Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Amsterdam komt met hotelstop voor vrijwel gehele stad

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Op de meeste plekken in Amsterdam staan we geen nieuwe hotels meer toe. Er was alleen nog een soort sluiproute via het bestemmingsplan van een stuk grond. Maar per 1 november 2021 werkt ook dat niet meer. Dit meldt de gemeente Amsterdam. 
Er zijn in Amsterdam ontzettend veel hotels: 533, met zo’n 40.000 hotelkamers. Nóg meer hotels voegt op de meeste plekken niets toe voor Amsterdammers, zo stelt de gemeente vast. Sinds 2017 kan er daarom alleen nog onder strenge voorwaarden gebouwd worden. Daarvoor is het overnachtingsbeleid in Amsterdam ingedeeld in ‘nee-gebieden’ en ‘nee, tenzij-gebieden’:
 
  • In de nee-gebieden geeft de gemeente helemaal geen toestemming voor de bouw van een nieuw hotel.
  • In de nee, tenzij-gebieden alleen onder strenge voorwaarden.
 

Hoewel…

 
Het bleek na 2017 toch nog mogelijk om nieuwe hotels te bouwen, door een ‘gat’ in het beleid. Dat wil zeggen: als het bestemmingsplan van een stuk grond de bouw van een hotel toestaat, kon de gemeente dat niet tegenhouden. Daarvoor moest eers het erfpachtcontract van dat stuk grond worden aangepast voor de komst van een hotel. Vanaf 1 november 2021 gebeurt dat in de nee-gebieden niet meer. Zo wordt het bijna onmogelijk om daar nog extra hotels te bouwen. De nee-gebieden in Amsterdam zijn ook groter geworden. Op de oude en nieuwe kaart met nee-gebieden (PDF, 412 kB) is het verschil goed zichtbaar
 

Erfpachtcontract

 
In een erfpachtcontract staan de rechten en plichten van de grondeigenaar (de gemeente Amsterdam) en de gebruiker van de grond (de erfpachter). Er staan ook afspraken in over wat er op de grond gebouwd mag worden, en hoeveel. Om een hotel te kunnen bouwen, moeten die afspraken worden aangepast. Omdat de gemeente daar vanaf 1 november 2021 niet meer aan meewerkt, is de laatste sluiproute naar nieuwe hotels op plekken waar de stad ze niet wil hebben, nu echt dicht.
 

Toch meer hotelkamers

 
Er komen de komende jaren nog wel ongeveer 2.400 nieuwe hotelkamers bij. Dat heeft te maken met eerdere toestemmingen voor de bouw van nieuwe hotels, na 2017. Maar in de nee-gebieden blijft het daarbij. In het grootste deel van de stad, waaronder de stadsdelen Centrum en West, wordt vanaf nu dus een hotelstop ingevoerd.
 

Alleen bij meerwaarde

 
Een nieuw hotel is alleen nog mogelijk in buurten waar het hotel, door de ontwikkeling van de buurt, nog een meerwaarde kan hebben. Zoals bij IJburg Strandeiland. Daarnaast moet het een uniek en bijzonder hotelconcept zijn en voldoen aan strenge eisen op het gebied van buurtbetrokkenheid, duurzaamheid en sociaal ondernemerschap.
 

Overnachtingsbeleid

 
Het gebruiken van het erfpachtcontract als instrument om de groei van het aantal hotels te stoppen, staat in de notitie Afremmen hotelgroei door inzet erfpachtinstrument. Hierin is onderbouwd welk gemeentelijk belang we hebben om niet mee te werken aan de komst van een hotel. Dat belang is bescherming van de leefbaarheid voor bewoners. De notitie is een aanvulling op het al bestaande overnachtingsbeleid van Amsterdam.
 
Door: Nationale Recreatiegids
 
06 mei '24 (11:57)

‘Duurste recreatiewoning’ van Nederland verkocht voor acht miljoen

Makelaarskantoor Verhage & Lemahieu heeft een goede dag gehad. Die verkocht namelijk een nogal prijzige penthouse. Voor een luttele acht miljoen euro ging het onder de hamer. Daar krijg je ook een huis voor dat luxe ademt, meldt Brabants Dagblad.

06 mei '24 ( 9:47)

Dit zijn de favoriete provincies van Nederlandse camperaars

Terwijl het camperseizoen is gestart en de wegen steeds drukker worden, kiezen Nederlandse camperaars het meest voor de schoonheid en diversiteit van ons eigen land. Dat blijkt uit onderzoek naar campergedrag onder vierduizend respondenten, uitgevoerd in april door Campercontact, een platform voor camperaars. Ook blijkt dat een camperaar gemiddeld drie nachten op dezelfde plek blijft en daarbij dagelijks 61 euro uitgeeft.

02 mei '24 (10:55)

Omwonenden toekomstig vakantiepark Kaag en Braassem willen ook aangepast plan aanvechten

De gemeente Kaag en Braassem heeft ontwikkelaar Blokland en exploitant Dormio toestemming gegeven om het aangepaste plan te doorontwikkelen. Een eerder plan werd al afgebrand door bewoners en daar kan dit nieuwe plan ook op rekenen. Volgens de plannen worden er aan de Westerdijk in Leimuiden 130 vakantiewoningen gebouwd, zonder weg naar de Willem van der Veldenweg. Tegenstanders vrezen hierdoor grote verkeersdrukte op de Westerdijk. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

01 mei '24 (11:57)

Opening vakantiepark Nordic Nature in Erica vertraagd

In Erica komteen groot bungalowpark genaamd Nordic Nature te staan. Die zou in eerste instantie volgend jaar open gaan, maar door vertraging wordt dat een jaartje later, in 2026. Volgens projectleider Björn Mulder van Covast Real Estate komt dit door het uitlopen van onderzoek en procedures. Op het park komen in totaal 400 bungalows te staan op een grond van 100 hectare. Kosten: 200 miljoen euro. Wel biedt het zo’n 200 banen, meldt ZO34.

29 april '24 ( 9:02)

Agressieve hotelgast slaat en bijt agenten in Goes

Een 42-jarige man uit Kloetinge is aangehouden na het mishandelen van een paar agenten in Goes. De man meldde zich vrijdagmiddag bij een hotel aan de Grote Markt in Goes en zei dat hij er een kamer had geboekt. Hij kon zich echter niet legitimeren en werd gevraagd te vertrekken.

26 april '24 (12:05)

Dertien nieuwe camperplaatsen geopend in Nederland

De afgelopen twee maanden zijn de voorbereidingen voor het nieuwe camperseizoen volop van start gegaan. Daarbij zijn er ook een aantal nieuwe camperplaatsen in ons land geopend. Een daarvan is Hoeve Mauritsoord in Dinteloord, Noord-Brabant. In een rustige omgeving sta je daar in een weiland van een voormalige boerderij, vlakbij de natuur, meldt NKC.

26 april '24 ( 8:44)

ABN AMRO: campings worden steeds populairder in meivakantie

Mensen brengen de meivakantie steeds vaker door op een Nederlandse camping, meldt ABN AMRO. Het aantal overnachtingen tijdens de meivakantie is in 2023 gestegen naar ruim 6000, dat is 80 procent meer dan vier jaar eerder. De bank verwacht dit jaar een verdubbeling vergeleken met 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie.

25 april '24 (13:29)

Voorstel om omstreden vakantiepark tussen kassen te bouwen goed ontvangen

In natuur- en recreatiegebied Vlietland zouden 222 recreatiewoningen worden gebouwd, maar daar is lang en hard tegen gedemonstreerd. De natuur zou hierdoor beschadigd raken. Maar omdat het plan in 1985 al is goedgekeurd door de Raad van State, kan de gemeente Leidschendam-Voorburg hier weinig tegen doen. Wel heeft het idee van de ChristenUnie om de vakantiehuizen in het glastuinbouwgebied te bouwen veel politieke steun gekregen. Ook de tegenstanders zien dit plan wel zitten. Dit meldt Omroep West. 

24 april '24 (13:59)

Is Peter Gillis straks écht niet meer de baas op vakantieparken?

Er ontstond onduidelijkheid onder de oppositiepartij SP in de gemeente Arnhem. Daar rijst de vraag of Peter Gillis daadwerkelijk opstapt als baas van de Oostappen Vakantieparken. Vorige maand gaf hij aan dit te doen. Maar nu blijkt dat de nieuwe exploitant, Vakantieparken B.V., op hetzelfde adres staat ingeschreven als Oostappen Vakantieparken. Dat roept vragen op, meldt de Gelderlander.

24 april '24 (11:30)

Gemoederen op Camping De Marshoeve in Loenen lopen hoog op nu ultimatum afloopt

Bewoners van Camping de Marshoeve in Loenen hebben een stressvolle week achter de rug. De gemeente Apeldoorn wil op deze plek een nieuwe woonwijk bouwen, wat betekent dat de mensen op de camping moeten wijken. Het door de gemeente gestelde ultimatum loopt tot deze week. Maar niet iedereen is van plan om te vertrekken, meldt de Stentor.