Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Sportverenigingen in de problemen; helft vreest voor voortbestaan

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Sportverenigingen in de problemen; helft vreest voor voortbestaan
De sportverenigingen in Nederland zitten in zwaar weer. Factoren als te weinig vrijwilligers, hoge energiekosten, veel bureaucratie en toenemende concurrentie zorgen ervoor dat bijna de helft van de sportclubs vreest voor het voortbestaan. Dit meldt de NOS. 

Dit beeld komt naar voren bij ruim 250 gesprekken die Register voor Verenigingsbestuurders (RVVB) voerde met bestuurders door het hele land. Daarnaast vulden 800 bestuurders nog een online enquête in. "Het water staat hen aan de lippen. De terugloop van het aantal bestuurders leidt er in combinatie met de hoeveelheid werk die toeneemt toe dat ze zo'n 26 tot 30 uur in de week bezig zijn met hun club", vertelt onderzoeker en bestuurder van het RVVB Daniel Klijn. 

Papierwerk

De vinden van bestuurders wordt door meerdere oorzaken steeds moeilijker. Zo komt er veel papierwerk bij kijken: bestuurders kunnen hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld, een inschrijving bij de Kamer van Koophandel is vereist, voor evenementen zijn vergunningen en tegenwoordig ook vaak een stikstofplan nodig. Hierdoor bedanken steeds meer mensen voor de eer. Vooral jongeren en vrouwen zijn moeilijk te porren voor een bestuursfunctie. 

Hogere kosten

De clubs worstelen verder met de sterk gestegen energieprijzen, de steeds strengere eisen voor verduurzaming en concurrentie die als oneerlijk wordt ervaren, doordat belastingen, subsidiemogelijkheden en huurtarieven lokaal sterk kunnen verschillen. Daardoor kan het dat een club in de ene gemeente veel hogere lasten heeft dan een andere club even verderop, die toevallig in een andere gemeente staat.

Ondersteuning

Het RVVB pleit ervoor om bestuurders meer te ondersteunen en beter in te spelen op hun behoeften. De samenwerking met gemeenten verloopt vaak moeizaam, terwijl ambtenaren juist zouden kunnen helpen met het aanvragen van vergunningen of subsidies, vindt het RVVB. Daarnaast vindt het RVVB dat verduurzaming van accommodaties niet aan de vrijwilligers van het bestuur moet worden overgelaten, maar dat lokale overheden dat voor hun rekening moeten nemen. Ook zou er ruimhartige steun moeten komen voor de energierekening en zouden gemeenten de komende vijf jaar de huurtarieven van sportverenigingen moeten bevriezen.

Door: Nationale Recreatiegids

27 mei '24 ( 8:58)

Consumentenbond: Booking.com blijft consumenten misleiden

Booking.com en Agoda.com, allebei onderdeel van Booking, blijven consumenten misleiden als die op hun sites een accommodatie willen boeken. De boekingssites schermen met nepkortingen, laten onvolledige prijzen zien en zetten consumenten onder druk door schaarste te suggereren die er niet is, meldt de Consumentenbond die erop wijst dat Booking in 2020 nog beterschap beloofde op deze punten.

24 mei '24 (10:33)

Naam Roompot verdwijnt met fusie Landal GreenParks, wordt Landal

Vakantieparkexploitant Roompot verandert van naam. De organisatie gaat fuseren met Landal GreenParks en met deze samenwerking verdwijnt de naam van het merk. Zij zullen verder gaan onder de naam ‘Landal’. Ook komt er een nieuw hoofdkantoor in Amsterdam, meldt Omroep Zeeland.

23 mei '24 (15:29)

Chemische lucht in vakantiewoning: brandweer rukt uit

De brandweer van Ermelo is vanmiddag opgeroepen vanwege een chemische lucht in een vakantiewoning op een camping, gelegen aan de Zwaluwstraat. Bewoners merkten de geur op en belden direct de hulpdiensten, die snel ter plaatse waren om de situatie te onderzoeken. Dit meldt het Ermelo's Weekblad.

21 mei '24 (12:29)

‘Woningtekort terugdringen met transformeren vakantiewoningen werkt’

Het woningtekort in het land is hoog: we komen in totaal zo’n 390.000 woningen tekort, aldus ING. De komende jaren zal dit naar verwachting verder toenemen. Desondanks neemt het aantal vakantiewoningen in het land alsmaar toe. Recent heeft demissionair minister Hugo de Jonge een inventarisatie ingesteld om vakantieparken te transformeren naar woonwijken. De nieuwe coalitie heeft in haar akkoord het gedogen van permanente bewoning van vakantieparken opgenomen. Dit is volgens de ING een stap in de goede richting om het woningtekort terug te dringen. 

21 mei '24 (11:59)

Camping ’t Walfort in Aalten wordt Landalpark met maximaal 116 woningen

Landal Greenparcs gaat het stuk grond van de voormalige camping ’t Walfort in Aalten overnemen. Daar wil de vakantieparkgigant een recreatiepark aanleggen met maximaal 116 woningen. De gemeente Aalten staat open voor medewerking, meldt het AD.

17 mei '24 (11:11)

HISWA-RECRON reageert op coalitieakkoord

Het coalitieakkoord van de vier formerende partijen is afgelopen woensdagnacht gepresenteerd. Dit akkoord heeft ook betrekking op de recreatiesector. HISWA-RECRON uit in de reactie blijdschap, maar ook verwarring over het akkoord. 

16 mei '24 (14:00)

Een gratis camping voor gezinnen in Zoetermeer: kamperen, eten en zwemmen

In Zoetermeer bevindt zich een bijzondere camping waar gezinnen kosteloos kunnen genieten van een kampeervakantie. Deze unieke camping biedt niet alleen gratis verblijf, maar ook gratis maaltijden en toegang tot het zwembad. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

16 mei '24 (11:48)

De campingtrends van 2024: 'Luxe uitstraling en comfortabel kamperen graag'

Het kampeerseizoen van 2024 staat voor de deur en met nieuwe trends die zich ontwikkelen, belooft het een opwindend jaar te worden voor kampeerliefhebbers. Van luxe uitstraling tot comfortabele voorzieningen, hier zijn de campingtrends die je kunt verwachten, volgens de Gelderlander, voor het komende seizoen.

15 mei '24 (13:28)

Uitbreiding staanplaatsen op mini-campings in Oost Gelre

De gemeente Oost Gelre verhoogt het aantal staanplaatsen op mini-campings van 25 naar 30 per camping. Dit besluit komt voort uit de ambitie van Oost Gelre om jaarlijks 1 miljoen overnachtingen te realiseren. Wethouder Arjen Schutten benadrukt het belang van de recreatie- en toerismesector als een belangrijke economische groeisector voor de gemeente, zo meldt Omroep Gelderland.

15 mei '24 (13:14)

Ambitie voor recreatie en toerisme in Drenthe

De provincie Drenthe streeft naar een verdere ontwikkeling van recreatieve mogelijkheden, zowel voor de inwoners van Drenthe als voor toeristen van buitenaf. Gedeputeerde Willemien Meeuwissen (VVD) heeft de nieuwe toerismeplannen voor de komende vier jaar gepresenteerd op het provinciehuis in Assen. Dit meldt Dagblad van het Noorden.