Normal_fotonknu
Gouden Dagen organiseert op woensdag 27 juni het NK Scootmobiel op Circuit Zandvoort. Twaalf  teams van zes ouderen (75-plus) uit verschillende regio’s strijden om de titel ‘Nederlands Kampioen Scootmobiel’. Het startschot wordt gegeven door minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Tijdens de race dienen vijf obstakels te worden overkomen. Denk aan zigzaggen langs pionnen, over drempels karren en rondom pionnen cirkelen. Dit meldt Stichting Gouden Dagen.
Eenzaamheid, mobiliteit en verkeersveiligheid
 
Hoewel het een feestelijk, zomers evenement wordt,  zijn er ook enkele serieuze componenten aan: terugdringen eenzaamheid, mobiliteit en verkeersveiligheid. 92 procent van de ouderen leeft zelfstandig thuis. Een deel wil dit ook, maar voor de meesten betekent dit een geïsoleerd bestaan. Zo voelt meer dan de helft van de 75-plussers in ons land zich eenzaam. Door toenemende vergrijzing neemt dat aantal in rap tempo toe. Zeker als je niet meer in staat bent om op eigen kracht familie of vrienden te bezoeken. Voor stichting Gouden Dagen is dat onacceptabe en daarom maken zij zich hard tegen eenzaamheid.
 
Gouden Dagen vindt dat ouderen in staat moeten zijn er zelfstandig op uit te kunnen om zo anderen te ontmoeten. Een scootmobiel is - voor hen die slecht ter been zijn - een enorme uitkomst. Een scootmobiel is eenvoudig te bedienen en er is geen rijbewijs voor nodig.
 
Dat moet ook zo blijven vindt de stichting en om die reden is Veilig Verkeer Nederland (VVN) aanwezig. Deelnemers van het NK krijgen een verkorte cursus omgaan met de scootmobiel in het verkeer. Hierin oefenen zij vooral de onderdelen die ook in de race voorkomen. VVN organiseert deze praktijk-cursussen in het hele land om het zelfvertouwen en de zelfbewustwording in het verkeer te vergroten. Daarnaast is het belangrijk voor scootmobielrijders om te weten wat je plaats op de weg is. Daarvoor stelde Veilig Verkeer Nederland de zogenoemde VVN-Opfriscursus samen -https://opfriscursus.vvn.nl/v/start - die je gewoon thuis vanuit je stoel kunt doen.
 
Door: Redactie Nationale Recreatiegids