Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Amsterdam komt met hotelstop voor vrijwel gehele stad

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Op de meeste plekken in Amsterdam staan we geen nieuwe hotels meer toe. Er was alleen nog een soort sluiproute via het bestemmingsplan van een stuk grond. Maar per 1 november 2021 werkt ook dat niet meer. Dit meldt de gemeente Amsterdam. 
Er zijn in Amsterdam ontzettend veel hotels: 533, met zo’n 40.000 hotelkamers. Nóg meer hotels voegt op de meeste plekken niets toe voor Amsterdammers, zo stelt de gemeente vast. Sinds 2017 kan er daarom alleen nog onder strenge voorwaarden gebouwd worden. Daarvoor is het overnachtingsbeleid in Amsterdam ingedeeld in ‘nee-gebieden’ en ‘nee, tenzij-gebieden’:
 
  • In de nee-gebieden geeft de gemeente helemaal geen toestemming voor de bouw van een nieuw hotel.
  • In de nee, tenzij-gebieden alleen onder strenge voorwaarden.
 

Hoewel…

 
Het bleek na 2017 toch nog mogelijk om nieuwe hotels te bouwen, door een ‘gat’ in het beleid. Dat wil zeggen: als het bestemmingsplan van een stuk grond de bouw van een hotel toestaat, kon de gemeente dat niet tegenhouden. Daarvoor moest eers het erfpachtcontract van dat stuk grond worden aangepast voor de komst van een hotel. Vanaf 1 november 2021 gebeurt dat in de nee-gebieden niet meer. Zo wordt het bijna onmogelijk om daar nog extra hotels te bouwen. De nee-gebieden in Amsterdam zijn ook groter geworden. Op de oude en nieuwe kaart met nee-gebieden (PDF, 412 kB) is het verschil goed zichtbaar
 

Erfpachtcontract

 
In een erfpachtcontract staan de rechten en plichten van de grondeigenaar (de gemeente Amsterdam) en de gebruiker van de grond (de erfpachter). Er staan ook afspraken in over wat er op de grond gebouwd mag worden, en hoeveel. Om een hotel te kunnen bouwen, moeten die afspraken worden aangepast. Omdat de gemeente daar vanaf 1 november 2021 niet meer aan meewerkt, is de laatste sluiproute naar nieuwe hotels op plekken waar de stad ze niet wil hebben, nu echt dicht.
 

Toch meer hotelkamers

 
Er komen de komende jaren nog wel ongeveer 2.400 nieuwe hotelkamers bij. Dat heeft te maken met eerdere toestemmingen voor de bouw van nieuwe hotels, na 2017. Maar in de nee-gebieden blijft het daarbij. In het grootste deel van de stad, waaronder de stadsdelen Centrum en West, wordt vanaf nu dus een hotelstop ingevoerd.
 

Alleen bij meerwaarde

 
Een nieuw hotel is alleen nog mogelijk in buurten waar het hotel, door de ontwikkeling van de buurt, nog een meerwaarde kan hebben. Zoals bij IJburg Strandeiland. Daarnaast moet het een uniek en bijzonder hotelconcept zijn en voldoen aan strenge eisen op het gebied van buurtbetrokkenheid, duurzaamheid en sociaal ondernemerschap.
 

Overnachtingsbeleid

 
Het gebruiken van het erfpachtcontract als instrument om de groei van het aantal hotels te stoppen, staat in de notitie Afremmen hotelgroei door inzet erfpachtinstrument. Hierin is onderbouwd welk gemeentelijk belang we hebben om niet mee te werken aan de komst van een hotel. Dat belang is bescherming van de leefbaarheid voor bewoners. De notitie is een aanvulling op het al bestaande overnachtingsbeleid van Amsterdam.
 
Door: Nationale Recreatiegids
 
26 juli '24 (14:26)

Eerste gasten arriveren bij nieuw Roompot Hillview Resort in Belgische Ardennen

Het nieuwe vakantiepark van Roompot, het Hillview Resort Grandvoir in de Belgische Ardennen is onlangs geopend. Dit resort betekent de intrede van de organisatie in de Ardennen. Hier biedt Roompot een zestiental hotelkamers en 84 lodges aan voor wie de Ardennen wil verkennen. Ook beschikt het resort over een luxe restaurant, meldt Roompot.

26 juli '24 (11:38)

Voorlopig stopt chaletbouw op camping Vogelenzang

MarinaParken zal nog even moeten wachten voordat zij kunnen beginnen met de bouw van 350 chalets op het terrein van camping Vogelenzang in het gelijknamige dorp. Daar wilde de organisatie mee starten zonder dat zij in bezit zijn van een bouwvergunning. Dat heeft de gemeente een halt toe geroepen: die is wel degelijk nodig, meldt NH Nieuws.

25 juli '24 (10:17)

Woonbestemming op vakantiepark: Hoogeveen besluit over kosten eigenaren

Binnen het project Vitale Vakantieparken Drenthe gaat de gemeente Hoogeveen vakantieparken in Nuilerveld, Schoonhoven en Martensplek transformeren naar woonbestemming. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten dat eigenaren een bijdrage van 6.500 euro exclusief eventuele individuele kosten moeten betalen om mee te doen aan de transformatie. De woonbestemming voor de genoemde parken is nog geen feit. Dit meldt de gemeente Hoogeveen. 

23 juli '24 ( 9:35)

Kind gered uit water en gereanimeerd bij vakantiepark ‘t Loo

Maandag is een jongen (6) te water geraakt bij vakantiepark ’t Loo in Oldebroek. Dat gebeurde bij de zwemplas naast het vakantiepark op Landal landgoed ’t Loo. Het jongetje moest gereanimeerd worden en is met een traumahelikopter naar het ziekenhuis vervoerd, meldt de Stentor.

22 juli '24 (13:16)

Vooral campings op de grens zullen btw-verhoging voelen

De grensregio in Noord-Brabant is bezorgd om de aangekondigde btw-verhoging. Vooral de campings en vakantieparken op de grens vrezen hun gasten te verliezen aan het buitenland. Die kunnen daar voor een lager tarief verblijven. Branchevereniging Recron sprak zich al eerder negatief uit over het besluit door het ‘oliedom’ te noemen, meldt Brabants Dagblad.

22 juli '24 (10:11)

Waar mag je je caravan of camper parkeren?

Kamperen (in een caravan of camper) is in populariteit aan het winnen. En waar meer caravans zijn, moeten ook meer opslagplekken zijn. De run op stallingsplekken neemt zo snel toe, dat de stallingen met flinke wachtlijsten kampen, meldt NOS.

19 juli '24 (10:21)

Over paar weken beslist Moerdijk over vakantiepark Bovensluis in Willemstad

De aanvraag loopt al enige tijd, maar over een paar weken moet er meer duidelijkheid komen over de mogelijke transformatie van de voormalige camping Bovensluis in Willemstad. De SVE Group wil hier een bungalowpark van maken. De gemeente Moerdijk heeft aangegeven voor 8 augustus een beslissing over de aanvraag van de projectontwikkelaar te maken, meldt Eindhovens Dagblad.

18 juli '24 (12:08)

Raad van State ziet geen problemen met acht grote vakantievilla’s Exloo

Ondanks dat de vergunning voor de bouw van acht vakantievilla’s op Landal PUUR in Exloo afwijkt van de verordening, is deze terecht afgegeven door de gemeente Borger-Odoorn. Dit oordeelt de Raad van State. Een omwonende had hierover aanhoudend geklaagd, maar krijgt dus geen gelijk. Dit meldt RTV Drenthe. 

17 juli '24 (11:22)

Campings in Drenthe positief over bezetting tijdens zomervakantie

Vanaf dit weekend zal het drukker worden op Drentse campings, met de start van de vakantie in regio noord. Uit een rondgang van RTV Drenthe onder campings in de provincie blijkt dat ondernemers overwegend positief zijn over de bezettingsgraad van hun campings.

17 juli '24 (10:07)

Twee jaar later staat camping Hanestede voor twee keer het bedrag weer te koop

De ambitieuze plannen die de campingeigenaar voor ogen had blijken lastiger uit te voeren dan gedacht. Het klonk vooruitstrevend: een natuurpark met moestuinen en een voedselbos. Maar toch staat de camping weer te koop. Ditmaal wel voor een iets hoger bedrag, meldt Omroep Friesland.