Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Hotellerie herstelt goed van de coronacrisis

Door Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
Hotellerie herstelt goed van de coronacrisis
De hotellerie in Nederland zit in de lift. De kwakkelende economie geldt niet voor de hotels. Hotelvastgoed heeft zich bewezen als een sterke asset klasse, zegt Ewout Hoogendoorn van adviesbureau Horwath HTL tijdens PROVADA 2023, meldt Horwath.

Voor de coronapandemie uitbrak kende de hotelsector al een aantal succesvolle en stabiele jaren. Tijdens de uitbraak was er een dipje zichtbaar, maar de sector krabbelde pijlsnel op nadat de reisbeperkingen werden opgeheven. Niet alleen de bezettingsgraden keerden terug naar het oude niveau, maar ook de kamerprijzen lieten een flink herstel zien. Daarmee laat de hotellerie zien dat zij beter bestand zijn tegen inflatie dan andere asset klassen. Vanaf het begin van het jaar zijn de kamerprijzen zelfs meer gestegen dan de inflatiecorrectie.

Wel is het volume van hoteltransacties veel lager dan in de jaren voor de pandemie, maar ook hier is het effect minder sterk dan bij andere asset klassen. Zo bleef het transactievolume in het eerste kwartaal van 2023 op hetzelfde niveau als in 2022. Andere typen commercieel onroerend goed lieten flinke dalingen zien.

Het aantal nieuw geopende hotels is zichtbaar lager dan voor 2019. Door het relatief schaarse aanbod en de stabiele markt heeft hotelvastgoed een sterke positie gekregen.

Of institutionele beleggers kunnen profiteren van deze positie van hotelvastgoed is mede afhankelijk van de contractvorm. Waar het in eerste instantie gebruikelijk was om te kiezen voor vaste contracten, is het tijdens de pandemie wel gebleken dat deze contractvorm ook zijn gebreken kent. Duidelijk is dat wanneer een hotelinvesteerder kennis van de hotelmarkt in huis heeft, die het beste resultaat kan bereiken met een hybride contract of management contract. De belangrijkste redenen zijn de investeerder hiermee meer invloed op de hotelexploitatie heeft, en in goede jaren in een hoger rendement deelt.

29 september '23 (11:48)

Gemeente Amsterdam wil belasting voor cruiseschepen en hotelgasten verhogen

Buurtteams en afvalverzameling staan momenteel op de prioriteitenlijst van de Gemeente Amsterdam. Daarom moet de gemeente via andere wegen voor extra inkomen zorgen. Er bestaat een grote kans dat dit komt vanuit de toeristenbelasting. Zo wil de gemeente de opslag voor hotelgasten en cruisepassagiers vanaf volgend jaar verhogen. Dit blijkt uit de nieuwe begroting van de gemeente, meldt NU.nl.

29 september '23 (11:28)

Is beleggen in een vakantiehuis nog voordelig?

Een tweede woning. Tijdens de coronajaren floreerde de markt voor een vakantiehuisje, maar mogelijk is er een omslag gaande. Het is minder aantrekkelijk geworden om te beleggen in een huisje. Wat blijkt: mensen gebruiken het huisje liever zelf. En als je die leaset, betaal je ook nog eens minder belasting. Dat meldt het AD.

28 september '23 (11:16)

Kinderen én ouders kunnen genieten van de nieuwe Landal indoorspeelboerderij

Locatie Orveltermarke van Landal Greenparks heeft de deuren geopend van een vierhonderd vierkante meter indoorspeelboerderij, waar mensen van alle leeftijden terecht kunnen. In De Boerderij kunnen kinderen (en actieve ouders) op klauteren op een klimwand, van een grote glijbaan glijden of bowlingpins omver gooien op de bowlingbaan. Ook is er een horecagedeelte waar ouders en grootouders tot rust kunnen komen met een kop koffie of snack. Dit meldt Landal. 

28 september '23 ( 9:15)

Vacansoleil-vakantie van honderden reizigers is onzeker

Honderden mensen die nog op vakantie zouden gaan met Vacansoleil weten niet of hun reis nog doorgaat. Dit meldt een woordvoerder van de aanbieder van campingvakanties, die uitstel van betaling heeft gekregen van de rechter. Vaak is uitstel van betaling de voorbode van een faillissement.

27 september '23 (10:36)

Duurzaamheidscongres voor kampeerbranche in Jaarbeurs Utrecht

Op woensdag 4 oktober organiseren de organisaties ANWB, BOVAG, HISWA-RECRON, Kampeer & Caravan Industrie, Kampeer & Caravan Jaarbeurs en NKC de eerste editie van het Duurzaamheidscongres Kampeerbranche. De organisaties nodigen geïnteresseerden uit om ook naar het congres te komen, melden de organisaties.

27 september '23 (10:09)

Booking.com gehackt, inloggegevens hotels buitgemaakt

Het is hackers gelukt om aan gegevens van hotels op de boekingssite Booking.com te komen. Zij hebben daarbij de inloggegevens van een onbekend aantal hotels buitgemaakt. De oplichters doen zich vervolgens voor als de hotels om bezoekers met een list geld afhandig te maken. Een woordvoerder van Booking.com heeft het bevestigd. De boekingssite adviseert mensen om voorzichtig te doen met betalingen en geen creditcardgegevens buiten het platform om te delen. Dat meldt BNR.

26 september '23 (11:00)

Consumentenbond naar rechter om ‘oneerlijke’ vouchers Fletcher Hotels

De Consumentenbond is allerminst te spreken over de hotelvoucher van Fletcher Hotels. De organisatie stapt naar de rechter vanwege de beperkte geldigheid van deze vouchers. Daarnaast stelt de bond dat Fletcher oneerlijk is over het aanbod en de extra kosten die in rekening worden gebracht bij een overnachting. Dat meldt NU.nl.

25 september '23 (11:42)

Buren krijgt nieuw luxe vakantiepark naast de deur

Ondanks enkele zorgen verwelkomt het Gelderse Buren het nieuwe luxe vakantiepark Soof aan de Rijn. De gemeenteraad heeft bijna unaniem akkoord gegeven op de komst van het vakantiepark. Deze gaat de plek van twee verouderde campings innemen, meldt het AD.

25 september '23 ( 9:04)

Campinggasten geëvacueerd vanwege grote brand in Rijnsburg

Vanwege een brand in een loods in het Zuid-Hollandse Rijnsburg wordt een naastgelegen camping ontruimd. De evacués worden opgevangen in het hoofdgebouw. Bij de brand komt mogelijk asbest vrij, meldt de brandweer.

21 september '23 (14:23)

Vastgoedadviseur denkt niet dat permanente bewoning vakantieparken woningnood oplost

In het partijprogramma van de VVD staat dat permanente bewoning van vakantieparken toegestaan zou moeten worden om een deel van de woningnood te kunnen oplossen. Vastgoedadviseur Colliers denkt dat niet dat dit het gewenste effect gaat hebben, omdat de meeste vakantiewoningen in kust- en natuurgebieden staan en de woningnood het grootst is in stedelijke gebieden. Dit meldt PropertyNL.