Nationale Recreatiegids

NRG Cultuur nieuws

Normal_explore_the_north__promotiebeeld

Festival Explore the North kampt met tegenslagen


Het zit het literaire en muzikale evenement Explore the North, van 22 tot en met 24 november in Leeuwarden, niet mee. Een voorstelling van de Deense groep Between Music kan door ziekte van een van de bandleden niet doorgaan, en het talentenonderdeel Young Explorers staat op losse schroeven door logistieke problemen. Dit meldt de Leeuwarder Courant.

Normal_rss_entry-180124

Noordbrabants Museum toont jonge Sluijters


Het Noordbrabants Museum in Den Bosch brengt vanaf zaterdag het vroege werk van Jan Sluijters (1881-1957) voor het voetlicht. "We laten zien hoe hij zich onder invloed van de nationale en internationale moderne kunst ontwikkelde tot een toonaangevend modernist", belooft het museum.

Normal_rss_entry-180175

Kruimeltje keert na 20 jaar terug op witte doek


Filmproducent Rick Engelkes gaat na twintig jaar een vervolg maken op de hitfilm Kruimeltje uit 1999. De nieuwe film gaat verder waar het oorspronkelijke verhaal, gebaseerd op het boek van Chris van Abkoude, ophield. De opnames moeten begin volgend jaar plaatsvinden; het is de bedoeling dat de nieuwe Kruimeltje in februari 2020 in de bioscopen t...

Normal_rss_entry-180035

Artiesten eren Annie M.G. Schmidt in Carré


Bekende artiesten brengen vandaag en morgen een eerbetoon aan Annie M.G. Schmidt in het Amsterdamse theater Carré. Tijdens de voorstellingen komen de gedichten, liedjes, radio-, televisie- en theaterwerk van de beroemde schrijfster voorbij.

Normal_duitsland__toerisme

Oosterburen presenteren zich tijdens ReisMarkt Duitsland


Dinsdag 20 november organiseert het Duits Verkeersbureau haar grote jaarlijkse ReisMarkt Duitsland, specifiek bedoeld voor de Nederlandse reisbranche. Meer dan veertig toeristische aanbieders uit de Bundesrepublik zullen zijn vertegenwoordigd. Dit meldt Travel Pro.

Normal_rss_entry-179953

Koning bij viering 400 jaar Dordtse Synode


Koning Willem-Alexander heeft zaterdagavond in het Dordrechts Museum de speciale tentoonstelling Werk, bid en bewonder geopend die is ingericht ter ere van de viering van vierhonderd jaar Synode van Dordrecht.

Normal_garard_cox__erasmusbrug__rotterdam

Gerard Cox na 25 jaar weer theater in


Hij was het niet meer van plan, maar Bastiaan Ragas haalde hem over: na een kwart eeuw gaat Gerard Cox (78) weer de bühne op met een cabaretvoorstelling. Vooral heilige huisjes kunnen op zijn aandacht rekenen. Dit meldt RTL Boulevard.

Normal_wandtapijt_claudy_jongstra_fries_museum__foto_jeroen_musch_

Claudy Jongstra gekozen als Kunstenaar van het jaar


Stichting Kunstweek heeft Claudy Jongstra uitgeroepen tot Kunstenaar van het jaar 2019. Sinds 2006 staat ze al in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars, nu voert ze deze ook aan. Opvallend: in de eerste ronde kreeg ze onvoldoende stemmen om genomineerd te worden, maar een wildcard bracht haar terug in de race. Dit meldt Stichting Kunstweek. 

Normal_toneelgroepmaastrichtkinglearfotobenvanduin3

Pilot Nationale Theater: blindentolk bij King Lear


Bij de voorstelling King Lear van Het Nationale Theater (HNT) is op donderdag 15 november een blindentolk aanwezig die een live audiobeschrijving geeft. Ook is er een meet & feel van het decor voorafgaand aan de voorstelling. Dit meldt Het Nationale Theater.

Normal_mulholland_drive__david_lynch

David Lynch-klassiekers komen opnieuw in de bioscoop


Eye brengt vanaf 29 november drie digitaal gerestaureerde David Lynch-klassiekers opnieuw uit in de landelijke bioscopen: Mulholland Drive, Lost Highway en The Elephant Man. De vertoningen sluiten aan bij de David Lynch-tentoonstelling Someone is in my House in het Bonnefantenmuseum in Maastricht. Dit meldt Filmmuseum Eye.

Normal_pieter_de_hooch__zittende_vrouw_met_dienstmeid_op_een_binnenplaats___de_hermitage__sint-petersburg__-_detail

Schilderijen Pieter de Hooch na vier eeuwen afwezigheid weer terug in Delft


Dertig topstukken van de Delftse schilder Pieter de Hooch (1629 – 1684) keren na vier eeuwen terug naar de plek waar ze gemaakt zijn. Van over de hele wereld komen volgend jaar werken naar het Museum Prinsenhof voor de tentoonstelling Pieter de Hooch in Delft. Uit de schaduw van Vermeer. Dit meldt Omroep West.

Normal_rss_entry-179284

Edison-publieksprijs naar RPhO


Het Rotterdams Philharmonisch Orkest (RPhO) heeft de Edison Klassiek Publieksprijs gewonnen. Het publiek koos met een ruime meerderheid voor hun album The Rotterdam Philharmonic Orchestra Collection, dat het symfonieorkest heeft opgenomen onder leiding van dirigent Yannick Nézet-Séguin.

Logo_internationaal_film_festival_rotterdam__logo_

Eerste films IFFR 2019 bekendgemaakt


De organisatie van het Internationaal Film Festival Rotterdam (IFFR) heeft de eerste 26 titels bekendgemaakt van de 48e editie van het filmfestival. Zo zal er nieuw werk te zien zijn van Claire Denis, Jia Zhangke en Garin Nugroho. Dit meldt het IFFR.

Normal_caravaggio___de_emma_sgangers___1601_

Willem-Alexander opent Caravaggio-tentoonstelling Utrecht


Koning Willem-Alexander zal zaterdag 15 december de tentoonstelling Utrecht, Caravaggio en Europa openen in het Centraal Museum Utrecht. Dit meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

Normal_marten_toonder__oliver_b._bommel__1973

Archief Marten Toonder naar Eye en Literatuurmuseum


Het archief van de studio van Marten Toonder, onder andere bekend van Olivier B. Bommel en Tom Poes, is toegevoegd aan de collecties van het Eye Filmmuseum in Amsterdam en het Literatuurmuseum in Den Haag. Dit meldt Nu.nl.

Normal_herman_brood

Herman Brood Museum geopend in Zwolle


Afgelopen zondag is in Zwolle het Herman Brood Museum officieel geopend met een benefietconcert in theater Odeon. Onder leiding van groot Brood-fan Johan Derksen werd er bijna veertigduizend euro opgehaald, waarmee het nieuwe museum is voorzien van een financiële basis. Dit meldt De Stentor.