Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Onze beste tips voor optimaal wandelplezier: zo ga je goed voorbereid op pad

Door Ilias van Bruggen
schedule 16 min
location_on [xx]km
Onze beste tips voor optimaal wandelplezier: zo ga je goed voorbereid op pad / Foto: "Wandelen" door MJ Klaver
Door buiten te zijn geniet je van allerlei verschillende gezondheidsvoordelen, voor zowel jouw geest als lichaam. Ondanks dat ze er te vroeg zijn, kan je er nu toch al van genieten: (beginnend) bloeiende lentebloemen. De perfecte gelegenheid om wandeling te maken dus! Je wilt echter niet met een nat pak thuis komen. Of verdwalen in het bos waar je nog nooit eerder bent geweest. Daarom hebben wij de beste tips voor jou op een rijtje gezet, zodat je ondanks al de bomen tóch het bos blijft zien.

Eén worden met de natuur door een wandeling te maken in het bos. Aan fervente wandelaars hoeft dat natuurlijk niet uitgelegd te worden. Maar mocht je minder fanatiek zijn, ook dan kan een korte of lange wandeltocht een uitstekende manier zijn om even tot jezelf te komen. Het is alleen vervelend wanneer je verdwaalt, of nét een wandeling maakt als er een stortbui aankomt. Daarom is het altijd belangrijk om je voor te bereiden op een wandeltocht, zeker als deze langer is. Dit zijn onze tips om het wandelen nog plezieriger te maken.

Wandelschoenen (en -sokken)

Om aan een geslaagde wandeling te beginnen is het van belang dat je passende schoenen draagt. Als je van plan bent om wandelen wat serieuzer te nemen al helemaal. Bespaar daarom ook niet op het schoeisel dat je draagt tijdens het wandelen. Je hoeft natuurlijk geen enorm dure schoenen te kopen. Het is echter wel prettig als je schoenen hebt waar je fijn en voor langere tijd in kunt lopen.

Vaak worden wandelschoenen in vier categorieën verdeeld, van A tot en met D. Deze gaan van lichte wandelschoenen die je vooral op asfalt en wandelpaden draagt (A) tot aan alpine schoenen die je mee kunt nemen in de bergen (D). Voor wandelingen in eigen land zul je die niet zo snel nodig hebben.

Daarom richten wij ons op categorie A en B.

Categorie A schoenen zijn geschikt voor vrijwel elke wandeling. Het zijn lichte en soepele schoenen. Dit zorgt ervoor dat ze goed geschikt zijn voor asfalt, omdat ze dan minder snel slijten. De andere, vaker gekozen variant is categorie B. Deze schoenen zijn net zo soepel als categorie A, maar van iets zwaardere kwaliteit. Dat komt doordat ze steviger zijn. Het zorgt er wel voor dat je ze mee de bergen in kan nemen. Maar voor een lange wandeling in de bossen zijn deze schoenen ook uitstekend.

Uitrusting

Natuurlijk heb je niet voor elke wandeling hetzelfde nodig, maar toch kan het prettig zijn om je voor te bereiden door een aantal spullen in je tas te doen. Hier een klein lijstje als geheugensteun voor artikelen die je goed mee kan nemen voor een wandeling:

  • Mobiele telefoon
  • Wandelschoenen en -sokken
  • Rugtas
  • Regenkleding
  • Pleisters
  • Eten en drinken
  • Voor als het zonnig is een zonnebril en pet
  • Zonnebrandcrème
  • Optioneel maar wel erg leuk: een verrekijker

Wandelapp en -sites

Waar je vroeger met een enorme landskaart door het bos aan het wandelen was, staat dat nu lekker makkelijk allemaal bij elkaar op je telefoon. Er zijn veel apps en websites met wandelroutes door het hele land. Dat scheelt uitstippelen. Vaak zijn de apps gratis en kun je de kaarten downloaden, zodat je ook zonder internet weet waar je heengaat. Hier zijn een aantal voorbeelden van wandelapps:

-       Komoot: misschien wel de bekendste wandelapp ter wereld. Het concept begon in 2010 toen zes Duitse vrienden op zoek waren naar leuke wandelroutes. Inmiddels is het uitgegroeid tot een wereldwijd concept met enorm veel wandelingen in de database. Routes zijn gemakkelijk te downloaden en je kunt ook je eigen GPX-bestanden uploaden zodat andere mensen van jouw uitgestippelde route kunnen genieten.

-       Natuur Routes van Natuurmonumenten: een handige site met een overzicht van alle wandelroutes die Natuurmonumenten heeft opgesteld. Hierin vind je ook allemaal handige informatie over de route. De app is helaas niet meer beschikbaar, maar er is wel nog een internetpagina. Daar kun je de routes opzoeken en downloaden.

-       IVN Wandelroutes: met deze app kun je zowel wandel- als fietsroutes opzoeken in de Nederlandse natuur. Er staan 180 wandel- en fietsroutes in de app, met natuureducatie bij elke route. Ook deze app is gratis te downloaden.

Check het weerbericht

Het is misschien wat voor de hand liggend, maar zeker belangrijk om te checken. Ondanks dat een weerbericht nooit honderd procent klopt is het wel een goede indicatie van het weer. Zo voorkom je dat je voor natte verrassingen komt te staan. Maar als het goed is heb je in ieder geval wel regenkleding in je tas! Als de voorspelling echt slecht is, met zware stortbuien of onweer, is het misschien toch handig om je wandeling uit te stellen tot een ander moment.

Heb respect voor de lokale flora en fauna

Wandelen in het bos, zeker in de herfst, is hartstikke leuk. De bomen laten hun noten en zaden op de grond vallen en paddenstoelen kleuren de ondergrond van het bos. Houd echter wel in gedachte dat dit het voedsel is voor de bosbewoners die in winterslaap gaan. Die hebben voldoende energie nodig om een hele winter lang te slapen. Je kunt zeker wat kastanjes meenemen om thuis in de oven te poffen of (veilige) paddenstoelen om mee te koken, maar heb respect voor de natuur. Wijk ook niet af van de paden, omdat je dan het leefgebied van dieren kunt verstoren.

Waarom wandelen?

Het is eigenlijk geen wandeltip, maar eerder een tip om te wandelen. Er zitten enorm veel gezondheidsvoordelen aan wandelen in de natuur, voor zowel geest als lichaam. Bioloog Midas Dekker stelt dat wandelen een perfecte gelegenheid is om het hoofd leeg te maken en terug te blikken op fijne herinneringen. Ook hebben de omgevingsgeluiden in het bos een kalmerende werking op mensen.

Naast geestelijke gezondheidsvoordelen is het ook goed voor je lichaam om te wandelen. De Gezondheidsraad adviseert om minimaal 150 minuten per week ‘matig intensief’ te bewegen. Dat is beweging waarbij je hartslag wel omhoog gaat, maar je nog wel een gesprek kunt voeren. Wandelen is daar perfect voor weggelegd.

Nieuwe regels bosbezoek

Je bent er vast niet aan ontkomen, maar Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer hanteren vanaf 1 januari 2025 een aantal nieuwe regels. Zo wordt er een maximum gesteld op het aantal honden dat je mag uitlaten, en zijn er een aantal activiteiten straks – zonder toestemming – niet meer mogelijk. Wil je alle regels bekijken? Lees dan dit artikel.

Om inspiratie op te doen voor een mooie locatie om te wandelen, hebben wij een artikel over de zeven leukste wandelbossen van Nederland.

25 april '24 (12:58)

Noord-Holland wil 150 maatregelen nemen voor natuurherstel

Met 110 miljoen euro van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) wil de provincie Noord-Holland 150 maatregelen nemen voor natuurherstel. Hiervoor heeft de provincie een aanvraag ingediend bij het ministerie. Het geld moet ervoor zorgen dat de gevolgen van stikstofneerslag in kwetsbare natuurgebieden, zoals duinen, de Vechtplassen, het Gooi en de veenweidegebieden, ongedaan worden gemaakt. Dit meldt de provincie Noord-Holland.

24 april '24 (10:25)

Provincie Groningen zet in op de voetganger

De provincie Groningen heeft een nieuw beleid opgesteld voor mensen te voet. In de ‘loopagenda 2024-2027’ staat beschreven hoe de provincie de komende jaren met onderzoeken, samenwerkingen en subsidies gaat bijdragen aan een veilige en aantrekkelijke provincie voor voetgangers. Daar is 1 miljoen euro voor uitgetrokken, meldt de provincie.

23 april '24 (12:44)

Gemeente Utrecht zet subsidie Verkeerstuin stop: petitie gestart

Per 1 januari 2025 wordt het voortbestaan van de Verkeerstuin Utrecht een stuk lastiger. Vanaf dat ontvangt de verkeerstuin namelijk geen subsidie meer. Die bijdrage van 40.000 euro is cruciaal om de deuren open te kunnen houden, aldus RTV Utrecht.

23 april '24 (11:54)

Na grondige restauratie is Jachtslot Mookerheide weer open voor publiek

Bezoekers van de Mookerheide bij Nijmegen kunnen vanaf afgelopen weekend hun wandeling door het natuurgebied weer uitbreiden met een bezoekje aan het jachtslot. Die is de afgelopen jaren door Natuurmonumenten weer in oorspronkelijke stijl herteld en heropende afgelopen weekend weer haar deuren. Aan het interieur en exterieur van het hoofdgebouw en de zijvleugel van het slot zijn in de kenmerkende Jugendstil gerestaureerd, meldt Natuurmonumenten.

22 april '24 (12:31)

‘Meer Nederlanders vergroenen hun tuin’

Het klinkt lekker makkelijk: je tuin volgooien met tegeltjes en er nooit meer naar omkijken. Ongeveer de helft van de tuinen in Nederland is betegeld of ligt vol met stenen of grind. Maar dat lijkt af te nemen: steeds meer mensen wippen de tegels en stenen uit de grond om plaats te maken voor groene planten, bloemen en struiken, meldt NOS.

22 april '24 (12:11)

Excursie voor het bestuderen van eetbare planten

De Hengelose Karin de Vries wil graag haar passie voor de natuur delen met anderen. Daarom volgt zij de natuurgidsenopleiding bij IVN Hengelo. Voor het afronden van deze opleiding moest De Vries eerst haar eindopdracht uitvoeren. Samen met twee collega’s van het IVN heeft zij een excursie georganiseerd. Tijdens deze excursie werden eetbare planten bestudeerd, aldus Huis aan Huis Enschede.

19 april '24 ( 9:54)

Gemeente Amsterdam wil aantal riviercruiseschepen in de stad halveren

Amsterdam moet leefbaar zijn en blijven, voor bewoners én bezoekers. Vanwege deze insteek heeft de gemeente besloten om maatregelen te nemen tegen overtoerisme. De gemeente wil dit doen door het aantal riviercruiseschepen de komende vijf jaar halveren tot maximaal 1.150 in 2028. Het moet zorgen voor een vermindering van de drukte en meer leefbaarheid, aldus de gemeente Amsterdam.

17 april '24 (11:03)

‘Natuurgebieden in zee ondermaats beschermd’

Nederlandse natuurgebieden in zee worden veel meer met sleepnetten bevist dat die in Duitsland, Denemarken en Spanje. Nederland is verantwoordelijk voor bijna de helft van het totaal aantal visuren: 2,1 miljoen van de 4,4 miljoen visuren gemeten tussen 2015 en 2023. In Nederland wordt ook het grootste oppervlak van de beschermde zeebodem bevist, namelijk 71 procent. Die resultaten staan in een internationaal onderzoek naar visserijdruk binnen Natura 2000-gebieden in zeven Europese landen, dat deze week is gepubliceerd door Seas At Risk en Oceana. Dat meldt Stichting De Noordzee.

16 april '24 ( 9:36)

ANWB voegt nieuw boek toe aan 'Allermooiste'-serie

Vanaf vandaag is het nieuwe ANWB-boek ‘Het allermooiste van Nederland’ verkrijgbaar. Het boek biedt onder andere een selectie uit de vijf bestsellers van de Allermooiste-serie. Naast vestingsteden, dorpen en kastelen, zijn nieuwe bezienswaardigheden als buitenplaatsen, vuurtorens, molens, boerderijen en andere bijzondere monumenten, zoals de Oosterscheldekering of Klooster Ter Apel, opnemen.

15 april '24 ( 9:33)

Stilte voor de storm: vanmiddag onweer en hagel

Ondanks dat het afgelopen weekend en de maandagochtend rustig en zonnig verliepen, schuilt er minder zonnig weer achter. Vanaf maandagmiddag trekken er zware buien over het land. Het KNMI heeft inmiddels code geel afgekondigd voor het hele land vanaf 13:00 uur, meldt NOS.