Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Waarom laadpalen op vakantieparken als benzineauto’s ook geen tankstation hebben?

Door Nationale Recreatiegids
schedule 8 min
Waarom laadpalen als benzineauto’s ook geen tankstation hebben op vakantieparken? / Foto: "Volvo XC90" door DuurzaamBedrijfsleven Media
Tegenwoordig gaat het niet meer om voorzieningen als Wifi op vakantieparken, maar komen gasten eerder met de vraag of er een laadpaal voor hun elektrische auto aanwezig is. Vakantieparken gaan daar op verschillende manieren mee om. Waar de ene wél laadpalen beschikbaar stelt, zetten anderen er vraagtekens bij. Immers vragen dieselrijders ook niet of er een tankstation op het vakantiepark is. Dat meldt het AD.

Er is een groeiende vraag naar laadpalen op vakantieparken zodat gasten hun elektrische auto’s kunnen opladen. Daarom hebben veel campings en vakantieparken tegenwoordig hun parken voorzien van oplaadpunten. Maar niet elk park doet dit, of heeft er zo veel staan als zij zouden willen.

Stiekem

Omdat niet altijd alle huisjes en staplekken zijn voorzien van een laadpaal, nemen sommige vakantiegangers het heft in eigen handen. Die laden hun auto op via het stopcontact, met ongenoegen van de parkeigenaren. Die zitten hier absoluut niet op te wachten. Pam Wijermars van park Sallandhoeve in Nieuw Heeten zegt dat zij de huisjes allemaal hebben voorzien van een sticker, waarop staat dat er niet via het stopcontact mag worden opgeladen. Volgens hem gebeurt dat echter lang niet altijd, ondanks dat de laadpalen die er op het park staan lang niet altijd bezet zijn.

Op het moment dat Wijermars een verlengsnoer aantreft die naar het huisje leidt, krijgen de vakantiegangers een waarschuwing. Volgens Wijersmars is dat vaak voldoende.

Hogere energierekening

Dat gasten energie aftappen om hun auto’s op te laden, valt niet alleen op bij Wijermans. Ook Yvonne Damhoff van EuroParcs in Apeldoorn ziet het gebeuren in meerdere parken in het land. Zij zegt dat het niet wenselijk is dat mensen dit doen. Het zorgt namelijk voor extra belasting op het net en daarnaast draaien de eigenaren van de huisjes op voor de kosten.

Daarom doen de medewerkers van EuroParcs geregeld een rondje om te controleren of mensen aan te spreken. Damhoff geeft aan dat er gewerkt wordt aan een uitbreiding van de laadvoorzieningen op de parken. Wel stuiten ze daarbij op een te lage capaciteit op het elektriciteitsnetwerk. “We blijven zoeken naar oplossingen”, aldus Damhoff.

Om de beurt

Een voorbeeld van een park waar de krapte voelbaar is, is een van de jongste parken van EuroParcs de IJssel Eilanden in Reeve. Daar moeten de vierhonderd vakantiehuisjes het doen met twee laadpalen met elk vier oplaadpunten. En het probleem is dat volgens de parkmanager er veel vraag naar is. Zo komen hier veel Duitse toeristen die hier vaak naar vragen tijdens het maken van een reservering.

Door de krapte moeten mensen soms op hun beurt wachten. De assistent-parkmanager zegt dat er onderling goed wordt overlegd. Zo vragen mensen of ze een seintje willen geven als er een laadpunt vrijkomt. Wel heeft de manager de hoop dat de capaciteit snel verdubbeld wordt.

Benzineauto’s

Niet alle vakantieparken hebben de laadpalen op hun prioriteitenlijst staan. Dat geldt ook voor Molecaten Campings en Vakantieparken in Hattem. Daar vraagt directielid Tim Slager zich af waarom mensen zo’n ophef maken over de laadpalen. “Ik begrijp niet waar de gedachte vandaan komt dat een elektrische auto opgeladen moet worden op de plek van bestemming. Wij zeggen: laad daar waar het ervoor ingericht is. Ik vergelijk het altijd met maar met diesel tanken: daarvoor hebben wij toch ook geen tankstation op het park staan?”

Ook is het volgens Slager ook niet makkelijk om alle plekken van een laadpunt te voorzien. Als reden noemt hij de capaciteit van het netwerk. 

20 september '23 ( 9:55)

Bouw luxe vakantiepark op Zwarte Bergen vertraagd door gestegen kosten

Op de plek waar voorheen vakantiepark Zwarte Bergen in Luyksgestel stond, moet een geheel nieuw, luxe vakantiepark komen te staan, Forest Village Bergeijk. De start van de bouw stond gepland voor het voorjaar van 2024. Door gestegen bouwkosten hebben de ontwikkelaars echter vertraging opgelopen. Nu wordt verwacht dat de eerste schop in het najaar in de grond gaat. Dat meldt ED.

19 september '23 (15:04)

Zuid-Holland houdt voet bij stuk: geen permanente bewoning van vakantiehuizen

Moet het toegestaan worden om permanent in een vakantiehuis te wonen? Veel bewoners en de gemeente Nieuwkoop vinden van wel, maar de provincie Zuid-Holland houdt vol dat zij dit niet willen en dat erom blijven vragen geen zin heeft. Dat meldt het AD.

18 september '23 (12:43)

Asielzoekers kunnen één nacht in hotel in Reusel slapen voordat zij doorreizen naar azc

Als het niet meteen lukt om nieuwe asielzoekers te registreren, kunnen ze de nacht doorbrengen in een hotel in het Brabantse Reusel, aan de grens met België. De volgende ochtend worden ze dan naar het asielzoekerscentrum in Budel gebracht voor de aanmelding. Daarna gaan ze naar een plek ergens anders in Nederland.

18 september '23 (11:04)

Eigenaren vakantiepark Twente zien opvang vluchteling als adempauze

De aankomende twee jaar wordt vakantiepark Finspark Herikersberg bij Markelo verhuurd aan de gemeente Hof van Twente voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Dat geeft de nieuwe eigenaren van het vakantiepark tijd en geld om de toekomst van het park vast te stellen en vervolgens het plan uit te voeren. Dat meldt het AD.

15 september '23 ( 8:46)

Actiegroepen: Limburg moet meer doen tegen wildgroei vakantieparken

De provincie Limburg moet en kan meer doen om de wildgroei van vakantieparken in de Limburgse natuur te stoppen. Zeven actie- en milieugroepen dringen daar vrijdagmiddag op aan tijdens een commissievergadering van de provincie. Gedeputeerde Staten (GS) stellen zich vooralsnog op het standpunt dat de provincie weinig kan doen tegen initiatieven voor nieuwe vakantieparken als ze binnen een gemeentelijk bestemmingsplan passen.

13 september '23 (12:06)

Bewoner Arnhems vakantiepark doet aangifte van schietpartij waar Gillis bij was

Een bewoner op het Arnhemse vakantiepark dat in handen is van Peter Gillis heeft aangifte gedaan van verschillende misstanden op het park. Het gaat om aangiftes over incidenten van de afgelopen paar jaar. Zo is er onder andere aangifte gedaan voor een schietpartij op het park, waar ook Gillis bij aanwezig zou zijn, meldt Omroep Gelderland.

13 september '23 ( 9:15)

Mark Gillis legt zich neer bij uitspraak van de rechter

Mark Gillis, de zoon van Peter, accepteert de uitspraak van de rechter dinsdag in zijn mishandelingszaak. "Ik heb vanaf het begin gezegd: ik sta wel achter de rechter", zei de Massa Is Kassa-ster voor de camera van RTL Boulevard.

12 september '23 (11:12)

Petitie tegen vakantiepark in Cottessen10.000 keer ondertekend

Een petitie tegen de komst van een nieuw vakantiepark bij Cottessen is inmiddels al meer dan 10.000 keer ondertekend. Afgelopen maandag werd de petitie overhandigd aan het gemeentebestuur, meldt 1Limburg.

12 september '23 ( 8:42)

Kamerprijzen Nederlandse hotels stijgen naar recordhoogte

De gemiddelde prijs voor een kamer in een Nederlands hotel is vorig jaar gestegen tot een recordhoogte. Dit meldt adviesbureau Horwath HTL, dat dinsdag met een jaarlijks rapport komt. De gemiddelde prijzen voor hotelkamers zijn gestegen vanwege de hoge inflatie en zullen naar verwachting dit jaar nog hoger uitkomen.

08 september '23 (11:46)

Burgemeester doet aangifte om bedreiging van ‘illegale’ bewoner vakantiepark Arnhem

Een ruzie tussen een bewoner van Vakantiepark Arnhem en de gemeente is uit de hand aan het lopen. Een bewoner op het park moet na een uitspraak van de rechter zijn vakantiewoning verlaten. Vervolgens stuurde hij een dreigende mail naar de gemeente. Woensdagavond bracht de politie hem een bezoekje. Ook heeft burgemeester Marcouch aangifte gedaan vanwege het bedreigen van een collega, meldt de Gelderlander.