Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Schimmige constructie Bilthovens uitzendbureau ontrafeld

Door Nationale Recreatiegids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Schimmige constructie Bilthovens uitzendbureau ontrafelt
Een uitzendbureau uit Bilthoven heeft schoonmaken, waarvan de identiteit niet kon worden vastgesteld, aan het werk gezet bij vakantieparken. Zo zond het bureau schoonmakers uit aan een landelijke opdrachtgever, een schoonmaakbedrijf. Het uitzendbureau maakte daarbij gebruik van een constructie met vier andere uitzendbureaus. De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft deze benevelde situatie blootgelegd en alle betrokken partijen krijgen naar alle waarschijnlijkheid boetes. Dat meldt De Nederlandse Arbeidsinspectie.

In mei vorig jaar maakte de gemeente Nunspeet twee meldingen bij de Arbeidsinspectie. Deze gaan over een uitzendbureau dat schoonmaakpersoneel op meerdere vakantieparken zou inzetten en hen zwart zou uitbetalen. Dit is de aanleiding voor een voorbereidend onderzoek en een paar weken later een werkplekcontrole op een vakantiepark.

Onbekende identiteit

De Arbeidsinspectie houdt een controle en vraagt onder meer bij het uitzendbureau en de schoonmaakorganisatie urenbriefjes op over een periode van een half jaar in 2022. In totaal ging het om 198 werknemers, waarbij van 193 werknemers niet direct de identiteit kon worden vastgesteld.

Vervolgens zijn na een vordering van de Arbeidsinspectie bewijzen overhandigd om de identiteit van de werknemers vast te stellen. Uiteindelijk concludeert de Arbeidsinspectie dat van 64 personen geen identiteit bekend is. Uit de wel verkregen bewijzen bleek dat het overgrote deel afkomstig is uit Syrië, zodat de Arbeidsinspectie ervan uitgaat dat het merendeel, zo niet allemaal, van de 64 personen ook afkomstig zijn uit Syrië. Daarnaast blijkt dat de mensen waarvan de identiteit is vastgesteld, niet zijn verloond voor hun werkzaamheden en dat een deel van het een uitkering ontvangt van de gemeente of een vergoeding vanuit het COA.

Bijzondere ketenconstructie

Het onderzoek wees uit dat er een bijzondere ketenconstructie is opgezet. Het vakantiepark huurt een landelijke schoonmaakorganisatie in voor het schoonmaken van de vakantiehuizen. Het schoonmaakbedrijf heeft voor deze vraag honderden werknemers nodig en heeft een overeenkomst met een uitzendbureau uit Bilthoven.

Het schoonmaakbedrijf had naar het idee van de inspectie op het moment dat het uitzendbureau zoveel personeel direct kan leveren, zich moeten afvragen, gezien de krapte op de arbeidsmarkt, of dat allemaal wel zo zorgvuldig is gegaan. Zou hier geen sprake kunnen zijn van een verkeerde constructie. Het schoonmaakbedrijf heeft dit echter niet gedaan.

Het uitzendbureau huurt de arbeidskrachten weer in bij een zusteronderneming. Opvallend is wel dat het eerste uitzendbureau en de zusteronderneming dezelfde eigenaar hebben. De uitleen-constructie is nog niet ten einde: de zusteronderneming huurt weer het personeel in bij drie andere uitzendbureaus.

Voor zover de Arbeidsinspectie heeft kunnen nagaan hebben deze drie onderaannemers geen personeel in dienst, en bestaat het vermoeden dat ook zij weer van andere onderaannemers inlenen. Het onderzoek van de inspectie komt echter niet verder dan deze drie uitleners omdat alle drie onbereikbaar zijn. De Arbeidsinspectie probeerde tevergeefs contact op te nemen via telefoon, mail of bezoeken ter plaatse. Ze antwoorden echter niet op de vragen van de Arbeidsinspectie en bevinden zich niet op de ondernemersadressen.

Boeterapporten

Tegen zeven ondernemers, te weten het vakantiepark, de schoonmaakorganisatie, het uitzendbureau uit Bilthoven en de vijf betrokken uitzendbureaus zijn door de Arbeidsinspectie boeterapporten opgemaakt voor het overtreden van de Wet arbeid vreemdelingen (WAV) en voor het niet verstrekken van identiteitsbewijzen.

Voor het vakantiepark, de schoonmaakorganisatie, het uitzendbureau uit Bilthoven en het zuster-uitzendbureau gaat het om 64 werknemers. Voor de drie andere uitzendbureaus gaat het om respectievelijk 47, 20 en 3 personen. Per werknemer kan de boete oplopen tot 8.000 euro.

26 juli '24 (14:26)

Eerste gasten arriveren bij nieuw Roompot Hillview Resort in Belgische Ardennen

Het nieuwe vakantiepark van Roompot, het Hillview Resort Grandvoir in de Belgische Ardennen is onlangs geopend. Dit resort betekent de intrede van de organisatie in de Ardennen. Hier biedt Roompot een zestiental hotelkamers en 84 lodges aan voor wie de Ardennen wil verkennen. Ook beschikt het resort over een luxe restaurant, meldt Roompot.

26 juli '24 (11:38)

Voorlopig stopt chaletbouw op camping Vogelenzang

MarinaParken zal nog even moeten wachten voordat zij kunnen beginnen met de bouw van 350 chalets op het terrein van camping Vogelenzang in het gelijknamige dorp. Daar wilde de organisatie mee starten zonder dat zij in bezit zijn van een bouwvergunning. Dat heeft de gemeente een halt toe geroepen: die is wel degelijk nodig, meldt NH Nieuws.

25 juli '24 (10:17)

Woonbestemming op vakantiepark: Hoogeveen besluit over kosten eigenaren

Binnen het project Vitale Vakantieparken Drenthe gaat de gemeente Hoogeveen vakantieparken in Nuilerveld, Schoonhoven en Martensplek transformeren naar woonbestemming. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten dat eigenaren een bijdrage van 6.500 euro exclusief eventuele individuele kosten moeten betalen om mee te doen aan de transformatie. De woonbestemming voor de genoemde parken is nog geen feit. Dit meldt de gemeente Hoogeveen. 

23 juli '24 ( 9:35)

Kind gered uit water en gereanimeerd bij vakantiepark ‘t Loo

Maandag is een jongen (6) te water geraakt bij vakantiepark ’t Loo in Oldebroek. Dat gebeurde bij de zwemplas naast het vakantiepark op Landal landgoed ’t Loo. Het jongetje moest gereanimeerd worden en is met een traumahelikopter naar het ziekenhuis vervoerd, meldt de Stentor.

22 juli '24 (13:16)

Vooral campings op de grens zullen btw-verhoging voelen

De grensregio in Noord-Brabant is bezorgd om de aangekondigde btw-verhoging. Vooral de campings en vakantieparken op de grens vrezen hun gasten te verliezen aan het buitenland. Die kunnen daar voor een lager tarief verblijven. Branchevereniging Recron sprak zich al eerder negatief uit over het besluit door het ‘oliedom’ te noemen, meldt Brabants Dagblad.

22 juli '24 (10:11)

Waar mag je je caravan of camper parkeren?

Kamperen (in een caravan of camper) is in populariteit aan het winnen. En waar meer caravans zijn, moeten ook meer opslagplekken zijn. De run op stallingsplekken neemt zo snel toe, dat de stallingen met flinke wachtlijsten kampen, meldt NOS.

19 juli '24 (10:21)

Over paar weken beslist Moerdijk over vakantiepark Bovensluis in Willemstad

De aanvraag loopt al enige tijd, maar over een paar weken moet er meer duidelijkheid komen over de mogelijke transformatie van de voormalige camping Bovensluis in Willemstad. De SVE Group wil hier een bungalowpark van maken. De gemeente Moerdijk heeft aangegeven voor 8 augustus een beslissing over de aanvraag van de projectontwikkelaar te maken, meldt Eindhovens Dagblad.

18 juli '24 (12:08)

Raad van State ziet geen problemen met acht grote vakantievilla’s Exloo

Ondanks dat de vergunning voor de bouw van acht vakantievilla’s op Landal PUUR in Exloo afwijkt van de verordening, is deze terecht afgegeven door de gemeente Borger-Odoorn. Dit oordeelt de Raad van State. Een omwonende had hierover aanhoudend geklaagd, maar krijgt dus geen gelijk. Dit meldt RTV Drenthe. 

17 juli '24 (11:22)

Campings in Drenthe positief over bezetting tijdens zomervakantie

Vanaf dit weekend zal het drukker worden op Drentse campings, met de start van de vakantie in regio noord. Uit een rondgang van RTV Drenthe onder campings in de provincie blijkt dat ondernemers overwegend positief zijn over de bezettingsgraad van hun campings.

17 juli '24 (10:07)

Twee jaar later staat camping Hanestede voor twee keer het bedrag weer te koop

De ambitieuze plannen die de campingeigenaar voor ogen had blijken lastiger uit te voeren dan gedacht. Het klonk vooruitstrevend: een natuurpark met moestuinen en een voedselbos. Maar toch staat de camping weer te koop. Ditmaal wel voor een iets hoger bedrag, meldt Omroep Friesland.