Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Op deze drie vakantieparken in Hoogeveen kan je straks mogelijk permanent wonen

Door Nationale Recreatiegids
schedule 8 min
Op deze drie vakantieparken in Hoogeveen kan je straks mogelijk permanent wonen / Foto: "Villapark Martensplek" door tiger rus
De gemeente Hoogeveen wil kijken of het mogelijk is om permanente bewoning van recreatieparken te realiseren. Daarbij gaat het om de parken het Nuilerveld in Pesse, Bungalowpark Schoonhoven in Hollandscheveld en Villapark Martensplek in Tiendeveen. Dat meldt Hoogeveensche Courant.

Er is al langere tijd een discussie gaande over permanente bewoning op vakantieparken. Dat is een ingewikkeld en gevoelige kwestie. Dat komt onder andere door de gedoogconstructies en een gebrek aan handhaving door de gemeenten op de parken.

Daarnaast kampen recreatieparken soms met illegale activiteiten op het terrein of zijn er al permanente bewoners, vaak met sociale problemen of mensen die vanwege criminele activiteiten onopgemerkt willen blijven.

Convenant

In 2017 tekende een aantal recreatieondernemers, eigenaren van recreatiewoningen, de provincie Drenthe en alle gemeenten in Drenthe een convenant, met als doel om de toeristische en recreatieve sector te versterken. De ‘niet-vitale’ vakantieparken zouden dan een andere bestemming, zoals permanente bewoning, krijgen.

Geen toekomstperspectief

Een onderzoek wijst uit dat de vakantieparken het Nuilerveld, Schoonhoven en Martenplek weinig toekomstperspectief hebben als bestemming voor recreatie. Zo voldoet het park bijna niet aan de vraag van toeristen, ontbreken gemeenschappelijke voorzieningen en is er geen receptie. Hierdoor wordt er weinig gerecreëerd op deze parken.

Permanente bewoning

Uit het overzicht BasisregistratiePersonen (BRP) is naar voren gekomen dat er al veel huizen op de parken voor permanente bewoning worden gebruikt. Het percentage blijkt tussen de 44 en 85 procent te zitten.

Zo worden op Schoonhoven 74 van de 87 woningen permanent bewoond. Op Nuilerveld in 82 van de 124 bungalows en op Martenplek betreft het 11 van de 25 villa’s. Voor een deel van deze woningen geldt een persoons- of objectgebonden gedoogbeschikking.

Ondersteuning bij aanvraag bestemmingswijziging

Om de parken tegemoet te komen wil de gemeente Hoogeveen hen ondersteunen bij het aanvragen van een bestemmingswijziging. Daarin worden ook de belangen van de huidige recreanten meegenomen in de afweging. Gesprekken hierover hebben in het verleden tot spanningen geleid.

De gemeente vindt het belangrijk dat het overgrote deel van de eigenaren meegaat in het proces. De gemeente telt dat zij een heroverweging maken van de bestemming op het moment dat de spoeling te dun wordt.

Uit het onderzoek kan ook naar voren komen dat het vanwege belemmeringen in de wet- en regelgeving niet mogelijk is om een woonbestemming te maken van de parken. Ook kan het park beslissen om zelf te stoppen met de transitie. In deze gevallen volgt een revitaliseringsproces. Dan wordt er gekeken naar de manier om het park weer een recreatieve functie te geven.

Handhaving

Ook gaat er gehandhaafd worden op illegale situaties. Mensen die onrechtmatig wonen op de parken moeten dan zoeken naar reguliere een huur- of koopwoning. Een probleem is echter dat dit extra druk brengt op de nu al krappe woningmarkt.

Er is een bedrag van 650.000 euro vrijgesteld voor de transitie van de parken. De gemeenteraad moet het programmaplan ‘Vitale Vakantieparken Hoogeveen 2023-2027 vaststellen. Een debat hierover is op 7 september.

25 september '23 (11:42)

Buren krijgt nieuw luxe vakantiepark naast de deur

Ondanks enkele zorgen verwelkomt het Gelderse Buren het nieuwe luxe vakantiepark Soof aan de Rijn. De gemeenteraad heeft bijna unaniem akkoord gegeven op de komst van het vakantiepark. Deze gaat de plek van twee verouderde campings innemen, meldt het AD.

25 september '23 ( 9:04)

Campinggasten geëvacueerd vanwege grote brand in Rijnsburg

Vanwege een brand in een loods in het Zuid-Hollandse Rijnsburg wordt een naastgelegen camping ontruimd. De evacués worden opgevangen in het hoofdgebouw. Bij de brand komt mogelijk asbest vrij, meldt de brandweer.

21 september '23 (14:23)

Vastgoedadviseur denkt niet dat permanente bewoning vakantieparken woningnood oplost

In het partijprogramma van de VVD staat dat permanente bewoning van vakantieparken toegestaan zou moeten worden om een deel van de woningnood te kunnen oplossen. Vastgoedadviseur Colliers denkt dat niet dat dit het gewenste effect gaat hebben, omdat de meeste vakantiewoningen in kust- en natuurgebieden staan en de woningnood het grootst is in stedelijke gebieden. Dit meldt PropertyNL. 

20 september '23 ( 9:55)

Bouw luxe vakantiepark op Zwarte Bergen vertraagd door gestegen kosten

Op de plek waar voorheen vakantiepark Zwarte Bergen in Luyksgestel stond, moet een geheel nieuw, luxe vakantiepark komen te staan, Forest Village Bergeijk. De start van de bouw stond gepland voor het voorjaar van 2024. Door gestegen bouwkosten hebben de ontwikkelaars echter vertraging opgelopen. Nu wordt verwacht dat de eerste schop in het najaar in de grond gaat. Dat meldt ED.

19 september '23 (15:04)

Zuid-Holland houdt voet bij stuk: geen permanente bewoning van vakantiehuizen

Moet het toegestaan worden om permanent in een vakantiehuis te wonen? Veel bewoners en de gemeente Nieuwkoop vinden van wel, maar de provincie Zuid-Holland houdt vol dat zij dit niet willen en dat erom blijven vragen geen zin heeft. Dat meldt het AD.

18 september '23 (12:43)

Asielzoekers kunnen één nacht in hotel in Reusel slapen voordat zij doorreizen naar azc

Als het niet meteen lukt om nieuwe asielzoekers te registreren, kunnen ze de nacht doorbrengen in een hotel in het Brabantse Reusel, aan de grens met België. De volgende ochtend worden ze dan naar het asielzoekerscentrum in Budel gebracht voor de aanmelding. Daarna gaan ze naar een plek ergens anders in Nederland.

18 september '23 (11:04)

Eigenaren vakantiepark Twente zien opvang vluchteling als adempauze

De aankomende twee jaar wordt vakantiepark Finspark Herikersberg bij Markelo verhuurd aan de gemeente Hof van Twente voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Dat geeft de nieuwe eigenaren van het vakantiepark tijd en geld om de toekomst van het park vast te stellen en vervolgens het plan uit te voeren. Dat meldt het AD.

15 september '23 ( 8:46)

Actiegroepen: Limburg moet meer doen tegen wildgroei vakantieparken

De provincie Limburg moet en kan meer doen om de wildgroei van vakantieparken in de Limburgse natuur te stoppen. Zeven actie- en milieugroepen dringen daar vrijdagmiddag op aan tijdens een commissievergadering van de provincie. Gedeputeerde Staten (GS) stellen zich vooralsnog op het standpunt dat de provincie weinig kan doen tegen initiatieven voor nieuwe vakantieparken als ze binnen een gemeentelijk bestemmingsplan passen.

13 september '23 (12:06)

Bewoner Arnhems vakantiepark doet aangifte van schietpartij waar Gillis bij was

Een bewoner op het Arnhemse vakantiepark dat in handen is van Peter Gillis heeft aangifte gedaan van verschillende misstanden op het park. Het gaat om aangiftes over incidenten van de afgelopen paar jaar. Zo is er onder andere aangifte gedaan voor een schietpartij op het park, waar ook Gillis bij aanwezig zou zijn, meldt Omroep Gelderland.

13 september '23 ( 9:15)

Mark Gillis legt zich neer bij uitspraak van de rechter

Mark Gillis, de zoon van Peter, accepteert de uitspraak van de rechter dinsdag in zijn mishandelingszaak. "Ik heb vanaf het begin gezegd: ik sta wel achter de rechter", zei de Massa Is Kassa-ster voor de camera van RTL Boulevard.