Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Op deze drie vakantieparken in Hoogeveen kan je straks mogelijk permanent wonen

Door Nationale Recreatiegids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Op deze drie vakantieparken in Hoogeveen kan je straks mogelijk permanent wonen / Foto: "Villapark Martensplek" door tiger rus
De gemeente Hoogeveen wil kijken of het mogelijk is om permanente bewoning van recreatieparken te realiseren. Daarbij gaat het om de parken het Nuilerveld in Pesse, Bungalowpark Schoonhoven in Hollandscheveld en Villapark Martensplek in Tiendeveen. Dat meldt Hoogeveensche Courant.

Er is al langere tijd een discussie gaande over permanente bewoning op vakantieparken. Dat is een ingewikkeld en gevoelige kwestie. Dat komt onder andere door de gedoogconstructies en een gebrek aan handhaving door de gemeenten op de parken.

Daarnaast kampen recreatieparken soms met illegale activiteiten op het terrein of zijn er al permanente bewoners, vaak met sociale problemen of mensen die vanwege criminele activiteiten onopgemerkt willen blijven.

Convenant

In 2017 tekende een aantal recreatieondernemers, eigenaren van recreatiewoningen, de provincie Drenthe en alle gemeenten in Drenthe een convenant, met als doel om de toeristische en recreatieve sector te versterken. De ‘niet-vitale’ vakantieparken zouden dan een andere bestemming, zoals permanente bewoning, krijgen.

Geen toekomstperspectief

Een onderzoek wijst uit dat de vakantieparken het Nuilerveld, Schoonhoven en Martenplek weinig toekomstperspectief hebben als bestemming voor recreatie. Zo voldoet het park bijna niet aan de vraag van toeristen, ontbreken gemeenschappelijke voorzieningen en is er geen receptie. Hierdoor wordt er weinig gerecreëerd op deze parken.

Permanente bewoning

Uit het overzicht BasisregistratiePersonen (BRP) is naar voren gekomen dat er al veel huizen op de parken voor permanente bewoning worden gebruikt. Het percentage blijkt tussen de 44 en 85 procent te zitten.

Zo worden op Schoonhoven 74 van de 87 woningen permanent bewoond. Op Nuilerveld in 82 van de 124 bungalows en op Martenplek betreft het 11 van de 25 villa’s. Voor een deel van deze woningen geldt een persoons- of objectgebonden gedoogbeschikking.

Ondersteuning bij aanvraag bestemmingswijziging

Om de parken tegemoet te komen wil de gemeente Hoogeveen hen ondersteunen bij het aanvragen van een bestemmingswijziging. Daarin worden ook de belangen van de huidige recreanten meegenomen in de afweging. Gesprekken hierover hebben in het verleden tot spanningen geleid.

De gemeente vindt het belangrijk dat het overgrote deel van de eigenaren meegaat in het proces. De gemeente telt dat zij een heroverweging maken van de bestemming op het moment dat de spoeling te dun wordt.

Uit het onderzoek kan ook naar voren komen dat het vanwege belemmeringen in de wet- en regelgeving niet mogelijk is om een woonbestemming te maken van de parken. Ook kan het park beslissen om zelf te stoppen met de transitie. In deze gevallen volgt een revitaliseringsproces. Dan wordt er gekeken naar de manier om het park weer een recreatieve functie te geven.

Handhaving

Ook gaat er gehandhaafd worden op illegale situaties. Mensen die onrechtmatig wonen op de parken moeten dan zoeken naar reguliere een huur- of koopwoning. Een probleem is echter dat dit extra druk brengt op de nu al krappe woningmarkt.

Er is een bedrag van 650.000 euro vrijgesteld voor de transitie van de parken. De gemeenteraad moet het programmaplan ‘Vitale Vakantieparken Hoogeveen 2023-2027 vaststellen. Een debat hierover is op 7 september.

23 juli '24 ( 9:35)

Kind gered uit water en gereanimeerd bij vakantiepark ‘t Loo

Maandag is een jongen (6) te water geraakt bij vakantiepark ’t Loo in Oldebroek. Dat gebeurde bij de zwemplas naast het vakantiepark op Landal landgoed ’t Loo. Het jongetje moest gereanimeerd worden en is met een traumahelikopter naar het ziekenhuis vervoerd, meldt de Stentor.

22 juli '24 (13:16)

Vooral campings op de grens zullen btw-verhoging voelen

De grensregio in Noord-Brabant is bezorgd om de aangekondigde btw-verhoging. Vooral de campings en vakantieparken op de grens vrezen hun gasten te verliezen aan het buitenland. Die kunnen daar voor een lager tarief verblijven. Branchevereniging Recron sprak zich al eerder negatief uit over het besluit door het ‘oliedom’ te noemen, meldt Brabants Dagblad.

22 juli '24 (10:11)

Waar mag je je caravan of camper parkeren?

Kamperen (in een caravan of camper) is in populariteit aan het winnen. En waar meer caravans zijn, moeten ook meer opslagplekken zijn. De run op stallingsplekken neemt zo snel toe, dat de stallingen met flinke wachtlijsten kampen, meldt NOS.

19 juli '24 (10:21)

Over paar weken beslist Moerdijk over vakantiepark Bovensluis in Willemstad

De aanvraag loopt al enige tijd, maar over een paar weken moet er meer duidelijkheid komen over de mogelijke transformatie van de voormalige camping Bovensluis in Willemstad. De SVE Group wil hier een bungalowpark van maken. De gemeente Moerdijk heeft aangegeven voor 8 augustus een beslissing over de aanvraag van de projectontwikkelaar te maken, meldt Eindhovens Dagblad.

18 juli '24 (12:08)

Raad van State ziet geen problemen met acht grote vakantievilla’s Exloo

Ondanks dat de vergunning voor de bouw van acht vakantievilla’s op Landal PUUR in Exloo afwijkt van de verordening, is deze terecht afgegeven door de gemeente Borger-Odoorn. Dit oordeelt de Raad van State. Een omwonende had hierover aanhoudend geklaagd, maar krijgt dus geen gelijk. Dit meldt RTV Drenthe. 

17 juli '24 (11:22)

Campings in Drenthe positief over bezetting tijdens zomervakantie

Vanaf dit weekend zal het drukker worden op Drentse campings, met de start van de vakantie in regio noord. Uit een rondgang van RTV Drenthe onder campings in de provincie blijkt dat ondernemers overwegend positief zijn over de bezettingsgraad van hun campings.

17 juli '24 (10:07)

Twee jaar later staat camping Hanestede voor twee keer het bedrag weer te koop

De ambitieuze plannen die de campingeigenaar voor ogen had blijken lastiger uit te voeren dan gedacht. Het klonk vooruitstrevend: een natuurpark met moestuinen en een voedselbos. Maar toch staat de camping weer te koop. Ditmaal wel voor een iets hoger bedrag, meldt Omroep Friesland.

15 juli '24 (11:28)

Nieuw Landal vakantiepark geopend: Landal Landgoed Bourtange

Landal Greenparks heeft een nieuw vakantiepark geopend. Deze is gelegen in Oost-Groningen op Landgoed Bourtange, in de gemeente Westerwolde. Afgelopen vrijdag kwamen de eerste gasten naar Landal Landgoed Bourtagne. Op het park staan 143 vakantiewoningen, melden Landal Greenparks. 

15 juli '24 (10:00)

Dak van zwembad op vakantiepark van Peter Gillis in Baarlo stort in

Vrijdagmiddag heeft het dak van het zwembad op het vakantiepark De Berckt in het Limburgse Baarlo het begeven. Dit park hoort bij de Oostappen Groep, waarvan televisiebekendheid Peter Gillis momenteel nog de eigenaar is. De oorzaak van de instorting is niet bekend, meldt Hart van Nederland.

12 juli '24 (12:20)

HISWA: ‘Binnenlandse vakantie onbetaalbaar door btw-verhoging’

Vorig jaar is volgens onderzoek van het CBS 19 procent van de Nederlanders niet op vakantie gegaan. De belangrijkste reden is dat zij vanwege onvoldoende geld thuis bleven. Dan zou een vakantie in eigen land een optie kunnen bieden. Dat wordt met de btw-verhoging van 9 naar 21 procent op verblijfsrecreatie het probleem alleen maar erger maken, stelt branchevereniging HISWA-RECRON: “Deze btw-verhoging raakt voornamelijk mensen met een lager inkomen, waardoor vakanties voor een groter deel van de Nederlandse samenleving onbetaalbaar worden.” Dat meldt HISWA-RECRON.