Nederlandse kermisexploitanten bouwen nog geen pretparken
Tijdens deze zitting is besloten te wachten op eventuele versoepelende maatregelen van de overheid volgende week. Mochten die er niet komen, dan doet de rechter alsnog uitspraak. Kermisexploitanten willen gelijke rechten als pretparken en onder voorwaarden weer open.
Omheinde pretparken bouwen is kostbaar
Volgens Jan Boot van de Nederlandse KermisBond is het bouwen van omheinde pretparken aan de rand van de stad bovendien een kostbare zaak, omdat er allerlei voorzieningen moeten komen, zoals hekken, toiletten en gelegenheden om handen te wassen. Ook zouden bezoekers dan van te voren een kaartje moeten kopen.
"Het idee is wel geopperd, maar het zou een grote grote financiële aanslag zijn voor de branche", aldus Boot. "Bovendien tast je dan het karakter van de kermis aan. Die hoort thuis in het centrum en niet aan de rand van de stad."
Morgen weer open
Het liefst zouden de kermissen zo snel mogelijk weer opengaan. Dan hoeft er ook niet aan pretparken gedacht te worden. "De kermissen willen morgen weer open. Of anders op dezelfde manier behandeld worden als pretparken, dus dat er op lokaal niveau wordt bepaald of en hoe de kermis open mag", aldus de advocaat van de exploitanten. Volgens hem dreigen er "onomkeerbare" gevolgen. "Tot en met oktober wordt een omzetverlies van 217 miljoen euro verwacht. Dit valt niet meer in te halen, omdat het om een seizoensgebonden branche gaat", aldus de advocaat.
In verband met de coronamaatregelen mogen de kermissen zeker tot 1 september niet open. "De risico's rond het virus kunnen nog altijd niet worden onderschat", zei de landsadvocaat. Er is volgens hem nog altijd beperkte ruimte voor versoepeling van de maatregelen. "Stap voor stap. Niet alles tegelijk."
Duidelijke verschillen
Volgens hem zijn er duidelijke verschillen tussen een kermis en een pretpark, waardoor de maatregelen minder eenvoudig te handhaven zijn. "Bij pretparken is het makkelijker om afstand te houden in de wachtrij, er moeten kaarten vooraf gereserveerd worden en er is een eigenaar, niet meerdere exploitanten en een vrije entree zoals op een kermis het geval is."
Door: ANP