Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Geen draagvlak voor bouw 300 luxe vakantievilla’s op Zeeuwse Brouwerseiland

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 13 min
location_on [xx]km
Op 5 november neemt de gemeenteraad Schouwen Duiveland een besluit over het nieuwe plan voor Brouwerseiland. Kustbeschermers gaan er van uit dat de gemeenteraad zich houdt aan de gemaakte afspraken en dit plan voorgoed van tafel veegt. De talloze bezwaren tegen het plan tonen aan dat er vanuit de samenleving geen enkel draagvlak is voor de bouw van meer dan 300 luxe villa’s in het Grevelingenmeer. Dit meldt Natuurmonumenten.
De coalitie Bescherm de Kust bestaande uit Natuur- en Landschapsbescherming Goeree-Overflakkee, Stichting Duinbehoud, Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland, Natuur-en Vogelwacht Schouwen-Duiveland, Zeeuwse Milieufederatie, Bescherm de Delta , Natuurmonumenten en ook Save Our Surfspot en het Zeil- en surfcentrum Brouwersdam, zetten in een brief aan de gemeenteraad de bezwaren nog eens op een rijtje.
 

Brouwerseiland

 
Een eerder plan werd na grote bezwaren in april 2019 bij de Raad van State vernietigd. Mei 2019 besloot ook de gemeenteraad niet door te willen gaan met plannen voor Brouwerseiland. De verbazing is dan ook groot dat er een nieuw plan in behandeling wordt genomen. Zeker gezien het feit dat de provincie Zeeland de vergunning in het kader van de wet Natuurbescherming heeft geweigerd.
 
Gert de Groot, gebiedsmanager Zeeland Natuurmonumenten: “er bestaat geen draagvlak voor Brouwerseiland, niet bij de inwoners, niet bij de bezoekers, niet bij de watersporters, niet bij de lokale recreatieondernemers en niet bij de partijen die namens hun achterban opkomen voor natuur en landschap. Er zijn goed onderbouwde en breed gedragen bezwaren tegen de aantasting van dit prachtige natuurgebied. Brouwerseiland is te grootschalig, niet passend bij de natuurlijke omgeving en schadelijk voor de natuur. Wij houden van het open kustlandschap en maken ons sterk voor de bescherming daarvan. Iedereen moet daarvan op een laagdrempelige manier kunnen blijven genieten, dat komt ook het toerisme ten goede”.  
 

Watersporters

 
De internationale surfspot gaat verloren: de aanleg van Brouwerseiland heeft negatieve invloed op de wind. Ook is van daadwerkelijke compensatie geen sprake: de compensatie-surfoever wordt ingericht als natuurcompensatie. Dus van allebei niets, geen echte natuur en geen echte surfoever.  De benodigde parkeerplaatsen worden bovendien slechts enkele dagen per jaar door de beheerder beschikbaar gesteld. Enkele dagen, terwijl er jaarrond behoefte is aan parkeergelegenheid.
 

Kustvisie

 
Nieuwe verblijfsrecreatieve projecten langs de kust en de Deltawateren zijn een zorg voor veel inwoners van Zeeland en roepen weerstand op. Op 21 februari 2017 werd het landelijke Kustpact door ruim 60 bij de kust betrokken overheden en maatschappelijke organisaties ondertekend. Conform dit Kustpact begonnen de kustprovincies met de uitwerking van een provinciale kustvisie. In het Convenant Zeeuwse Kustvisie ‘Samen sterk voor de Zeeuwse Kust’ staat dat het behoud van de robuustheid, openheid en ongereptheid van de Brouwersdam uitgangspunten zijn die bij ontwikkelingen gewaarborgd moeten blijven. Nieuwe recreatieve bebouwing bij de Brouwersdam is hierbij niet mogelijk. Na de vernietiging van het bestemmingsplan door de Raad van State, is er geen bestemmingsplan meer. Het plan dat nu is ingediend is een nieuw plan en daarmee in strijd met de afspraken in de Zeeuwse Kustvisie.  
 
Gert de Groot: “de Zeeuwse kustvisie is ontstaan vanuit grote maatschappelijke bezorgdheid en politieke commotie over het ‘dichtslibben’ van het kustlandschap met recreatieve bebouwing. Je kunt Brouwerseiland écht niet meer beschouwen als een pijplijnproject van voor de Kustvisie”
 

Zonder natuurbeschermingswet geen plan

 
Over de aanvraag voor een vergunning in het kader van de Natuurbeschermingswet is door de Provincie Zeeland nog geen beslissing genomen. Zonder uitzicht op deze vergunning is het vaststellen van een bestemmingsplan de verkeerde volgorde. Een zwaarwegend punt in de voorlopige afwijzing was de uitstoot van stikstof in de bouw- en exploitatiefase. Deze uitstoot blijft aanwezig, vooral in de bouwfase, maar zeker ook in de exploitatiefase. Dit ondanks de mooie, maar onrealistische vooruitzichten van een totaal elektrisch mobiliteitsplan. Emissieneutraal bouwen en exploiteren is op korte en middellange termijn niet realistisch.]
 

Ruimtelijke vergunningen onzeker

 
Meerdere ruimtelijke vergunningen op grondgebied van de gemeente Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee zijn eerst noodzakelijk, terwijl het proces hiervoor uiterst onzeker is. Denk aan de parkeerplaatsen voor de surfers en campers, de aanleg van een transferium bij Port Zélande en een loswal en passantenplaatsen bij de Springersdiephaven.
 
Alle betrokken organisaties rekenen op een standvastige gemeenteraad, conform de aangenomen motie van mei 2019: ‘dat er bij hen geen draagvlak (meer) bestaat voor een (nieuw) project Brouwerseiland’.
 
 
Door: Nationale Recreatiegids
 
14 juni '24 ( 8:54)

Roompot betaalde 1,4 miljoen euro te weinig toeristenbelasting

Roompot moet aan de Zeeuwse gemeente Noord-Beveland 1,4 miljoen euro extra toeristenbelasting betalen voor de jaren 2019 tot en met 2022. Het vakantiepark had in die periode te weinig afgedragen aan de gemeente.

13 juni '24 (15:01)

Leonardo Hotels breidt uit met 12 Nederlandse hotels

Leonardo Hotels breidt flink uit in Nederland door de overname van Zien Group, inclusief 12 hotels. Hierdoor groeit hun portfolio in de Benelux tot 28 hotels. Vijf van de nieuwe aanwinsten liggen in Amsterdam, en er komen ook hotels in Rotterdam, Den Haag, Eindhoven, Groningen en Maastricht bij. Deze overname brengt 1.522 kamers extra, wat het totaal in Nederland en België op 4.161 kamers brengt. De transactie wordt in kwartaal 3 in 2024 verwacht en sluit aan bij Leonardo's groeistrategie in de Benelux.

13 juni '24 (11:30)

Van uitstel komt toch geen afstel: bouw Hotel & Resort De Hondsrug eindelijk van start

Het heeft even moeten duren, maar deze week is de bouw van Hotel & Resort De Hondsrug van ontwikkelaar Dormio eindelijk gestart. Eigenlijk wilde Dormio in 2022 al beginnen met de bouw ervan, maar door bezwaren van omwonenden, stijgende bouwkosten en minder vraag naar vakantiehuizen werd dat telkens uitgesteld. Dit meldt RTV Drenthe.

12 juni '24 (11:53)

Gemeente Midden-Groningen wil weer handhaven op permanente bewoning

Als het aan het college van B&W van de gemeente Midden-Groningen ligt wordt er weer gehandhaafd op de permanente bewoning op vakantieparken. Dat is voornamelijk in het belang van de lokale ondernemers en de economie, meldt RTV Noord.

12 juni '24 (10:05)

Geen referendum over vakantiepark Het Rutbeek: bouw 250 bungalows kan doorgaan

Gemeente Enschede heeft de knoop doorgehakt. Het vakantiepark in Enschede, Het Rutbeek, krijgt een omvang van 250 vakantiewoningen. Daar heeft de gemeenteraad groen licht voor gegeven. Het referendum over het vakantiepark is daarmee opgeschort, meldt RTV Oost.

11 juni '24 (13:18)

Ook in Noord-Holland zijn campingeigenaren bang voor ‘onbetaalbare vakanties’

Dat vooral mensen met een kleine portemonnee worden geraakt door de btw-verhoging op logies lijkt een gegeven. Het nieuwe kabinet is van plan om de belasting van 9 procent te verhogen naar 21 procent. Daardoor betaal je al snel tientallen euro’s extra voor een overnachting. Ook op vakantieparken in Noord-Holland groeien de zorgen, meldt NH Nieuws.

10 juni '24 (15:16)

Ruzie op camping in Veere: man valt bekende aan met ploertendoder

Afgelopen nacht is een ruzie tussen twee bekenden op een camping in het Zeeuwse Veere uitgelopen tot de aanhouding van een 40-jarige man. Daarbij zou de man de andere man, tevens een bekende, met een ploertendoder op het hoofd hebben geslagen. Hij is met een flinke hoofdwond naar het ziekenhuis gebracht, meldt PZC. 

10 juni '24 (14:49)

Vakantiehuizen in Drentse Schipborg krijgen geen woonbestemming

Met een onderzoek van de gemeente Aa en Hunze in Drenthe moest worden gekeken naar de mogelijkheid om de vakantiehuizen aan de Zeegserweg in Schipborg een woonbestemming te geven. De conclusie van de gemeente: nee. Er zou te veel geluidsoverlast zijn door de N34, meldt RTV Drenthe. 

07 juni '24 (13:32)

Camping Enkhuizen maakt zich zorgen over komst parkeerterrein

Medewerkers en omwonenden van camping De Vest in Enkhuizen zijn bang dat de mogelijke komst van een parkeerterrein naast de camping overlast gaat veroorzaken. De gemeente wil hiermee de parkeerdruk in de stad verlagen. Mogelijk gaat dit echter ten koste van de rust op de camping en zitten vakantiegangers vervolgens in de uitlaatgassen terwijl ze luisteren naar zingende motoren. Dat meldt NH Nieuws.

07 juni '24 ( 8:48)

Vakbond FNV wil gesprek met Roompot/Landal Greenparks over verhuizing

Vakbond FNV Recreatie wil in gesprek met de directie van Roompot/Landal Greenparks over de verhuizing van de kantoren naar Amsterdam. De vorig jaar gefuseerde vakantieconcerns willen hun Nederlandse kantoren grotendeels samenvoegen in Amsterdam. Veel medewerkers van de locaties in Goes, Zwolle en Den Haag willen volgens vakbondsbestuurder Carlo Snoek niet met hun gezin verhuizen naar Amsterdam.