Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vakantieparken zien meer vroegboekingen dan ooit

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Nederlanders hebben na twee coronajaren zin om weer op vakantie te gaan. Vakantieparken als EuroParcs en Landal GreenParks zien momenteel meer (vroeg)boekingen dan ooit en ook bij Center Parcs en Roompot loopt het goed, blijkt uit een rondgang van het ANP.

Landal GreenParks, dat 120 bungalowparken telt in negen landen in Europa, zag afgelopen zondag de meeste boekingen ooit voorbijkomen. Volgens een woordvoerster is sprake van een extreme groei ten opzichte van de periode voor de coronacrisis. Concrete cijfers kan ze niet geven. Ten opzichte van vorig jaar, toen ons land nog met coronamaatregelen te maken had, is voor 2023 sprake van een groei van 30 procent van het aantal boekingen. De toename komt volgens de woordvoerster mede doordat mensen weer verder vooruit durven te boeken na de afgelopen onzekere jaren.

Het aantal vroegboekingen bij de Nederlandse parken van EuroParcs is voor de mei- en zomervakantie nog nooit zo hoog geweest, meldt het bedrijf, dat eveneens geen cijfers prijsgeeft. "De laatste dagen van december en eerste dagen van januari is het aantal boekingen voor de zomervakantie meer dan verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode een jaar daarvoor", aldus EuroParcs, waar zo'n 65 parken onder vallen in Nederland, Duitsland, België, Luxemburg en Oostenrijk.

Nederland herontdekt

Directeur Verhuur, Martin de Boer, constateert dat tijdens de coronacrisis Nederlanders hun eigen land hebben herontdekt als vakantiebestemming. "We hoeven niet per se meer ver te reizen voor een leuke vakantie." Ook de stijgende prijzen voor vlieg- en zonvakanties en de inflatie spelen volgens hem een rol.

Dat ziet ook de woordvoerder van Roompot. "We hebben een mooie zomer achter de rug en in combinatie met de coronamaatregelen hebben onze gasten ontdekt hoe mooi ons land is." Daarnaast scheelt het volgens hem reiskosten door dichter bij huis te blijven. Bij Roompot komen eveneens meer boekingen binnen dan in de jaren voor corona.

Center Parcs en EuroParcs

Center Parcs kijkt ook tevreden naar het aantal boekingen voor zowel het zomerseizoen als de last minute wintersportvakanties. Volgens een woordvoerder is het vergelijkbaar met het laatste jaar voordat het coronavirus uitbrak. "Toen zagen we al iets gebeuren wat we nog nooit eerder hadden gezien", blikt hij terug.

Hoewel veel vakantie-aanbieders in deze tijd van het jaar vroegboekkortingen geven, is dat niet alleen de reden dat mensen nu boeken, zegt een woordvoerster van EuroParcs. "We zagen al een aanloop voordat de vroegboekactie van start ging. Er is sprake van een grotere vraag, dat kunnen wij zien aan het aantal unieke bezoekers op onze website." Landal GreenParks doet niet aan vroegboekkorting. Volgens de woordvoerster willen mensen zich nu vooral verzekerd zien van een goede vakantiebestemming.

Door: ANP

24 mei '24 (10:33)

Naam Roompot verdwijnt met fusie Landal GreenParks, wordt Landal

Vakantieparkexploitant Roompot verandert van naam. De organisatie gaat fuseren met Landal GreenParks en met deze samenwerking verdwijnt de naam van het merk. Zij zullen verder gaan onder de naam ‘Landal’. Ook komt er een nieuw hoofdkantoor in Amsterdam, meldt Omroep Zeeland.

23 mei '24 (15:29)

Chemische lucht in vakantiewoning: brandweer rukt uit

De brandweer van Ermelo is vanmiddag opgeroepen vanwege een chemische lucht in een vakantiewoning op een camping, gelegen aan de Zwaluwstraat. Bewoners merkten de geur op en belden direct de hulpdiensten, die snel ter plaatse waren om de situatie te onderzoeken. Dit meldt het Ermelo's Weekblad.

21 mei '24 (12:29)

‘Woningtekort terugdringen met transformeren vakantiewoningen werkt’

Het woningtekort in het land is hoog: we komen in totaal zo’n 390.000 woningen tekort, aldus ING. De komende jaren zal dit naar verwachting verder toenemen. Desondanks neemt het aantal vakantiewoningen in het land alsmaar toe. Recent heeft demissionair minister Hugo de Jonge een inventarisatie ingesteld om vakantieparken te transformeren naar woonwijken. De nieuwe coalitie heeft in haar akkoord het gedogen van permanente bewoning van vakantieparken opgenomen. Dit is volgens de ING een stap in de goede richting om het woningtekort terug te dringen. 

21 mei '24 (11:59)

Camping ’t Walfort in Aalten wordt Landalpark met maximaal 116 woningen

Landal Greenparcs gaat het stuk grond van de voormalige camping ’t Walfort in Aalten overnemen. Daar wil de vakantieparkgigant een recreatiepark aanleggen met maximaal 116 woningen. De gemeente Aalten staat open voor medewerking, meldt het AD.

17 mei '24 (11:11)

HISWA-RECRON reageert op coalitieakkoord

Het coalitieakkoord van de vier formerende partijen is afgelopen woensdagnacht gepresenteerd. Dit akkoord heeft ook betrekking op de recreatiesector. HISWA-RECRON uit in de reactie blijdschap, maar ook verwarring over het akkoord. 

16 mei '24 (14:00)

Een gratis camping voor gezinnen in Zoetermeer: kamperen, eten en zwemmen

In Zoetermeer bevindt zich een bijzondere camping waar gezinnen kosteloos kunnen genieten van een kampeervakantie. Deze unieke camping biedt niet alleen gratis verblijf, maar ook gratis maaltijden en toegang tot het zwembad. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

16 mei '24 (11:48)

De campingtrends van 2024: 'Luxe uitstraling en comfortabel kamperen graag'

Het kampeerseizoen van 2024 staat voor de deur en met nieuwe trends die zich ontwikkelen, belooft het een opwindend jaar te worden voor kampeerliefhebbers. Van luxe uitstraling tot comfortabele voorzieningen, hier zijn de campingtrends die je kunt verwachten, volgens de Gelderlander, voor het komende seizoen.

15 mei '24 (13:28)

Uitbreiding staanplaatsen op mini-campings in Oost Gelre

De gemeente Oost Gelre verhoogt het aantal staanplaatsen op mini-campings van 25 naar 30 per camping. Dit besluit komt voort uit de ambitie van Oost Gelre om jaarlijks 1 miljoen overnachtingen te realiseren. Wethouder Arjen Schutten benadrukt het belang van de recreatie- en toerismesector als een belangrijke economische groeisector voor de gemeente, zo meldt Omroep Gelderland.

15 mei '24 (13:14)

Ambitie voor recreatie en toerisme in Drenthe

De provincie Drenthe streeft naar een verdere ontwikkeling van recreatieve mogelijkheden, zowel voor de inwoners van Drenthe als voor toeristen van buitenaf. Gedeputeerde Willemien Meeuwissen (VVD) heeft de nieuwe toerismeplannen voor de komende vier jaar gepresenteerd op het provinciehuis in Assen. Dit meldt Dagblad van het Noorden.

13 mei '24 (14:21)

Vve wil van vakantiepark Zuytland woonwijk maken

De vereniging van eigenaren en ontwikkelaar van nieuwe vakantiehuizen op park Zuytland Buiten in het Zeeuwse Zuidland zouden liever zien dat het vakantiepark een woonwijk wordt. Er is echter een kleine barrière: de provincie heeft grote bezwaren. Maar ondanks dat is de provincie wel bereid om in gesprek te gaan, meldt AD.