Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Schiphol overspoeld met schadeclaims na pinksterweekend

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Schiphol overspoeld met schadeclaims na pinksterweekend
Het blijft onverminderd druk bij organisaties die Nederlandse reizigers helpen met het terugvragen van geld voor een vertraagde of geannuleerde vlucht. Het pinksterweekend was bij Aviclaim wat aantal meldingen betreft het drukste weekend van dit jaar, ondanks de grote problemen die in mei al op Schiphol waren door personeelstekorten. "De eerste helft van mei was al druk, de tweede helft nog drukker en juni het drukst", aldus oprichter Remco Kuilman.

De eerste week van juni leidde vooral door de situatie op Schiphol rond Pinksteren al tot zo'n 40 procent van het aantal in mei ingediende claims, toen door personeelstekorten al veel vluchten werden geannuleerd en lange rijen stonden op de luchthaven. Afgelopen weekend annuleerde KLM dagelijks opnieuw tot tientallen vluchten, zaterdag vlogen 42 vluchten leeg terug naar Amsterdam. Claimorganisatie EUclaim becijferde dat ongeveer een vijfde van de vluchten zaterdag te maken had met urenlange vertragingen of annuleringen.

Volgens EUclaim en Aviclaim schrijft KLM de beslissing om geen passagiers meer naar Schiphol mee te nemen onterecht toe aan externe omstandigheden. Het zou volgens hen gaan om een zakelijke keuze van het bedrijf zelf. Als problemen voortkomen uit externe omstandigheden, hoeft een luchtvaartmaatschappij bij minstens drie uur vertraging geen vergoeding te geven voor het door de passagier geleden tijdsverlies. Anders wel, zegt vluchtanalist bij EUclaim Paul Vaneker.

Compensatie

Die eventuele compensatie voor tijdsverlies kan bij langeafstandsvluchten oplopen tot 600 euro en komt bovenop het vergoeden van kosten voor eten en een overnachtingsplek. Die kosten moet een maatschappij hoe dan ook vergoeden in geval van annulering of vertraging van meer dan drie uur.

EUclaim kreeg vanaf 1 mei 15.000 meldingen binnen, waarvan twee derde in de laatste helft van die periode. Dat kan komen door naweeën van de drukke en onrustige meivakantie, maar ook in de weken erna bleef het druk op Schiphol. Ook bij Aviclaim kwamen in de tweede helft van mei veel meer claims binnen. Onder meer Hemelvaart zorgde voor extra drukte.

Bij EUclaim lag het aantal meldingen nog wel lager dan in dezelfde periode in 2019, voor de invloed van de coronapandemie op de reisbewegingen. Volgens Vaneker komt dat doordat het aantal vliegbewegingen nog altijd lager ligt dan toen. Bij Aviclaim kwamen in mei vergeleken met drie jaar geleden zes keer meer claims binnen.

Door: ANP 

24 april '24 (13:59)

Is Peter Gillis straks écht niet meer de baas op vakantieparken?

Er ontstond onduidelijkheid onder de oppositiepartij SP in de gemeente Arnhem. Daar rijst de vraag of Peter Gillis daadwerkelijk opstapt als baas van de Oostappen Vakantieparken. Vorige maand gaf hij aan dit te doen. Maar nu blijkt dat de nieuwe exploitant, Vakantieparken B.V., op hetzelfde adres staat ingeschreven als Oostappen Vakantieparken. Dat roept vragen op, meldt de Gelderlander.

24 april '24 (11:30)

Gemoederen op Camping De Marshoeve in Loenen lopen hoog op nu ultimatum afloopt

Bewoners van Camping de Marshoeve in Loenen hebben een stressvolle week achter de rug. De gemeente Apeldoorn wil op deze plek een nieuwe woonwijk bouwen, wat betekent dat de mensen op de camping moeten wijken. Het door de gemeente gestelde ultimatum loopt tot deze week. Maar niet iedereen is van plan om te vertrekken, meldt de Stentor.

23 april '24 (10:28)

Vakantiepark Peter Gillis verkocht seizoensreserveringen, terwijl het park sluit

Ondanks dat er een nieuwe uitbater is gevonden voor de Nederlandse Oostappen-vakantieparken, voorheen uitgebaat door tv-bekendheid Peter Gillis, is de rust nog niet wedergekeerd. Vorig jaar werden onder andere de horecavergunning van het park Prinsenmeer ingetrokken, waardoor het verboden werd om hier te recreeeren of te verblijven. Toch blijkt dat de ondernemer voor duizenden euro’s aan seizoensreserveringen heeft verkocht. Dat meldt Radar.

22 april '24 ( 9:03)

Oranjecamping op paardenrenbaan in Hamburg tijdens EK van de baan

De autoriteiten in Hamburg willen niet dat de paardenrenbaan in de Duitse stad tijdens het komende EK voetbal een camping wordt voor Nederlandse supporters. Ze vinden het niet veilig, laat het stadsdeel Mitte zaterdag weten aan de regionale omroep NDR.

19 april '24 (11:43)

Campers mogen vanaf november niet meer op Klein Amerika staan

Mensen die met hun camper willen overnachten op parkeerterrein Klein Amerika in Gouda hebben daar alleen dit kampeerseizoen nog tijd voor. Vanaf 1 november is het namelijk niet meer toegestaan. Zo wordt de baan vrijgemaakt voor Gouwenaars die in de binnenstad willen parken. Niet iedereen is daar echter blij mee, meldt AD.

19 april '24 (10:13)

Nieuwe exploitant Gillis-parken bekend

Het mysterie rondom de nieuwe exploitant van de Oostappen vakantieparken, van Peter Gillis, is opgelost. De nieuwe uitbater van de vakantieparken is de 41-jarige Matthijs Stevens uit Den Bosch. Hij is oud-medewerker van het advocatenkantoor dat Gillis bijstaat in de zaak tussen hem en zijn ex-vrouw Nicole Kremers, meldt NOS.

18 april '24 (13:34)

Bezwaren omwonenden van de hand gewezen: 'asielhotel' Albergen komt er gewoon

De vergunning voor het komende asielzoekerscentrum in een voormalig hotel in Albergen blijft in stand. De bestuursrechter in Zwolle wees donderdag bezwaren van omwonenden van de hand.

18 april '24 (11:25)

Amsterdam scherpt hotelbeleid aan: geen nieuwe hotels meer toegestaan

Heel Amsterdam is in het nieuwe hotelbeleid aangemerkt als ‘nee-gebied’. Dit betekent dat er geen nieuwe hotels in de stad bij mogen komen. Het doel van dit aangescherpte beleid is om overtoerisme te voorkomen. Amsterdam mag het aantal toeristenovernachtingen van 20 miljoen per jaar niet overschrijden. Voorheen hanteerde de stad een ‘nee-tenzij’-beleid in bepaalde gebieden. Dit melden de gemeente en NU.nl. 

17 april '24 ( 9:48)

Deze campings wonnen de ASCI Awards Benelux

Op 16 april was het weer tijd voor de jaarlijkse uitreiking van de ASCI Awards Benelux. De winnaars hebben de prijs uit handen van ASCI-CEO Ramon van Reine ontvangen. Kampeerders uit heel Europa hebben gestemd op hun favoriete campings, meldt ASCI.

16 april '24 (13:27)

Fletcher Hotels niet bereid om asielopvang in hotels uit te breiden

Fletcher Hotels is niet van plan om nog meer hotels in te zetten voor de opvang van asielzoekers. "We vinden het wel goed zo", zegt directeur Rob Hermans. Inmiddels worden in acht van de 115 hotels van de keten asielzoekers ondergebracht.