Balans landschap en toerisme gevoelig thema in Friesland en Zeeland

Door Redactie Nationale Recreatiegids
7 min
In de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen is er in zowel Friesland als Zeeland veel aandacht voor de balans tussen landbouw en het toerisme. In Friesland maken ze zich vooral zorgen over de tanende biodiversiteit, in Zeeland om oprukkende vakantieparken. Dit meldt de Volkskrant.
In het tweeluik over een van de noordelijkste en een van de zuidelijkste provincies van ons land komt naar voren dat in zowel Friesland als Zeeland het landschap onder druk staat: er zijn grote zorgen over de aantrekkelijkheid van het buitengebied van de provincies. 
 

Friesland

 
In Friesland zou het ooit zo gevarieerde landschap met dito biodiversiteit plaats hebben gemaakt voor eentonigheid op alle fronten. Boosdoener, volgens velen: de landbouw. De schurende verhouding tussen de agrariërs en natuurliefhebbers leverde zelfs een neologisme op: ‘landschapspijn’, het verlangen naar het landschap van weleer. 
 

Vernatten

 
Met name de plannen om te vernatten – in dit geval het gecontroleerd verhogen van de waterstand in veenweidegebied – liggen gevoelig. Het is goed voor de natuur, maar "er zitten vaak geen euro’s bij al die idealistische ideeën", aldus LTO Noord-voorzitter Trienke Elshof. Tegelijk kan de ingreep de aantrekkelijkheid van het landschap vergroten; iets wat de toeristische sector wel ziet zitten. 
 

Zeeland

 
In Zeeland zijn het vooral de vakantieparken die de waterrijke provincie bezighouden. Begin november bleek uit een rapport van de Nederlandse Vereniging voor Makelaars en Taxateurs (NVM) dat de groei van het aantal (dure) vakantiehuizen richting overaanbod aan het bewegen is. En deze groei heeft zich vooral verplaatst van de kust – aan de Noordzee mogen sinds 2017 geen nieuwbouwprojecten meer worden gestart van de provincie – naar de binnenwateren van Zeeland. 
 

Paradox

 
Jan Kollaart, van de Vereniging Bescherm De Delta, verwoordt de paradox: "De rust, ruimte en openheid staan onder druk, terwijl dat precies de redenen zijn waarom toeristen hier zo graag komen." Ondertussen kijken veel ondernemers en politici er anders tegenaan: "Stilstand is achteruitgang. Ik ben geen voorstander van grootschalige parken, maar wel van kleine projecten", zo stelt Harry van der Maas, lid van de Gedeputeerde Staten voor de SGP. 
 

Er valt iets te kiezen

 
Het landschap is zo een bundeling van belangen, en de leverancier van het idee dat er wel degelijk iets te kiezen valt morgen. Van Friesland tot Zeeland: Wie krijgt de ruimte?
 
Door: Nationale Recreatiegids