Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Hotels in de Randstad begonnen aan stille herfstvakantie: 'Het is rustig, heel rustig'

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
 Hotels in de Randstad gaan een stille herfstvakantie tegemoet. Na het wegvallen van Duitse en Belgische toeristen, blijven nu ook Nederlanders weg uit de grote steden.

"Het is ongekend", zegt een manager van Grand Hotel Amrâth in Amsterdam. De afgelopen maanden werd het grootste deel van de boekingen die het hotel had staan, afgezegd. "Voor de herfstvakantie zien we een kleine stijging, maar niets is meer zeker in deze tijden. Alles kan ook zo weer geannuleerd worden." Het is sowieso erg stil op straat, aldus de manager. "Als ik uit het raam kijk naar de Prins Hendrikkade, zie ik normaal drommen toeristen. Nu is het uitgestorven." Bij Hotel ibis naast het Centraal Station merken ze hetzelfde. "Het is rustig, heel erg rustig."

Ook in hotel The James in het centrum van Rotterdam is het volgens een receptioniste "veel stiller dan normaal rond deze tijd". Bij het Bastion Hotel Rotterdam Alexander komen gelukkig nog veel zakenmensen uit andere regio's et noorden van het land. "Doordeweeks loopt het daardoor nog wel door", vertelt een receptioniste. "Maar in de weekenden is het behoorlijk leeg. Als we 20 van onze 105 kamers gevuld hebben is het veel." Ook het Van der Valk Hotel in Utrecht haalt doordeweeks nog wat klandizie uit zakelijke klanten. "We hebben nog vrij veel zaalreserveringen voor kleine vergaderingen."

Weekenden

Het Mercure Hotel in Den Haag verwelkomt juist in de weekenden nog de meeste gasten. "Doordeweeks hebben we 10 van onze 159 kamers bezet, in het weekend 30 tot 40", aldus een receptionist. Normaal komen er in de herfstvakantie naast Duitsers ook veel Nederlanders naar het hotel, maar dit jaar blijft iedereen weg. "In de zomer zaten we volgeboekt, maar vanaf september is het helemaal ingezakt. De annuleringen blijven binnenkomen."

Waar hotels in de steden het zwaar hebben, doen collega's in de buitengebieden juist goede zaken deze deze herfst. Volgens een woordvoerder van hotelketen Fletcher, die het grootste deel van zijn hotels buiten de steden heeft, is het zelfs drukker dan normaal. "In ons hotel in Amsterdam is het stil, maar vestigingen op bijvoorbeeld de Veluwe, op de Waddeneilanden en bij het strand krijgen veel boekingen. Veel lastminute en allemaal van Nederlanders", aldus een woordvoerder. Hij verwacht dat het eind oktober wel weer rustiger zal worden. "Dan moeten we het meestal hebben van Duitsers op herfstvakantie. Maar zij blijven natuurlijk weg dit jaar."

Door: ANP

14 juni '24 (12:51)

Plekje op camping Prinsenmeer kan worden geboekt, maar is nog wel even dicht (dus doe het niet)

Na maanden heeft de nieuwe exploitant van Camping Prinsenmeer in Ommel een vergunning aangevraagd. Dat laat de gemeente Asten weten, meldt Omroep Brabant. De nieuwe uitbater nam de camping over van televisiebekendheid Peter Gillis. Ondanks dat deze nog enige maanden gesloten blijft, kan je nog steeds een vakantie boeken via de website.

14 juni '24 ( 8:54)

Roompot betaalde 1,4 miljoen euro te weinig toeristenbelasting

Roompot moet aan de Zeeuwse gemeente Noord-Beveland 1,4 miljoen euro extra toeristenbelasting betalen voor de jaren 2019 tot en met 2022. Het vakantiepark had in die periode te weinig afgedragen aan de gemeente.

13 juni '24 (15:01)

Leonardo Hotels breidt uit met 12 Nederlandse hotels

Leonardo Hotels breidt flink uit in Nederland door de overname van Zien Group, inclusief 12 hotels. Hierdoor groeit hun portfolio in de Benelux tot 28 hotels. Vijf van de nieuwe aanwinsten liggen in Amsterdam, en er komen ook hotels in Rotterdam, Den Haag, Eindhoven, Groningen en Maastricht bij. Deze overname brengt 1.522 kamers extra, wat het totaal in Nederland en België op 4.161 kamers brengt. De transactie wordt in kwartaal 3 in 2024 verwacht en sluit aan bij Leonardo's groeistrategie in de Benelux.

13 juni '24 (11:30)

Van uitstel komt toch geen afstel: bouw Hotel & Resort De Hondsrug eindelijk van start

Het heeft even moeten duren, maar deze week is de bouw van Hotel & Resort De Hondsrug van ontwikkelaar Dormio eindelijk gestart. Eigenlijk wilde Dormio in 2022 al beginnen met de bouw ervan, maar door bezwaren van omwonenden, stijgende bouwkosten en minder vraag naar vakantiehuizen werd dat telkens uitgesteld. Dit meldt RTV Drenthe.

12 juni '24 (11:53)

Gemeente Midden-Groningen wil weer handhaven op permanente bewoning

Als het aan het college van B&W van de gemeente Midden-Groningen ligt wordt er weer gehandhaafd op de permanente bewoning op vakantieparken. Dat is voornamelijk in het belang van de lokale ondernemers en de economie, meldt RTV Noord.

12 juni '24 (10:05)

Geen referendum over vakantiepark Het Rutbeek: bouw 250 bungalows kan doorgaan

Gemeente Enschede heeft de knoop doorgehakt. Het vakantiepark in Enschede, Het Rutbeek, krijgt een omvang van 250 vakantiewoningen. Daar heeft de gemeenteraad groen licht voor gegeven. Het referendum over het vakantiepark is daarmee opgeschort, meldt RTV Oost.

11 juni '24 (13:18)

Ook in Noord-Holland zijn campingeigenaren bang voor ‘onbetaalbare vakanties’

Dat vooral mensen met een kleine portemonnee worden geraakt door de btw-verhoging op logies lijkt een gegeven. Het nieuwe kabinet is van plan om de belasting van 9 procent te verhogen naar 21 procent. Daardoor betaal je al snel tientallen euro’s extra voor een overnachting. Ook op vakantieparken in Noord-Holland groeien de zorgen, meldt NH Nieuws.

10 juni '24 (15:16)

Ruzie op camping in Veere: man valt bekende aan met ploertendoder

Afgelopen nacht is een ruzie tussen twee bekenden op een camping in het Zeeuwse Veere uitgelopen tot de aanhouding van een 40-jarige man. Daarbij zou de man de andere man, tevens een bekende, met een ploertendoder op het hoofd hebben geslagen. Hij is met een flinke hoofdwond naar het ziekenhuis gebracht, meldt PZC. 

10 juni '24 (14:49)

Vakantiehuizen in Drentse Schipborg krijgen geen woonbestemming

Met een onderzoek van de gemeente Aa en Hunze in Drenthe moest worden gekeken naar de mogelijkheid om de vakantiehuizen aan de Zeegserweg in Schipborg een woonbestemming te geven. De conclusie van de gemeente: nee. Er zou te veel geluidsoverlast zijn door de N34, meldt RTV Drenthe. 

07 juni '24 (13:32)

Camping Enkhuizen maakt zich zorgen over komst parkeerterrein

Medewerkers en omwonenden van camping De Vest in Enkhuizen zijn bang dat de mogelijke komst van een parkeerterrein naast de camping overlast gaat veroorzaken. De gemeente wil hiermee de parkeerdruk in de stad verlagen. Mogelijk gaat dit echter ten koste van de rust op de camping en zitten vakantiegangers vervolgens in de uitlaatgassen terwijl ze luisteren naar zingende motoren. Dat meldt NH Nieuws.