Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Ereplaats in Hoorn voor oudste stoomtram van Nederland

Door Nationale Recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Ereplaats in Hoorn voor oudste stoomtram van Nederland / Foto: "Museumstoomtram Hoorn Medemblik and Friesland ship in Medemblik" door Tedder
De afgelopen jaren is er hard gewerkt aan de uitbreiding van een bijzondere werkplaats in Hoorn. Daar worden historische stoomtreinen onderhouden en kunnen worden bezichtigd. Deze zomer wordt hier een nieuwe museumroute aan toegevoegd. Op deze route staat de ereplaats voor de oudste stoomtram van Nederland, meldt Museumstoomtram Hoorn-Medemblik.

De Museumstoomtram rijdt met oude historische stoomtrams tussen Hoorn en Medemblik met een aansluitende bootdienst naar Enkhuizen. Met het openen van een nieuwe museumroute door de restauratiewerkplaats biedt het museum nu een tweede ‘ontdekkingsreis’. Hier kunnen bezoekers de locomotieven en rijtuigen van dichtbij zien en ontdekken hoe deze worden klaargestoomd om weer op de rails te staan.

Locomotief uit 1881

De museumroute begint in de Spoortuin. Voor kinderen is hier een ‘super-modelspoorbaan’ neergezet, waarmee zij de werking van rails, treinen en trams kunnen ontdekken.

Het pronkstuk van de nieuwe route is de locomotief nummer 2 van de Rhijnlandse Stoomtramweg-Maatschappij. Deze locomotief is gebouwd in Londen en dateert uit 1881. Toen werd de stoomtram ingezet op het spoor tussen Leiden en Katwijk. Om de paarden in de weiden niet te laten schrikken, zag de locomotief er net uit als de wagens die deze trok. De locomotief is al sinds 1930 in gebruik voor museumdoeleinden. Een aantal jaren geleden verwierf de Museumstoomtram de locomotief in permanente bruikleen van het Spoorwegmuseum.

De route voert vervolgens door het locomotievendepot en biedt een blik op de gehele collectie stoomtramlocomotieven die hier is opgesteld. Tenslotte is de restauratie van de Tram voor Bello door de vakmensen van het museum van dichtbij te zien.

19 juli '24 (10:58)

Stortvloed aan boze reacties overbodig: gebedsruimtes uit jaarverslag Efteling

Nadat de Efteling in haar jaarverslag van 2023 had opgenomen dat het gebedsruimtes in het attractiepark wilde inrichten, kreeg het pretpark op sociale media een flinke lading kritiek van boze bezoekers. Dat bleek achteraf voor niks, want nu zegt het Kaatsheuvelse attractiepark dat deze ruimtes er helemaal niet komen, meldt Brabants Dagblad. Ook is in het jaarverslag geen passage meer zichtbaar waarin de gebedsruimtes worden aangekondigd.

18 juli '24 (10:21)

Wijnevenement ZooVino in ZooParc Overleen levert ruim 3.200 euro op

ZooParc Overloon heeft ruim 3.200 euro opgehaald voor twee natuurbeschermingsprojecten in Azië. Tijdens ZooVino op 6 juli 2024 konden deelnemers genieten van wijn en gerechten, terwijl ze uitzicht hadden op dierentuindieren als flamingo’s, pinguïns en giraffen. Dit meldt ZooParc Overloon. 

17 juli '24 (12:38)

Dronevlieger en Efteling-fan Nick is zijn drone kwijt

Menig Efteling-fan is bekend met de dronefoto’s die Nick Ringelberg maakt van het attractiepark. Dat doet hij al voor jaren en dat verliep zonder problemen. Tot afgelopen maand, toen hij een aanvaring kreeg met een beveiliger. Het geschil deed zich voor nadat hij foto’s aan het maken was, buiten de parkgrenzen. Nu heeft de politie zijn drone in beslag genomen en hangt er ineens een geldboete en mogelijk zelfs een celstraf boven het hoofd van de fotograaf, meldt Brabants Dagblad.

16 juli '24 (10:24)

Eerste ‘real life gaming park’ in Nederland komt naar Meppel

In plaats zombies die jou in een virtuele omgeving achtervolgen in een verlaten winkelcentrum, kun je dit straks in het echt doen. In het Drentse Meppel kan dat in een winkelcentrum. Nu heeft de onderneming achter het idee, Warrior Events, een geldbedrag binnengesleept om het eerste ‘real life gaming park’ van Nederland te realiseren, meldt RTV Drenthe.

16 juli '24 ( 9:48)

Kantoor Efteling ontruimd vanwege valse bommelding, Belg aangehouden

Maandagmiddag werd het kantoorpersoneel van attractiepark de Efteling opgeschud door een bommelding. Deze bleek vals te zijn. Een Belg is als verdachte aangehouden, meldt Brabants Dagblad.

16 juli '24 ( 8:31)

DierenPark Amersfoort verwelkomt drie sneeuwuilkuikens

Er zijn drie sneeuwuilkuikentjes uit het ei gekropen in DierenPark Amersfoort. Volgens dierenverzorger Saskia Visser maken de diertjes het goed. “De nieuwsgierige jongen worden uitstekend behandeld door de ervaren ouders”, weet ze te vertellen. De kuikens lijken met hun grijze verenkleed nog niet echt op hun ouders, maar zullen hun donsveertjes de komende tijd langzaamaan omwisselen voor de herkenbare witte veren, meldt DierenPark Amersfoort.

15 juli '24 (11:59)

Efteling neemt nu toch statiegeldbekers in gebruik

Tegenwoordig gebruikt ook de Efteling statiegeldbekers. Langere tijd was hier geen beleid voor, maar sinds vorige week vraagt het pretpark in Kaatsheuvel 25 eurocent voor een drankje in een to go beker. 

15 juli '24 (10:08)

Panda in Ouwehands Dierenpark krijgt twee jongen, waarvan een is overleden

Voor de tweede keer heeft een reuzenpanda in Ouwehands Dierenpark jongen geworpen, waarvan één het niet heeft overleefd. Panda Wu Wen beviel vrijdagavond van twee jongen, waarvan eentje direct luid van zich liet horen, maar het tweede, veel kleinere jong overleed kort na de geboorte.

12 juli '24 (13:17)

Dit is wat je moet weten over de Tilburgse Kermis

Mening Brabander (en andere Nederlanders) hebben vrijdag 19 juli gemarkeerd in hun agenda. Dan is het namelijk weer tijd voor de Tilburgse Kermis. Het is de grootste kermis van de Benelux, met honderden attracties (waarvan tien (!) nieuwe), festivals en feestjes in de horeca belooft het weer een waar spektakel te worden. In dit artikel vertellen wij alles wat jij moet weten over de kermis in Tilburg.

11 juli '24 (10:17)

Uitzichttoren bij Binnenhof officieel geopend

Sinds woensdag is er een nieuwe trekpleister in Den Haag. In mei werd bekend dat er een 28 meter hoge uitkijktoren bij het Binnenhof kwam te staan. Deze is nu officieel geopend. Het is een kleine klim om te top te bereiken, maar dan heb je wel een mooi uitzicht over de hele stad.