Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Schimmige constructie Bilthovens uitzendbureau ontrafeld

Door Nationale Recreatiegids
schedule 8 min
Schimmige constructie Bilthovens uitzendbureau ontrafelt
Een uitzendbureau uit Bilthoven heeft schoonmaken, waarvan de identiteit niet kon worden vastgesteld, aan het werk gezet bij vakantieparken. Zo zond het bureau schoonmakers uit aan een landelijke opdrachtgever, een schoonmaakbedrijf. Het uitzendbureau maakte daarbij gebruik van een constructie met vier andere uitzendbureaus. De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft deze benevelde situatie blootgelegd en alle betrokken partijen krijgen naar alle waarschijnlijkheid boetes. Dat meldt De Nederlandse Arbeidsinspectie.

In mei vorig jaar maakte de gemeente Nunspeet twee meldingen bij de Arbeidsinspectie. Deze gaan over een uitzendbureau dat schoonmaakpersoneel op meerdere vakantieparken zou inzetten en hen zwart zou uitbetalen. Dit is de aanleiding voor een voorbereidend onderzoek en een paar weken later een werkplekcontrole op een vakantiepark.

Onbekende identiteit

De Arbeidsinspectie houdt een controle en vraagt onder meer bij het uitzendbureau en de schoonmaakorganisatie urenbriefjes op over een periode van een half jaar in 2022. In totaal ging het om 198 werknemers, waarbij van 193 werknemers niet direct de identiteit kon worden vastgesteld.

Vervolgens zijn na een vordering van de Arbeidsinspectie bewijzen overhandigd om de identiteit van de werknemers vast te stellen. Uiteindelijk concludeert de Arbeidsinspectie dat van 64 personen geen identiteit bekend is. Uit de wel verkregen bewijzen bleek dat het overgrote deel afkomstig is uit Syrië, zodat de Arbeidsinspectie ervan uitgaat dat het merendeel, zo niet allemaal, van de 64 personen ook afkomstig zijn uit Syrië. Daarnaast blijkt dat de mensen waarvan de identiteit is vastgesteld, niet zijn verloond voor hun werkzaamheden en dat een deel van het een uitkering ontvangt van de gemeente of een vergoeding vanuit het COA.

Bijzondere ketenconstructie

Het onderzoek wees uit dat er een bijzondere ketenconstructie is opgezet. Het vakantiepark huurt een landelijke schoonmaakorganisatie in voor het schoonmaken van de vakantiehuizen. Het schoonmaakbedrijf heeft voor deze vraag honderden werknemers nodig en heeft een overeenkomst met een uitzendbureau uit Bilthoven.

Het schoonmaakbedrijf had naar het idee van de inspectie op het moment dat het uitzendbureau zoveel personeel direct kan leveren, zich moeten afvragen, gezien de krapte op de arbeidsmarkt, of dat allemaal wel zo zorgvuldig is gegaan. Zou hier geen sprake kunnen zijn van een verkeerde constructie. Het schoonmaakbedrijf heeft dit echter niet gedaan.

Het uitzendbureau huurt de arbeidskrachten weer in bij een zusteronderneming. Opvallend is wel dat het eerste uitzendbureau en de zusteronderneming dezelfde eigenaar hebben. De uitleen-constructie is nog niet ten einde: de zusteronderneming huurt weer het personeel in bij drie andere uitzendbureaus.

Voor zover de Arbeidsinspectie heeft kunnen nagaan hebben deze drie onderaannemers geen personeel in dienst, en bestaat het vermoeden dat ook zij weer van andere onderaannemers inlenen. Het onderzoek van de inspectie komt echter niet verder dan deze drie uitleners omdat alle drie onbereikbaar zijn. De Arbeidsinspectie probeerde tevergeefs contact op te nemen via telefoon, mail of bezoeken ter plaatse. Ze antwoorden echter niet op de vragen van de Arbeidsinspectie en bevinden zich niet op de ondernemersadressen.

Boeterapporten

Tegen zeven ondernemers, te weten het vakantiepark, de schoonmaakorganisatie, het uitzendbureau uit Bilthoven en de vijf betrokken uitzendbureaus zijn door de Arbeidsinspectie boeterapporten opgemaakt voor het overtreden van de Wet arbeid vreemdelingen (WAV) en voor het niet verstrekken van identiteitsbewijzen.

Voor het vakantiepark, de schoonmaakorganisatie, het uitzendbureau uit Bilthoven en het zuster-uitzendbureau gaat het om 64 werknemers. Voor de drie andere uitzendbureaus gaat het om respectievelijk 47, 20 en 3 personen. Per werknemer kan de boete oplopen tot 8.000 euro.

29 september '23 (11:48)

Gemeente Amsterdam wil belasting voor cruiseschepen en hotelgasten verhogen

Buurtteams en afvalverzameling staan momenteel op de prioriteitenlijst van de Gemeente Amsterdam. Daarom moet de gemeente via andere wegen voor extra inkomen zorgen. Er bestaat een grote kans dat dit komt vanuit de toeristenbelasting. Zo wil de gemeente de opslag voor hotelgasten en cruisepassagiers vanaf volgend jaar verhogen. Dit blijkt uit de nieuwe begroting van de gemeente, meldt NU.nl.

29 september '23 (11:28)

Is beleggen in een vakantiehuis nog voordelig?

Een tweede woning. Tijdens de coronajaren floreerde de markt voor een vakantiehuisje, maar mogelijk is er een omslag gaande. Het is minder aantrekkelijk geworden om te beleggen in een huisje. Wat blijkt: mensen gebruiken het huisje liever zelf. En als je die leaset, betaal je ook nog eens minder belasting. Dat meldt het AD.

28 september '23 (11:16)

Kinderen én ouders kunnen genieten van de nieuwe Landal indoorspeelboerderij

Locatie Orveltermarke van Landal Greenparks heeft de deuren geopend van een vierhonderd vierkante meter indoorspeelboerderij, waar mensen van alle leeftijden terecht kunnen. In De Boerderij kunnen kinderen (en actieve ouders) op klauteren op een klimwand, van een grote glijbaan glijden of bowlingpins omver gooien op de bowlingbaan. Ook is er een horecagedeelte waar ouders en grootouders tot rust kunnen komen met een kop koffie of snack. Dit meldt Landal. 

28 september '23 ( 9:15)

Vacansoleil-vakantie van honderden reizigers is onzeker

Honderden mensen die nog op vakantie zouden gaan met Vacansoleil weten niet of hun reis nog doorgaat. Dit meldt een woordvoerder van de aanbieder van campingvakanties, die uitstel van betaling heeft gekregen van de rechter. Vaak is uitstel van betaling de voorbode van een faillissement.

27 september '23 (10:36)

Duurzaamheidscongres voor kampeerbranche in Jaarbeurs Utrecht

Op woensdag 4 oktober organiseren de organisaties ANWB, BOVAG, HISWA-RECRON, Kampeer & Caravan Industrie, Kampeer & Caravan Jaarbeurs en NKC de eerste editie van het Duurzaamheidscongres Kampeerbranche. De organisaties nodigen geïnteresseerden uit om ook naar het congres te komen, melden de organisaties.

27 september '23 (10:09)

Booking.com gehackt, inloggegevens hotels buitgemaakt

Het is hackers gelukt om aan gegevens van hotels op de boekingssite Booking.com te komen. Zij hebben daarbij de inloggegevens van een onbekend aantal hotels buitgemaakt. De oplichters doen zich vervolgens voor als de hotels om bezoekers met een list geld afhandig te maken. Een woordvoerder van Booking.com heeft het bevestigd. De boekingssite adviseert mensen om voorzichtig te doen met betalingen en geen creditcardgegevens buiten het platform om te delen. Dat meldt BNR.

26 september '23 (11:00)

Consumentenbond naar rechter om ‘oneerlijke’ vouchers Fletcher Hotels

De Consumentenbond is allerminst te spreken over de hotelvoucher van Fletcher Hotels. De organisatie stapt naar de rechter vanwege de beperkte geldigheid van deze vouchers. Daarnaast stelt de bond dat Fletcher oneerlijk is over het aanbod en de extra kosten die in rekening worden gebracht bij een overnachting. Dat meldt NU.nl.

25 september '23 (11:42)

Buren krijgt nieuw luxe vakantiepark naast de deur

Ondanks enkele zorgen verwelkomt het Gelderse Buren het nieuwe luxe vakantiepark Soof aan de Rijn. De gemeenteraad heeft bijna unaniem akkoord gegeven op de komst van het vakantiepark. Deze gaat de plek van twee verouderde campings innemen, meldt het AD.

25 september '23 ( 9:04)

Campinggasten geëvacueerd vanwege grote brand in Rijnsburg

Vanwege een brand in een loods in het Zuid-Hollandse Rijnsburg wordt een naastgelegen camping ontruimd. De evacués worden opgevangen in het hoofdgebouw. Bij de brand komt mogelijk asbest vrij, meldt de brandweer.

21 september '23 (14:23)

Vastgoedadviseur denkt niet dat permanente bewoning vakantieparken woningnood oplost

In het partijprogramma van de VVD staat dat permanente bewoning van vakantieparken toegestaan zou moeten worden om een deel van de woningnood te kunnen oplossen. Vastgoedadviseur Colliers denkt dat niet dat dit het gewenste effect gaat hebben, omdat de meeste vakantiewoningen in kust- en natuurgebieden staan en de woningnood het grootst is in stedelijke gebieden. Dit meldt PropertyNL.