Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Dit Drentse vakantiepark heeft door eigen academie weer personeel in horeca

Door Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Dit Drentse vakantiepark heeft door eigen academie weer personeel in horeca / Foto: "Hof van Saksen" door toffehoff
Om het tekort aan personeel te tackelen is het Drentse Hof van Saksen begonnen met een eigen horeca-academie. Dat ging niet zonder slag of stoot. Maar vijf jaar later is de opleiding een voorbeeld voor de provincie. Dat meldt NRC.

Om deel te kunnen nemen aan de opleiding stelt het Hof van Saksen geen hoge eisen. Een belangrijke voorwaarde is: je moet er zin in hebben. Verder maakt het niet uit, of iemand een taalbarrière heeft, geen geschikte opleiding of beperkingen, iedereen is welkom.

Daar hoort ook een leerling van Louis Tonkes, eindverantwoordelijke in de keukens van het vakantiepark in Nooitgedacht, bij. Volgens Tonkes heeft de jongen door zijn jeugd heen een flinke rugzak opgebouwd. Hij begon in de keuken bij Tonkes. Dat ging niet altijd goed: na een week werd hij ‘helemaal gek’. Tonkes zegt dat de jongen moeite had met op tijd komen en vond het lastig om te luisteren naar orders van andere mensen.

Na een weekje thuis te zijn geweest, kon Tonkes de jongen overhalen om weer naar de keuken van het Hof van Saksen te komen. Daar gingen zij stapsgewijs taken bij langs. Het bleek resultaat op te leveren. Inmiddels heeft hij de niveau 2-opleiding zelfstandig kok afgerond en is hij bezig met niveau 3.

Hof van Saksen Academy

Tonkes heeft tal van dit soort verhalen. Sinds de oprichting van de Hof van Saksen Academy is hij al betrokken bij de opleiding. Door het oplopende personeelstekort wilde de bedenker van de opleiding, hoofd food and beverage Eric van der Heijden, een opleiding opzetten.

Zo ontstond het eigen opleidingsinstituut van het Hof van Saksen. Het biedt een volwaardige horecaopleiding op mbo-niveau 1, 2 en 3. Praktijklessen worden gehouden in de restaurants en theorielessen in een vergaderzaal in het park. Het lijkt zijn vruchten af te werpen. Van der Heijden stelt dat het veel efficiënter is om personeel in het bedrijf op te leiden. “Zo worden zij direct ondergedompeld in het DNA van het bedrijf, is hun binding ermee vele malen groter en heb je meer kans dat ze blijven.”

Inmiddels zijn twee belangrijke partners aan boord: het Drente College en het Werkplein Drensche Aa. Het Hof van Saksen is een geliefde werkgever van de twee partijen.

27 behaalde diploma’s

Vijf jaar verder in de tijd en de Hof van Saksen Academy is uitgegroeid tot een volwaardig onderdeel van Hof van Saksen. Er zijn al 27 behaalde diploma’s en zeventien mensen volgen een opleiding. Tonkes vertelt dat er maar één iemand in de keuken staat die de opleiding niet heeft gevolgd.  

27 mei '24 ( 8:58)

Consumentenbond: Booking.com blijft consumenten misleiden

Booking.com en Agoda.com, allebei onderdeel van Booking, blijven consumenten misleiden als die op hun sites een accommodatie willen boeken. De boekingssites schermen met nepkortingen, laten onvolledige prijzen zien en zetten consumenten onder druk door schaarste te suggereren die er niet is, meldt de Consumentenbond die erop wijst dat Booking in 2020 nog beterschap beloofde op deze punten.

24 mei '24 (10:33)

Naam Roompot verdwijnt met fusie Landal GreenParks, wordt Landal

Vakantieparkexploitant Roompot verandert van naam. De organisatie gaat fuseren met Landal GreenParks en met deze samenwerking verdwijnt de naam van het merk. Zij zullen verder gaan onder de naam ‘Landal’. Ook komt er een nieuw hoofdkantoor in Amsterdam, meldt Omroep Zeeland.

23 mei '24 (15:29)

Chemische lucht in vakantiewoning: brandweer rukt uit

De brandweer van Ermelo is vanmiddag opgeroepen vanwege een chemische lucht in een vakantiewoning op een camping, gelegen aan de Zwaluwstraat. Bewoners merkten de geur op en belden direct de hulpdiensten, die snel ter plaatse waren om de situatie te onderzoeken. Dit meldt het Ermelo's Weekblad.

21 mei '24 (12:29)

‘Woningtekort terugdringen met transformeren vakantiewoningen werkt’

Het woningtekort in het land is hoog: we komen in totaal zo’n 390.000 woningen tekort, aldus ING. De komende jaren zal dit naar verwachting verder toenemen. Desondanks neemt het aantal vakantiewoningen in het land alsmaar toe. Recent heeft demissionair minister Hugo de Jonge een inventarisatie ingesteld om vakantieparken te transformeren naar woonwijken. De nieuwe coalitie heeft in haar akkoord het gedogen van permanente bewoning van vakantieparken opgenomen. Dit is volgens de ING een stap in de goede richting om het woningtekort terug te dringen. 

21 mei '24 (11:59)

Camping ’t Walfort in Aalten wordt Landalpark met maximaal 116 woningen

Landal Greenparcs gaat het stuk grond van de voormalige camping ’t Walfort in Aalten overnemen. Daar wil de vakantieparkgigant een recreatiepark aanleggen met maximaal 116 woningen. De gemeente Aalten staat open voor medewerking, meldt het AD.

17 mei '24 (11:11)

HISWA-RECRON reageert op coalitieakkoord

Het coalitieakkoord van de vier formerende partijen is afgelopen woensdagnacht gepresenteerd. Dit akkoord heeft ook betrekking op de recreatiesector. HISWA-RECRON uit in de reactie blijdschap, maar ook verwarring over het akkoord. 

16 mei '24 (14:00)

Een gratis camping voor gezinnen in Zoetermeer: kamperen, eten en zwemmen

In Zoetermeer bevindt zich een bijzondere camping waar gezinnen kosteloos kunnen genieten van een kampeervakantie. Deze unieke camping biedt niet alleen gratis verblijf, maar ook gratis maaltijden en toegang tot het zwembad. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

16 mei '24 (11:48)

De campingtrends van 2024: 'Luxe uitstraling en comfortabel kamperen graag'

Het kampeerseizoen van 2024 staat voor de deur en met nieuwe trends die zich ontwikkelen, belooft het een opwindend jaar te worden voor kampeerliefhebbers. Van luxe uitstraling tot comfortabele voorzieningen, hier zijn de campingtrends die je kunt verwachten, volgens de Gelderlander, voor het komende seizoen.

15 mei '24 (13:28)

Uitbreiding staanplaatsen op mini-campings in Oost Gelre

De gemeente Oost Gelre verhoogt het aantal staanplaatsen op mini-campings van 25 naar 30 per camping. Dit besluit komt voort uit de ambitie van Oost Gelre om jaarlijks 1 miljoen overnachtingen te realiseren. Wethouder Arjen Schutten benadrukt het belang van de recreatie- en toerismesector als een belangrijke economische groeisector voor de gemeente, zo meldt Omroep Gelderland.

15 mei '24 (13:14)

Ambitie voor recreatie en toerisme in Drenthe

De provincie Drenthe streeft naar een verdere ontwikkeling van recreatieve mogelijkheden, zowel voor de inwoners van Drenthe als voor toeristen van buitenaf. Gedeputeerde Willemien Meeuwissen (VVD) heeft de nieuwe toerismeplannen voor de komende vier jaar gepresenteerd op het provinciehuis in Assen. Dit meldt Dagblad van het Noorden.