Dierentuinen moeten mee met de tijd

Door Nationale Recreatiegids
6 min
Dierentuinen in het land zijn steeds meer bezig met het aanbrengen van veranderingen in het park en in de koers van het park. Het besef dat grotere verblijven, meer ruimte voor educatie en welzijn van de dieren nodig zijn beginnen bij dierentuinen door te sijpelen. Aan de ene kant wordt dit door het publiek gevraagd, maar aan de andere kant komt het ook door nieuwe regels, meldt NOS.

Een aantal dierentuinen heeft al veranderingen doorgevoerd. Zo hebben de leeuwen in Artis Amsterdam sinds een maand een groter verblijf en kondigde Diergaarde Blijdorp in Rotterdam vorige week aan dat zij van koers veranderen. Zij zouden meer investeren in natuurherstel en soortbehoud.

Volgens de directeur van Diergaarde, Erik Zevenbergen, gaat het daarentegen niet alleen om soortbehoud. Hij stelt dat de dierentuin goed in staat is om een reservepopulatie te onderhouden, ‘maar er moet een hoger doel zijn’. Volgens hem is dat het terugkeren van de dieren.

Terwijl die dieren in Nederland zijn, moeten ze natuurlijk ook een goede leefomgeving hebben. Daar wil Diergaarde ook in investeren. In de plannen van het dierenpark staat onder andere een vergroting van de leefruimte voor de olifanten.

Niet van deze tijd

Maarten Reesink, die colleges geeft aan de Universiteit van Amsterdam over mens-dierstudies, stelt dat dierentuinen momenteel in de transitieperiode zitten. Verblijven zijn de afgelopen decennia al vergroot en dit lijkt een doorzettende trend te zijn.

Maar volgens Reesink hebben dierentuinen ook weinig keuze. Zij worden namelijk door bezoekers en werknemers aangespoord om deze verandering door te voeren. Dat komt volgens Reesink onder andere door de verbeterde educatie over dieren, zoals de vele natuurdocumentaires die tegenwoordig te zien zijn.

Van binnenuit

Niet alleen bezoekers leggen druk op de verandering van de dierentuinen. Ook dierentuinorganisaties voeren die druk op. De regels voor dierentuinen worden steeds verder aangescherpt.

Reesink stelt dat dierentuinen in een spagaat zitten. Zij moeten de verblijven van de dieren vergroten voor het welzijn, maar de bezoekers willen natuurlijk ook dat zij de dieren zo goed mogelijk kunnen zien. “Je zou kunnen zeggen dat dierentuinen op eieren lopend veranderen”, aldus Reesink.

Niet alleen een dierentuin

Steeds meer dierentuinen kijken door deze veranderingen ook naar de functie van het uitzette van dieren. Blijdorp investeert bijvoorbeeld in natuurherstel in de leefomgeving van de rode panda in Nepal. Dat doet de dierentuin door land aan te kopen.