Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Dit zijn de (nieuwe) toegangsregels voor een bosbezoek op een rijtje

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
schedule 13 min
location_on [xx]km
Dit zijn de (nieuwe) toegangsregels voor een bosbezoek op een rijtje / Foto: "Beekdal Linde Bekhofplas. Een waardevol natuurterrein van Staatsbosbeheer in de provincie Friesland." door Agnes Monkelbaan
Lekker één worden met de natuur tijdens een wandeling in het bos. Steeds meer mensen ontdekken het plezier van bossen. Je zou denken dat het een goede ontwikkeling is – wat het voor een groot deel natuurlijk is –, maar er kleven ook nadelen aan. Het wordt namelijk ook steeds drukker in het bos. Het leidt ertoe dat boswachters steeds vaker mensen in het bos aantreffen die regels overtreden, overlast veroorzaken of de natuur verstoren. Daarom besloot Staatsbosbeheer om de toegangsregels aan te scherpen. Die gelden vanaf het begin van 2025. Om met respect te kunnen genieten van de natuur, hebben wij de (nieuwe) regels voor een bosbezoekje op een rij gezet. 

Per januari 2025 gelden er een aantal nieuwe regels in veel Nederlandse natuurgebieden. Hoognodig, vindt de natuurorganisatie Natuurmonumenten. Door de toenemende drukte komt er namelijk ook meer druk op de planten en dieren in het bos. Die lijden volgens de organisatie onder deze grotere stroom mensen. Zeker als die zich niet altijd aan de regels van een bosbezoek houden.

Nieuwe regels

Naast de al bestaande regels gelden er vanaf januari 2025 dus een aantal extra regels. Die gaan voornamelijk over het organiseren van activiteiten in het bos. Zo wordt het onder andere verboden om zonder toestemming fotoshoots of andere activiteiten te houden. Wil je trouwfoto’s maken in het bos naast jouw huis? Dan kan dat nog steeds, maar moet je eerst wel een aanvraag indienen. Die is daarnaast ook niet altijd gratis. Wat de kosten precies gaan worden is nog niet bekend.

De opbrengst van deze regel wordt volgens Natuurmonumenten besteed aan natuurbeheer.

Blijf op de paden

Of je nu wandelaar, fietser of ruiter bent, iedereen is van harte welkom in de bossen van Staatsbosbeheer. Er is één voorwaarde: dat je op de paden blijft. En ook op de paden die voor een specifiek doel zijn bestemd. Dus wandelen op een fietspad of mountainbikepad is niet toegestaan. Ook hebben mountainbikers in sommige gebieden een MTB-vignet nodig, zoals op de Utrechtse Heuvelrug. Ruiters hebben soms ook een vergunning nodig.

Maximaal drie honden uitlaten

Naast regels voor het organiseren van evenementen en activiteiten is er straks ook een regel voor het maximum aantal honden dat tegelijkertijd mag worden uitgelaten. Natuurmonumenten stelt dat groepen honden anders een roedel vormen, die ook als roedel dieren kunnen aanvallen. Deze regel zal naar verwachting vooral impact hebben op hondenuitlaatservices.

Deze regel is overigens geen nieuwe. In de omgeving van Amsterdam zijn er al gebieden waar de regel geldt. Mensen die met meer honden willen wandelen moeten dan een vergunning hebben. Daarnaast moeten honden in de natuurgebieden van Staatsbosbeheer altijd al aangelijnd zijn.

Een goede ontwikkeling, vindt boswachter Arjan Postma. Volgens hem beseffen veel mensen zich niet dat zij de natuur verstoren, ondanks dat het vaak niet hun intentie is.

Er zijn nog wel een aantal losloopgebieden waar je jouw hond zonder lijn kunt laten rondrennen. Een overzicht van deze gebieden vind je op doggydating.com.

Toestemming voor trouwfoto’s

Ook wordt het straks verboden om zonder toestemming een fotoshoot te houden in het bos. Het blijft nog steeds mogelijk, maar moet eerst aangevraagd worden. En het kan alleen tegen een betaling. Niet dat het iets nieuws is: in sommige natuurgebieden moeten fotografen al een bijdrage betalen om daar foto’s te maken. Helemaal nieuw is ook deze regel dus niet.

Daarnaast ontstaat er enige kritiek over deze nieuwe regel. Trouwfotograaf Christiaan de Groot, zegt in de Gelderlander dat hij wel snapt waarom de regel wordt ingevoerd, maar denkt ook dat er enige nuance kan worden aangebracht. Er is volgens hem een verschil tussen een grote fotoshoot voor een commercial en een fotoshoot van een bruidspaar. “Volgens mij gaat het erom dat mensen respect voor de natuur hebben en niet zomaar overal doorheen banjeren. De meeste bruiden willen dat toch al niet met hun jurk.”

Asverstrooiing niet meer toegestaan

Soms hebben mensen de wens om de as van hun dierbare in de natuur uit te strooien. Een bosgebied kan een speciale waarde hebben of omdat iemand daar graag kwam. Het is echter niet toegestaan om dit te doen. As kan namelijk schadelijk zijn voor de natuur in het gebied. Vooral voedselarme gebieden leiden hier onder. Daarnaast wijken mensen toch nog vaak af van paden als zij as gaan uitstrooien, wat kan zorgen voor vertrapping van planten en bloemen. 

Organiseren activiteiten

Ben je van plan om een fotoshoot te houden of om bootcamplessen te organiseren? Zorg er dan voor dat je voorafgaand toestemming hebt gekregen van de lokale boswachter. Die beslist per aanvraag of de activiteit is toegestaan of niet en welke kosten eraan verbonden zijn. Let daarbij ook op dat je een aanvraag zes weken van tevoren bij Natuurmonumenten moet indienen. Staatsbosbeheer hanteert een minimum van vier weken.

Gele informatieborden

Momenteel kunnen bezoekers van een bos de regels voor de betreffende locatie inzien op gele borden bij de ingang van deze gebieden. Daarop staat vermeld welke activiteiten toegestaan zijn. Activiteiten die niet op de borden staan, zijn dan ook direct verboden.

24 april '24 (10:25)

Provincie Groningen zet in op de voetganger

De provincie Groningen heeft een nieuw beleid opgesteld voor mensen te voet. In de ‘loopagenda 2024-2027’ staat beschreven hoe de provincie de komende jaren met onderzoeken, samenwerkingen en subsidies gaat bijdragen aan een veilige en aantrekkelijke provincie voor voetgangers. Daar is 1 miljoen euro voor uitgetrokken, meldt de provincie.

23 april '24 (12:44)

Gemeente Utrecht zet subsidie Verkeerstuin stop: petitie gestart

Per 1 januari 2025 wordt het voortbestaan van de Verkeerstuin Utrecht een stuk lastiger. Vanaf dat ontvangt de verkeerstuin namelijk geen subsidie meer. Die bijdrage van 40.000 euro is cruciaal om de deuren open te kunnen houden, aldus RTV Utrecht.

23 april '24 (11:54)

Na grondige restauratie is Jachtslot Mookerheide weer open voor publiek

Bezoekers van de Mookerheide bij Nijmegen kunnen vanaf afgelopen weekend hun wandeling door het natuurgebied weer uitbreiden met een bezoekje aan het jachtslot. Die is de afgelopen jaren door Natuurmonumenten weer in oorspronkelijke stijl herteld en heropende afgelopen weekend weer haar deuren. Aan het interieur en exterieur van het hoofdgebouw en de zijvleugel van het slot zijn in de kenmerkende Jugendstil gerestaureerd, meldt Natuurmonumenten.

22 april '24 (12:31)

‘Meer Nederlanders vergroenen hun tuin’

Het klinkt lekker makkelijk: je tuin volgooien met tegeltjes en er nooit meer naar omkijken. Ongeveer de helft van de tuinen in Nederland is betegeld of ligt vol met stenen of grind. Maar dat lijkt af te nemen: steeds meer mensen wippen de tegels en stenen uit de grond om plaats te maken voor groene planten, bloemen en struiken, meldt NOS.

22 april '24 (12:11)

Excursie voor het bestuderen van eetbare planten

De Hengelose Karin de Vries wil graag haar passie voor de natuur delen met anderen. Daarom volgt zij de natuurgidsenopleiding bij IVN Hengelo. Voor het afronden van deze opleiding moest De Vries eerst haar eindopdracht uitvoeren. Samen met twee collega’s van het IVN heeft zij een excursie georganiseerd. Tijdens deze excursie werden eetbare planten bestudeerd, aldus Huis aan Huis Enschede.

19 april '24 ( 9:54)

Gemeente Amsterdam wil aantal riviercruiseschepen in de stad halveren

Amsterdam moet leefbaar zijn en blijven, voor bewoners én bezoekers. Vanwege deze insteek heeft de gemeente besloten om maatregelen te nemen tegen overtoerisme. De gemeente wil dit doen door het aantal riviercruiseschepen de komende vijf jaar halveren tot maximaal 1.150 in 2028. Het moet zorgen voor een vermindering van de drukte en meer leefbaarheid, aldus de gemeente Amsterdam.

17 april '24 (11:03)

‘Natuurgebieden in zee ondermaats beschermd’

Nederlandse natuurgebieden in zee worden veel meer met sleepnetten bevist dat die in Duitsland, Denemarken en Spanje. Nederland is verantwoordelijk voor bijna de helft van het totaal aantal visuren: 2,1 miljoen van de 4,4 miljoen visuren gemeten tussen 2015 en 2023. In Nederland wordt ook het grootste oppervlak van de beschermde zeebodem bevist, namelijk 71 procent. Die resultaten staan in een internationaal onderzoek naar visserijdruk binnen Natura 2000-gebieden in zeven Europese landen, dat deze week is gepubliceerd door Seas At Risk en Oceana. Dat meldt Stichting De Noordzee.

16 april '24 ( 9:36)

ANWB voegt nieuw boek toe aan 'Allermooiste'-serie

Vanaf vandaag is het nieuwe ANWB-boek ‘Het allermooiste van Nederland’ verkrijgbaar. Het boek biedt onder andere een selectie uit de vijf bestsellers van de Allermooiste-serie. Naast vestingsteden, dorpen en kastelen, zijn nieuwe bezienswaardigheden als buitenplaatsen, vuurtorens, molens, boerderijen en andere bijzondere monumenten, zoals de Oosterscheldekering of Klooster Ter Apel, opnemen.

15 april '24 ( 9:33)

Stilte voor de storm: vanmiddag onweer en hagel

Ondanks dat het afgelopen weekend en de maandagochtend rustig en zonnig verliepen, schuilt er minder zonnig weer achter. Vanaf maandagmiddag trekken er zware buien over het land. Het KNMI heeft inmiddels code geel afgekondigd voor het hele land vanaf 13:00 uur, meldt NOS.

15 april '24 ( 8:53)

Nationale Bijentelling voor het eerst tien dagen lang

Duizenden vrijwilligers gaan vanaf maandag weer bijen tellen in hun omgeving tijdens de zevende editie van de Nationale Bijentelling. De telling duurt dit jaar voor het eerst tien dagen lang, in plaats van een weekend.