Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Gemeente Midden-Groningen wil weer handhaven op permanente bewoning

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
schedule 4 min
location_on [xx]km
Gemeente Midden-Groningen wil weer handhaven op permanente bewoning / foto: "A local city-limit sign in the Groninger village of Foxhol, Midden-Groningen" door Donald Trung Quoc Don
Als het aan het college van B&W van de gemeente Midden-Groningen ligt wordt er weer gehandhaafd op de permanente bewoning op vakantieparken. Dat is voornamelijk in het belang van de lokale ondernemers en de economie, meldt RTV Noord.

Permanente bewoning van vakantieparken wordt momenteel op een aantal parken gedoogd. Een voorbeeld hiervan is recreatiepark De Leine, wat officieel een recreatieve bestemming heeft maar waar mensen ook wonen.

Wethouder Annemiek Hoesen kan niet zeggen hoeveel mensen er permanent op parken wonen in de gemeente. Met het voorstel tot handhaven wil de wethouder de bewoners en ondernemers meer duidelijkheid bieden.

Daarbij stelt het college dat zij als peildatum 1 juli 2011 aanhouden. Mensen die voor die datum al op een vakantiepark woonden, kunnen dan een omgevingsaanvraag indienen om daar permanent te wonen.

De vorige peildatum was 2005. “In de tussentijd is daar een grote groep bijgekomen, die we nu wel tegemoet kunnen komen.” Na deze periode is dat aantal kleiner, dus stelt de wethouder dat het om een kleine groep gaat die niet in aanmerking zou komen voor permanente bewoning op een vakantiepark.

Geluidsnormen

Permanente bewoning kan een uitkomst zijn voor sommige mensen, maar voor ondernemers is het vaker een belemmering. Daar komt bij dat er voor woonhuizen strengere regels gelden, onder andere voor geluid. Daarom rijst de vraag of een ondernemer met lossere of strengere regels omtrent geluidsnormen te maken krijgt als er in een deel van de huizen op het park permanent wordt gewoond.

De wethouder zegt dat er maatwerk wordt geleverd. Wel stelt ze dat de woningen dusdanig geïsoleerd moeten zijn dat ze aan de normen van een volwaardige woning voldoen. Daar moet nog wel over worden nagedacht, ‘want het is niet de bedoeling dat een bedrijf er hinder aan ondervindt als een woning permanent bewoond wordt’.

Economie

Wel is het volgens de wethouder van belang dat parken hun recreatieve functie behouden. Dat is namelijk goed voor de lokale economie en toeristische sector. Mensen die op vakantie zijn besteden hun geld namelijk op een andere manier dan bewoners van een vakantiehuis.

22 juli '24 (13:16)

Vooral campings op de grens zullen btw-verhoging voelen

De grensregio in Noord-Brabant is bezorgd om de aangekondigde btw-verhoging. Vooral de campings en vakantieparken op de grens vrezen hun gasten te verliezen aan het buitenland. Die kunnen daar voor een lager tarief verblijven. Branchevereniging Recron sprak zich al eerder negatief uit over het besluit door het ‘oliedom’ te noemen, meldt Brabants Dagblad.

22 juli '24 (10:11)

Waar mag je je caravan of camper parkeren?

Kamperen (in een caravan of camper) is in populariteit aan het winnen. En waar meer caravans zijn, moeten ook meer opslagplekken zijn. De run op stallingsplekken neemt zo snel toe, dat de stallingen met flinke wachtlijsten kampen, meldt NOS.

19 juli '24 (10:21)

Over paar weken beslist Moerdijk over vakantiepark Bovensluis in Willemstad

De aanvraag loopt al enige tijd, maar over een paar weken moet er meer duidelijkheid komen over de mogelijke transformatie van de voormalige camping Bovensluis in Willemstad. De SVE Group wil hier een bungalowpark van maken. De gemeente Moerdijk heeft aangegeven voor 8 augustus een beslissing over de aanvraag van de projectontwikkelaar te maken, meldt Eindhovens Dagblad.

18 juli '24 (12:08)

Raad van State ziet geen problemen met acht grote vakantievilla’s Exloo

Ondanks dat de vergunning voor de bouw van acht vakantievilla’s op Landal PUUR in Exloo afwijkt van de verordening, is deze terecht afgegeven door de gemeente Borger-Odoorn. Dit oordeelt de Raad van State. Een omwonende had hierover aanhoudend geklaagd, maar krijgt dus geen gelijk. Dit meldt RTV Drenthe. 

17 juli '24 (11:22)

Campings in Drenthe positief over bezetting tijdens zomervakantie

Vanaf dit weekend zal het drukker worden op Drentse campings, met de start van de vakantie in regio noord. Uit een rondgang van RTV Drenthe onder campings in de provincie blijkt dat ondernemers overwegend positief zijn over de bezettingsgraad van hun campings.

17 juli '24 (10:07)

Twee jaar later staat camping Hanestede voor twee keer het bedrag weer te koop

De ambitieuze plannen die de campingeigenaar voor ogen had blijken lastiger uit te voeren dan gedacht. Het klonk vooruitstrevend: een natuurpark met moestuinen en een voedselbos. Maar toch staat de camping weer te koop. Ditmaal wel voor een iets hoger bedrag, meldt Omroep Friesland.

15 juli '24 (11:28)

Nieuw Landal vakantiepark geopend: Landal Landgoed Bourtange

Landal Greenparks heeft een nieuw vakantiepark geopend. Deze is gelegen in Oost-Groningen op Landgoed Bourtange, in de gemeente Westerwolde. Afgelopen vrijdag kwamen de eerste gasten naar Landal Landgoed Bourtagne. Op het park staan 143 vakantiewoningen, melden Landal Greenparks. 

15 juli '24 (10:00)

Dak van zwembad op vakantiepark van Peter Gillis in Baarlo stort in

Vrijdagmiddag heeft het dak van het zwembad op het vakantiepark De Berckt in het Limburgse Baarlo het begeven. Dit park hoort bij de Oostappen Groep, waarvan televisiebekendheid Peter Gillis momenteel nog de eigenaar is. De oorzaak van de instorting is niet bekend, meldt Hart van Nederland.

12 juli '24 (12:20)

HISWA: ‘Binnenlandse vakantie onbetaalbaar door btw-verhoging’

Vorig jaar is volgens onderzoek van het CBS 19 procent van de Nederlanders niet op vakantie gegaan. De belangrijkste reden is dat zij vanwege onvoldoende geld thuis bleven. Dan zou een vakantie in eigen land een optie kunnen bieden. Dat wordt met de btw-verhoging van 9 naar 21 procent op verblijfsrecreatie het probleem alleen maar erger maken, stelt branchevereniging HISWA-RECRON: “Deze btw-verhoging raakt voornamelijk mensen met een lager inkomen, waardoor vakanties voor een groter deel van de Nederlandse samenleving onbetaalbaar worden.” Dat meldt HISWA-RECRON.

12 juli '24 (11:25)

ANVR: meer vakantieboekingen eerste helft 2024

Nederlanders zoeken vanwege het slechte weer dit jaar veel vaker de zon op. Reisbranchevereniging ANVR zag het aantal boekingen de eerste helft van dit jaar met 6 procent stijgen.