NRG Cultuur nieuws

Normal_rss_entry-172099

'Judas geen Pistolen Paultje op het podium'


In de voorstelling Judas, naar het gelijknamige boek van Astrid Holleeder, valt de naam Willem Holleeder niet één keer. "We noemen hem bewust niet. In de voorstelling spreken we over hij, hem of broertje. Juist dat maakt dat hij zo indringend aanwezig is", vertelt Margo Dames.

Normal_rss_entry-171771

Metropole Orkest krijgt miljoen subsidie erbij


Het is het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en de gemeente Hilversum gelukt het budget van het Metropole Orkest te verruimen. De twee hebben voor volgend jaar een aanvullende subsidie van één miljoen euro gereserveerd voor het befaamde orkest. Het ministerie neemt 750.000 euro voor zijn rekening, de gemeente de rest.

Normal_rss_entry-172087

Nicolas Cage gastprogrammeur Leids Filmfestival


Acteur Nicolas Cage is dit jaar gastprogrammeur voor het Leiden International Film Festival. De dertiende editie van het festival eert de acteur met een aan hem gewijde tentoonstelling in Film Museum Leiden. Daarnaast selecteerde Oscarwinnaar Cage zijn favoriete vijf films uit zijn lange en diverse carrière.

Normal_rss_entry-171824

Tien miljoen voor talent en vernieuwing cultuur


Het kabinet stopt volgend jaar 10 miljoen euro extra in de ontwikkeling van artistiek talent en in vernieuwing aan het kunst- en cultuurfront. Dat doet het via de daarvoor bestemde fondsen. Dat er volgend jaar 50 miljoen extra voor kunst, cultuur en erfgoed zou zijn, was al bekend uit het Regeerakkoord, maar de helft daarvan moest nog worden bes...

Normal_rss_entry-171718

Binnenhof stroomt langzaam vol


Het Binnenhof in Den Haag loopt dinsdag langzaam vol met belangstellenden. De publieke tribune begint goed gevuld te raken.

Normal_rss_entry-171603

Nieuwe directeur voor Fotomuseum


Birgit Donker, nu nog directeur van het Mondriaan Fonds, wordt directeur van het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. Zij volgt er Ruud Visschedijk op.

Normal_rss_entry-171560

Theo Maassen theater in met tiende voorstelling


Theo Maassen gaat dit seizoen de theaters in met zijn tiende voorstelling, Situatie gewijzigd. De cabaretier gaat de komende maanden try-outs doen in kleine zaaltjes; vanaf maart 2019 bespeelt hij de grote podia. De tournee eindigt in het voorjaar van 2020 met een reeks in Theater Carré in Amsterdam.

Normal_rss_entry-171440

46.500 bezoekers voor Film by the Sea


Het festival Film by the Sea in Vlissingen heeft dit jaar 46.500 bezoekers getrokken. Dat zijn er vijfhonderd meer dan vorig jaar, meldt de organisatie van het internationale film- en literatuurfestival. De twintigste editie van Film by the Sea begon op 7 september en eindigde zondag.

Normal_rss_entry-171403

Dutchbatters op het toneel


Zeven Dutchbat-veteranen spelen vanaf woensdag een voorstelling over hun eigen militaire verleden in Bosnië. DARK NUMBERS heet de productie van de in 1984 in Sarajevo geboren theatermaakster Tea Tupajić. Het stuk, Engels boventiteld, is te zien in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Nijmegen, Den Haag en Tilburg.

Normal_rss_entry-148175

Krokodillen in slotgracht Zeist voor Ashtonia


AMSTERDAM - De tuin van Slot Zeist wordt deze zomer een stukje gevaarlijker als het aan de Ashton Brothers ligt. Hun fantasieland Ashtonia moet bezoekers dit jaar doen denken aan de zuidelijke staten van de VS. "We hebben geen Mississippi tot onze beschikking, wel een slotgracht", zegt Pim Muda in het AD. "Kijken of we er een paar krokodillen in...

Normal_rss_entry-148158

Drie technische kandidaten voor Museumprijs


HERWIJNEN/ROTTERDAM/DELFT (ANP) - Het GeoFort in Herwijnen, het Maritiem Museum Rotterdam en het Science Centre Delft maken kans op de BankGiro Loterij Museumprijs 2018. Tot en met 8 mei kan het publiek stemmen (www.museumprijs.nl) op een van de kandidaten, die door een vakjury werden uitgekozen. De winnaar van de elfde aflevering van de verkiez...

Normal_rss_entry-138035

Kleine opleving 3FM door Serious Request


HILVERSUM - Serious Request heeft voor een kleine opleving gezorgd in de luistercijfers voor 3FM. Over de periode november-december steeg de zender met 0,2 procentpunt naar een marktaandeel van 4 procent. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar is het echter een verlies van 2,6 procentpunt, zo blijkt uit een nieuwe publicatie van het Nat...

Normal_rss_entry-137990

Manuel Broekman geblondeerd voor korte film


AMSTERDAM - Na Domien Verschuuren en Jan Kooijman gaat nu ook Manuel Broekman met geblondeerd haar door het leven. De acteur showde zijn geblondeerde kapsel maandagavond op de rode loper van de première van de film Het leven is vurrukkulluk, waarin Géza Weisz de hoofdrol speelt.

Normal_rss_entry-88332

Mijlpaal voor Drents museum


ASSEN (ANP) - Het Drents Museum in Assen heeft dinsdag zijn miljoenste bezoeker sinds de heropening eind 2011 mogen verwelkomen: Dave van Mourik uit Almere, die met zijn kinderen Arwen (10) en Maxwell (8) op stap was.

Normal_rss_entry-88105

Kijkcijferrecord voor Floortje Dessing


AMSTERDAM - Floortje Dessing heeft het kijkersrecord aangescherpt van haar reisprogramma Floortje naar het einde van de wereld. Zondagavond stemden 2.917.00 kijkers af op de eerste aflevering van het vierde seizoen. Dat het hoogste aantal kijkers ooit voor het reisprogramma.

Normal_rss_entry-88048

J.M.A. Biesheuvelprijs voor Maarten 't Hart


AMSTERDAM (ANP) - Maarten 't Hart is zondag onderscheiden met de J.M.A. Biesheuvelprijs. Hij kreeg de prijs, die voor de derde keer werd uitgereikt, voor zijn bundel 'De Moeder van Ikabod'. De J.M.A Biesheuvelprijs is in het leven geroepen om ,,het korte verhaal de status te geven die het verdient'' en te laten zien dat het een ,,volwaardig, pra...