Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Meer vakantiewoningen in Nederland, sterkste groei in kustgebied Zeeland

Door Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Meer vakantiewoningen in Nederland, sterkste groei in Zeeland
In de periode van 2016 tot 2021 zijn er in Nederland meer dan 10.000 vakantiewoningen bijgekomen. Dat is een groei van 8,7 procent. Dat blijkt uit een inventarisatie van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Vooral in Zeeland zijn er de afgelopen zeven jaar flink wat vakantiewoningen bijgekomen. Daar steeg het aantal recreatiewoningen met bijna 15 procent. Dit betreft het kustgebied van de provincie. De grootste relatieve stijging is te zien in Limburg. Het PBL hebben in de inventarisatie voornamelijk gekeken naar de invloed van bebouwing op het landschap, meldt de organisatie.

Vooral in Zeeland en de Goeree-Overflakkee is de toename van recreatiewoningen zichtbaar. Het gaat vooral om de kustzone als de Deltawateren. In Limburg staan de huisjes voornamelijk langs de grote wateren en rivieren.

De vraag naar deze vakantiewoningen wordt niet altijd gedreven door een vraag ernaar, vertelt Rienk Kuiper, de auteur van het rapport. “Een deel van de vraag ontstaat als gevolg van de wens om vastgoed als investering te gebruiken”, aldus Kuiper. De lage rentestand de afgelopen jaren heeft volgens hem een belangrijke rol gespeeld in de extra vraag naar recreatiewoningen. “En doordat bestaande recreatiewoningen voor andere doeleinden worden ingezet, zoals permanente bewoning of huisvesting van arbeidsmigranten, neemt de vraag ook toe. Als Rijk en provincies de ontwikkeling van recreatiewoningen willen bijsturen, is het noodzakelijk om omgevingsbeleid en andere, financiële, beleidsmaatregelen te combineren.”

127.851 recreatiewoningen

Op 1 januari 2022 stonden er 127.851 recreatiewoningen in Nederland. Daarnaast zijn er ook meer dan 20.000 staplaatsen op vakantieparken voor chalets of stacaravans en zijn er bijna 15.000 woningen op vakantieparken. Tussen 2017 en 2022 groeide het aantal met 8,7 procent.

Sommige regio’s kennen een sterkere groei dan andere. Zo is er in Zeeland en Goeree-Overflakkee de grootste groei te zien. Dat gebeurde voornamelijk langs de kust en de grote wateren en rivieren. Die trend blijft niet alleen bij Zeeland. Ook in Noord-Holland langs het Markermeer, bij het Veluwemeer in Gelderland en langs de Maas is een sterkere groei zichtbaar.

Ondanks de groei van het aantal recreatiewoningen nam het aantal campings en kampeerterreinen in de kustzone wel af. 

17 mei '24 (11:11)

HISWA-RECRON reageert op coalitieakkoord

Het coalitieakkoord van de vier formerende partijen is afgelopen woensdagnacht gepresenteerd. Dit akkoord heeft ook betrekking op de recreatiesector. HISWA-RECRON uit in de reactie blijdschap, maar ook verwarring over het akkoord. 

16 mei '24 (14:00)

Een gratis camping voor gezinnen in Zoetermeer: kamperen, eten en zwemmen

In Zoetermeer bevindt zich een bijzondere camping waar gezinnen kosteloos kunnen genieten van een kampeervakantie. Deze unieke camping biedt niet alleen gratis verblijf, maar ook gratis maaltijden en toegang tot het zwembad. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

16 mei '24 (11:48)

De campingtrends van 2024: 'Luxe uitstraling en comfortabel kamperen graag'

Het kampeerseizoen van 2024 staat voor de deur en met nieuwe trends die zich ontwikkelen, belooft het een opwindend jaar te worden voor kampeerliefhebbers. Van luxe uitstraling tot comfortabele voorzieningen, hier zijn de campingtrends die je kunt verwachten, volgens de Gelderlander, voor het komende seizoen.

15 mei '24 (13:28)

Uitbreiding staanplaatsen op mini-campings in Oost Gelre

De gemeente Oost Gelre verhoogt het aantal staanplaatsen op mini-campings van 25 naar 30 per camping. Dit besluit komt voort uit de ambitie van Oost Gelre om jaarlijks 1 miljoen overnachtingen te realiseren. Wethouder Arjen Schutten benadrukt het belang van de recreatie- en toerismesector als een belangrijke economische groeisector voor de gemeente, zo meldt Omroep Gelderland.

15 mei '24 (13:14)

Ambitie voor recreatie en toerisme in Drenthe

De provincie Drenthe streeft naar een verdere ontwikkeling van recreatieve mogelijkheden, zowel voor de inwoners van Drenthe als voor toeristen van buitenaf. Gedeputeerde Willemien Meeuwissen (VVD) heeft de nieuwe toerismeplannen voor de komende vier jaar gepresenteerd op het provinciehuis in Assen. Dit meldt Dagblad van het Noorden.

13 mei '24 (14:21)

Vve wil van vakantiepark Zuytland woonwijk maken

De vereniging van eigenaren en ontwikkelaar van nieuwe vakantiehuizen op park Zuytland Buiten in het Zeeuwse Zuidland zouden liever zien dat het vakantiepark een woonwijk wordt. Er is echter een kleine barrière: de provincie heeft grote bezwaren. Maar ondanks dat is de provincie wel bereid om in gesprek te gaan, meldt AD.

10 mei '24 (11:21)

Door kletsnatte weken staan campingeigenaren letterlijk met voeten in modder

Ondanks het aangename weer van de afgelopen dagen, blijven de gevolgen van de regenval nog voelbaar. Zeker bij een aantal campingeigenaren. Die kampen met veel ondergelopen standplaatsen. Jos de Korte uit Oostkapelle heeft het nog nooit zo erg meegemaakt, meldt Omroep Zeeland.

10 mei '24 (10:09)

‘Maanden geleden geboekt, maar nét voor vertrek wordt verblijf geannuleerd’

Je kijkt al maanden uit naar een weekendje weg met partner en kinderen, maar net voordat het weekend begint krijg je een mailtje in je inbox. Daarin staat dat het huisje dat je hebt geboekt niet beschikbaar is en dat de reservering is geannuleerd. Dit is wat bij meerdere mensen is overkomen die een accommodatie boekten bij Belvilla. Radar onderzocht dit en kwam tot de conclusie dat het inderdaad voorkomt, meldt Radar. 

10 mei '24 ( 8:48)

Airbnb positief over zomerseizoen, maar dit kwartaal is iets minder

Verhuurplatform Airbnb denkt dat grote internationale sportevenementen zoals het EK voetbal in Duitsland en de Olympische Spelen in Frankrijk de vraag naar accommodaties in de zomer zullen aanjagen. Maar de omzetprognose voor het tweede kwartaal is niet zo gunstig als veel kenners hadden gehoopt. Dat komt door ongunstige wisselkoerseffecten en doordat Pasen dit jaar relatief vroeg viel.

08 mei '24 ( 9:55)

Plan voor natuurbegraafplaats naast camping in De Lutte voorlopig goed

Een natuurbegraafplaats naast de camping. In De Lutte in Overijssel ligt er een plan voor klaar. Na goedkeuring van de Raad van State kan die voorlopig doorgaan. De campingeigenaren waren het er niet mee eens en probeerden met een spoedprocedure het project te stoppen, maar zoals het er nu naar uitziet is dat tevergeefs, meldt RTV Oost.