Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Winteropvang door honderden dakloze en thuisloze mensen gebruikt

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
opvang dak- en thuislozen
De afgelopen dagen hebben honderden dakloze en thuisloze mensen overnacht in de winterkoudeopvang in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag. De extra voorziening voor daklozen in de vier grote steden ging op maandag 27 november open omdat de temperatuur in de periode daarna in de buurt van het vriespunt zou komen. De winterkoudeopvang is nog tot en met vrijdagochtend open, laten woordvoerders van de gemeenten weten.

Vooral de afgelopen nachten maakten veel dak- en thuislozen gebruik van de winterkoudeopvang. In de nacht van zondag op maandag, toen het op veel plekken in Nederland had gesneeuwd, sliepen in Rotterdam 126 mensen in de extra opvang, in Utrecht 101 en in Den Haag 68. In Amsterdam verbleven die nacht in totaal 429 mensen in een opvanglocatie van de winterkoudeopvang of de reguliere winteropvang voor dak- en thuislozen in de hoofdstad.

Een woordvoerster van de gemeente Amsterdam laat weten dat medewerkers van de hulpverleningsorganisaties HVO-Querido en Veldwerk deze week extra rondes hebben gemaakt om mensen op de extra opvang te wijzen. Daarbij zijn mensen ook "actief opgehaald met een busje en naar de opvang gebracht", wat volgens de woordvoerster altijd gebeurt als de winterkoudeopvang open is.

Extra opvangregeling

In Den Haag zijn geen mensen "actief van de straat gehaald", maar volgens een woordvoerster zijn wel wat mensen door de politie naar de winterkoudeopvang gebracht. In Utrecht was er geen noodzaak om mensen van de straat te halen, zegt een woordvoerder. Dat gebeurt daar wel als de gevoelstemperatuur naar -10 graden zakt.

De winterkoudeopvang is een extra opvangregeling in de vier grote steden die opengaat als de gevoelstemperatuur onder het vriespunt komt en het te gevaarlijk wordt om buiten te slapen. De opvanglocaties in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag gaan dan tegelijk open.

In het noorden van Nederland was het de afgelopen dagen het koudst, met dinsdag nog enkele centimeters sneeuw in het noorden en noordoosten. De stad Groningen valt niet onder de extra winterkouderegeling van de vier grote steden, maar zet in de winterperiode een "slaapboot" in met plek voor 79 mensen. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat zo'n 25 dak- en thuislozen in wisselende samenstellingen gebruikmaken van de boot aan het Oude Winschoterdiep, die daar van begin november tot eind april ligt. "Uitgangspunt van onze winterregeling is dat er in deze periode niemand noodgedwongen op straat slaapt."

Door: ANP

19 juli '24 (10:21)

Over paar weken beslist Moerdijk over vakantiepark Bovensluis in Willemstad

De aanvraag loopt al enige tijd, maar over een paar weken moet er meer duidelijkheid komen over de mogelijke transformatie van de voormalige camping Bovensluis in Willemstad. De SVE Group wil hier een bungalowpark van maken. De gemeente Moerdijk heeft aangegeven voor 8 augustus een beslissing over de aanvraag van de projectontwikkelaar te maken, meldt Eindhovens Dagblad.

18 juli '24 (12:08)

Raad van State ziet geen problemen met acht grote vakantievilla’s Exloo

Ondanks dat de vergunning voor de bouw van acht vakantievilla’s op Landal PUUR in Exloo afwijkt van de verordening, is deze terecht afgegeven door de gemeente Borger-Odoorn. Dit oordeelt de Raad van State. Een omwonende had hierover aanhoudend geklaagd, maar krijgt dus geen gelijk. Dit meldt RTV Drenthe. 

17 juli '24 (11:22)

Campings in Drenthe positief over bezetting tijdens zomervakantie

Vanaf dit weekend zal het drukker worden op Drentse campings, met de start van de vakantie in regio noord. Uit een rondgang van RTV Drenthe onder campings in de provincie blijkt dat ondernemers overwegend positief zijn over de bezettingsgraad van hun campings.

17 juli '24 (10:07)

Twee jaar later staat camping Hanestede voor twee keer het bedrag weer te koop

De ambitieuze plannen die de campingeigenaar voor ogen had blijken lastiger uit te voeren dan gedacht. Het klonk vooruitstrevend: een natuurpark met moestuinen en een voedselbos. Maar toch staat de camping weer te koop. Ditmaal wel voor een iets hoger bedrag, meldt Omroep Friesland.

15 juli '24 (11:28)

Nieuw Landal vakantiepark geopend: Landal Landgoed Bourtange

Landal Greenparks heeft een nieuw vakantiepark geopend. Deze is gelegen in Oost-Groningen op Landgoed Bourtange, in de gemeente Westerwolde. Afgelopen vrijdag kwamen de eerste gasten naar Landal Landgoed Bourtagne. Op het park staan 143 vakantiewoningen, melden Landal Greenparks. 

15 juli '24 (10:00)

Dak van zwembad op vakantiepark van Peter Gillis in Baarlo stort in

Vrijdagmiddag heeft het dak van het zwembad op het vakantiepark De Berckt in het Limburgse Baarlo het begeven. Dit park hoort bij de Oostappen Groep, waarvan televisiebekendheid Peter Gillis momenteel nog de eigenaar is. De oorzaak van de instorting is niet bekend, meldt Hart van Nederland.

12 juli '24 (12:20)

HISWA: ‘Binnenlandse vakantie onbetaalbaar door btw-verhoging’

Vorig jaar is volgens onderzoek van het CBS 19 procent van de Nederlanders niet op vakantie gegaan. De belangrijkste reden is dat zij vanwege onvoldoende geld thuis bleven. Dan zou een vakantie in eigen land een optie kunnen bieden. Dat wordt met de btw-verhoging van 9 naar 21 procent op verblijfsrecreatie het probleem alleen maar erger maken, stelt branchevereniging HISWA-RECRON: “Deze btw-verhoging raakt voornamelijk mensen met een lager inkomen, waardoor vakanties voor een groter deel van de Nederlandse samenleving onbetaalbaar worden.” Dat meldt HISWA-RECRON.

12 juli '24 (11:25)

ANVR: meer vakantieboekingen eerste helft 2024

Nederlanders zoeken vanwege het slechte weer dit jaar veel vaker de zon op. Reisbranchevereniging ANVR zag het aantal boekingen de eerste helft van dit jaar met 6 procent stijgen.

11 juli '24 (11:40)

Run op vakantiehuizen lijkt nu echt voorbij

Het lijkt erop alsof de vakantiehuizenkoorts, die in de coronapandemie ontstond, nu echt voorbij is. Nadat de NVM in juni al berichtte dat het aantal verkochte vakantiehuizen dit jaar fors terugliep, hebben ook het Financieel Dagblad en het Kadaster een onderzoek uitgebracht over de vakantiewoningenmarkt. Met een totale transactiewaarde van 900 miljoen euro was de waarde vorig jaar zo’n 30 procent lager dan in 2022, toen het op 1,1 miljard euro stond. Dat meldt PropertyNL.

11 juli '24 ( 9:53)

Na fusie Roompot en Landal blijft er één mascotte over

De twee fuserende vakantieparken Landal en Roompot hebben gekozen voor Koos Konijn als leidende mascotte. Zij zeggen echter nog niet helemaal vaarwel tegen Bollo de Beer.