Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Op deze drie vakantieparken in Hoogeveen kan je straks mogelijk permanent wonen

Door Nationale Recreatiegids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Op deze drie vakantieparken in Hoogeveen kan je straks mogelijk permanent wonen / Foto: "Villapark Martensplek" door tiger rus
De gemeente Hoogeveen wil kijken of het mogelijk is om permanente bewoning van recreatieparken te realiseren. Daarbij gaat het om de parken het Nuilerveld in Pesse, Bungalowpark Schoonhoven in Hollandscheveld en Villapark Martensplek in Tiendeveen. Dat meldt Hoogeveensche Courant.

Er is al langere tijd een discussie gaande over permanente bewoning op vakantieparken. Dat is een ingewikkeld en gevoelige kwestie. Dat komt onder andere door de gedoogconstructies en een gebrek aan handhaving door de gemeenten op de parken.

Daarnaast kampen recreatieparken soms met illegale activiteiten op het terrein of zijn er al permanente bewoners, vaak met sociale problemen of mensen die vanwege criminele activiteiten onopgemerkt willen blijven.

Convenant

In 2017 tekende een aantal recreatieondernemers, eigenaren van recreatiewoningen, de provincie Drenthe en alle gemeenten in Drenthe een convenant, met als doel om de toeristische en recreatieve sector te versterken. De ‘niet-vitale’ vakantieparken zouden dan een andere bestemming, zoals permanente bewoning, krijgen.

Geen toekomstperspectief

Een onderzoek wijst uit dat de vakantieparken het Nuilerveld, Schoonhoven en Martenplek weinig toekomstperspectief hebben als bestemming voor recreatie. Zo voldoet het park bijna niet aan de vraag van toeristen, ontbreken gemeenschappelijke voorzieningen en is er geen receptie. Hierdoor wordt er weinig gerecreëerd op deze parken.

Permanente bewoning

Uit het overzicht BasisregistratiePersonen (BRP) is naar voren gekomen dat er al veel huizen op de parken voor permanente bewoning worden gebruikt. Het percentage blijkt tussen de 44 en 85 procent te zitten.

Zo worden op Schoonhoven 74 van de 87 woningen permanent bewoond. Op Nuilerveld in 82 van de 124 bungalows en op Martenplek betreft het 11 van de 25 villa’s. Voor een deel van deze woningen geldt een persoons- of objectgebonden gedoogbeschikking.

Ondersteuning bij aanvraag bestemmingswijziging

Om de parken tegemoet te komen wil de gemeente Hoogeveen hen ondersteunen bij het aanvragen van een bestemmingswijziging. Daarin worden ook de belangen van de huidige recreanten meegenomen in de afweging. Gesprekken hierover hebben in het verleden tot spanningen geleid.

De gemeente vindt het belangrijk dat het overgrote deel van de eigenaren meegaat in het proces. De gemeente telt dat zij een heroverweging maken van de bestemming op het moment dat de spoeling te dun wordt.

Uit het onderzoek kan ook naar voren komen dat het vanwege belemmeringen in de wet- en regelgeving niet mogelijk is om een woonbestemming te maken van de parken. Ook kan het park beslissen om zelf te stoppen met de transitie. In deze gevallen volgt een revitaliseringsproces. Dan wordt er gekeken naar de manier om het park weer een recreatieve functie te geven.

Handhaving

Ook gaat er gehandhaafd worden op illegale situaties. Mensen die onrechtmatig wonen op de parken moeten dan zoeken naar reguliere een huur- of koopwoning. Een probleem is echter dat dit extra druk brengt op de nu al krappe woningmarkt.

Er is een bedrag van 650.000 euro vrijgesteld voor de transitie van de parken. De gemeenteraad moet het programmaplan ‘Vitale Vakantieparken Hoogeveen 2023-2027 vaststellen. Een debat hierover is op 7 september.

23 oktober '24 (12:47)

Acht vakantieparken scannen gezichten van bezoekers zwembad en speeltuin

Acht vakantieparken hebben de gezichten van bezoekers gescand zodat de gasten toegang konden krijgen tot zwembaden en speeltuinen. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens overtraden ze daarmee de privacyregels. Zeven van de acht parken zijn ermee gestopt, het achtste park nog niet. Dat krijgt tot begin december de tijd om te stoppen en riskeert een boete of een dwangsom.

23 oktober '24 (11:23)

Onrust onder bewoners Camping de Witte Plas: camping moet sluiten maar gemeente plaatst extra caravans

In 2029 moet Camping de Witte Plas dicht. Desondanks zijn er onlangs tientallen nieuwe stacaravans pal naast de camping geplaatst. Inwoners van Schijf en de permanente bewoners op het terrein snappen er niets van. Ook op de Witte Plas zelf komen er nieuwe chalets bij. Dit meldt Omroep Brabant. 

21 oktober '24 (10:49)

Hotelsector staat voor grote uitdagingen; innoveren is geen keuze meer

De hotelsector staat voor grote uitdagingen door aanhoudende personeelstekorten en veranderende verwachtingen van gasten. Innoveren is geen keuze meer, maar een noodzaak. Automatisering en technologische vernieuwingen, zoals digitale check-in systemen en slimme marketingtechnieken, helpen hotels om zowel efficiëntie te verbeteren als de gastervaring te optimaliseren. Ondanks de uitdagingen rondom de implementatie wegen de voordelen uiteindelijk zwaarder, waarbij de toekomst van de hotelsector onlosmakelijk verbonden is met het slim inzetten van technologie. Dit meldt ING.

17 oktober '24 (11:33)

Samenwerking Albron en Center Parcs verlengd: focus op gastbeleving en duurzaamheid

Albron en Center Parcs hebben hun samenwerking verlengd tot 2035, waarbij de focus komt te liggen op de verbetering van de gastbeleving en verdere verduurzaming van horecaconcepten. Albron, die sinds 2010 alle horecavoorzieningen verzorgt op tien parken in Nederland en België, zal zich in de toekomst blijven inzetten voor een gevarieerd en vernieuwd horeca-aanbod. Dit meldt Albron.

15 oktober '24 (11:55)

Populaire vakantieparken en trends voor 2024: wat vinden Nederlanders belangrijk?

Uit het recente Onderzoek Vakantieparken Consumentenbeleving & Trends 2024 blijkt dat vakantieparken in Nederland onverminderd populair zijn. 80 procent van de ruim 2.500 ondervraagden vierde de afgelopen twee jaar vakantie in een vakantiepark, waarbij Nederland veruit de favoriete bestemming blijft. Hierbij scoort Limburg het hoogst als populairste provincie, met Drenthe en Gelderland vlak daarachter. Dit meldt Parkvakanties. 

14 oktober '24 (11:26)

Laatste blok Domtoren gelegd door kinderen

De laatste werkzaamheden aan de Domtoren in Utrecht zijn maandagochtend afgerond. Een groep uitzinnige scholieren van een school achter de Domtoren duwde samen met de verantwoordelijk wethouder het laatste blok natuursteen terug in de voet. Daarmee is er een einde gekomen aan de restauratie van het bouwwerk.

11 oktober '24 (10:24)

Illegale filmpjes Danse Macrabre in Efteling door twee jongens gemaakt

De nieuwe attractie van de Efteling, Danse Macabre, is tot eind oktober gesloten voor publiek. Toch wisten twee jongens er binnen te komen, filmpjes te maken én deze te delen op social media. De Efteling wil graag contact met de jongens en vraagt zich af met wie ze de video’s hebben gedeeld. Dit melden het Jeugdjournaal en Looopings.

08 oktober '24 (10:28)

Groen licht voor vakantiepark Bovensluis: vergunning verleend

Camping Bovensluis heeft op 1 oktober 2024 de omgevingsvergunning gekregen om een nieuw vakantiepark te bouwen aan de Oostdijk in Willemstad. Het park zal een restaurant en een buitenzwembad krijgen. De vergunning is inmiddels beschikbaar voor inzage. Dit meldt de gemeente Moerdijk.

04 oktober '24 (11:20)

Overlast op vakantieparken in Hardenberg aangepakt

Permanente bewoning, overlast of criminaliteit. Vakantieparken zijn wat dat betreft enigszins controversieel geworden. Zo ook in Hardenberg en omgeving. Op bungalowpark De Haar in Balkbrug heeft men al jaren last van overlast door criminelen en is een chalet daar hun enige onderkomen. Op bungalowpark Het Stoetenslagh in Rheezerveen kampt met soortgelijke problemen, al dan niet op kleinere schaal. Daarom gaat de gemeente Hardenberg hier ingrijpen. De leefbaarheid op en rondom deze parken moet worden verbeterd, aldus de gemeente en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). 

02 oktober '24 (12:21)

Gemeente Dronten en politie samen tegen ondermijning op vakantieparken en campings

In de eerste week van september hebben de gemeente Dronten en de politie gezamenlijk campings, vakantieparken en havens bezocht om ondermijnende activiteiten tegen te gaan. Tijdens deze bezoeken werden eigenaren en havenmeesters op een laagdrempelige manier ingelicht over de risico’s en signalen van ondermijning, een groeiend probleem in dergelijke recreatiegebieden. Dit maakt de gemeente Dronten bekend.