Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Waarom laadpalen op vakantieparken als benzineauto’s ook geen tankstation hebben?

Door Nationale Recreatiegids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Waarom laadpalen als benzineauto’s ook geen tankstation hebben op vakantieparken? / Foto: "Volvo XC90" door DuurzaamBedrijfsleven Media
Tegenwoordig gaat het niet meer om voorzieningen als Wifi op vakantieparken, maar komen gasten eerder met de vraag of er een laadpaal voor hun elektrische auto aanwezig is. Vakantieparken gaan daar op verschillende manieren mee om. Waar de ene wél laadpalen beschikbaar stelt, zetten anderen er vraagtekens bij. Immers vragen dieselrijders ook niet of er een tankstation op het vakantiepark is. Dat meldt het AD.

Er is een groeiende vraag naar laadpalen op vakantieparken zodat gasten hun elektrische auto’s kunnen opladen. Daarom hebben veel campings en vakantieparken tegenwoordig hun parken voorzien van oplaadpunten. Maar niet elk park doet dit, of heeft er zo veel staan als zij zouden willen.

Stiekem

Omdat niet altijd alle huisjes en staplekken zijn voorzien van een laadpaal, nemen sommige vakantiegangers het heft in eigen handen. Die laden hun auto op via het stopcontact, met ongenoegen van de parkeigenaren. Die zitten hier absoluut niet op te wachten. Pam Wijermars van park Sallandhoeve in Nieuw Heeten zegt dat zij de huisjes allemaal hebben voorzien van een sticker, waarop staat dat er niet via het stopcontact mag worden opgeladen. Volgens hem gebeurt dat echter lang niet altijd, ondanks dat de laadpalen die er op het park staan lang niet altijd bezet zijn.

Op het moment dat Wijermars een verlengsnoer aantreft die naar het huisje leidt, krijgen de vakantiegangers een waarschuwing. Volgens Wijersmars is dat vaak voldoende.

Hogere energierekening

Dat gasten energie aftappen om hun auto’s op te laden, valt niet alleen op bij Wijermans. Ook Yvonne Damhoff van EuroParcs in Apeldoorn ziet het gebeuren in meerdere parken in het land. Zij zegt dat het niet wenselijk is dat mensen dit doen. Het zorgt namelijk voor extra belasting op het net en daarnaast draaien de eigenaren van de huisjes op voor de kosten.

Daarom doen de medewerkers van EuroParcs geregeld een rondje om te controleren of mensen aan te spreken. Damhoff geeft aan dat er gewerkt wordt aan een uitbreiding van de laadvoorzieningen op de parken. Wel stuiten ze daarbij op een te lage capaciteit op het elektriciteitsnetwerk. “We blijven zoeken naar oplossingen”, aldus Damhoff.

Om de beurt

Een voorbeeld van een park waar de krapte voelbaar is, is een van de jongste parken van EuroParcs de IJssel Eilanden in Reeve. Daar moeten de vierhonderd vakantiehuisjes het doen met twee laadpalen met elk vier oplaadpunten. En het probleem is dat volgens de parkmanager er veel vraag naar is. Zo komen hier veel Duitse toeristen die hier vaak naar vragen tijdens het maken van een reservering.

Door de krapte moeten mensen soms op hun beurt wachten. De assistent-parkmanager zegt dat er onderling goed wordt overlegd. Zo vragen mensen of ze een seintje willen geven als er een laadpunt vrijkomt. Wel heeft de manager de hoop dat de capaciteit snel verdubbeld wordt.

Benzineauto’s

Niet alle vakantieparken hebben de laadpalen op hun prioriteitenlijst staan. Dat geldt ook voor Molecaten Campings en Vakantieparken in Hattem. Daar vraagt directielid Tim Slager zich af waarom mensen zo’n ophef maken over de laadpalen. “Ik begrijp niet waar de gedachte vandaan komt dat een elektrische auto opgeladen moet worden op de plek van bestemming. Wij zeggen: laad daar waar het ervoor ingericht is. Ik vergelijk het altijd met maar met diesel tanken: daarvoor hebben wij toch ook geen tankstation op het park staan?”

Ook is het volgens Slager ook niet makkelijk om alle plekken van een laadpunt te voorzien. Als reden noemt hij de capaciteit van het netwerk. 

17 mei '24 (11:11)

HISWA-RECRON reageert op coalitieakkoord

Het coalitieakkoord van de vier formerende partijen is afgelopen woensdagnacht gepresenteerd. Dit akkoord heeft ook betrekking op de recreatiesector. HISWA-RECRON uit in de reactie blijdschap, maar ook verwarring over het akkoord. 

16 mei '24 (14:00)

Een gratis camping voor gezinnen in Zoetermeer: kamperen, eten en zwemmen

In Zoetermeer bevindt zich een bijzondere camping waar gezinnen kosteloos kunnen genieten van een kampeervakantie. Deze unieke camping biedt niet alleen gratis verblijf, maar ook gratis maaltijden en toegang tot het zwembad. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

16 mei '24 (11:48)

De campingtrends van 2024: 'Luxe uitstraling en comfortabel kamperen graag'

Het kampeerseizoen van 2024 staat voor de deur en met nieuwe trends die zich ontwikkelen, belooft het een opwindend jaar te worden voor kampeerliefhebbers. Van luxe uitstraling tot comfortabele voorzieningen, hier zijn de campingtrends die je kunt verwachten, volgens de Gelderlander, voor het komende seizoen.

15 mei '24 (13:28)

Uitbreiding staanplaatsen op mini-campings in Oost Gelre

De gemeente Oost Gelre verhoogt het aantal staanplaatsen op mini-campings van 25 naar 30 per camping. Dit besluit komt voort uit de ambitie van Oost Gelre om jaarlijks 1 miljoen overnachtingen te realiseren. Wethouder Arjen Schutten benadrukt het belang van de recreatie- en toerismesector als een belangrijke economische groeisector voor de gemeente, zo meldt Omroep Gelderland.

15 mei '24 (13:14)

Ambitie voor recreatie en toerisme in Drenthe

De provincie Drenthe streeft naar een verdere ontwikkeling van recreatieve mogelijkheden, zowel voor de inwoners van Drenthe als voor toeristen van buitenaf. Gedeputeerde Willemien Meeuwissen (VVD) heeft de nieuwe toerismeplannen voor de komende vier jaar gepresenteerd op het provinciehuis in Assen. Dit meldt Dagblad van het Noorden.

13 mei '24 (14:21)

Vve wil van vakantiepark Zuytland woonwijk maken

De vereniging van eigenaren en ontwikkelaar van nieuwe vakantiehuizen op park Zuytland Buiten in het Zeeuwse Zuidland zouden liever zien dat het vakantiepark een woonwijk wordt. Er is echter een kleine barrière: de provincie heeft grote bezwaren. Maar ondanks dat is de provincie wel bereid om in gesprek te gaan, meldt AD.

10 mei '24 (11:21)

Door kletsnatte weken staan campingeigenaren letterlijk met voeten in modder

Ondanks het aangename weer van de afgelopen dagen, blijven de gevolgen van de regenval nog voelbaar. Zeker bij een aantal campingeigenaren. Die kampen met veel ondergelopen standplaatsen. Jos de Korte uit Oostkapelle heeft het nog nooit zo erg meegemaakt, meldt Omroep Zeeland.

10 mei '24 (10:09)

‘Maanden geleden geboekt, maar nét voor vertrek wordt verblijf geannuleerd’

Je kijkt al maanden uit naar een weekendje weg met partner en kinderen, maar net voordat het weekend begint krijg je een mailtje in je inbox. Daarin staat dat het huisje dat je hebt geboekt niet beschikbaar is en dat de reservering is geannuleerd. Dit is wat bij meerdere mensen is overkomen die een accommodatie boekten bij Belvilla. Radar onderzocht dit en kwam tot de conclusie dat het inderdaad voorkomt, meldt Radar. 

10 mei '24 ( 8:48)

Airbnb positief over zomerseizoen, maar dit kwartaal is iets minder

Verhuurplatform Airbnb denkt dat grote internationale sportevenementen zoals het EK voetbal in Duitsland en de Olympische Spelen in Frankrijk de vraag naar accommodaties in de zomer zullen aanjagen. Maar de omzetprognose voor het tweede kwartaal is niet zo gunstig als veel kenners hadden gehoopt. Dat komt door ongunstige wisselkoerseffecten en doordat Pasen dit jaar relatief vroeg viel.

08 mei '24 ( 9:55)

Plan voor natuurbegraafplaats naast camping in De Lutte voorlopig goed

Een natuurbegraafplaats naast de camping. In De Lutte in Overijssel ligt er een plan voor klaar. Na goedkeuring van de Raad van State kan die voorlopig doorgaan. De campingeigenaren waren het er niet mee eens en probeerden met een spoedprocedure het project te stoppen, maar zoals het er nu naar uitziet is dat tevergeefs, meldt RTV Oost.