Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Air France-KLM toont voorzichtig financieel herstel

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Air France-KLM heeft ook het tweede coronajaar met een miljardenverlies afgesloten, al was er gedurende het jaar sprake van herstel. De Frans-Nederlandse luchtvaartonderneming kwam onder de streep uit op een verlies van krap 3,3 miljard euro. Vooral in de eerste helft van het jaar kampte het bedrijf met de beperkingen die onder andere in Nederland en Frankrijk golden. In de loop van het jaar toonde AF-KLM herstel. Daarbij was het verlies in het slotkwartaal nog maar 127 miljoen euro. Dat was in dezelfde periode een jaar eerder nog een min van dik 1 miljard euro.  

Financieel directeur Steven Zaat van Air France-KLM benadrukt in een toelichting dat het slotkwartaal van het jaar het beste van het jaar was, ondanks de impact van de omikronvariant van het coronavirus. Daarbij profiteerde Air France-KLM vooral ook van de opening van de grenzen door de Verenigde Staten. De lange vluchten zijn voor de luchtvaartcombinatie van groot belang voor de winstgevendheid. Wel merkte het concern dat omikron het herstel enigszins remde. Dat was vooral te merken op korte en middellange vluchten. Verder werd ook in januari een aantal vluchten geschrapt vanwege het virus, ook door een hoog ziekteverzuim.

Omzet 

De omzet van Air France-KLM kwam over heel 2021 uit op 14,3 miljard euro. Dat was bijna 30 procent meer dan in het eerste coronajaar 2020. In het slotkwartaal lagen de opbrengsten op 4,8 miljard euro, wat ruim een verdubbeling betekende ten opzichte van de laatste maanden van 2020. Evengoed bleven de opbrengsten nog achter bij die van 2019 toen in het slotkwartaal 6,6 miljard euro werd omgezet. Zaat benadrukt verder dat het concern de uitstaande schulden bij de Nederlandse en Franse staat zo snel als mogelijk wil afbetalen.

Eerste kwartaal 

Voor het eerste kwartaal verwacht het concern zijn capaciteit terug te brengen naar 73 tot 78 procent van voor de crisis. Dat was in het slotkwartaal van vorig jaar 72 procent. Daarbij denkt het concern qua bedrijfsresultaat break-even te kunnen draaien. Het bedrijf kijkt verder met spanning naar de eventuele heropening van bijvoorbeeld Japan en China wat het herstel zou kunnen versterken. Vanwege de onzekerheden waagt AF-KLM zich niet aan een voorspelling voor het hele jaar.

Verder verwacht AF-KLM dit jaar 2,5 miljard te zullen investeren. Dat geld is grotendeels bedoeld voor het vernieuwen van de vloot. De onderneming plaatste daarvoor eerder al een grote bestelling bij Airbus. Verder wil het bedrijf zijn eigen vermogen verder gaan versterken. Dat zou kunnen via de uitgifte van aandelen of obligaties. Daarmee zou tot 4 miljard euro opgehaald kunnen worden.

Door: ANP 

22 april '24 ( 9:03)

Oranjecamping op paardenrenbaan in Hamburg tijdens EK van de baan

De autoriteiten in Hamburg willen niet dat de paardenrenbaan in de Duitse stad tijdens het komende EK voetbal een camping wordt voor Nederlandse supporters. Ze vinden het niet veilig, laat het stadsdeel Mitte zaterdag weten aan de regionale omroep NDR.

19 april '24 (11:43)

Campers mogen vanaf november niet meer op Klein Amerika staan

Mensen die met hun camper willen overnachten op parkeerterrein Klein Amerika in Gouda hebben daar alleen dit kampeerseizoen nog tijd voor. Vanaf 1 november is het namelijk niet meer toegestaan. Zo wordt de baan vrijgemaakt voor Gouwenaars die in de binnenstad willen parken. Niet iedereen is daar echter blij mee, meldt AD.

19 april '24 (10:13)

Nieuwe exploitant Gillis-parken bekend

Het mysterie rondom de nieuwe exploitant van de Oostappen vakantieparken, van Peter Gillis, is opgelost. De nieuwe uitbater van de vakantieparken is de 41-jarige Matthijs Stevens uit Den Bosch. Hij is oud-medewerker van het advocatenkantoor dat Gillis bijstaat in de zaak tussen hem en zijn ex-vrouw Nicole Kremers, meldt NOS.

18 april '24 (13:34)

Bezwaren omwonenden van de hand gewezen: 'asielhotel' Albergen komt er gewoon

De vergunning voor het komende asielzoekerscentrum in een voormalig hotel in Albergen blijft in stand. De bestuursrechter in Zwolle wees donderdag bezwaren van omwonenden van de hand.

18 april '24 (11:25)

Amsterdam scherpt hotelbeleid aan: geen nieuwe hotels meer toegestaan

Heel Amsterdam is in het nieuwe hotelbeleid aangemerkt als ‘nee-gebied’. Dit betekent dat er geen nieuwe hotels in de stad bij mogen komen. Het doel van dit aangescherpte beleid is om overtoerisme te voorkomen. Amsterdam mag het aantal toeristenovernachtingen van 20 miljoen per jaar niet overschrijden. Voorheen hanteerde de stad een ‘nee-tenzij’-beleid in bepaalde gebieden. Dit melden de gemeente en NU.nl. 

17 april '24 ( 9:48)

Deze campings wonnen de ASCI Awards Benelux

Op 16 april was het weer tijd voor de jaarlijkse uitreiking van de ASCI Awards Benelux. De winnaars hebben de prijs uit handen van ASCI-CEO Ramon van Reine ontvangen. Kampeerders uit heel Europa hebben gestemd op hun favoriete campings, meldt ASCI.

16 april '24 (13:27)

Fletcher Hotels niet bereid om asielopvang in hotels uit te breiden

Fletcher Hotels is niet van plan om nog meer hotels in te zetten voor de opvang van asielzoekers. "We vinden het wel goed zo", zegt directeur Rob Hermans. Inmiddels worden in acht van de 115 hotels van de keten asielzoekers ondergebracht.

16 april '24 (13:21)

De verstening van campings leidt tot minder kampeerplaatsen

Ondanks de – toch matige – weersverwachting voor de komende week is het weer tijd voor het nieuwe kampeerseizoen. Begin deze maand werd het seizoen feestelijk geopend tijdens de Open Camping Dag. Nederlanders blijven onverminderd graag naar de campings komen, wat de kwestie doet doemen die al een tijdje speelt. Veel campings in Nederland verdwijnen om plaats te maken voor vakantiehuisjes. Het leidt tot een afname van betaalbare (kampeer)vakanties, maar ook tot een vermindering van het aantal kampeerplaatsen, meldt Kampeer en Caravan Jaarbeurs.

15 april '24 (15:20)

Vakantiepark Resort Lexmond officieel open

Afgelopen zaterdag was de officiële opening van Resort Lexmond van parkbeheerder TopParken. Wethouder Ton van Maanen en Jet Köhnen van TopParken openden het park. voor de opening waren omwonenden uitgenodigd en in het eerste weekend was het mogelijk om de eerste vakantiewoningen te bekijken. Het nieuwe parkrestaurant, ThePark Lexmond, werd geopend, meldt TopParken.

15 april '24 (10:02)

Bouw van vakantiepark met treinwagons in Zeeland goedgekeurd

Na veertien jaar te hebben gewacht mogen Marco Harthoorn en zijn zakenpartner Peter Heeren eindelijk beginnen. Zij hebben een stuk grond, vlak naast het eindstation Hoedekenskerke van de stoomtrein Goes-Borsele gekocht in 2010. Daar willen zij een luxe vakantiepark aanleggen met treinwagons om in de overnachten. Nu kan de bouw ervan starten, meldt het AD.