Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Steeds meer mensen kiezen voor seizoensplek op camping

Door Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Steeds meer mensen kiezen voor seizoensplek op camping
Het is steeds meer in trek: niet voor een weekje naar je favoriete camping gaan, maar van het voorjaar tot het najaar. Het zijn zogenoemde seizoensplekken en deze winnen steeds meer aan populariteit in Nederland. Campingeigenaren staan daar echter niet altijd op te popelen. Die zien dat deze mensen doordeweeks weg zijn, en dan is ook de camping leeg. Dat meldt RTL Nieuws.

Arthur van Disseldorp, regiomanager bij Recron, een brancheorganisatie voor recreatiebedrijven, ziet dat steeds meer mensen zoeken naar een seizoensplek op camping. Daarbij zoeken mensen vooral een plek dichtbij hun huis, zodat ze erheen kunnen wanneer zij willen. Van Disseldorp geeft aan dat sommige mensen zelfs op de fiets gaan. Die gaan dan alleen in de weekenden, stelt hij.

Corona

Deze ontwikkeling is begonnen tijdens de coronapandemie. Van Disseldorp zegt dat mensen sinds toen binnenlandse vakanties hebben herontdekt. Wel had hij verwacht dat deze trend na de coronacrisis weer zou afvlakken. Dat blijkt dus niet het geval te zijn. Van Disseldorp stelt dat er vooral in de bosprovincies, Limburg, Gelderland en Noord-Brabant, een sterke toename is in het gebruik van seizoensplaatsen.

Korte afstand

Het is praktisch wanneer je ook nog eens dicht bij huis zit. Zo kunnen mensen tussendoor snel de brievenbus legen of de tuin doen. Daarnaast stelt Van Disseldorp dat de kwaliteit van Nederlandse campings vaak hoog ligt. Daardoor is het vaak ook mogelijk voor campingbezoekers om vanaf de camping te werken.

Een seizoensplek is vaak toegankelijk vanaf Pasen tot de herfstvakantie. Maar de regiomanager ziet dat campingbeheerders hier ook op inspelen: die zetten meer huisjes neer.

Home sweet home

Niet alle campingeigenaren zitten te wachten op gasten die het hele seizoen blijven. Leone Brizee van camping ’t Kopske in het Brabantse Den Hout stelt dat hierdoor vaak een vaste groep mensen ontstaat op de camping. Andere bezoekers kunnen zich volgens haar buitengesloten voelen hierdoor. “En sommige mensen voelen zich te erg thuis. Die gaan zich dan met zaken bemoeien zoals wanneer het afval buiten moet worden gezet.”

Ook worden veel vaste plekken ingenomen door mensen die doordeweeks niet op de camping staan. Dat kan bijvoorbeeld komen doordat zij aan het werk zijn. Sommige mensen gaan ook tussendoor nog op een ‘echte’ vakantie. Daardoor ontstaat de vrees er spookcampings ontstaan.

Geen plekken voor langere tijd

Daarom vindt Brizee dat campings geen plekken meer moeten verhuren voor een langere tijd. Bij haar camping zijn 8 van de 44 standplaatsen beschikbaar voor langetermijnverhuur. Voorafgaand maakt ze een selectie. Daarbij vraagt Brizee naar de planning van de bezoekers en of zij doordeweeks aanwezig zijn op de camping. “Het is soms veiliger om te kiezen voor mensen die je al kent, want met nieuwe mensen is het altijd wel een gok. Ik wil niet dat mijn camping ook een spookcamping wordt.”

27 mei '24 ( 8:58)

Consumentenbond: Booking.com blijft consumenten misleiden

Booking.com en Agoda.com, allebei onderdeel van Booking, blijven consumenten misleiden als die op hun sites een accommodatie willen boeken. De boekingssites schermen met nepkortingen, laten onvolledige prijzen zien en zetten consumenten onder druk door schaarste te suggereren die er niet is, meldt de Consumentenbond die erop wijst dat Booking in 2020 nog beterschap beloofde op deze punten.

24 mei '24 (10:33)

Naam Roompot verdwijnt met fusie Landal GreenParks, wordt Landal

Vakantieparkexploitant Roompot verandert van naam. De organisatie gaat fuseren met Landal GreenParks en met deze samenwerking verdwijnt de naam van het merk. Zij zullen verder gaan onder de naam ‘Landal’. Ook komt er een nieuw hoofdkantoor in Amsterdam, meldt Omroep Zeeland.

23 mei '24 (15:29)

Chemische lucht in vakantiewoning: brandweer rukt uit

De brandweer van Ermelo is vanmiddag opgeroepen vanwege een chemische lucht in een vakantiewoning op een camping, gelegen aan de Zwaluwstraat. Bewoners merkten de geur op en belden direct de hulpdiensten, die snel ter plaatse waren om de situatie te onderzoeken. Dit meldt het Ermelo's Weekblad.

21 mei '24 (12:29)

‘Woningtekort terugdringen met transformeren vakantiewoningen werkt’

Het woningtekort in het land is hoog: we komen in totaal zo’n 390.000 woningen tekort, aldus ING. De komende jaren zal dit naar verwachting verder toenemen. Desondanks neemt het aantal vakantiewoningen in het land alsmaar toe. Recent heeft demissionair minister Hugo de Jonge een inventarisatie ingesteld om vakantieparken te transformeren naar woonwijken. De nieuwe coalitie heeft in haar akkoord het gedogen van permanente bewoning van vakantieparken opgenomen. Dit is volgens de ING een stap in de goede richting om het woningtekort terug te dringen. 

21 mei '24 (11:59)

Camping ’t Walfort in Aalten wordt Landalpark met maximaal 116 woningen

Landal Greenparcs gaat het stuk grond van de voormalige camping ’t Walfort in Aalten overnemen. Daar wil de vakantieparkgigant een recreatiepark aanleggen met maximaal 116 woningen. De gemeente Aalten staat open voor medewerking, meldt het AD.

17 mei '24 (11:11)

HISWA-RECRON reageert op coalitieakkoord

Het coalitieakkoord van de vier formerende partijen is afgelopen woensdagnacht gepresenteerd. Dit akkoord heeft ook betrekking op de recreatiesector. HISWA-RECRON uit in de reactie blijdschap, maar ook verwarring over het akkoord. 

16 mei '24 (14:00)

Een gratis camping voor gezinnen in Zoetermeer: kamperen, eten en zwemmen

In Zoetermeer bevindt zich een bijzondere camping waar gezinnen kosteloos kunnen genieten van een kampeervakantie. Deze unieke camping biedt niet alleen gratis verblijf, maar ook gratis maaltijden en toegang tot het zwembad. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

16 mei '24 (11:48)

De campingtrends van 2024: 'Luxe uitstraling en comfortabel kamperen graag'

Het kampeerseizoen van 2024 staat voor de deur en met nieuwe trends die zich ontwikkelen, belooft het een opwindend jaar te worden voor kampeerliefhebbers. Van luxe uitstraling tot comfortabele voorzieningen, hier zijn de campingtrends die je kunt verwachten, volgens de Gelderlander, voor het komende seizoen.

15 mei '24 (13:28)

Uitbreiding staanplaatsen op mini-campings in Oost Gelre

De gemeente Oost Gelre verhoogt het aantal staanplaatsen op mini-campings van 25 naar 30 per camping. Dit besluit komt voort uit de ambitie van Oost Gelre om jaarlijks 1 miljoen overnachtingen te realiseren. Wethouder Arjen Schutten benadrukt het belang van de recreatie- en toerismesector als een belangrijke economische groeisector voor de gemeente, zo meldt Omroep Gelderland.

15 mei '24 (13:14)

Ambitie voor recreatie en toerisme in Drenthe

De provincie Drenthe streeft naar een verdere ontwikkeling van recreatieve mogelijkheden, zowel voor de inwoners van Drenthe als voor toeristen van buitenaf. Gedeputeerde Willemien Meeuwissen (VVD) heeft de nieuwe toerismeplannen voor de komende vier jaar gepresenteerd op het provinciehuis in Assen. Dit meldt Dagblad van het Noorden.