbaan een wiel. Ondanks de schrik raakte niemand gewond, hoewel een bezoeker een deel van het wiel tegen zijn schouder kreeg. Dit meldt de Stentor.

09 oktober '24 (12:07)

Brielle schittert tussen nationale topattracties: Vestingstad in top 10 van Nederland

Het historische vestingstadje Brielle, gelegen op het eiland Voorne-Putten, heeft een plaats bemachtigd in de top 10 van Nederlandse toeristische trekpleisters. In een ranglijst samengesteld door de reismagazines Columbus Travel en In Eigen Land staat Brielle op de achtste plek. Dit meldt het AD.