Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Mogelijk duizenden dakloos door aanpak verloederde vakantieparken

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Er is een nationaal actieplan in de maak om iets te doen aan vakantieparken die kampen met veel achterstallig onderhoud, illegale bewoning en criminaliteit. Probleem is dat zo’n 160.000 mensen permanent onderdak vinden in accommodaties die staan op dit soort plekken. Dit meldt het Financieele Dagblad.

De achtergrond van deze mensen is zeer divers. Het zijn arbeidsmigranten uit Oost-Europa, asielzoekers, maar ook pensionado's en mensen die vanwege de oververhitte woningmarkt geen huis kunnen vinden in het reguliere circuit. Het komt allemaal naar voren in het onderzoek dat ZKA Leisure Consultants deed in opdracht van het Financieele Dagblad.

"Gemeenten weten zich geen raad met deze groepen en wenden zich tot parkeigenaren. Zij kunnen zo hun kas vullen en het einde van hun bedrijf nog jaren uitstellen", reageert voorzitter Cees Slager van de Vereniging van Recreatieondernemers Nederland (Recron) op het onderzoek. Volgens Slager is de sloop van tientallen vakantieparken en campings "onvermijdelijk", maar brengt het meteen een nieuw probleem met zich mee: "Je kunt de mensen wel wegjagen, maar waar gaan ze naar toe?" Daarbij is volgens de Recron-voorzitter de groep waar het om gaat veel groter dan uit het onderzoek naar voren komt: "Wij denken dat het om veel meer mensen dan 160.000 personen gaat."

Eind deze maand organiseert het ministerie van Binnenlandse Zaken een landelijke top, waar samen met provincies, gemeenten en bedrijfsleven zal worden gesproken over een nationaal actieplan. Dat is geen overbodige luxe, zo stelt ZKA-adviseur Merlijn Pieterse: "34 procent van de campings en vakantieparken in Nederland is 'niet vitaal'. Dat wil zeggen: te weinig toekomstperspectief en te lage kwaliteit in de recreatiesector. Als we dat vertalen naar een landelijk beeld betekent het dat er bijna 1.500 parken niet vitaal zijn in Nederland."

Slager somt de oorzaken op van de teloorgang van deze parken: ze zijn te traag geweest met zich aanpassen aan de tijd, waardoor ze steeds onaantrekkelijker zijn geworden voor vakantiegangers, en kampen daarnaast met het feit dat veel Nederlanders tegenwoordig simpelweg veel liever op vakantie gaan in het buitenland: "We hebben onze concurrentiepositie op prijs verloren. Je kunt tegenwoordig voor drie tientjes naar Barcelona vliegen."

Door: redactie Nationale Recreatiegids

20 juni '24 (10:58)

Gemeente voert handhavingscontrole uit op Villapark Panjevaart

Villapark Panjevaart wordt de afgelopen jaren niet meer recreatief gebruikt, maar voor huisvesting van arbeidsmigranten. De gemeente Halderberge voerde deze week een handhavingscontrole uit om vast te stellen wie er op het Villapark verblijven en waar. Dit meldt de gemeente. 

19 juni '24 (14:24)

EuroParcs start met bouw Enkhuizerzand: dit gaat er allemaal gebeuren

Een langlopend project in de gemeente Enkhuizen wordt nu ingekleurd. De afgelopen maanden is vakantieparkexploitant EuroParcs druk bezig geweest om een deel van het Enkhuizerzand klaar te stomen voor de bouw van een vakantiepark. Daar komen in totaal 126 vakantiewoningen te staan. Ook wordt het recreatiegebied op de schop genomen, melden gemeente Enkhuizen en Ons Westfriesland.

19 juni '24 (11:42)

Bungaloweigenaar moet zonnepanelen van dak vakantiehuis verwijderen

De rechtbank in Noord-Holland heeft bepaald dat de eigenaar van een bungalow op vakantiepark ‘t Geestemerambacht in Schoorldam de zonnepanelen op het dak moet verwijderen. Dit zou in strijd zijn met de erfpachtvoorwaarden, meldt Solar Magazine.

18 juni '24 (14:19)

Provincie Zeeland vraagt Roompot af te zien van verhuizing

De provincie Zeeland roept Roompot Vakantieparken op af te zien van de voorgenomen verhuizing van het hoofdkantoor van Goes naar Amsterdam. Gedeputeerde Staten wijzen onder meer op de gevolgen voor het personeel als het recreatiebedrijf de verhuizing doorzet.

18 juni '24 (10:13)

Camping in Ermelo eerste in Nederland met predicaat hofleverancier

Bakkers en bloemisten gingen deze onderneming al voor. Nu kan een camping in Ermelo zich ook achter deze bedrijven scharen. Camping De Paalberg heeft als eerste en momenteel ook enige camping de onderscheiding als hofleverancier ontvangen. “Het is alsof we de Champions League hebben gewonnen.” Dat meldt RTL Nieuws.

18 juni '24 ( 9:48)

NVM: run op vakantiewoningen nam af in 2023

Vorig jaar zijn er een derde minder vakantiewoningen verkocht dan in 2022. Daarmee zijn de aantallen lager dan in de topjaren 2021 en 2022. Dit blijkt uit het onderzoeksrapport ‘De Nederlandse markt voor recreatiewoningen, 2023’ van NVM. Wel is de gemiddelde prijs voor een vakantiewoningen licht gestegen in vergelijking met 2022. In 2023 betaalde je gemiddeld 228.000 euro voor een vakantiewoning. Dat meldt NVM.

17 juni '24 (11:28)

Vermoedelijke brandstichting op vakantiepark Hooge Mierde

Afgelopen zaterdagavond woedde er een brand in twee chalets op vakantiepark Zwartven aan de Park Zwartven in Hooge Mierde. De politie vermoedt dat de brand is aangestoken. Er waren geen mensen in de chalets doen de brand uitbrak, meldt 112Brabant.

14 juni '24 (12:51)

Plekje op camping Prinsenmeer kan worden geboekt, maar is nog wel even dicht (dus doe het niet)

Na maanden heeft de nieuwe exploitant van Camping Prinsenmeer in Ommel een vergunning aangevraagd. Dat laat de gemeente Asten weten, meldt Omroep Brabant. De nieuwe uitbater nam de camping over van televisiebekendheid Peter Gillis. Ondanks dat deze nog enige maanden gesloten blijft, kan je nog steeds een vakantie boeken via de website.

14 juni '24 ( 8:54)

Roompot betaalde 1,4 miljoen euro te weinig toeristenbelasting

Roompot moet aan de Zeeuwse gemeente Noord-Beveland 1,4 miljoen euro extra toeristenbelasting betalen voor de jaren 2019 tot en met 2022. Het vakantiepark had in die periode te weinig afgedragen aan de gemeente.

13 juni '24 (15:01)

Leonardo Hotels breidt uit met 12 Nederlandse hotels

Leonardo Hotels breidt flink uit in Nederland door de overname van Zien Group, inclusief 12 hotels. Hierdoor groeit hun portfolio in de Benelux tot 28 hotels. Vijf van de nieuwe aanwinsten liggen in Amsterdam, en er komen ook hotels in Rotterdam, Den Haag, Eindhoven, Groningen en Maastricht bij. Deze overname brengt 1.522 kamers extra, wat het totaal in Nederland en België op 4.161 kamers brengt. De transactie wordt in kwartaal 3 in 2024 verwacht en sluit aan bij Leonardo's groeistrategie in de Benelux.