Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Diergaarde Blijdorp wil zich meer gaan richten op soortbehoud en natuurherstel

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
Diergaarde Blijdorp wil zich meer gaan richten op soortbehoud en natuurherstel
Diergaarde Blijdorp wil zich de komende kwart eeuw meer gaan richten op het behoud van dieren- en plantensoorten en op natuurherstel. De Rotterdamse dierentuin presenteerde woensdag het Masterplan 2050. In de toekomstplannen staat het behoud van tien dieren- en plantensoorten centraal.

Deze tien zijn de rode panda, de Rüppellsgier, het dwergnijlpaard, de Antilliaanse leguaan, de vleet (een rogachtige vis), de Aziatische olifant, de kroeskoppelikaan, de doktersvis, de Annam-waterschildpad en de Rwanda-waterlelie. Blijdorp kwam tot deze keuze omdat de diergaarde voor sommige van deze soorten de coördinator is van het internationale populatiemanagementprogramma. "In deze rol zorgen we voor een gezonde populatie in dierentuinen. Voor andere zijn we leidend op onderzoeksgebied. Bovendien zijn we voor enkele soorten een van de weinigen in de wereld die ze houden," is te lezen in de plannen van Blijdorp.

Doel van het programma is dat geen van deze tien soorten in 2050 nog voorkomt op de lijst met ernstig bedreigde dieren- en plantensoorten van de International Union for Conservation of Nature (IUCN).

Andere rol

De 166 jaar oude dierentuin neemt in de toekomst een andere rol op zich, aldus directeur Eric Zevenbergen. "Onze missie is eenvoudig maar krachtig: wij zijn toegewijd aan het herstellen van de natuur. We begrijpen dat onze planeet kampt met ernstige ecologische uitdagingen en wij voelen een diepe roeping om het tij te keren. Het behoud van biodiversiteit, het herstel van ecosystemen en het bevorderen van duurzaamheid vormen de kern van ons streven."

"Als organisatie kijken wij met een diep gevoel van verantwoordelijkheid naar de wereld om ons heen en beseffen we dat soortbehoud en natuurherstel onze belangrijkste doelen zijn. Wij hebben het voorrecht om aan het stuur te zitten en met onze expertise en ervaring meetbare impact te creëren", zegt Zevenbergen verder.

29 november '23 (10:04)

Grafzerk Kate Bush krijgt geen plekje in nieuwe spookbos Efteling

De grafzerk van zangeres Kate Bush keert niet terug in Danse Macabre, het nieuwe 'spookbos' van pretpark De Efteling. Dat heeft een woordvoerder woensdag gemeld. Het nieuwe 'griezelgebied' opent de deuren in het najaar van 2024 op de plek waar het oude Spookslot stond. De grafzerk van Kate Bush maakte deel uit van die oude attractie.

28 november '23 (13:00)

Dj-duo Showtek geeft Efteling-componist credit, pretpark tevreden

Dj-duo Showtek gaat overleden Efteling-componist Ruud Bos een vermelding geven als mede-componist van het nummer Shine. Dat laat De Efteling dinsdag weten, nadat er contact is geweest met het management van Showtek. Een muzieklijn in het nieuwe lied van Showtek vertoonde grote overeenkomsten met de muziek van de Efteling-attractie Villa Volta.

28 november '23 ( 9:45)

Dj-duo Showtek beschuldigd van plagiaat om gebruik Eftelingmuziek

Het muziekduo Sjoerd en Wouter Janssen, ook bekend als dj-duo Showtek, kunnen contact met de Efteling verwachten. In het nieuwe nummer van het duo, Shine, komt namelijk een deuntje voor die Eftelingliefhebbers zullen herkennen. Daar zit namelijk een melodie in die erg doet denken aan het themanummer van Villa Volta. Daar hebben de dj’s geen toestemming voor gevraagd, meldt Omroep Brabant.

27 november '23 (11:54)

Inbraak in Sprookjeswonderland: koper van attractie verdwenen

Het winterseizoen van attractiepark Sprookjeswonderland in Enkhuizen wordt iets later pas opgestart. Daar is op de nacht van donderdag op vrijdag ingebroken. De dieven hebben de koperen verbindingen met de rails waar de oldtimers op rijden gestolen. De directie vermoedt dat er koperdieven schuldig zijn. Dat meldt NH Nieuws.

27 november '23 ( 9:34)

Vogelgriep op kinderboerderij in Alphen aan den Rijn

Op een kinderboerderij in het Zuid-Hollandse Alphen aan den Rijn is vrijdag de vogelgriep vastgesteld. De pauwen, kippen, eenden, ganzen en kalkoenen op de locatie aan de Burgemeester Bruins Slotsingel zijn daarom geruimd. De kinderboerderij meldt dat ze zaterdag om onder meer het "verwerken van deze gebeurtenis" dicht is.

24 november '23 (11:23)

ZooParc Overloon trekt meer Duitse bezoekers door samenwerking Tiergarten Kleve

Dit jaar zijn er aanzienlijk meer Duitse toeristen naar ZooParc Overloon gekomen. Dat is mede te wijten aan de samenwerking tussen het dierenpark en het Duitse Tiergarten Kleve (Dierentuin Kleef. Het aantal Duitse bezoekers steeg dit jaar van 20 naar 25 procent van het totaalaantal gasten, meldt ZooParc Overloon.

24 november '23 (11:08)

Hans Klok noemt Efteling-personeel ‘een sekte’

In 2002 trad Hans Klok een seizoen lang op in de Efteling. Daar heeft hij naar eigen zeggen geen geweldige herinneringen aan overgehouden. Vooral aan de medewerkers. Dat zijn volgens hem fanatieke types en noemt ze ‘een sekte’. Dat meldt Media Courant.

22 november '23 (15:22)

DierenPark Amersfoort verwelkomt nieuwe dieren: ‘Bij deze soort zijn vrouwtjes de baas’

DierenPark Amersfoort verwelkomt vijf nieuwe dieren in het park. Daar zijn vijf rode-vari’s aangekomen. Met de komst van de diertjes is er een nieuwe soort in de dierentuin te zien. Dierverzorger Richard van Sluis zegt dat het goed gaat met de dieren, meldt DierenPark Amersfoort.

21 november '23 (10:44)

Dierentuin Wildlands in Emmen leed verlies in 2022

Wildlands in Emmen heeft in 2022 een klein verlies geleden van zo’n 670.000 euro. Dat komt naar voren in de jaarrekening van het dierenpark. Het is een dompertje voor Wildlands. Het lukte ze in 2021 namelijk voor het eerst in vier jaar om winst te maken. Dat meldt RTV Drenthe.

21 november '23 ( 8:46)

Dwayne 'The Rock' Johnson krijgt drie extra wassen beelden, waaronder in Amsterdam

Madame Tussauds komt wereldwijd met nog eens drie wassen beelden van Dwayne 'The Rock' Johnson, waaronder in Amsterdam. Dat schrijft de 51-jarige Amerikaanse acteur op X. Daarmee zijn er nu wereldwijd in totaal negen beelden van de acteur te zien in Madame Tussauds-musea.