Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vakantiehuizen in Drentse Schipborg krijgen geen woonbestemming

Door Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Vakantiehuizen in Drentse Schipborg krijgen geen woonbestemming / Afbeelding: google Maps https://maps.app.goo.gl/ajmdDhRdg6tHyMiZ6
Met een onderzoek van de gemeente Aa en Hunze in Drenthe moest worden gekeken naar de mogelijkheid om de vakantiehuizen aan de Zeegserweg in Schipborg een woonbestemming te geven. De conclusie van de gemeente: nee. Er zou te veel geluidsoverlast zijn door de N34, meldt RTV Drenthe. 

Wel wil de gemeente met een brief de betrokkenen de mogelijkheid geven om na te denken over een alternatief plan. De gemeente ziet zelf geen oplossingen meer volgens wethouder Richard Heling van de VVD-fractie.

Het betreft een aantal vakantiewoningen die vallen onder de noemer ‘solitaire vakantiewoningen’. Dit zijn huizen met een recreatiefunctie die niet op een vakantiepark staan. In Schipborg staan ze aan de Zeegserweg.

Initiatief bij betrokkenen

De gemeente zegt dat zij geen stelling in willen nemen. Daarom ligt het initiatief bij de betrokkenen. Wel zegt het college dat zij zich bewust zijn van de verschillende belangen van de betrokkenen. Zo staan twee van de negen huizen te dicht bij de autoweg (N34), waardoor deze niet in aanmerking komen met een permanente woonfunctie.

Desondanks wil de gemeente wel ‘één park, één plan’. Daarom kunnen de ander vakantiehuizen ook niet worden ingezet als woonhuizen. Daar komt bij dat de naastgelegen camping De Vledders wil uitbreiden richting de Zeegserweg. Ook dat kan de woonbestemming belemmeren.

Niet blij

Bewoners reageren ontdaan op de brief van de gemeente. “Het college weet dondersgoed dat de camping tot nu toe heeft aangegeven niet in gesprek te willen. Dan is het niet chique om het bij ons over de schutting te gooien”, aldus een woordvoerder van de bewoners. Ook zou de wethouder hebben gezegd dat de uitbreiding van de camping geen rol zou spelen bij de transformatie van de vakantiehuizen. Alleen de autoweg zou een probleem zijn.

Besluit voorlopig ongewijzigd

Het besluit uit 2022 waarin werd vastgesteld dat de huizen niet in aanmerking komen met permanente bewoning blijft voorlopig nog van kracht. Volgens de gemeente heeft het recente onderzoek geen nieuwe inzichten geboden. Wel stelt Heling dat ‘er een constructief plan op tafel komt’. 

21 juni '24 (12:48)

Alle bezwaren tegen Roompot-vakantiepark Veessen ongegrond verklaard

Alle 22 bezwaren tegen de komst van het vakantiepark bij Veessen zijn ongegrond verklaard. Volgens Rijkswaterstaat is de bouw ervan niet in strijd met de strengere regels voor buitendijkse bebouwing. Renovatie van bestaande bouw is namelijk toegestaan en Roompot doet een beroep op deze uitzondering. Dit meldt Rivierverhalen.

20 juni '24 (10:58)

Gemeente voert handhavingscontrole uit op Villapark Panjevaart

Villapark Panjevaart wordt de afgelopen jaren niet meer recreatief gebruikt, maar voor huisvesting van arbeidsmigranten. De gemeente Halderberge voerde deze week een handhavingscontrole uit om vast te stellen wie er op het Villapark verblijven en waar. Dit meldt de gemeente. 

19 juni '24 (14:24)

EuroParcs start met bouw Enkhuizerzand: dit gaat er allemaal gebeuren

Een langlopend project in de gemeente Enkhuizen wordt nu ingekleurd. De afgelopen maanden is vakantieparkexploitant EuroParcs druk bezig geweest om een deel van het Enkhuizerzand klaar te stomen voor de bouw van een vakantiepark. Daar komen in totaal 126 vakantiewoningen te staan. Ook wordt het recreatiegebied op de schop genomen, melden gemeente Enkhuizen en Ons Westfriesland.

19 juni '24 (11:42)

Bungaloweigenaar moet zonnepanelen van dak vakantiehuis verwijderen

De rechtbank in Noord-Holland heeft bepaald dat de eigenaar van een bungalow op vakantiepark ‘t Geestemerambacht in Schoorldam de zonnepanelen op het dak moet verwijderen. Dit zou in strijd zijn met de erfpachtvoorwaarden, meldt Solar Magazine.

18 juni '24 (14:19)

Provincie Zeeland vraagt Roompot af te zien van verhuizing

De provincie Zeeland roept Roompot Vakantieparken op af te zien van de voorgenomen verhuizing van het hoofdkantoor van Goes naar Amsterdam. Gedeputeerde Staten wijzen onder meer op de gevolgen voor het personeel als het recreatiebedrijf de verhuizing doorzet.

18 juni '24 (10:13)

Camping in Ermelo eerste in Nederland met predicaat hofleverancier

Bakkers en bloemisten gingen deze onderneming al voor. Nu kan een camping in Ermelo zich ook achter deze bedrijven scharen. Camping De Paalberg heeft als eerste en momenteel ook enige camping de onderscheiding als hofleverancier ontvangen. “Het is alsof we de Champions League hebben gewonnen.” Dat meldt RTL Nieuws.

18 juni '24 ( 9:48)

NVM: run op vakantiewoningen nam af in 2023

Vorig jaar zijn er een derde minder vakantiewoningen verkocht dan in 2022. Daarmee zijn de aantallen lager dan in de topjaren 2021 en 2022. Dit blijkt uit het onderzoeksrapport ‘De Nederlandse markt voor recreatiewoningen, 2023’ van NVM. Wel is de gemiddelde prijs voor een vakantiewoningen licht gestegen in vergelijking met 2022. In 2023 betaalde je gemiddeld 228.000 euro voor een vakantiewoning. Dat meldt NVM.

17 juni '24 (11:28)

Vermoedelijke brandstichting op vakantiepark Hooge Mierde

Afgelopen zaterdagavond woedde er een brand in twee chalets op vakantiepark Zwartven aan de Park Zwartven in Hooge Mierde. De politie vermoedt dat de brand is aangestoken. Er waren geen mensen in de chalets doen de brand uitbrak, meldt 112Brabant.

14 juni '24 (12:51)

Plekje op camping Prinsenmeer kan worden geboekt, maar is nog wel even dicht (dus doe het niet)

Na maanden heeft de nieuwe exploitant van Camping Prinsenmeer in Ommel een vergunning aangevraagd. Dat laat de gemeente Asten weten, meldt Omroep Brabant. De nieuwe uitbater nam de camping over van televisiebekendheid Peter Gillis. Ondanks dat deze nog enige maanden gesloten blijft, kan je nog steeds een vakantie boeken via de website.

14 juni '24 ( 8:54)

Roompot betaalde 1,4 miljoen euro te weinig toeristenbelasting

Roompot moet aan de Zeeuwse gemeente Noord-Beveland 1,4 miljoen euro extra toeristenbelasting betalen voor de jaren 2019 tot en met 2022. Het vakantiepark had in die periode te weinig afgedragen aan de gemeente.