Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Onze beste tips voor optimaal wandelplezier: zo ga je goed voorbereid op pad

Door Ilias van Bruggen
schedule 16 min
location_on [xx]km
Onze beste tips voor optimaal wandelplezier: zo ga je goed voorbereid op pad / Foto: "Wandelen" door MJ Klaver
Door buiten te zijn geniet je van allerlei verschillende gezondheidsvoordelen, voor zowel jouw geest als lichaam. Ondanks dat ze er te vroeg zijn, kan je er nu toch al van genieten: (beginnend) bloeiende lentebloemen. De perfecte gelegenheid om wandeling te maken dus! Je wilt echter niet met een nat pak thuis komen. Of verdwalen in het bos waar je nog nooit eerder bent geweest. Daarom hebben wij de beste tips voor jou op een rijtje gezet, zodat je ondanks al de bomen tóch het bos blijft zien.

Eén worden met de natuur door een wandeling te maken in het bos. Aan fervente wandelaars hoeft dat natuurlijk niet uitgelegd te worden. Maar mocht je minder fanatiek zijn, ook dan kan een korte of lange wandeltocht een uitstekende manier zijn om even tot jezelf te komen. Het is alleen vervelend wanneer je verdwaalt, of nét een wandeling maakt als er een stortbui aankomt. Daarom is het altijd belangrijk om je voor te bereiden op een wandeltocht, zeker als deze langer is. Dit zijn onze tips om het wandelen nog plezieriger te maken.

Wandelschoenen (en -sokken)

Om aan een geslaagde wandeling te beginnen is het van belang dat je passende schoenen draagt. Als je van plan bent om wandelen wat serieuzer te nemen al helemaal. Bespaar daarom ook niet op het schoeisel dat je draagt tijdens het wandelen. Je hoeft natuurlijk geen enorm dure schoenen te kopen. Het is echter wel prettig als je schoenen hebt waar je fijn en voor langere tijd in kunt lopen.

Vaak worden wandelschoenen in vier categorieën verdeeld, van A tot en met D. Deze gaan van lichte wandelschoenen die je vooral op asfalt en wandelpaden draagt (A) tot aan alpine schoenen die je mee kunt nemen in de bergen (D). Voor wandelingen in eigen land zul je die niet zo snel nodig hebben.

Daarom richten wij ons op categorie A en B.

Categorie A schoenen zijn geschikt voor vrijwel elke wandeling. Het zijn lichte en soepele schoenen. Dit zorgt ervoor dat ze goed geschikt zijn voor asfalt, omdat ze dan minder snel slijten. De andere, vaker gekozen variant is categorie B. Deze schoenen zijn net zo soepel als categorie A, maar van iets zwaardere kwaliteit. Dat komt doordat ze steviger zijn. Het zorgt er wel voor dat je ze mee de bergen in kan nemen. Maar voor een lange wandeling in de bossen zijn deze schoenen ook uitstekend.

Uitrusting

Natuurlijk heb je niet voor elke wandeling hetzelfde nodig, maar toch kan het prettig zijn om je voor te bereiden door een aantal spullen in je tas te doen. Hier een klein lijstje als geheugensteun voor artikelen die je goed mee kan nemen voor een wandeling:

  • Mobiele telefoon
  • Wandelschoenen en -sokken
  • Rugtas
  • Regenkleding
  • Pleisters
  • Eten en drinken
  • Voor als het zonnig is een zonnebril en pet
  • Zonnebrandcrème
  • Optioneel maar wel erg leuk: een verrekijker

Wandelapp en -sites

Waar je vroeger met een enorme landskaart door het bos aan het wandelen was, staat dat nu lekker makkelijk allemaal bij elkaar op je telefoon. Er zijn veel apps en websites met wandelroutes door het hele land. Dat scheelt uitstippelen. Vaak zijn de apps gratis en kun je de kaarten downloaden, zodat je ook zonder internet weet waar je heengaat. Hier zijn een aantal voorbeelden van wandelapps:

-       Komoot: misschien wel de bekendste wandelapp ter wereld. Het concept begon in 2010 toen zes Duitse vrienden op zoek waren naar leuke wandelroutes. Inmiddels is het uitgegroeid tot een wereldwijd concept met enorm veel wandelingen in de database. Routes zijn gemakkelijk te downloaden en je kunt ook je eigen GPX-bestanden uploaden zodat andere mensen van jouw uitgestippelde route kunnen genieten.

-       Natuur Routes van Natuurmonumenten: een handige site met een overzicht van alle wandelroutes die Natuurmonumenten heeft opgesteld. Hierin vind je ook allemaal handige informatie over de route. De app is helaas niet meer beschikbaar, maar er is wel nog een internetpagina. Daar kun je de routes opzoeken en downloaden.

-       IVN Wandelroutes: met deze app kun je zowel wandel- als fietsroutes opzoeken in de Nederlandse natuur. Er staan 180 wandel- en fietsroutes in de app, met natuureducatie bij elke route. Ook deze app is gratis te downloaden.

Check het weerbericht

Het is misschien wat voor de hand liggend, maar zeker belangrijk om te checken. Ondanks dat een weerbericht nooit honderd procent klopt is het wel een goede indicatie van het weer. Zo voorkom je dat je voor natte verrassingen komt te staan. Maar als het goed is heb je in ieder geval wel regenkleding in je tas! Als de voorspelling echt slecht is, met zware stortbuien of onweer, is het misschien toch handig om je wandeling uit te stellen tot een ander moment.

Heb respect voor de lokale flora en fauna

Wandelen in het bos, zeker in de herfst, is hartstikke leuk. De bomen laten hun noten en zaden op de grond vallen en paddenstoelen kleuren de ondergrond van het bos. Houd echter wel in gedachte dat dit het voedsel is voor de bosbewoners die in winterslaap gaan. Die hebben voldoende energie nodig om een hele winter lang te slapen. Je kunt zeker wat kastanjes meenemen om thuis in de oven te poffen of (veilige) paddenstoelen om mee te koken, maar heb respect voor de natuur. Wijk ook niet af van de paden, omdat je dan het leefgebied van dieren kunt verstoren.

Waarom wandelen?

Het is eigenlijk geen wandeltip, maar eerder een tip om te wandelen. Er zitten enorm veel gezondheidsvoordelen aan wandelen in de natuur, voor zowel geest als lichaam. Bioloog Midas Dekker stelt dat wandelen een perfecte gelegenheid is om het hoofd leeg te maken en terug te blikken op fijne herinneringen. Ook hebben de omgevingsgeluiden in het bos een kalmerende werking op mensen.

Naast geestelijke gezondheidsvoordelen is het ook goed voor je lichaam om te wandelen. De Gezondheidsraad adviseert om minimaal 150 minuten per week ‘matig intensief’ te bewegen. Dat is beweging waarbij je hartslag wel omhoog gaat, maar je nog wel een gesprek kunt voeren. Wandelen is daar perfect voor weggelegd.

Nieuwe regels bosbezoek

Je bent er vast niet aan ontkomen, maar Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer hanteren vanaf 1 januari 2025 een aantal nieuwe regels. Zo wordt er een maximum gesteld op het aantal honden dat je mag uitlaten, en zijn er een aantal activiteiten straks – zonder toestemming – niet meer mogelijk. Wil je alle regels bekijken? Lees dan dit artikel.

Om inspiratie op te doen voor een mooie locatie om te wandelen, hebben wij een artikel over de zeven leukste wandelbossen van Nederland.

06 mei '24 ( 8:43)

CBS: toename broedvogels in Nederland, maar niet overal

De populaties van vogelsoorten die in Nederland broeden, waren vorig jaar gemiddeld ruim 28 procent groter dan in 1990. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd op basis van tellingen die Sovon Vogelonderzoek heeft gecoördineerd.

03 mei '24 (13:13)

Zwemseizoen weer van start, hier moet je op letten

Afgelopen woensdag, 1 mei, ging het zwemseizoen 2024 voor open water weer van start. Het water begint langzaam weer op te warmen en mensen nemen weer een eerste duik in open water. Zwemmen en recreëren in het water zorgt voor ontspanning en plezier, maar komt niet helemaal zonder risico’s. Water is niet altijd even schoon en veilig. Daarom adviseren gemeentes en provincies om alleen te zwemmen op aangewezen locaties. Daar wordt met regelmaat de kwaliteit en veiligheid van het water gecontroleerd, meldt Informatiepunt Leefomgeving. 

03 mei '24 (10:32)

Binnenkort kun je op zoek gaan naar walvissen in de Waddenzee

Als je aan dieren in de Waddenzee denkt, gaat je gedacht snel naar zeehonden. Maar ook de kleinste tandwalvissen, bruinvissen, worden steeds vaker gezien in de Waddenzee. Daarom worden er binnenkort excursies georganiseerd voor mensen die op zoek willen gaan naar deze waterzoogdieren, meldt RTV Noord. 

03 mei '24 ( 9:07)

CBS: natuur- en bosgebied in Nederland maakt plaats voor bebouwing

De oppervlakte van natuur- en bosgebied in Nederland is in de periode 2013 tot en met 2022 afgenomen met bijna 2,5 procent, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het gaat om een afname van 158 vierkante kilometer. Tegelijkertijd nam de hoeveelheid bebouwd gebied toe met 3,4 procent, 277 vierkante kilometer. Dat is grond voor bijvoorbeeld huizen, fabrieken, kantoren en infrastructuur.

02 mei '24 ( 8:40)

Meer verzekeringen voor e-bikes afgesloten

Eigenaren van elektrische fietsen verzekeren hun fiets vaker, meldt marktonderzoeksbureau Multiscope na onderzoek onder ruim 5500 Nederlanders. In 2023 sloten fietseigenaren voor 621 miljoen euro aan verzekeringen af. Dat is 71 miljoen euro meer dan het jaar daarvoor.

01 mei '24 (15:02)

Code geel in Limburg woensdagavond vanwege onweer

In Limburg geldt woensdagavond vanaf 18.00 uur code geel omdat er kans is op onweersbuien, meldt het KNMI. De verwachte buien kunnen gepaard gaan met windstoten en hagel.

30 april '24 (10:10)

Leuk: lepelaars in Alkmaarderhout hebben jongen

Wanneer je door de Alkmaarderhout loopt moet je goed door de bladeren van de bomen kijken. Eerst kon je al een aantal volwassen lepelaars spotten in het bos, maar nu hebben lepelaarsgezinnetjes ook jongen gekregen, meldt NH Nieuws. 

26 april '24 (13:57)

Met de in Bataviastad gekochte zwemkleding neem je straks een duik bij Bataviastrand

De provincie Flevoland is aan het kijken naar een inrichting van het Bataviastrand om hier een zwemlocatie van te maken. Zo wil de gemeente een zone aanleggen voor watersporters en een zone voor zwemmers. Daarmee is er vanaf 1 mei een strand voor recreanten, zwemmers en watersporters bij Lelystad. En een bijkomend voordeel: ben je je zwemkleding vergeten, dan kun je zo naar Bataviastad om daar goedkoop andere zwemkleding op de kop te tikken. Dat meldt provincie Flevoland.

26 april '24 (10:16)

Unieke wandeling met muziek over Rotterdams spoor

In Rotterdam is tussen 17 en 26 mei een unieke wandelroute te volgen met de ‘Over de Bogen’ wandeling. Het geeft een inkijkje in de oude Hofpleinspoorlijn, die volgend jaar wordt omgebouwd tot stadspark. Geïnteresseerden kunnen voor het eerst het traject bewandelen na de sluiting van de spoorlijn. En het is ook de laatste keer dat het kan, meldt Wandelnet.

25 april '24 (12:58)

Noord-Holland wil 150 maatregelen nemen voor natuurherstel

Met 110 miljoen euro van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) wil de provincie Noord-Holland 150 maatregelen nemen voor natuurherstel. Hiervoor heeft de provincie een aanvraag ingediend bij het ministerie. Het geld moet ervoor zorgen dat de gevolgen van stikstofneerslag in kwetsbare natuurgebieden, zoals duinen, de Vechtplassen, het Gooi en de veenweidegebieden, ongedaan worden gemaakt. Dit meldt de provincie Noord-Holland.