Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Meer vakantiewoningen in Nederland, sterkste groei in kustgebied Zeeland

Door Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Meer vakantiewoningen in Nederland, sterkste groei in Zeeland
In de periode van 2016 tot 2021 zijn er in Nederland meer dan 10.000 vakantiewoningen bijgekomen. Dat is een groei van 8,7 procent. Dat blijkt uit een inventarisatie van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Vooral in Zeeland zijn er de afgelopen zeven jaar flink wat vakantiewoningen bijgekomen. Daar steeg het aantal recreatiewoningen met bijna 15 procent. Dit betreft het kustgebied van de provincie. De grootste relatieve stijging is te zien in Limburg. Het PBL hebben in de inventarisatie voornamelijk gekeken naar de invloed van bebouwing op het landschap, meldt de organisatie.

Vooral in Zeeland en de Goeree-Overflakkee is de toename van recreatiewoningen zichtbaar. Het gaat vooral om de kustzone als de Deltawateren. In Limburg staan de huisjes voornamelijk langs de grote wateren en rivieren.

De vraag naar deze vakantiewoningen wordt niet altijd gedreven door een vraag ernaar, vertelt Rienk Kuiper, de auteur van het rapport. “Een deel van de vraag ontstaat als gevolg van de wens om vastgoed als investering te gebruiken”, aldus Kuiper. De lage rentestand de afgelopen jaren heeft volgens hem een belangrijke rol gespeeld in de extra vraag naar recreatiewoningen. “En doordat bestaande recreatiewoningen voor andere doeleinden worden ingezet, zoals permanente bewoning of huisvesting van arbeidsmigranten, neemt de vraag ook toe. Als Rijk en provincies de ontwikkeling van recreatiewoningen willen bijsturen, is het noodzakelijk om omgevingsbeleid en andere, financiële, beleidsmaatregelen te combineren.”

127.851 recreatiewoningen

Op 1 januari 2022 stonden er 127.851 recreatiewoningen in Nederland. Daarnaast zijn er ook meer dan 20.000 staplaatsen op vakantieparken voor chalets of stacaravans en zijn er bijna 15.000 woningen op vakantieparken. Tussen 2017 en 2022 groeide het aantal met 8,7 procent.

Sommige regio’s kennen een sterkere groei dan andere. Zo is er in Zeeland en Goeree-Overflakkee de grootste groei te zien. Dat gebeurde voornamelijk langs de kust en de grote wateren en rivieren. Die trend blijft niet alleen bij Zeeland. Ook in Noord-Holland langs het Markermeer, bij het Veluwemeer in Gelderland en langs de Maas is een sterkere groei zichtbaar.

Ondanks de groei van het aantal recreatiewoningen nam het aantal campings en kampeerterreinen in de kustzone wel af. 

19 juli '24 (10:21)

Over paar weken beslist Moerdijk over vakantiepark Bovensluis in Willemstad

De aanvraag loopt al enige tijd, maar over een paar weken moet er meer duidelijkheid komen over de mogelijke transformatie van de voormalige camping Bovensluis in Willemstad. De SVE Group wil hier een bungalowpark van maken. De gemeente Moerdijk heeft aangegeven voor 8 augustus een beslissing over de aanvraag van de projectontwikkelaar te maken, meldt Eindhovens Dagblad.

18 juli '24 (12:08)

Raad van State ziet geen problemen met acht grote vakantievilla’s Exloo

Ondanks dat de vergunning voor de bouw van acht vakantievilla’s op Landal PUUR in Exloo afwijkt van de verordening, is deze terecht afgegeven door de gemeente Borger-Odoorn. Dit oordeelt de Raad van State. Een omwonende had hierover aanhoudend geklaagd, maar krijgt dus geen gelijk. Dit meldt RTV Drenthe. 

17 juli '24 (11:22)

Campings in Drenthe positief over bezetting tijdens zomervakantie

Vanaf dit weekend zal het drukker worden op Drentse campings, met de start van de vakantie in regio noord. Uit een rondgang van RTV Drenthe onder campings in de provincie blijkt dat ondernemers overwegend positief zijn over de bezettingsgraad van hun campings.

17 juli '24 (10:07)

Twee jaar later staat camping Hanestede voor twee keer het bedrag weer te koop

De ambitieuze plannen die de campingeigenaar voor ogen had blijken lastiger uit te voeren dan gedacht. Het klonk vooruitstrevend: een natuurpark met moestuinen en een voedselbos. Maar toch staat de camping weer te koop. Ditmaal wel voor een iets hoger bedrag, meldt Omroep Friesland.

15 juli '24 (11:28)

Nieuw Landal vakantiepark geopend: Landal Landgoed Bourtange

Landal Greenparks heeft een nieuw vakantiepark geopend. Deze is gelegen in Oost-Groningen op Landgoed Bourtange, in de gemeente Westerwolde. Afgelopen vrijdag kwamen de eerste gasten naar Landal Landgoed Bourtagne. Op het park staan 143 vakantiewoningen, melden Landal Greenparks. 

15 juli '24 (10:00)

Dak van zwembad op vakantiepark van Peter Gillis in Baarlo stort in

Vrijdagmiddag heeft het dak van het zwembad op het vakantiepark De Berckt in het Limburgse Baarlo het begeven. Dit park hoort bij de Oostappen Groep, waarvan televisiebekendheid Peter Gillis momenteel nog de eigenaar is. De oorzaak van de instorting is niet bekend, meldt Hart van Nederland.

12 juli '24 (12:20)

HISWA: ‘Binnenlandse vakantie onbetaalbaar door btw-verhoging’

Vorig jaar is volgens onderzoek van het CBS 19 procent van de Nederlanders niet op vakantie gegaan. De belangrijkste reden is dat zij vanwege onvoldoende geld thuis bleven. Dan zou een vakantie in eigen land een optie kunnen bieden. Dat wordt met de btw-verhoging van 9 naar 21 procent op verblijfsrecreatie het probleem alleen maar erger maken, stelt branchevereniging HISWA-RECRON: “Deze btw-verhoging raakt voornamelijk mensen met een lager inkomen, waardoor vakanties voor een groter deel van de Nederlandse samenleving onbetaalbaar worden.” Dat meldt HISWA-RECRON.

12 juli '24 (11:25)

ANVR: meer vakantieboekingen eerste helft 2024

Nederlanders zoeken vanwege het slechte weer dit jaar veel vaker de zon op. Reisbranchevereniging ANVR zag het aantal boekingen de eerste helft van dit jaar met 6 procent stijgen.

11 juli '24 (11:40)

Run op vakantiehuizen lijkt nu echt voorbij

Het lijkt erop alsof de vakantiehuizenkoorts, die in de coronapandemie ontstond, nu echt voorbij is. Nadat de NVM in juni al berichtte dat het aantal verkochte vakantiehuizen dit jaar fors terugliep, hebben ook het Financieel Dagblad en het Kadaster een onderzoek uitgebracht over de vakantiewoningenmarkt. Met een totale transactiewaarde van 900 miljoen euro was de waarde vorig jaar zo’n 30 procent lager dan in 2022, toen het op 1,1 miljard euro stond. Dat meldt PropertyNL.

11 juli '24 ( 9:53)

Na fusie Roompot en Landal blijft er één mascotte over

De twee fuserende vakantieparken Landal en Roompot hebben gekozen voor Koos Konijn als leidende mascotte. Zij zeggen echter nog niet helemaal vaarwel tegen Bollo de Beer.