Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Run op vakantiehuizen lijkt nu echt voorbij

Door Nationale Recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Run op vakantiehuizen lijkt nu echt voorbij  / Foto: "Binnenpad 47B Giethoorn, The Netherlands - Vakantiepark Giethoorn (2)" door Eef NL
Het lijkt erop alsof de vakantiehuizenkoorts, die in de coronapandemie ontstond, nu echt voorbij is. Nadat de NVM in juni al berichtte dat het aantal verkochte vakantiehuizen dit jaar fors terugliep, hebben ook het Financieel Dagblad en het Kadaster een onderzoek uitgebracht over de vakantiewoningenmarkt. Met een totale transactiewaarde van 900 miljoen euro was de waarde vorig jaar zo’n 30 procent lager dan in 2022, toen het op 1,1 miljard euro stond. Dat meldt PropertyNL.

Door de lage rentestand en regulering van de woningmarkt kochten Nederlanders in grote getalen vakantiehuizen. Daar ging in 2022 zo’n 1,1 miljard euro in om. Het jaar daarna nam de totale waarde met een flink percentage af naar 900 miljoen euro. Dat komt onder meer door een verhoging van de overdrachtsbelasting naar 10,4 procent. Ook een strengere belastingwetgeving droeg bij aan de afname.

Daling

In 2020 kende de recreatieve woningmarkt haar hoogtepunt. Toen wisselden 7.900 woningen van eigenaar. Twee jaar later, in 2022, was dat nog 5.700 en in het vorige jaar werden er 4.000 recreatiewoningen verkocht.

Naast een afname van het aantal verkochte huizen nam ook de prijs voor een recreatiewoning iets af. Zo waren woningen in 2021 en 2022 het duurst. De prijzen namen in 2023 met 1,8 procent af, naar een gemiddelde prijs van 224.000 euro.

Toename aantal vakantiehuizen

Toch staan er in 2023 meer vakantiehuizen in Nederland dan in het jaar daarvoor. Toen waren er zo’n 127.000 vakantiewoningen in het land, 3,6 procent meer dan in 2022. Daarvan waren de meeste in het bezit van particulieren (65 procent).

Daarnaast meldde NVM in juni dat bij hen het aantal verkochte vakantiehuizen flink afnam, met een daling van 34 procent tot 3.718. Wel constateerde de makelaar een prijsstijging naar gemiddeld 228.000 euro. Het aandeel huisjes met een waarde van boven de 2 ton steeg ook.

19 juli '24 (10:21)

Over paar weken beslist Moerdijk over vakantiepark Bovensluis in Willemstad

De aanvraag loopt al enige tijd, maar over een paar weken moet er meer duidelijkheid komen over de mogelijke transformatie van de voormalige camping Bovensluis in Willemstad. De SVE Group wil hier een bungalowpark van maken. De gemeente Moerdijk heeft aangegeven voor 8 augustus een beslissing over de aanvraag van de projectontwikkelaar te maken, meldt Eindhovens Dagblad.

18 juli '24 (12:08)

Raad van State ziet geen problemen met acht grote vakantievilla’s Exloo

Ondanks dat de vergunning voor de bouw van acht vakantievilla’s op Landal PUUR in Exloo afwijkt van de verordening, is deze terecht afgegeven door de gemeente Borger-Odoorn. Dit oordeelt de Raad van State. Een omwonende had hierover aanhoudend geklaagd, maar krijgt dus geen gelijk. Dit meldt RTV Drenthe. 

17 juli '24 (11:22)

Campings in Drenthe positief over bezetting tijdens zomervakantie

Vanaf dit weekend zal het drukker worden op Drentse campings, met de start van de vakantie in regio noord. Uit een rondgang van RTV Drenthe onder campings in de provincie blijkt dat ondernemers overwegend positief zijn over de bezettingsgraad van hun campings.

17 juli '24 (10:07)

Twee jaar later staat camping Hanestede voor twee keer het bedrag weer te koop

De ambitieuze plannen die de campingeigenaar voor ogen had blijken lastiger uit te voeren dan gedacht. Het klonk vooruitstrevend: een natuurpark met moestuinen en een voedselbos. Maar toch staat de camping weer te koop. Ditmaal wel voor een iets hoger bedrag, meldt Omroep Friesland.

15 juli '24 (11:28)

Nieuw Landal vakantiepark geopend: Landal Landgoed Bourtange

Landal Greenparks heeft een nieuw vakantiepark geopend. Deze is gelegen in Oost-Groningen op Landgoed Bourtange, in de gemeente Westerwolde. Afgelopen vrijdag kwamen de eerste gasten naar Landal Landgoed Bourtagne. Op het park staan 143 vakantiewoningen, melden Landal Greenparks. 

15 juli '24 (10:00)

Dak van zwembad op vakantiepark van Peter Gillis in Baarlo stort in

Vrijdagmiddag heeft het dak van het zwembad op het vakantiepark De Berckt in het Limburgse Baarlo het begeven. Dit park hoort bij de Oostappen Groep, waarvan televisiebekendheid Peter Gillis momenteel nog de eigenaar is. De oorzaak van de instorting is niet bekend, meldt Hart van Nederland.

12 juli '24 (12:20)

HISWA: ‘Binnenlandse vakantie onbetaalbaar door btw-verhoging’

Vorig jaar is volgens onderzoek van het CBS 19 procent van de Nederlanders niet op vakantie gegaan. De belangrijkste reden is dat zij vanwege onvoldoende geld thuis bleven. Dan zou een vakantie in eigen land een optie kunnen bieden. Dat wordt met de btw-verhoging van 9 naar 21 procent op verblijfsrecreatie het probleem alleen maar erger maken, stelt branchevereniging HISWA-RECRON: “Deze btw-verhoging raakt voornamelijk mensen met een lager inkomen, waardoor vakanties voor een groter deel van de Nederlandse samenleving onbetaalbaar worden.” Dat meldt HISWA-RECRON.

12 juli '24 (11:25)

ANVR: meer vakantieboekingen eerste helft 2024

Nederlanders zoeken vanwege het slechte weer dit jaar veel vaker de zon op. Reisbranchevereniging ANVR zag het aantal boekingen de eerste helft van dit jaar met 6 procent stijgen.

11 juli '24 ( 9:53)

Na fusie Roompot en Landal blijft er één mascotte over

De twee fuserende vakantieparken Landal en Roompot hebben gekozen voor Koos Konijn als leidende mascotte. Zij zeggen echter nog niet helemaal vaarwel tegen Bollo de Beer.