Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Top 7 wandelbossen om één te worden met de natuur

Door Ilias van Bruggen
schedule 16 min
location_on [xx]km
Top 7 wandelbossen om één te worden met de natuur
Van duinen tot rivieren en van heide tot veen: de Nederlandse landschappen zijn enorm divers. Dat is precies wat het zo mooi maakt om te verdwalen in de Nederlandse natuur. Ben jij op zoek naar een leuke wandelroute? Dan stopt die zoektocht hier! In dit artikel lichten wij de zeven wandelbossen toe die jou door de mooiste natuur in de omgeving leiden.

1.     Kaapse Bossen, Utrecht

Gelegen bij Doorn, midden in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, vind je de Kaapse Bossen. In dit hellende stukje bos ontdek je niet alleen de pracht van de natuur, maar ook veel cultuurgeschiedenis. Start met een wandeling door de brede beukenlanen of slingerende bospaadjes. Bovenop uitkijktoren De Kaap kan je stoppen om te genieten van een prachtig uitzicht over de Heuvelrug. Wil je aan het einde van de wandeling jezelf op iets lekkers trakteren? Geen zorgen: theehuis Helenaheuvel staat voor je klaar!

2.     De Hoge Veluwe, Arnhem

Asterix en Obelix zouden helemaal in hun sas zijn als zij de Hoge Veluwe betreden: zo veel wilde zwijnen hebben zij waarschijnlijk nog niet eerder gezien. Maar niet alleen zwijnen, ook herten en andere diersoorten zul je hier tegenkomen. Het bos is dan ook erg geliefd onder fotografen en natuurliefhebbers. Ga je in de zomer? Neem dan ook een kijkje bij de Deelerheide, ten noorden van Arnhem. Hier wandel je in de warme zomermaanden door de prachtige paarskleurende heide.

3.     De Sallandse Heuvelrug, Nijverdal

Tussen Ommen en Holten in Twente tref je het heuvelachtige natuurgebied van de Sallandse Heuvelrug aan. Daar kun je heerlijke wandelingen maken door Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug of het Vechtdal. Je vindt hier veel glooiende bossen en heidevelden. Open, ruimte en stilte zijn kernwoorden in het gebied. Mooi voordeel: de organisatie achter het Nationaal Park heeft een aantal startpunten voor wandelroutes opgesteld. Die check je hier. De wandelingen variëren van 3 tot 10 kilometer.

4.     Drents-Friese Wold, Appelscha

Met meer dan 6.000 hectare aan bossen is het Drents-Friese Wold in Zuidwest Drenthe één van de grootste natuurgebieden die ons land kent. Doordat het zo’n grote omvang heeft, tref je hier ook veel verschillende landschappen aan: van stuifzand, beekdalgraslanden, bossen en heide kenmerken het gebied. Met deze grote diversiteit aan flora en fauna is het dan ook niet gek dat het gebied behoort tot de Natura-2000. Bekijk hier de wandelroutes van Nationaal Park Drents-Friese Wold!

5.     Loonse en Drunense Duinen, Kaatsheuvel

Al sinds 1921 is het Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen beschermd. Het natuurgebied heeft de bijnaam ‘Brabantse Sahara’ gekregen. Niet voor niets: het is één van de grootste stuifzandgebieden van Europa. De bodem is erg droog en voedselarm. Het zorgt voor een unieke combinatie van flora en fauna. Doordat de wind hier ongestoord haar gang kan gaan, ontstaat er steeds weer een nieuw landschap. De dieren en planten hebben zich hierop aangepast en voelen zich thuis in deze omstandigheden. Hier floreren dieren die je niet veel in Nederland tegenkomt, zoals de levendbarende hagedis, zandloopkevers en zandbijen. Je bent hier dus niet snel uitgekeken!

Fun fact: door de natuuromstandigheden in het gebied kan het verschil tussen dag en nacht oplopen tot 50 graden Celsius.

6.     Nationaal Park Dwingelderveld, Dwingeloo

Het Nationaal Park Dwingelderveld kenmerkt zich door de grote hoeveelheden veenmoerasjes en vennen. Het park is het grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa. Daarnaast grazen twee schaapskuddes op de heide. De ene kudde bestaat uit Drentse Heideschapen, het oudste schapenras van het vaste land van West-Europa. Iedere dag gaat de herder met de kudde, die uit ongeveer 300 schapen bestaat, de heide op. Doordat de kuddes op de heide grazen, hoeven minder heidestruikjes worden ‘bijgesnoeid’ en blijft de heide krachtig en gezond.

Het heeft niet zo veel met de natuur te maken, maar is wel enorm leuk om te bekijken als je in het Dwingelderveld bent: de Dwingeloo Radiotelescoop. Deze telescoop is al sinds 1956 op zoek naar nieuwe ontdekkingen in de ruimte en functioneert het beste in een open omgeving zonder bebouwing, wat ver te zoeken is in het park. Het heeft er zelfs toe geleid dat er twee sterrenstelsels zo’n 10 miljoen lichtjaren verderop zijn vernoemd naar het dorp.

Hier zie je alle routes in het Dwingelderveld.

7.     Quackjeswater, Rockanje (Zuid-Holland)

Voor mensen die in Zuid-Holland wonen is dit de perfecte plek om heerlijk tot rust te komen in een mooi natuurgebied. Bij het dorp Rockanje vind je het duinmeer Quackjeswater, een typische naam voor een mooi en rustig gebied. Hier ervaar je de balans tussen water, bos en duinen. Ook voor de vogelspotters is het een interessant stukje natuur om te bezoeken: in het voorjaar en de zomer kun je hier de lepelaar treffen. Zeker de moeite waard om een verrekijker mee te nemen!

Aangezien de route om het Quackjeswater niet erg groot is, kan je het combineren met een andere route, zoals de Panroute, die langs het strand en de duinen in de omgeving loopt.

Of je nu van de natuur houdt of gewoon wilt genieten van een ontspannende wandeling, de Nederlandse bossen bieden het perfecte toevluchtsoord voor mensen die houden van schoonheid en sereniteit. Elk bos heeft zijn eigen charme en karakter. Dus waar je ook heen gaat, je zult zeker onder de indruk zijn van de natuurlijke pracht in Nederland. Vergeet niet je wandelschoenen aan te trekken en een camera mee te nemen terwijl je jezelf onderdompelt in de bossen die ons prachtige land te bieden heeft.

17 mei '24 (15:09)

Boer John en natuurliefhebbers gaan een nieuw natuurgebied aanleggen

Een succesvolle crowdfundingsactie heeft ertoe geleid dat er in de buurt van Winkel een nieuw natuurgebied komt. Die wordt beheerd door Landschap Noord-Holland en het stuk land ligt tussen Winkel en Aartswoud. Daar bood veehouder John Klaver grond aan om in te ruilen voor een natuurgebied. Hij heeft hier nu al een nest met scholeksters: “Mooi!”. Dat meldt NH Nieuws.

17 mei '24 (14:22)

Nationaal Park De Biesbosch viert 30-jarig jubileum

Op 24 mei is het weer de Dag van het Nationaal Park. Dit jaar is dat een extra speciale dag voor het Brabantse natuurgebied De Biesbosch. Die heeft namelijk precies 30 jaar geleden de status van nationaal park gekregen. Om dat te vieren heeft Staatsbosbeheer allerlei activiteiten op de agenda staan in het park, meldt de natuurorganisatie. Zo is er op 24 mei een aftrap in estafettevorm en worden er op 1 juli activiteiten georganiseerd in het Biesboschcentrum. 

16 mei '24 (13:00)

Drukte, drukte en nog eens drukte in de Lage Vuursche bossen

Met het mooie weer en een vrije dag in het vooruitzicht trekken veel mensen eropuit naar de bossen bij Lage Vuursche. De combinatie van natuur, frisse lucht en ontspanning trekt jaarlijks een grote menigte naar dit populaire recreatiegebied, zo meldt het AD.

16 mei '24 ( 8:33)

Uitspraak over schieten op wolf met paintballgeweer binnen twee weken

De rechtbank in Arnhem doet binnen twee weken uitspraak in de zaak die de Faunabescherming heeft aangespannen over het schieten met een paintballgeweer op wolven in Gelderland. Een exacte datum is woensdag niet genoemd, maar een woordvoerster van de rechtbank verwacht dat de volle twee weken nodig zijn om tot een besluit te komen.

15 mei '24 (13:32)

Toenemende druk op natuurgebieden rondom steden

Met de groeiende woningbouw neemt de druk op natuurgebieden net buiten steden toe. Echter, Staatsbosbeheer staat voor de uitdaging om drie van deze gebieden te sluiten of te verkopen, aangezien de provincie Zuid-Holland van plan is om de subsidie voor deze gebieden te verminderen, dat meldt Omroep West.

15 mei '24 (12:56)

Plan voor Natuurgebied Zuilen opnieuw gepubliceerd

De gemeente Utrecht heeft opnieuw een herzien plan gepresenteerd voor Natuurgebied Zuilen. Dit komt voort uit de reacties van omwonenden op het eerste plan, waarbij er veel vragen en bezorgdheden waren. Na een uitgebreid participatieproces is het herziene plan gereed voor bespreking in de gemeenteraad. Het hoofddoel blijft om het gebied toegankelijker te maken en de natuurwaarde te verhogen, meldt De Utrechtse Internet Courant.

14 mei '24 (12:46)

Arnhem, Rheden en Rozendaal toneel voor groenste NK Wielrennen ooit

De gemeenten Arnhem, Rheden en Rozendaal organiseren op 23 juni 2024 is samenwerking met Courage Events, de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) en Natuurmonumenten het groenste NK Wielrennen ooit. De samenwerking markeert een nieuw hoofdstuk in de organisatie van duurzame (top)sportevenementen, waarbij zorgvuldige maatregelen worden genomen om de natuurlijke schoonheid van de regio te behouden en te respecteren, meldt gemeente Arnhem.

14 mei '24 (10:52)

Consumentenbond: drie zonnebrandcrèmes bieden niet beloofde bescherming

De Consumentenbond raadt mensen drie geteste zonnebrandcrèmes af te gebruiken. De middelen bieden niet de beschermingsfactor die op de verpakking wordt beloofd, meldt de Consumentenbond.

14 mei '24 (10:19)

Noord-Holland stelt 1 miljoen beschikbaar voor waterrecreatie en pleziervaart

De provincie Noord-Holland stelt in 2024 ruim 1 miljoen euro subsidie beschikbaar voor allerlei soorten initiatieven rondom waterrecreatie. Het kan gaan om heel diverse projecten: van schoonmaakacties rondom zwemplekken, het aanleggen van een kanopassage of het verduurzamen van de watersportfaciliteiten en de pleziervaart. Vanaf midden mei kan een subsidie worden aangevraagd, meldt de provincie. 

13 mei '24 (15:25)

Gemeente Olst-Wijhe wil inzetten op recreatie en toerisme langs de IJssel

De gemeente Olst-Wijhe heeft het idee om door middel van natuurherstel en dijk in de uiterwaarden van de IJssel aantrekkelijker te maken voor toeristen. Wat de gemeente betreft moet het ‘een toonaangevende bestemming worden voor natuur, recreatie en duurzaamheid’, meldt Salland1.