Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nederland heeft weer dagelijkse slaaptrein naar het buitenland

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Nederland is weer aangesloten op het Europese netwerk van nachttreinen, na een periode van meer dan vier jaar zonder reguliere internationale slaapverbindingen over het spoor. Er rijdt voortaan dagelijks een nachttrein van Amsterdam, via Utrecht en Arnhem naar München, Innsbruck en Wenen. De eerste zogeheten Nightjet uit Oostenrijk rolt naar verwachting dinsdagochtend om 10.43 uur station Amsterdam Centraal binnen.

Deze wordt onthaald door NS-topvrouw Marjan Rintel en demissionair staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur). Aan boord zit onder meer de Oostenrijkse minister van Klimaat en Mobiliteit Leonore Gewessler. De NS benadrukt dat de nachttrein een klimaatvriendelijke manier is om internationaal op reis te gaan. Het gaat om luxe rijtuigen waarbij reizigers ook kunnen kiezen voor privéslaapkamers met badkamer. In totaal kunnen er 500 passagiers mee.

Toen de oude CityNightLine-treinen vanuit Nederland eind 2016 werden gestaakt, werd hiervan niet meer zoveel gebruikgemaakt. Reizigers kozen steeds vaker voor hogesnelheidstreinen overdag of voor het vliegtuig. Dat de spoorwegen nu toch weer met een nachttrein komen heeft te maken met het streven naar vergroening. Ook de komende jaren zijn lange treinreizen door Europa waarschijnlijk nog niet populair genoeg om de kosten ervan te kunnen dekken met de ticketverkoop. Voorlopig blijven veel nachttreinen in Europa dan ook afhankelijk van subsidie.

Recent was er nog juridisch gesteggel rond de nieuwe trein. Onder meer FlixBus heeft bezwaar gemaakt over de miljoenensubsidie die de NS hiervoor van de Nederlandse overheid heeft gekregen. De klagende partijen waren ook wel geïnteresseerd in de concessie en voelen zich gepasseerd. De bezwaarprocedure staat de komst van de trein niet in de weg. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) vond het niet nodig om de subsidietoekenning per direct te schorsen.

De Nightjet zou aanvankelijk eind vorig jaar al gaan rijden, maar vanwege de coronapandemie werd dat uitgesteld. Zodra de coronamaatregelen dit mogelijk en logisch maken, zou de dienst alsnog van start gaan. Volgens de NS is dat moment nu aangebroken. De Nederlandse overheid hanteert voor Duitsland en Oostenrijk nog wel een 'oranje' reisadvies, wat wil zeggen dat niet noodzakelijke reizen worden afgeraden. Wie met de nachttrein mee wil, doet er dus verstandig aan even te kijken op de website van de overheid, bijvoorbeeld voor de regels rond thuisquarantaine bij terugkomst in Nederland.

Door: ANP

15 januari '25 (14:18)

Advocaat Gillis eist vrijspraak of aanzienlijke strafvermindering

De advocaat van Peter Gillis vindt dat hij vrijgesproken moet worden of een aanzienlijke strafvermindering moet krijgen in de belastingfraudezaak waarin hij verdachte is. Dat zei advocaat Mark Hendriks volgens Omroep Brabant woensdag in de rechtbank in Den Bosch.

14 januari '25 (12:46)

Vakantiepark Kiekebelt biedt plek aan meer statushouders

Na eerder al vijftien chalets te hebben gehuurd voor Oekraïense vluchtelingen, huurt de gemeente Wierden nog eens tien extra chalets voor 15 statushouders op vakantiepark de Kiekebelt in Hoge Hexel. Dit meldt 1Twente.

14 januari '25 (12:18)

Vastgoedondernemer Peter Gillis moet jaar de gevangenis in vanwege belastingfraude

Het Openbaar Ministerie (OM) eist een gevangenisstraf van achttien maanden, waarvan zes voorwaardelijk, tegen vastgoedondernemer en realityster Peter Gillis voor onder meer het jarenlang plegen van belastingfraude. De 62-jarige Gillis wordt niet alleen verdacht van belastingfraude, maar ook van het onjuist voeren en bewaren van administratie, het verstrekken van onjuiste gegevens aan de Belastingdienst en het niet tijdig doen van belastingaangifte.

10 januari '25 ( 9:30)

Onderzoek ANWB: minder Nederlanders van plan om op vakantie te gaan

Iets minder Nederlanders zijn dit jaar van plan om op vakantie te gaan, komt naar voren uit een onderzoek van de ANWB. Iets meer dan 85 procent zei op vakantie te willen gaan, in 2024 en 2023 gaven ongeveer negen op de tien mensen dit aan.

08 januari '25 (10:10)

Verenigd Koninkrijk scherpt regels internationale reizigers aan

Het Verenigd Koninkrijk scherpt de regels aan voor internationale reizigers. Zij moeten zich vanaf deze woensdag voor vertrek online registreren, ook als ze op Brits grondgebied alleen overstappen op een andere vlucht. De nieuwe regels gelden aanvankelijk alleen voor reizigers van buiten de EU, maar vanaf 2 april verandert dit. Dan hebben ook Nederlanders en andere Europeanen de nieuwe Electronic Travel Authorisation (ETA) nodig.

07 januari '25 (11:43)

Noodlijdend vakantiepark ’t Broeckhuys krijgt geen tijd om regeling te treffen met schuldeisers

Vakantiepark ’t Broeckhuys in Ewijk, voorheen De Groene Heuvels, balanceert opnieuw op de rand van faillissement. Beheerder Groene Heuvels Beheer B.V. (GHB) en de horeca-exploitant vroegen de rechtbank Gelderland om een afkoelingsperiode van vier maanden. Hiermee wilden ze tijd winnen om een regeling met schuldeisers te treffen. De rechtbank wijst dit verzoek echter af. Dit meldt de Gelderlander.

07 januari '25 ( 9:25)

Minder Nederlanders op vakantie naar VS en Canada door dure dollar

Minder Nederlanders gaan dit jaar op vakantie naar de Verenigde Staten en Canada. Door de duurdere dollar ten opzichte van de euro zijn reizen naar de twee landen flink in prijs gestegen, waardoor de Nederlandse consument liever voor een andere bestemming kiest. De verwachting is niet dat door de komst van de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump Nederlanders vaker wegblijven, stellen gespecialiseerde reisaanbieders tegen het ANP.

06 januari '25 ( 9:25)

Sporthal in Lochem in brand

In een sporthal aan de Runmolenlaan in Lochem (Gelderland) woedt een grote brand. Volgens de brandweer slaan de vlammen uit het dak.

02 januari '25 (10:00)

Dit zijn de voorspellingen voor de kampeertrends in 2025

Als we vooruitkijken naar 2025, zien we een aantal spannende ontwikkelingen op het gebied van kamperen. De focus op duurzaamheid zal nog verder worden versterkt, met nieuwe innovaties die het kamperen nog milieuvriendelijker maken. Denk aan waterstof-aangedreven campers, zonnepanelen die niet alleen energie leveren maar ook waterzuivering mogelijk maken, en verbeterde recyclingtechnologieën.

31 december '24 (11:00)

Kampeertrends 2024: duurzaamheid, digitale detox en gezinsvriendelijk

Kamperen blijft een geliefde manier om te ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven, en in 2024 zien we een aantal opvallende trends die het kampeerlandschap veranderen. Duurzaamheid, technologie en het verlangen naar verbinding met de natuur staan centraal, wat zorgt voor een kampeerervaring die zowel milieubewust als innovatief is.