Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Steeds meer mensen kiezen voor seizoensplek op camping

Door Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
Steeds meer mensen kiezen voor seizoensplek op camping
Het is steeds meer in trek: niet voor een weekje naar je favoriete camping gaan, maar van het voorjaar tot het najaar. Het zijn zogenoemde seizoensplekken en deze winnen steeds meer aan populariteit in Nederland. Campingeigenaren staan daar echter niet altijd op te popelen. Die zien dat deze mensen doordeweeks weg zijn, en dan is ook de camping leeg. Dat meldt RTL Nieuws.

Arthur van Disseldorp, regiomanager bij Recron, een brancheorganisatie voor recreatiebedrijven, ziet dat steeds meer mensen zoeken naar een seizoensplek op camping. Daarbij zoeken mensen vooral een plek dichtbij hun huis, zodat ze erheen kunnen wanneer zij willen. Van Disseldorp geeft aan dat sommige mensen zelfs op de fiets gaan. Die gaan dan alleen in de weekenden, stelt hij.

Corona

Deze ontwikkeling is begonnen tijdens de coronapandemie. Van Disseldorp zegt dat mensen sinds toen binnenlandse vakanties hebben herontdekt. Wel had hij verwacht dat deze trend na de coronacrisis weer zou afvlakken. Dat blijkt dus niet het geval te zijn. Van Disseldorp stelt dat er vooral in de bosprovincies, Limburg, Gelderland en Noord-Brabant, een sterke toename is in het gebruik van seizoensplaatsen.

Korte afstand

Het is praktisch wanneer je ook nog eens dicht bij huis zit. Zo kunnen mensen tussendoor snel de brievenbus legen of de tuin doen. Daarnaast stelt Van Disseldorp dat de kwaliteit van Nederlandse campings vaak hoog ligt. Daardoor is het vaak ook mogelijk voor campingbezoekers om vanaf de camping te werken.

Een seizoensplek is vaak toegankelijk vanaf Pasen tot de herfstvakantie. Maar de regiomanager ziet dat campingbeheerders hier ook op inspelen: die zetten meer huisjes neer.

Home sweet home

Niet alle campingeigenaren zitten te wachten op gasten die het hele seizoen blijven. Leone Brizee van camping ’t Kopske in het Brabantse Den Hout stelt dat hierdoor vaak een vaste groep mensen ontstaat op de camping. Andere bezoekers kunnen zich volgens haar buitengesloten voelen hierdoor. “En sommige mensen voelen zich te erg thuis. Die gaan zich dan met zaken bemoeien zoals wanneer het afval buiten moet worden gezet.”

Ook worden veel vaste plekken ingenomen door mensen die doordeweeks niet op de camping staan. Dat kan bijvoorbeeld komen doordat zij aan het werk zijn. Sommige mensen gaan ook tussendoor nog op een ‘echte’ vakantie. Daardoor ontstaat de vrees er spookcampings ontstaan.

Geen plekken voor langere tijd

Daarom vindt Brizee dat campings geen plekken meer moeten verhuren voor een langere tijd. Bij haar camping zijn 8 van de 44 standplaatsen beschikbaar voor langetermijnverhuur. Voorafgaand maakt ze een selectie. Daarbij vraagt Brizee naar de planning van de bezoekers en of zij doordeweeks aanwezig zijn op de camping. “Het is soms veiliger om te kiezen voor mensen die je al kent, want met nieuwe mensen is het altijd wel een gok. Ik wil niet dat mijn camping ook een spookcamping wordt.”

29 september '23 (11:48)

Gemeente Amsterdam wil belasting voor cruiseschepen en hotelgasten verhogen

Buurtteams en afvalverzameling staan momenteel op de prioriteitenlijst van de Gemeente Amsterdam. Daarom moet de gemeente via andere wegen voor extra inkomen zorgen. Er bestaat een grote kans dat dit komt vanuit de toeristenbelasting. Zo wil de gemeente de opslag voor hotelgasten en cruisepassagiers vanaf volgend jaar verhogen. Dit blijkt uit de nieuwe begroting van de gemeente, meldt NU.nl.

29 september '23 (11:28)

Is beleggen in een vakantiehuis nog voordelig?

Een tweede woning. Tijdens de coronajaren floreerde de markt voor een vakantiehuisje, maar mogelijk is er een omslag gaande. Het is minder aantrekkelijk geworden om te beleggen in een huisje. Wat blijkt: mensen gebruiken het huisje liever zelf. En als je die leaset, betaal je ook nog eens minder belasting. Dat meldt het AD.

28 september '23 (11:16)

Kinderen én ouders kunnen genieten van de nieuwe Landal indoorspeelboerderij

Locatie Orveltermarke van Landal Greenparks heeft de deuren geopend van een vierhonderd vierkante meter indoorspeelboerderij, waar mensen van alle leeftijden terecht kunnen. In De Boerderij kunnen kinderen (en actieve ouders) op klauteren op een klimwand, van een grote glijbaan glijden of bowlingpins omver gooien op de bowlingbaan. Ook is er een horecagedeelte waar ouders en grootouders tot rust kunnen komen met een kop koffie of snack. Dit meldt Landal. 

28 september '23 ( 9:15)

Vacansoleil-vakantie van honderden reizigers is onzeker

Honderden mensen die nog op vakantie zouden gaan met Vacansoleil weten niet of hun reis nog doorgaat. Dit meldt een woordvoerder van de aanbieder van campingvakanties, die uitstel van betaling heeft gekregen van de rechter. Vaak is uitstel van betaling de voorbode van een faillissement.

27 september '23 (10:36)

Duurzaamheidscongres voor kampeerbranche in Jaarbeurs Utrecht

Op woensdag 4 oktober organiseren de organisaties ANWB, BOVAG, HISWA-RECRON, Kampeer & Caravan Industrie, Kampeer & Caravan Jaarbeurs en NKC de eerste editie van het Duurzaamheidscongres Kampeerbranche. De organisaties nodigen geïnteresseerden uit om ook naar het congres te komen, melden de organisaties.

27 september '23 (10:09)

Booking.com gehackt, inloggegevens hotels buitgemaakt

Het is hackers gelukt om aan gegevens van hotels op de boekingssite Booking.com te komen. Zij hebben daarbij de inloggegevens van een onbekend aantal hotels buitgemaakt. De oplichters doen zich vervolgens voor als de hotels om bezoekers met een list geld afhandig te maken. Een woordvoerder van Booking.com heeft het bevestigd. De boekingssite adviseert mensen om voorzichtig te doen met betalingen en geen creditcardgegevens buiten het platform om te delen. Dat meldt BNR.

26 september '23 (11:00)

Consumentenbond naar rechter om ‘oneerlijke’ vouchers Fletcher Hotels

De Consumentenbond is allerminst te spreken over de hotelvoucher van Fletcher Hotels. De organisatie stapt naar de rechter vanwege de beperkte geldigheid van deze vouchers. Daarnaast stelt de bond dat Fletcher oneerlijk is over het aanbod en de extra kosten die in rekening worden gebracht bij een overnachting. Dat meldt NU.nl.

25 september '23 (11:42)

Buren krijgt nieuw luxe vakantiepark naast de deur

Ondanks enkele zorgen verwelkomt het Gelderse Buren het nieuwe luxe vakantiepark Soof aan de Rijn. De gemeenteraad heeft bijna unaniem akkoord gegeven op de komst van het vakantiepark. Deze gaat de plek van twee verouderde campings innemen, meldt het AD.

25 september '23 ( 9:04)

Campinggasten geëvacueerd vanwege grote brand in Rijnsburg

Vanwege een brand in een loods in het Zuid-Hollandse Rijnsburg wordt een naastgelegen camping ontruimd. De evacués worden opgevangen in het hoofdgebouw. Bij de brand komt mogelijk asbest vrij, meldt de brandweer.

21 september '23 (14:23)

Vastgoedadviseur denkt niet dat permanente bewoning vakantieparken woningnood oplost

In het partijprogramma van de VVD staat dat permanente bewoning van vakantieparken toegestaan zou moeten worden om een deel van de woningnood te kunnen oplossen. Vastgoedadviseur Colliers denkt dat niet dat dit het gewenste effect gaat hebben, omdat de meeste vakantiewoningen in kust- en natuurgebieden staan en de woningnood het grootst is in stedelijke gebieden. Dit meldt PropertyNL.