Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

ACM tikt drie reisaanbieders op vingers voor verspringende prijzen

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
schedule 4 min
location_on [xx]km
ACM tikt drie reisaanbieders op vingers voor verspringende prijzen
Een dwangsom hangt boven het hoofd van drie reisaanbieders. Zij zijn aangesproken door de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vanwege verspringende prijzen tijdens het boeken van pakketreizen. Hierdoor kunnen vakantiegangers hun reis niet tegen een eerder getoonde prijs boeken. En dat mag niet, meldt AD.

Om welke reisaanbieders het gaat, is niet duidelijk. Na rondgang van AD lijkt het erop alsof in ieder geval TUI, Corendon en Sunweb naar eigen zeggen geen melding hebben gekregen. VakantieDiscounter wil niet reageren.

Wat gebeurt is dat een vakantieganger tijdens het vergelijken van de prijzen van een pakketreis voor een bepaalde prijs te zien krijgt. Wanneer zij een reis boeken, verschijnt er een hogere prijs.

Van 2.400 naar 3.000 euro

Een voorbeeld is een reis naar Bali, die voor drie personen voor 2.400 euro wordt aangeboden. Op het moment dat die wordt geboekt, is de prijs naar 3.000 euro verhoogd. Volgens het ACM boeken mensen dan alsnog de vakantie, “omdat mensen minder snel overstappen naar een ander aanbod”. Zo zijn mensen meer geld kwijt dan wanneer zij kiezen voor een ander aanbod.

Niet de eerste keer

Nu dreigt het ACM met geldboetes voor de reisaanbieders die dergelijke praktijken uitvoeren. Dit komt voort uit een onderzoek van de waakhond, waarin werd gekeken naar prijsveranderingen en juiste vermelding van prijzen, inclusief extra kosten als toeristenbelasting. Begin 2022 kondigde het ACM aan dat zij het onderzoek bij twaalf aanbieders gingen uitvoeren.

Daaruit kwam naar voren dat alleen Expedia alle prijzen duidelijke verkondigt. Sinds eind vorig jaar vermelden ook de ANWB, Corendon, Stip Reizen en Sunweb de daadwerkelijke kosten plus bijkomende kosten. Inmiddels geldt dat voor alle twaalf onderzochte bedrijven, maar er zijn er dus nog drie waarbij de prijs verandert tijdens het boeken. Als zij dit niet aanpassen krijgen de bedrijven een dwangsom van het ACM opgelegd. 

12 juli '24 (12:20)

HISWA: ‘Binnenlandse vakantie onbetaalbaar door btw-verhoging’

Vorig jaar is volgens onderzoek van het CBS 19 procent van de Nederlanders niet op vakantie gegaan. De belangrijkste reden is dat zij vanwege onvoldoende geld thuis bleven. Dan zou een vakantie in eigen land een optie kunnen bieden. Dat wordt met de btw-verhoging van 9 naar 21 procent op verblijfsrecreatie het probleem alleen maar erger maken, stelt branchevereniging HISWA-RECRON: “Deze btw-verhoging raakt voornamelijk mensen met een lager inkomen, waardoor vakanties voor een groter deel van de Nederlandse samenleving onbetaalbaar worden.” Dat meldt HISWA-RECRON.

12 juli '24 (11:25)

ANVR: meer vakantieboekingen eerste helft 2024

Nederlanders zoeken vanwege het slechte weer dit jaar veel vaker de zon op. Reisbranchevereniging ANVR zag het aantal boekingen de eerste helft van dit jaar met 6 procent stijgen.

11 juli '24 (11:40)

Run op vakantiehuizen lijkt nu echt voorbij

Het lijkt erop alsof de vakantiehuizenkoorts, die in de coronapandemie ontstond, nu echt voorbij is. Nadat de NVM in juni al berichtte dat het aantal verkochte vakantiehuizen dit jaar fors terugliep, hebben ook het Financieel Dagblad en het Kadaster een onderzoek uitgebracht over de vakantiewoningenmarkt. Met een totale transactiewaarde van 900 miljoen euro was de waarde vorig jaar zo’n 30 procent lager dan in 2022, toen het op 1,1 miljard euro stond. Dat meldt PropertyNL.

11 juli '24 ( 9:53)

Na fusie Roompot en Landal blijft er één mascotte over

De twee fuserende vakantieparken Landal en Roompot hebben gekozen voor Koos Konijn als leidende mascotte. Zij zeggen echter nog niet helemaal vaarwel tegen Bollo de Beer. 

10 juli '24 (11:05)

Aa en Hunze: camping mag stuk bos kopen van gemeente voor uitbreiding terrein

Camping de Berken in Gasselte wil uitbreiden. Daarvoor is de gemeente Aa en Hunze bereid om een stuk natuurgebied te verkopen, zodat de campingeigenaar het kan ontbossen. Een aantal buurtbewoners ziet dat echter niet zitten, meldt RTV Drenthe. 

09 juli '24 (13:09)

Ministerie: geen probleem met watervergunning vakantiepark Veessen

Er is niets aan de hand met de door Rijkswaterstaat verstrekte watervergunning voor het her in te richten vakantiepark IJsselhoeve in Veessen. Dat heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gezegd. Dat is een reactie op de bezwaren van zo’n zeventig bewoners en de Natuurbeschermingswacht, die nu aangeven in beroep te gaan, meldt AD.

08 juli '24 ( 9:03)

Nederland heeft in EU bijna meeste campings per miljoen inwoners

Nederland is een van de grootste campinglanden van Europa. Frankrijk telt in absolute aantallen weliswaar de meeste kampeerterreinen, maar afgemeten naar de bevolkingsomvang staat Nederland bijna bovenaan.

05 juli '24 (15:22)

Chalets in Drenthe illegaal gebruikt voor huisvesting arbeidsmigranten

Op een vakantiepark in Hoogersmilde worden vijftien chalets illegaal gebruikt om arbeidsmigranten te huisvesten. De gemeente heeft de ondernemer een waarschuwingsbrief gestuurd. Dit meldt RTV Drenthe.

04 juli '24 (14:01)

Ook dit jaar kun je overal in het land weer naar de Buurtcamping

Waar je normaal gesproken met een kleedje neerstrijkt om in het gras te picknicken, zul je de komende weken een boel tenten aantreffen. Ook dit jaar vind je overal in het land weer pop-up campings aan. Een weekend lang kunnen mensen samen met andere buurtbewoners rond een kampvuurtje zitten, samen aan lange tafels een hapje eten of andere activiteiten doen.