Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

HISWA-RECRON reageert op coalitieakkoord

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
schedule 4 min
location_on [xx]km
HISWA-RECRON reageert op coalitieakkoord
Het coalitieakkoord van de vier formerende partijen is afgelopen woensdagnacht gepresenteerd. Dit akkoord heeft ook betrekking op de recreatiesector. HISWA-RECRON uit in de reactie blijdschap, maar ook verwarring over het akkoord. 

Het afgelopen jaar hield HISWA-RECRON meerdere keren moties en amendementen met voorstellen tot het verhogen van de btw voor logies tegen. Daarbij werd het verhogen van de btw als serieuze optie gezien voor het kabinet. Dat wordt ook bevestigd in het ‘hoofdlijnenakkoord’. Daarin wordt gesuggereerd dat het btw-percentage wordt verhoogd, met uitzondering voor kampeerterreinen.

Concurrentiepositie

Volgens HISWA-RECRON hebben de plannen van het kabinet een negatief effect op de concurrentiepositie van de Nederlandse bedrijven in de recreatiesector. “De vele scholen en verenigingen die naar groepsaccommodaties gaan, kunnen in veel gevallen de verhoging van het tarief niet betalen. Ook is bekend dat een groot deel van de Nederlanders met een smalle beurs in eigen land op vakantie gaat, onder andere in bungalows. Voor deze groep zal de vakantie verder worden versoberd, al dan niet onmogelijk worden”, aldus HISWA-RECRON.

Uiteraard moeten de voorstellen uit het akkoord door de Eerst en Tweede Kamer. Dat betekent dat er voor de belangenorganisatie nog ruimte is om te lobbyen. Daar wil HISWA-RECRON de komende maanden voor gebruiken.

Permanente bewoning

In het hoofdlijnenakkoord staat eveneens dat de permanente bewoning op vakantieparken en campings mogelijk verder wordt toegestaan of gedoogd. Het akkoord benoemt dat de woningvoorraad beter moet worden genut, door herbestemming van bestaande gebouwen te verruimen en waar wenselijk juridisch vast te leggen. Dat houdt in dat het gedogen van permanente bewoning op vakantieparken kan worden vastgelegd. Volgens HISWA-RECRON zijn vakantieparken een recreatief product en niet bestemd voor permanente bewoning.

Stemming

Al met al meldt HISWA-RECRON dat het ‘blij is dat er een coalitieakkoord ligt’. Daarbij moedigt de partij de initiatieven voor vermindering van de regel- en lastendruk aan, maar is nog wel kritisch over de mogelijke verhoging van het btw-tarief.

21 juni '24 (12:48)

Alle bezwaren tegen Roompot-vakantiepark Veessen ongegrond verklaard

Alle 22 bezwaren tegen de komst van het vakantiepark bij Veessen zijn ongegrond verklaard. Volgens Rijkswaterstaat is de bouw ervan niet in strijd met de strengere regels voor buitendijkse bebouwing. Renovatie van bestaande bouw is namelijk toegestaan en Roompot doet een beroep op deze uitzondering. Dit meldt Rivierverhalen.

20 juni '24 (10:58)

Gemeente voert handhavingscontrole uit op Villapark Panjevaart

Villapark Panjevaart wordt de afgelopen jaren niet meer recreatief gebruikt, maar voor huisvesting van arbeidsmigranten. De gemeente Halderberge voerde deze week een handhavingscontrole uit om vast te stellen wie er op het Villapark verblijven en waar. Dit meldt de gemeente. 

19 juni '24 (14:24)

EuroParcs start met bouw Enkhuizerzand: dit gaat er allemaal gebeuren

Een langlopend project in de gemeente Enkhuizen wordt nu ingekleurd. De afgelopen maanden is vakantieparkexploitant EuroParcs druk bezig geweest om een deel van het Enkhuizerzand klaar te stomen voor de bouw van een vakantiepark. Daar komen in totaal 126 vakantiewoningen te staan. Ook wordt het recreatiegebied op de schop genomen, melden gemeente Enkhuizen en Ons Westfriesland.

19 juni '24 (11:42)

Bungaloweigenaar moet zonnepanelen van dak vakantiehuis verwijderen

De rechtbank in Noord-Holland heeft bepaald dat de eigenaar van een bungalow op vakantiepark ‘t Geestemerambacht in Schoorldam de zonnepanelen op het dak moet verwijderen. Dit zou in strijd zijn met de erfpachtvoorwaarden, meldt Solar Magazine.

18 juni '24 (14:19)

Provincie Zeeland vraagt Roompot af te zien van verhuizing

De provincie Zeeland roept Roompot Vakantieparken op af te zien van de voorgenomen verhuizing van het hoofdkantoor van Goes naar Amsterdam. Gedeputeerde Staten wijzen onder meer op de gevolgen voor het personeel als het recreatiebedrijf de verhuizing doorzet.

18 juni '24 (10:13)

Camping in Ermelo eerste in Nederland met predicaat hofleverancier

Bakkers en bloemisten gingen deze onderneming al voor. Nu kan een camping in Ermelo zich ook achter deze bedrijven scharen. Camping De Paalberg heeft als eerste en momenteel ook enige camping de onderscheiding als hofleverancier ontvangen. “Het is alsof we de Champions League hebben gewonnen.” Dat meldt RTL Nieuws.

18 juni '24 ( 9:48)

NVM: run op vakantiewoningen nam af in 2023

Vorig jaar zijn er een derde minder vakantiewoningen verkocht dan in 2022. Daarmee zijn de aantallen lager dan in de topjaren 2021 en 2022. Dit blijkt uit het onderzoeksrapport ‘De Nederlandse markt voor recreatiewoningen, 2023’ van NVM. Wel is de gemiddelde prijs voor een vakantiewoningen licht gestegen in vergelijking met 2022. In 2023 betaalde je gemiddeld 228.000 euro voor een vakantiewoning. Dat meldt NVM.

17 juni '24 (11:28)

Vermoedelijke brandstichting op vakantiepark Hooge Mierde

Afgelopen zaterdagavond woedde er een brand in twee chalets op vakantiepark Zwartven aan de Park Zwartven in Hooge Mierde. De politie vermoedt dat de brand is aangestoken. Er waren geen mensen in de chalets doen de brand uitbrak, meldt 112Brabant.

14 juni '24 (12:51)

Plekje op camping Prinsenmeer kan worden geboekt, maar is nog wel even dicht (dus doe het niet)

Na maanden heeft de nieuwe exploitant van Camping Prinsenmeer in Ommel een vergunning aangevraagd. Dat laat de gemeente Asten weten, meldt Omroep Brabant. De nieuwe uitbater nam de camping over van televisiebekendheid Peter Gillis. Ondanks dat deze nog enige maanden gesloten blijft, kan je nog steeds een vakantie boeken via de website.

14 juni '24 ( 8:54)

Roompot betaalde 1,4 miljoen euro te weinig toeristenbelasting

Roompot moet aan de Zeeuwse gemeente Noord-Beveland 1,4 miljoen euro extra toeristenbelasting betalen voor de jaren 2019 tot en met 2022. Het vakantiepark had in die periode te weinig afgedragen aan de gemeente.