Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Dit Drentse vakantiepark heeft door eigen academie weer personeel in horeca

Door Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
Dit Drentse vakantiepark heeft door eigen academie weer personeel in horeca / Foto: "Hof van Saksen" door toffehoff
Om het tekort aan personeel te tackelen is het Drentse Hof van Saksen begonnen met een eigen horeca-academie. Dat ging niet zonder slag of stoot. Maar vijf jaar later is de opleiding een voorbeeld voor de provincie. Dat meldt NRC.

Om deel te kunnen nemen aan de opleiding stelt het Hof van Saksen geen hoge eisen. Een belangrijke voorwaarde is: je moet er zin in hebben. Verder maakt het niet uit, of iemand een taalbarrière heeft, geen geschikte opleiding of beperkingen, iedereen is welkom.

Daar hoort ook een leerling van Louis Tonkes, eindverantwoordelijke in de keukens van het vakantiepark in Nooitgedacht, bij. Volgens Tonkes heeft de jongen door zijn jeugd heen een flinke rugzak opgebouwd. Hij begon in de keuken bij Tonkes. Dat ging niet altijd goed: na een week werd hij ‘helemaal gek’. Tonkes zegt dat de jongen moeite had met op tijd komen en vond het lastig om te luisteren naar orders van andere mensen.

Na een weekje thuis te zijn geweest, kon Tonkes de jongen overhalen om weer naar de keuken van het Hof van Saksen te komen. Daar gingen zij stapsgewijs taken bij langs. Het bleek resultaat op te leveren. Inmiddels heeft hij de niveau 2-opleiding zelfstandig kok afgerond en is hij bezig met niveau 3.

Hof van Saksen Academy

Tonkes heeft tal van dit soort verhalen. Sinds de oprichting van de Hof van Saksen Academy is hij al betrokken bij de opleiding. Door het oplopende personeelstekort wilde de bedenker van de opleiding, hoofd food and beverage Eric van der Heijden, een opleiding opzetten.

Zo ontstond het eigen opleidingsinstituut van het Hof van Saksen. Het biedt een volwaardige horecaopleiding op mbo-niveau 1, 2 en 3. Praktijklessen worden gehouden in de restaurants en theorielessen in een vergaderzaal in het park. Het lijkt zijn vruchten af te werpen. Van der Heijden stelt dat het veel efficiënter is om personeel in het bedrijf op te leiden. “Zo worden zij direct ondergedompeld in het DNA van het bedrijf, is hun binding ermee vele malen groter en heb je meer kans dat ze blijven.”

Inmiddels zijn twee belangrijke partners aan boord: het Drente College en het Werkplein Drensche Aa. Het Hof van Saksen is een geliefde werkgever van de twee partijen.

27 behaalde diploma’s

Vijf jaar verder in de tijd en de Hof van Saksen Academy is uitgegroeid tot een volwaardig onderdeel van Hof van Saksen. Er zijn al 27 behaalde diploma’s en zeventien mensen volgen een opleiding. Tonkes vertelt dat er maar één iemand in de keuken staat die de opleiding niet heeft gevolgd.  

26 september '23 (11:00)

Consumentenbond naar rechter om ‘oneerlijke’ vouchers Fletcher Hotels

De Consumentenbond is allerminst te spreken over de hotelvoucher van Fletcher Hotels. De organisatie stapt naar de rechter vanwege de beperkte geldigheid van deze vouchers. Daarnaast stelt de bond dat Fletcher oneerlijk is over het aanbod en de extra kosten die in rekening worden gebracht bij een overnachting. Dat meldt NU.nl.

25 september '23 (11:42)

Buren krijgt nieuw luxe vakantiepark naast de deur

Ondanks enkele zorgen verwelkomt het Gelderse Buren het nieuwe luxe vakantiepark Soof aan de Rijn. De gemeenteraad heeft bijna unaniem akkoord gegeven op de komst van het vakantiepark. Deze gaat de plek van twee verouderde campings innemen, meldt het AD.

25 september '23 ( 9:04)

Campinggasten geëvacueerd vanwege grote brand in Rijnsburg

Vanwege een brand in een loods in het Zuid-Hollandse Rijnsburg wordt een naastgelegen camping ontruimd. De evacués worden opgevangen in het hoofdgebouw. Bij de brand komt mogelijk asbest vrij, meldt de brandweer.

21 september '23 (14:23)

Vastgoedadviseur denkt niet dat permanente bewoning vakantieparken woningnood oplost

In het partijprogramma van de VVD staat dat permanente bewoning van vakantieparken toegestaan zou moeten worden om een deel van de woningnood te kunnen oplossen. Vastgoedadviseur Colliers denkt dat niet dat dit het gewenste effect gaat hebben, omdat de meeste vakantiewoningen in kust- en natuurgebieden staan en de woningnood het grootst is in stedelijke gebieden. Dit meldt PropertyNL. 

20 september '23 ( 9:55)

Bouw luxe vakantiepark op Zwarte Bergen vertraagd door gestegen kosten

Op de plek waar voorheen vakantiepark Zwarte Bergen in Luyksgestel stond, moet een geheel nieuw, luxe vakantiepark komen te staan, Forest Village Bergeijk. De start van de bouw stond gepland voor het voorjaar van 2024. Door gestegen bouwkosten hebben de ontwikkelaars echter vertraging opgelopen. Nu wordt verwacht dat de eerste schop in het najaar in de grond gaat. Dat meldt ED.

19 september '23 (15:04)

Zuid-Holland houdt voet bij stuk: geen permanente bewoning van vakantiehuizen

Moet het toegestaan worden om permanent in een vakantiehuis te wonen? Veel bewoners en de gemeente Nieuwkoop vinden van wel, maar de provincie Zuid-Holland houdt vol dat zij dit niet willen en dat erom blijven vragen geen zin heeft. Dat meldt het AD.

18 september '23 (12:43)

Asielzoekers kunnen één nacht in hotel in Reusel slapen voordat zij doorreizen naar azc

Als het niet meteen lukt om nieuwe asielzoekers te registreren, kunnen ze de nacht doorbrengen in een hotel in het Brabantse Reusel, aan de grens met België. De volgende ochtend worden ze dan naar het asielzoekerscentrum in Budel gebracht voor de aanmelding. Daarna gaan ze naar een plek ergens anders in Nederland.

18 september '23 (11:04)

Eigenaren vakantiepark Twente zien opvang vluchteling als adempauze

De aankomende twee jaar wordt vakantiepark Finspark Herikersberg bij Markelo verhuurd aan de gemeente Hof van Twente voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Dat geeft de nieuwe eigenaren van het vakantiepark tijd en geld om de toekomst van het park vast te stellen en vervolgens het plan uit te voeren. Dat meldt het AD.

15 september '23 ( 8:46)

Actiegroepen: Limburg moet meer doen tegen wildgroei vakantieparken

De provincie Limburg moet en kan meer doen om de wildgroei van vakantieparken in de Limburgse natuur te stoppen. Zeven actie- en milieugroepen dringen daar vrijdagmiddag op aan tijdens een commissievergadering van de provincie. Gedeputeerde Staten (GS) stellen zich vooralsnog op het standpunt dat de provincie weinig kan doen tegen initiatieven voor nieuwe vakantieparken als ze binnen een gemeentelijk bestemmingsplan passen.

13 september '23 (12:06)

Bewoner Arnhems vakantiepark doet aangifte van schietpartij waar Gillis bij was

Een bewoner op het Arnhemse vakantiepark dat in handen is van Peter Gillis heeft aangifte gedaan van verschillende misstanden op het park. Het gaat om aangiftes over incidenten van de afgelopen paar jaar. Zo is er onder andere aangifte gedaan voor een schietpartij op het park, waar ook Gillis bij aanwezig zou zijn, meldt Omroep Gelderland.