Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Ministerie: geen probleem met watervergunning vakantiepark Veessen

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
schedule 5 min
location_on [xx]km
Ministerie: geen probleem met watervergunning vakantiepark Veessen / Foto: "zicht op Fortmond vanaf Veessen" door Gertjan van Noord
Er is niets aan de hand met de door Rijkswaterstaat verstrekte watervergunning voor het her in te richten vakantiepark IJsselhoeve in Veessen. Dat heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gezegd. Dat is een reactie op de bezwaren van zo’n zeventig bewoners en de Natuurbeschermingswacht, die nu aangeven in beroep te gaan, meldt AD.

Het was toeval dat de omwonenden er in augustus van vorig jaar achter kwamen dat Rijkswaterstaat een vergunning verleende aan Waterschap Vallei en Veluwe en de gemeente Heerde. Een inwoner van Veessen noemt het “niet uit te leggen”.

Na zelf het heft in handen te nemen kregen de inwoners alsnog een kennisgeving van de vergunning en is een hoorzitting gepland. Daar werd de Natuurbeschermingswacht in eerste instantie niet toegelaten, maar na gang naar de rechter mochten afgevaardigden van de milieuclub ook naar de hoorzitting om hun bezwaren kenbaar te maken.

Dat hebben zij ook gedaan: voor de vergunning is de impact op het Natura-2000 gebied niet getoetst. Technisch gezien hoeft dat ook niet, aangezien het park net buiten het natuurgebied ligt. 

Nauwelijks effect

Het Ministerie verdedigt met een uitgebreide berekening dat de vergunning nauwelijks effect heeft op de doorstroming en de hoogwaterveiligheid.

Daar zijn de bewoners en de Natuurbeschermingswacht niet tevreden mee. “Het ministerie heeft veel tekst nodig om te stellen dat ze niet hoeven te toetsen op de gevolgen voor het natuurgebied”, aldus Geert Starre van de Natuurbeschermingswacht. Ook stelt Starre dat het Europees recht niet wordt toegepast.

Aangesproken

Volgens Starre staat het Europees recht aan de zijde van de bezwaarmakers. Zo is Nederland begin dit jaar al aangesproken op het niet volledig naleven van het ‘Verdrag van Aarhuys’. Hierin is opgenomen dat burgers van de Europese Unie altijd inzage moeten hebben in informatie en besluitvorming en naar de rechter kunnen stappen bij milieuzaken.

In de Nederlandse wet wordt niet duidelijk gemaakt waar – bij de administratieve of civiele rechtbank – men in beroep kan gaan. Starre zegt dat zij omtrent deze zaak wel in beroep gaan bij de rechter. 

Afbeelding ter illustratie

23 juli '24 ( 9:35)

Kind gered uit water en gereanimeerd bij vakantiepark ‘t Loo

Maandag is een jongen (6) te water geraakt bij vakantiepark ’t Loo in Oldebroek. Dat gebeurde bij de zwemplas naast het vakantiepark op Landal landgoed ’t Loo. Het jongetje moest gereanimeerd worden en is met een traumahelikopter naar het ziekenhuis vervoerd, meldt de Stentor.

22 juli '24 (13:16)

Vooral campings op de grens zullen btw-verhoging voelen

De grensregio in Noord-Brabant is bezorgd om de aangekondigde btw-verhoging. Vooral de campings en vakantieparken op de grens vrezen hun gasten te verliezen aan het buitenland. Die kunnen daar voor een lager tarief verblijven. Branchevereniging Recron sprak zich al eerder negatief uit over het besluit door het ‘oliedom’ te noemen, meldt Brabants Dagblad.

22 juli '24 (10:11)

Waar mag je je caravan of camper parkeren?

Kamperen (in een caravan of camper) is in populariteit aan het winnen. En waar meer caravans zijn, moeten ook meer opslagplekken zijn. De run op stallingsplekken neemt zo snel toe, dat de stallingen met flinke wachtlijsten kampen, meldt NOS.

19 juli '24 (10:21)

Over paar weken beslist Moerdijk over vakantiepark Bovensluis in Willemstad

De aanvraag loopt al enige tijd, maar over een paar weken moet er meer duidelijkheid komen over de mogelijke transformatie van de voormalige camping Bovensluis in Willemstad. De SVE Group wil hier een bungalowpark van maken. De gemeente Moerdijk heeft aangegeven voor 8 augustus een beslissing over de aanvraag van de projectontwikkelaar te maken, meldt Eindhovens Dagblad.

18 juli '24 (12:08)

Raad van State ziet geen problemen met acht grote vakantievilla’s Exloo

Ondanks dat de vergunning voor de bouw van acht vakantievilla’s op Landal PUUR in Exloo afwijkt van de verordening, is deze terecht afgegeven door de gemeente Borger-Odoorn. Dit oordeelt de Raad van State. Een omwonende had hierover aanhoudend geklaagd, maar krijgt dus geen gelijk. Dit meldt RTV Drenthe. 

17 juli '24 (11:22)

Campings in Drenthe positief over bezetting tijdens zomervakantie

Vanaf dit weekend zal het drukker worden op Drentse campings, met de start van de vakantie in regio noord. Uit een rondgang van RTV Drenthe onder campings in de provincie blijkt dat ondernemers overwegend positief zijn over de bezettingsgraad van hun campings.

17 juli '24 (10:07)

Twee jaar later staat camping Hanestede voor twee keer het bedrag weer te koop

De ambitieuze plannen die de campingeigenaar voor ogen had blijken lastiger uit te voeren dan gedacht. Het klonk vooruitstrevend: een natuurpark met moestuinen en een voedselbos. Maar toch staat de camping weer te koop. Ditmaal wel voor een iets hoger bedrag, meldt Omroep Friesland.

15 juli '24 (11:28)

Nieuw Landal vakantiepark geopend: Landal Landgoed Bourtange

Landal Greenparks heeft een nieuw vakantiepark geopend. Deze is gelegen in Oost-Groningen op Landgoed Bourtange, in de gemeente Westerwolde. Afgelopen vrijdag kwamen de eerste gasten naar Landal Landgoed Bourtagne. Op het park staan 143 vakantiewoningen, melden Landal Greenparks. 

15 juli '24 (10:00)

Dak van zwembad op vakantiepark van Peter Gillis in Baarlo stort in

Vrijdagmiddag heeft het dak van het zwembad op het vakantiepark De Berckt in het Limburgse Baarlo het begeven. Dit park hoort bij de Oostappen Groep, waarvan televisiebekendheid Peter Gillis momenteel nog de eigenaar is. De oorzaak van de instorting is niet bekend, meldt Hart van Nederland.

12 juli '24 (12:20)

HISWA: ‘Binnenlandse vakantie onbetaalbaar door btw-verhoging’

Vorig jaar is volgens onderzoek van het CBS 19 procent van de Nederlanders niet op vakantie gegaan. De belangrijkste reden is dat zij vanwege onvoldoende geld thuis bleven. Dan zou een vakantie in eigen land een optie kunnen bieden. Dat wordt met de btw-verhoging van 9 naar 21 procent op verblijfsrecreatie het probleem alleen maar erger maken, stelt branchevereniging HISWA-RECRON: “Deze btw-verhoging raakt voornamelijk mensen met een lager inkomen, waardoor vakanties voor een groter deel van de Nederlandse samenleving onbetaalbaar worden.” Dat meldt HISWA-RECRON.