Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Schimmige constructie Bilthovens uitzendbureau ontrafeld

Door Nationale Recreatiegids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Schimmige constructie Bilthovens uitzendbureau ontrafelt
Een uitzendbureau uit Bilthoven heeft schoonmaken, waarvan de identiteit niet kon worden vastgesteld, aan het werk gezet bij vakantieparken. Zo zond het bureau schoonmakers uit aan een landelijke opdrachtgever, een schoonmaakbedrijf. Het uitzendbureau maakte daarbij gebruik van een constructie met vier andere uitzendbureaus. De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft deze benevelde situatie blootgelegd en alle betrokken partijen krijgen naar alle waarschijnlijkheid boetes. Dat meldt De Nederlandse Arbeidsinspectie.

In mei vorig jaar maakte de gemeente Nunspeet twee meldingen bij de Arbeidsinspectie. Deze gaan over een uitzendbureau dat schoonmaakpersoneel op meerdere vakantieparken zou inzetten en hen zwart zou uitbetalen. Dit is de aanleiding voor een voorbereidend onderzoek en een paar weken later een werkplekcontrole op een vakantiepark.

Onbekende identiteit

De Arbeidsinspectie houdt een controle en vraagt onder meer bij het uitzendbureau en de schoonmaakorganisatie urenbriefjes op over een periode van een half jaar in 2022. In totaal ging het om 198 werknemers, waarbij van 193 werknemers niet direct de identiteit kon worden vastgesteld.

Vervolgens zijn na een vordering van de Arbeidsinspectie bewijzen overhandigd om de identiteit van de werknemers vast te stellen. Uiteindelijk concludeert de Arbeidsinspectie dat van 64 personen geen identiteit bekend is. Uit de wel verkregen bewijzen bleek dat het overgrote deel afkomstig is uit Syrië, zodat de Arbeidsinspectie ervan uitgaat dat het merendeel, zo niet allemaal, van de 64 personen ook afkomstig zijn uit Syrië. Daarnaast blijkt dat de mensen waarvan de identiteit is vastgesteld, niet zijn verloond voor hun werkzaamheden en dat een deel van het een uitkering ontvangt van de gemeente of een vergoeding vanuit het COA.

Bijzondere ketenconstructie

Het onderzoek wees uit dat er een bijzondere ketenconstructie is opgezet. Het vakantiepark huurt een landelijke schoonmaakorganisatie in voor het schoonmaken van de vakantiehuizen. Het schoonmaakbedrijf heeft voor deze vraag honderden werknemers nodig en heeft een overeenkomst met een uitzendbureau uit Bilthoven.

Het schoonmaakbedrijf had naar het idee van de inspectie op het moment dat het uitzendbureau zoveel personeel direct kan leveren, zich moeten afvragen, gezien de krapte op de arbeidsmarkt, of dat allemaal wel zo zorgvuldig is gegaan. Zou hier geen sprake kunnen zijn van een verkeerde constructie. Het schoonmaakbedrijf heeft dit echter niet gedaan.

Het uitzendbureau huurt de arbeidskrachten weer in bij een zusteronderneming. Opvallend is wel dat het eerste uitzendbureau en de zusteronderneming dezelfde eigenaar hebben. De uitleen-constructie is nog niet ten einde: de zusteronderneming huurt weer het personeel in bij drie andere uitzendbureaus.

Voor zover de Arbeidsinspectie heeft kunnen nagaan hebben deze drie onderaannemers geen personeel in dienst, en bestaat het vermoeden dat ook zij weer van andere onderaannemers inlenen. Het onderzoek van de inspectie komt echter niet verder dan deze drie uitleners omdat alle drie onbereikbaar zijn. De Arbeidsinspectie probeerde tevergeefs contact op te nemen via telefoon, mail of bezoeken ter plaatse. Ze antwoorden echter niet op de vragen van de Arbeidsinspectie en bevinden zich niet op de ondernemersadressen.

Boeterapporten

Tegen zeven ondernemers, te weten het vakantiepark, de schoonmaakorganisatie, het uitzendbureau uit Bilthoven en de vijf betrokken uitzendbureaus zijn door de Arbeidsinspectie boeterapporten opgemaakt voor het overtreden van de Wet arbeid vreemdelingen (WAV) en voor het niet verstrekken van identiteitsbewijzen.

Voor het vakantiepark, de schoonmaakorganisatie, het uitzendbureau uit Bilthoven en het zuster-uitzendbureau gaat het om 64 werknemers. Voor de drie andere uitzendbureaus gaat het om respectievelijk 47, 20 en 3 personen. Per werknemer kan de boete oplopen tot 8.000 euro.

27 mei '24 ( 8:58)

Consumentenbond: Booking.com blijft consumenten misleiden

Booking.com en Agoda.com, allebei onderdeel van Booking, blijven consumenten misleiden als die op hun sites een accommodatie willen boeken. De boekingssites schermen met nepkortingen, laten onvolledige prijzen zien en zetten consumenten onder druk door schaarste te suggereren die er niet is, meldt de Consumentenbond die erop wijst dat Booking in 2020 nog beterschap beloofde op deze punten.

24 mei '24 (10:33)

Naam Roompot verdwijnt met fusie Landal GreenParks, wordt Landal

Vakantieparkexploitant Roompot verandert van naam. De organisatie gaat fuseren met Landal GreenParks en met deze samenwerking verdwijnt de naam van het merk. Zij zullen verder gaan onder de naam ‘Landal’. Ook komt er een nieuw hoofdkantoor in Amsterdam, meldt Omroep Zeeland.

23 mei '24 (15:29)

Chemische lucht in vakantiewoning: brandweer rukt uit

De brandweer van Ermelo is vanmiddag opgeroepen vanwege een chemische lucht in een vakantiewoning op een camping, gelegen aan de Zwaluwstraat. Bewoners merkten de geur op en belden direct de hulpdiensten, die snel ter plaatse waren om de situatie te onderzoeken. Dit meldt het Ermelo's Weekblad.

21 mei '24 (12:29)

‘Woningtekort terugdringen met transformeren vakantiewoningen werkt’

Het woningtekort in het land is hoog: we komen in totaal zo’n 390.000 woningen tekort, aldus ING. De komende jaren zal dit naar verwachting verder toenemen. Desondanks neemt het aantal vakantiewoningen in het land alsmaar toe. Recent heeft demissionair minister Hugo de Jonge een inventarisatie ingesteld om vakantieparken te transformeren naar woonwijken. De nieuwe coalitie heeft in haar akkoord het gedogen van permanente bewoning van vakantieparken opgenomen. Dit is volgens de ING een stap in de goede richting om het woningtekort terug te dringen. 

21 mei '24 (11:59)

Camping ’t Walfort in Aalten wordt Landalpark met maximaal 116 woningen

Landal Greenparcs gaat het stuk grond van de voormalige camping ’t Walfort in Aalten overnemen. Daar wil de vakantieparkgigant een recreatiepark aanleggen met maximaal 116 woningen. De gemeente Aalten staat open voor medewerking, meldt het AD.

17 mei '24 (11:11)

HISWA-RECRON reageert op coalitieakkoord

Het coalitieakkoord van de vier formerende partijen is afgelopen woensdagnacht gepresenteerd. Dit akkoord heeft ook betrekking op de recreatiesector. HISWA-RECRON uit in de reactie blijdschap, maar ook verwarring over het akkoord. 

16 mei '24 (14:00)

Een gratis camping voor gezinnen in Zoetermeer: kamperen, eten en zwemmen

In Zoetermeer bevindt zich een bijzondere camping waar gezinnen kosteloos kunnen genieten van een kampeervakantie. Deze unieke camping biedt niet alleen gratis verblijf, maar ook gratis maaltijden en toegang tot het zwembad. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

16 mei '24 (11:48)

De campingtrends van 2024: 'Luxe uitstraling en comfortabel kamperen graag'

Het kampeerseizoen van 2024 staat voor de deur en met nieuwe trends die zich ontwikkelen, belooft het een opwindend jaar te worden voor kampeerliefhebbers. Van luxe uitstraling tot comfortabele voorzieningen, hier zijn de campingtrends die je kunt verwachten, volgens de Gelderlander, voor het komende seizoen.

15 mei '24 (13:28)

Uitbreiding staanplaatsen op mini-campings in Oost Gelre

De gemeente Oost Gelre verhoogt het aantal staanplaatsen op mini-campings van 25 naar 30 per camping. Dit besluit komt voort uit de ambitie van Oost Gelre om jaarlijks 1 miljoen overnachtingen te realiseren. Wethouder Arjen Schutten benadrukt het belang van de recreatie- en toerismesector als een belangrijke economische groeisector voor de gemeente, zo meldt Omroep Gelderland.

15 mei '24 (13:14)

Ambitie voor recreatie en toerisme in Drenthe

De provincie Drenthe streeft naar een verdere ontwikkeling van recreatieve mogelijkheden, zowel voor de inwoners van Drenthe als voor toeristen van buitenaf. Gedeputeerde Willemien Meeuwissen (VVD) heeft de nieuwe toerismeplannen voor de komende vier jaar gepresenteerd op het provinciehuis in Assen. Dit meldt Dagblad van het Noorden.