Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Meer vakantiewoningen in Nederland, sterkste groei in kustgebied Zeeland

Door Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Meer vakantiewoningen in Nederland, sterkste groei in Zeeland
In de periode van 2016 tot 2021 zijn er in Nederland meer dan 10.000 vakantiewoningen bijgekomen. Dat is een groei van 8,7 procent. Dat blijkt uit een inventarisatie van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Vooral in Zeeland zijn er de afgelopen zeven jaar flink wat vakantiewoningen bijgekomen. Daar steeg het aantal recreatiewoningen met bijna 15 procent. Dit betreft het kustgebied van de provincie. De grootste relatieve stijging is te zien in Limburg. Het PBL hebben in de inventarisatie voornamelijk gekeken naar de invloed van bebouwing op het landschap, meldt de organisatie.

Vooral in Zeeland en de Goeree-Overflakkee is de toename van recreatiewoningen zichtbaar. Het gaat vooral om de kustzone als de Deltawateren. In Limburg staan de huisjes voornamelijk langs de grote wateren en rivieren.

De vraag naar deze vakantiewoningen wordt niet altijd gedreven door een vraag ernaar, vertelt Rienk Kuiper, de auteur van het rapport. “Een deel van de vraag ontstaat als gevolg van de wens om vastgoed als investering te gebruiken”, aldus Kuiper. De lage rentestand de afgelopen jaren heeft volgens hem een belangrijke rol gespeeld in de extra vraag naar recreatiewoningen. “En doordat bestaande recreatiewoningen voor andere doeleinden worden ingezet, zoals permanente bewoning of huisvesting van arbeidsmigranten, neemt de vraag ook toe. Als Rijk en provincies de ontwikkeling van recreatiewoningen willen bijsturen, is het noodzakelijk om omgevingsbeleid en andere, financiële, beleidsmaatregelen te combineren.”

127.851 recreatiewoningen

Op 1 januari 2022 stonden er 127.851 recreatiewoningen in Nederland. Daarnaast zijn er ook meer dan 20.000 staplaatsen op vakantieparken voor chalets of stacaravans en zijn er bijna 15.000 woningen op vakantieparken. Tussen 2017 en 2022 groeide het aantal met 8,7 procent.

Sommige regio’s kennen een sterkere groei dan andere. Zo is er in Zeeland en Goeree-Overflakkee de grootste groei te zien. Dat gebeurde voornamelijk langs de kust en de grote wateren en rivieren. Die trend blijft niet alleen bij Zeeland. Ook in Noord-Holland langs het Markermeer, bij het Veluwemeer in Gelderland en langs de Maas is een sterkere groei zichtbaar.

Ondanks de groei van het aantal recreatiewoningen nam het aantal campings en kampeerterreinen in de kustzone wel af. 

01 december '23 (15:31)

Remboe Village overgenomen door Poelman Vakantieparken

Vanaf 1 december is Remboe Village niet langer meer in eigendom van EuroParcs. Het park is namelijk overgenomen door Poelman Vakantieparken, zo meldt EuroParcs.

01 december '23 ( 9:34)

Provincie Limburg ontvangt petitie tegen 'verroompottisering'

De bouw van nieuwe vakantieparken in Limburg moet worden ingedamd, vinden de ondertekenaars van een petitie tegen de "verroompottisering" van de provincie. De petitie voor het behoud van een camping in het Heuvelland, volgens de initiatiefnemers door zo'n 11.000 mensen ondertekend, werd vrijdagochtend aangeboden aan de Limburgse gedeputeerde Michael Theuns (ruimte, CDA).

30 november '23 (12:18)

Geen plek meer beschikbaar voor statushouders in Gelderland

Gelderse gemeenten stellen "dat de grens is bereikt" in de opvang van statushouders, zo schrijft de provincie. Er zijn te weinig sociale huurwoningen beschikbaar en ook is er een "mismatch" tussen het type woningen en de mensen voor wie een plek wordt gezocht.

29 november '23 (10:32)

Overleden man in arbeidsmigrantenhotel stierf aan natuurlijke dood

Zondagavond werd een man dood aangetroffen in een arbeidsmigrantenhotel in Wolphaartsdijk. In eerste instantie werd een vrouw, die ook in het hotel verblijft, als verdachte aangehouden. Nu blijkt dat de man aan een natuurlijke dood is overleden. De vrouw is inmiddels vrijgelaten, meldt Omroep Zeeland.

28 november '23 (11:18)

‘Permanente bewoning vakantieparken levert weinig woonruimte op’

Als het aan de landelijke politiek ligt, wordt het straks makkelijker om een vakantiepark om te bouwen naar een woonwijk. Maar heeft dat daadwerkelijk een voordelig effect op de woningmarkt en -ruimte? Programmamanager Rob van den Hazel van programma Vitale Vakantieparken op de Veluwe vertelt hierover. Dat meldt Binnenlands Bestuur.

27 november '23 (11:23)

Buurt stapt naar rechter om asielopvang Van der Valk in Uden tegen te houden

Het plan van het Van der Valk-hotel in Uden om vanaf begin december 300 asielzoekers op de te vangen valt niet bij iedereen even goed. Een groep buurtbewoners gaat via de rechter proberen om de opvang tegen te houden. Dat doen zij door middel van een kort geding. Volgens de bewoners is het besluit ‘gepruts van de gemeente’, meldt Brabants Dagblad.

27 november '23 ( 8:55)

Dode in arbeidsmigrantenhotel Wolphaartsdijk, vrouw opgepakt

In een arbeidsmigrantenhotel in het Zeeuwse Wolphaartsdijk is zondag rond 19.00 uur een dode man gevonden. Een vrouw, die eveneens in het hotel aan de Lepelstraat verblijft, is aangehouden. Haar betrokkenheid bij de dood van de bewoner wordt onderzocht, meldt de politie.

23 november '23 (14:27)

Flinke brand uitgebroken in chalet op vakantiepark in Vierhouten

Na een flinke brand in een chalet op vakantiepark Samoza in Vierhouten, is deze onbewoonbaar verklaard. Gelukkig zijn andere chalets in de buurt bespaard gebleven. Dit meldt De Stentor. 

22 november '23 ( 9:58)

Aanvraag voor bungalowpark met 300 woningen bij Willemstad ingediend

De projectontwikkelaar SVE Group heeft een aanvraag voor een vergunning ingediend bij de gemeente Moerdijk. Het bedrijf wil op de plek van camping Bovensluis bij Willemstad een bungalowpark aanleggen. Deze krijgt ruim 300 recreatiewoningen, meldt BN de Stem.

21 november '23 (11:05)

Het Rijk bepaalt of er permanent gewoond mag worden op vakantieparken

Aanvragen bij de gemeente om een vakantiepark om te vormen naar een woonwijk worden vaak niet goedgekeurd. Maar daar kan verandering in komen. Als het aan de Tweede Kamer ligt wordt het straks gemakkelijker om permanent in een vakantiehuis te wonen. Zelfs als de gemeente het daar niet mee eens is, meldt de Stentor.