Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

ARTIS opent nieuw leeuwenverblijf voor bezoekers

Door Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
ARTIS opent nieuw leeuwenverblijf voor bezoekers / Foto: Ronald van Weeren
Een paar weken hebben de leeuwen in ARTIS kunnen wennen aan hun nieuwe leeuwenverblijf. Vandaag heeft Sjaak Swart samen met de leerlingen van basisschool Kindercampus Zuidas het verblijf officieel geopend. Dankzij veel steun die de stichting in de coronaperiode heeft ontvangen heeft ARTIS het nieuwe leeuwenverblijf kunnen realiseren, meldt ARTIS.

Het nieuwe verblijf is ontworpen door landschapsarchitect Thijs de Zeeuw en architect Alexander Lefebvre. Het is tien keer groter dan het oude verblijf, maar nog belangrijker is de inrichting die tegemoetkomt aan hun natuurlijke gedrag. Het is een heuvelachtig landschap, geïnspireerd op de Afrikaanse savanne in verschillende seizoenen, met een droog en begroeid gebied. De basis voor goed dierenwelzijn is zorgen dat de dieren zoveel mogelijk eigen keuzes hebben.

Tjerk ter Meulen, manager Dier & Plant: “Behoedzaam zetten de drie leeuwen afgelopen week hun eerste stappen in het nieuwe verblijf. Vanaf de heuvel keken ze uit over hun nieuwe territorium en gingen als drie-eenheid uit op verkenning. De afgelopen weken hebben de dieren in alle rust kunnen wennen. Ze waren al snel vertrouwd in de nieuwe omgeving en een paar dagen later werden de eerste plekjes in het buitenlandschap al snel territoriaal afgebakend. Eén van de leeuwinnen lag na een uur al languit in het gras om zich tegoed te doen aan de beplanting.”

Huidige leeuwentroep

De leeuwinnen van 11 en 12 jaar zijn in de dierentuin geboren. De 6-jarige leeuw kwam in 2018 op jonge leeftijd naar ARTIS en toont zich inmiddels een echte leider van de groep. De leeuwen maken deel uit van het Europese soortbehoudsprogramma van de Afrikaanse leeuw. Wereldwijd is de leeuw op dit moment geclassificeerd als ‘kwetsbaar’ in het wild, maar zijn de aantallen in slechts twintig jaar al gehalveerd. Tot 2.000 jaar terug kwamen leeuwen zelfs in Europa voor, nu alleen nog in Afrika beneden de Sahara en een kleine groep Aziatische leeuwen in Zuidwest-India. Schattingen over de huidige aantallen in het wild lopen uiteen tussen de 20.000 en 25.000 leeuwen. ARTIS steunt en werkt samen met natuurbehoudsorganisatie Stichting SPOTS om onder bezoekers blijvend aandacht te vragen voor bescherming van leeuwen in het wild.

04 december '23 (12:50)

Bouw nieuw attractiepark Bommelwereld in volle gang

De werkzaamheden aan het nieuwe attractiepark Bommelwereld in Groenlo zijn volop aan de gang. Er is de afgelopen maanden hard gewerkt om een grote attractiehal van 9.000 vierkante meter aan te leggen. In het attractiepark krijgen de verhalen van Olivier B. Bommel en Tom Poes de hoofdrol, meldt Omroep Gelderland.

04 december '23 (11:53)

Efteling gaat samenwerking aan met Videoland en RTL

RTL en Videoland gaan samenwerken met de Efteling. Op het streamingplatform is vanaf maandag onder meer een aparte Efteling-omgeving verschenen waar alle programma's gebaseerd op het pretpark te vinden zijn. RTL & Videoland breiden die omgeving nog verder uit met speciaal gemaakte programma's, zoals de serie Wonderlijk Sprookjes.

04 december '23 (10:08)

Onderzoek: Efteling tijdens de coronapandemie voorgetrokken door de gemeente

De coronacrisis heeft een grote impact gehad op ondernemend Nederland. Om die gevolgen zoveel mogelijk in te perken zijn er regels opgesteld waar bedrijven gebruik van konden maken of zich aan moesten houden. Dat gold dus ook voor attractiepark De Efteling. Maar uit een recent onderzoek blijkt dat de gemeente Loon op Zand creatief bezig is geweest met de coronaregels met betrekking tot de Efteling. Dat meldt Omroep Brabant.

01 december '23 (15:35)

Magisch Maastricht geopend met nieuwe attracties

Vanaf vandaag kan je in Maastricht weer terecht voor het winterse evenement Magisch Maastricht. Hier worden dagelijks verschillende winterse activiteiten georganiseerd, kun je rondstruinen op de kerstmarkt en genieten van een hapje en drankje. Dit jaar zullen er ook nieuwe attracties aanwezig zijn op het evenement, zo meldt de Limburger.

29 november '23 (10:04)

Grafzerk Kate Bush krijgt geen plekje in nieuwe spookbos Efteling

De grafzerk van zangeres Kate Bush keert niet terug in Danse Macabre, het nieuwe 'spookbos' van pretpark De Efteling. Dat heeft een woordvoerder woensdag gemeld. Het nieuwe 'griezelgebied' opent de deuren in het najaar van 2024 op de plek waar het oude Spookslot stond. De grafzerk van Kate Bush maakte deel uit van die oude attractie.

28 november '23 (13:00)

Dj-duo Showtek geeft Efteling-componist credit, pretpark tevreden

Dj-duo Showtek gaat overleden Efteling-componist Ruud Bos een vermelding geven als mede-componist van het nummer Shine. Dat laat De Efteling dinsdag weten, nadat er contact is geweest met het management van Showtek. Een muzieklijn in het nieuwe lied van Showtek vertoonde grote overeenkomsten met de muziek van de Efteling-attractie Villa Volta.

28 november '23 ( 9:45)

Dj-duo Showtek beschuldigd van plagiaat om gebruik Eftelingmuziek

Het muziekduo Sjoerd en Wouter Janssen, ook bekend als dj-duo Showtek, kunnen contact met de Efteling verwachten. In het nieuwe nummer van het duo, Shine, komt namelijk een deuntje voor die Eftelingliefhebbers zullen herkennen. Daar zit namelijk een melodie in die erg doet denken aan het themanummer van Villa Volta. Daar hebben de dj’s geen toestemming voor gevraagd, meldt Omroep Brabant.

27 november '23 (11:54)

Inbraak in Sprookjeswonderland: koper van attractie verdwenen

Het winterseizoen van attractiepark Sprookjeswonderland in Enkhuizen wordt iets later pas opgestart. Daar is op de nacht van donderdag op vrijdag ingebroken. De dieven hebben de koperen verbindingen met de rails waar de oldtimers op rijden gestolen. De directie vermoedt dat er koperdieven schuldig zijn. Dat meldt NH Nieuws.

27 november '23 ( 9:34)

Vogelgriep op kinderboerderij in Alphen aan den Rijn

Op een kinderboerderij in het Zuid-Hollandse Alphen aan den Rijn is vrijdag de vogelgriep vastgesteld. De pauwen, kippen, eenden, ganzen en kalkoenen op de locatie aan de Burgemeester Bruins Slotsingel zijn daarom geruimd. De kinderboerderij meldt dat ze zaterdag om onder meer het "verwerken van deze gebeurtenis" dicht is.

24 november '23 (11:23)

ZooParc Overloon trekt meer Duitse bezoekers door samenwerking Tiergarten Kleve

Dit jaar zijn er aanzienlijk meer Duitse toeristen naar ZooParc Overloon gekomen. Dat is mede te wijten aan de samenwerking tussen het dierenpark en het Duitse Tiergarten Kleve (Dierentuin Kleef. Het aantal Duitse bezoekers steeg dit jaar van 20 naar 25 procent van het totaalaantal gasten, meldt ZooParc Overloon.