Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Ook in Noord-Holland zijn campingeigenaren bang voor ‘onbetaalbare vakanties’

Door Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Ook in Noord-Holland zijn campingeigenaren bang voor ‘onbetaalbare vakanties’ / Foto: "Binnenpad 47B Giethoorn - Vakantiepark Giethoorn (2)" door Eef NL
Dat vooral mensen met een kleine portemonnee worden geraakt door de btw-verhoging op logies lijkt een gegeven. Het nieuwe kabinet is van plan om de belasting van 9 procent te verhogen naar 21 procent. Daardoor betaal je al snel tientallen euro’s extra voor een overnachting. Ook op vakantieparken in Noord-Holland groeien de zorgen, meldt NH Nieuws.

Zo ook Peter Ros, algemeen directeur van Vakantiepark De Nollen in Callantsoog en Duincamping De Lepelaar in Sint Maartenszee. De belastingverhoging wordt doorberekend naar de vakantiegangers.

En die gaan dat merken. Onder andere voor het overnachten in een safaritent of lodge betalen bezoekers straks niet 9, maar 21 procent belasting. Volgens Ros zijn dit soort accommodaties ook gewild bij mensen die een kleinere beurs hebben.

Met een kort rekensommetje komt Ros neer op een verhoging van zo’n 50 tot 75 euro voor een midweekje overnachten in een lodge. “Dat is heel veel geld voor een gezin dat een beetje moet opletten”, zegt hij.

Kampeerplekken

Ondanks de belastingverhoging op logies blijven kampeerplekken gespaard. Verhuuraccommodaties worden wel duurder. Maar volgens Ros is het financieel lastig voor veel mensen die het niet breed hebben, omdat het aanschaffen van een tent of caravan óók duur kan zijn.

Momenteel geldt er voor alle overnachtingsmogelijkheden een verlaagd btw-tarief. Daardoor worden ze betaalbaarder voor een breder publiek, ook voor mensen die weinig te besteden hebben. Vakantiegangers hebben daarnaast een positief effect op consumptie, bevorderen de werkgelegenheid en versterken de concurrentiepositie van Nederlandse logiesbedrijven.

Dan maar naar het buitenland

Het leidt ertoe dat de concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven onder druk komt te staan. Ook Ros denkt dat dit gaat gebeuren: “Als je voor 500 euro ook een week naar Griekenland kan, wat is dan nog de keuze. Dan krijgen we serieuze concurrentie uit het buitenland.”

Dit heeft niet alleen gevolgen voor de vakantiegangers en parkeigenaren, maar ook voor de gehele omliggende bevolking. Denk aan minder bezoeken aan lokale supermarkten en horeca. 

21 juni '24 (12:48)

Alle bezwaren tegen Roompot-vakantiepark Veessen ongegrond verklaard

Alle 22 bezwaren tegen de komst van het vakantiepark bij Veessen zijn ongegrond verklaard. Volgens Rijkswaterstaat is de bouw ervan niet in strijd met de strengere regels voor buitendijkse bebouwing. Renovatie van bestaande bouw is namelijk toegestaan en Roompot doet een beroep op deze uitzondering. Dit meldt Rivierverhalen.

20 juni '24 (10:58)

Gemeente voert handhavingscontrole uit op Villapark Panjevaart

Villapark Panjevaart wordt de afgelopen jaren niet meer recreatief gebruikt, maar voor huisvesting van arbeidsmigranten. De gemeente Halderberge voerde deze week een handhavingscontrole uit om vast te stellen wie er op het Villapark verblijven en waar. Dit meldt de gemeente. 

19 juni '24 (14:24)

EuroParcs start met bouw Enkhuizerzand: dit gaat er allemaal gebeuren

Een langlopend project in de gemeente Enkhuizen wordt nu ingekleurd. De afgelopen maanden is vakantieparkexploitant EuroParcs druk bezig geweest om een deel van het Enkhuizerzand klaar te stomen voor de bouw van een vakantiepark. Daar komen in totaal 126 vakantiewoningen te staan. Ook wordt het recreatiegebied op de schop genomen, melden gemeente Enkhuizen en Ons Westfriesland.

19 juni '24 (11:42)

Bungaloweigenaar moet zonnepanelen van dak vakantiehuis verwijderen

De rechtbank in Noord-Holland heeft bepaald dat de eigenaar van een bungalow op vakantiepark ‘t Geestemerambacht in Schoorldam de zonnepanelen op het dak moet verwijderen. Dit zou in strijd zijn met de erfpachtvoorwaarden, meldt Solar Magazine.

18 juni '24 (14:19)

Provincie Zeeland vraagt Roompot af te zien van verhuizing

De provincie Zeeland roept Roompot Vakantieparken op af te zien van de voorgenomen verhuizing van het hoofdkantoor van Goes naar Amsterdam. Gedeputeerde Staten wijzen onder meer op de gevolgen voor het personeel als het recreatiebedrijf de verhuizing doorzet.

18 juni '24 (10:13)

Camping in Ermelo eerste in Nederland met predicaat hofleverancier

Bakkers en bloemisten gingen deze onderneming al voor. Nu kan een camping in Ermelo zich ook achter deze bedrijven scharen. Camping De Paalberg heeft als eerste en momenteel ook enige camping de onderscheiding als hofleverancier ontvangen. “Het is alsof we de Champions League hebben gewonnen.” Dat meldt RTL Nieuws.

18 juni '24 ( 9:48)

NVM: run op vakantiewoningen nam af in 2023

Vorig jaar zijn er een derde minder vakantiewoningen verkocht dan in 2022. Daarmee zijn de aantallen lager dan in de topjaren 2021 en 2022. Dit blijkt uit het onderzoeksrapport ‘De Nederlandse markt voor recreatiewoningen, 2023’ van NVM. Wel is de gemiddelde prijs voor een vakantiewoningen licht gestegen in vergelijking met 2022. In 2023 betaalde je gemiddeld 228.000 euro voor een vakantiewoning. Dat meldt NVM.

17 juni '24 (11:28)

Vermoedelijke brandstichting op vakantiepark Hooge Mierde

Afgelopen zaterdagavond woedde er een brand in twee chalets op vakantiepark Zwartven aan de Park Zwartven in Hooge Mierde. De politie vermoedt dat de brand is aangestoken. Er waren geen mensen in de chalets doen de brand uitbrak, meldt 112Brabant.

14 juni '24 (12:51)

Plekje op camping Prinsenmeer kan worden geboekt, maar is nog wel even dicht (dus doe het niet)

Na maanden heeft de nieuwe exploitant van Camping Prinsenmeer in Ommel een vergunning aangevraagd. Dat laat de gemeente Asten weten, meldt Omroep Brabant. De nieuwe uitbater nam de camping over van televisiebekendheid Peter Gillis. Ondanks dat deze nog enige maanden gesloten blijft, kan je nog steeds een vakantie boeken via de website.

14 juni '24 ( 8:54)

Roompot betaalde 1,4 miljoen euro te weinig toeristenbelasting

Roompot moet aan de Zeeuwse gemeente Noord-Beveland 1,4 miljoen euro extra toeristenbelasting betalen voor de jaren 2019 tot en met 2022. Het vakantiepark had in die periode te weinig afgedragen aan de gemeente.