Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Hotellerie herstelt goed van de coronacrisis

Door Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Hotellerie herstelt goed van de coronacrisis
De hotellerie in Nederland zit in de lift. De kwakkelende economie geldt niet voor de hotels. Hotelvastgoed heeft zich bewezen als een sterke asset klasse, zegt Ewout Hoogendoorn van adviesbureau Horwath HTL tijdens PROVADA 2023, meldt Horwath.

Voor de coronapandemie uitbrak kende de hotelsector al een aantal succesvolle en stabiele jaren. Tijdens de uitbraak was er een dipje zichtbaar, maar de sector krabbelde pijlsnel op nadat de reisbeperkingen werden opgeheven. Niet alleen de bezettingsgraden keerden terug naar het oude niveau, maar ook de kamerprijzen lieten een flink herstel zien. Daarmee laat de hotellerie zien dat zij beter bestand zijn tegen inflatie dan andere asset klassen. Vanaf het begin van het jaar zijn de kamerprijzen zelfs meer gestegen dan de inflatiecorrectie.

Wel is het volume van hoteltransacties veel lager dan in de jaren voor de pandemie, maar ook hier is het effect minder sterk dan bij andere asset klassen. Zo bleef het transactievolume in het eerste kwartaal van 2023 op hetzelfde niveau als in 2022. Andere typen commercieel onroerend goed lieten flinke dalingen zien.

Het aantal nieuw geopende hotels is zichtbaar lager dan voor 2019. Door het relatief schaarse aanbod en de stabiele markt heeft hotelvastgoed een sterke positie gekregen.

Of institutionele beleggers kunnen profiteren van deze positie van hotelvastgoed is mede afhankelijk van de contractvorm. Waar het in eerste instantie gebruikelijk was om te kiezen voor vaste contracten, is het tijdens de pandemie wel gebleken dat deze contractvorm ook zijn gebreken kent. Duidelijk is dat wanneer een hotelinvesteerder kennis van de hotelmarkt in huis heeft, die het beste resultaat kan bereiken met een hybride contract of management contract. De belangrijkste redenen zijn de investeerder hiermee meer invloed op de hotelexploitatie heeft, en in goede jaren in een hoger rendement deelt.

27 mei '24 ( 8:58)

Consumentenbond: Booking.com blijft consumenten misleiden

Booking.com en Agoda.com, allebei onderdeel van Booking, blijven consumenten misleiden als die op hun sites een accommodatie willen boeken. De boekingssites schermen met nepkortingen, laten onvolledige prijzen zien en zetten consumenten onder druk door schaarste te suggereren die er niet is, meldt de Consumentenbond die erop wijst dat Booking in 2020 nog beterschap beloofde op deze punten.

24 mei '24 (10:33)

Naam Roompot verdwijnt met fusie Landal GreenParks, wordt Landal

Vakantieparkexploitant Roompot verandert van naam. De organisatie gaat fuseren met Landal GreenParks en met deze samenwerking verdwijnt de naam van het merk. Zij zullen verder gaan onder de naam ‘Landal’. Ook komt er een nieuw hoofdkantoor in Amsterdam, meldt Omroep Zeeland.

23 mei '24 (15:29)

Chemische lucht in vakantiewoning: brandweer rukt uit

De brandweer van Ermelo is vanmiddag opgeroepen vanwege een chemische lucht in een vakantiewoning op een camping, gelegen aan de Zwaluwstraat. Bewoners merkten de geur op en belden direct de hulpdiensten, die snel ter plaatse waren om de situatie te onderzoeken. Dit meldt het Ermelo's Weekblad.

21 mei '24 (12:29)

‘Woningtekort terugdringen met transformeren vakantiewoningen werkt’

Het woningtekort in het land is hoog: we komen in totaal zo’n 390.000 woningen tekort, aldus ING. De komende jaren zal dit naar verwachting verder toenemen. Desondanks neemt het aantal vakantiewoningen in het land alsmaar toe. Recent heeft demissionair minister Hugo de Jonge een inventarisatie ingesteld om vakantieparken te transformeren naar woonwijken. De nieuwe coalitie heeft in haar akkoord het gedogen van permanente bewoning van vakantieparken opgenomen. Dit is volgens de ING een stap in de goede richting om het woningtekort terug te dringen. 

21 mei '24 (11:59)

Camping ’t Walfort in Aalten wordt Landalpark met maximaal 116 woningen

Landal Greenparcs gaat het stuk grond van de voormalige camping ’t Walfort in Aalten overnemen. Daar wil de vakantieparkgigant een recreatiepark aanleggen met maximaal 116 woningen. De gemeente Aalten staat open voor medewerking, meldt het AD.

17 mei '24 (11:11)

HISWA-RECRON reageert op coalitieakkoord

Het coalitieakkoord van de vier formerende partijen is afgelopen woensdagnacht gepresenteerd. Dit akkoord heeft ook betrekking op de recreatiesector. HISWA-RECRON uit in de reactie blijdschap, maar ook verwarring over het akkoord. 

16 mei '24 (14:00)

Een gratis camping voor gezinnen in Zoetermeer: kamperen, eten en zwemmen

In Zoetermeer bevindt zich een bijzondere camping waar gezinnen kosteloos kunnen genieten van een kampeervakantie. Deze unieke camping biedt niet alleen gratis verblijf, maar ook gratis maaltijden en toegang tot het zwembad. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

16 mei '24 (11:48)

De campingtrends van 2024: 'Luxe uitstraling en comfortabel kamperen graag'

Het kampeerseizoen van 2024 staat voor de deur en met nieuwe trends die zich ontwikkelen, belooft het een opwindend jaar te worden voor kampeerliefhebbers. Van luxe uitstraling tot comfortabele voorzieningen, hier zijn de campingtrends die je kunt verwachten, volgens de Gelderlander, voor het komende seizoen.

15 mei '24 (13:28)

Uitbreiding staanplaatsen op mini-campings in Oost Gelre

De gemeente Oost Gelre verhoogt het aantal staanplaatsen op mini-campings van 25 naar 30 per camping. Dit besluit komt voort uit de ambitie van Oost Gelre om jaarlijks 1 miljoen overnachtingen te realiseren. Wethouder Arjen Schutten benadrukt het belang van de recreatie- en toerismesector als een belangrijke economische groeisector voor de gemeente, zo meldt Omroep Gelderland.

15 mei '24 (13:14)

Ambitie voor recreatie en toerisme in Drenthe

De provincie Drenthe streeft naar een verdere ontwikkeling van recreatieve mogelijkheden, zowel voor de inwoners van Drenthe als voor toeristen van buitenaf. Gedeputeerde Willemien Meeuwissen (VVD) heeft de nieuwe toerismeplannen voor de komende vier jaar gepresenteerd op het provinciehuis in Assen. Dit meldt Dagblad van het Noorden.