Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Top 7 wandelbossen om één te worden met de natuur

Door Ilias van Bruggen
schedule 16 min
Top 7 wandelbossen om één te worden met de natuur
Van duinen tot rivieren en van heide tot veen: de Nederlandse landschappen zijn enorm divers. Dat is precies wat het zo mooi maakt om te verdwalen in de Nederlandse natuur. Ben jij op zoek naar een leuke wandelroute? Dan stopt die zoektocht hier! In dit artikel lichten wij de zeven wandelbossen toe die jou door de mooiste natuur in de omgeving leiden.

1.     Kaapse Bossen, Utrecht

Gelegen bij Doorn, midden in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, vind je de Kaapse Bossen. In dit hellende stukje bos ontdek je niet alleen de pracht van de natuur, maar ook veel cultuurgeschiedenis. Start met een wandeling door de brede beukenlanen of slingerende bospaadjes. Bovenop uitkijktoren De Kaap kan je stoppen om te genieten van een prachtig uitzicht over de Heuvelrug. Wil je aan het einde van de wandeling jezelf op iets lekkers trakteren? Geen zorgen: theehuis Helenaheuvel staat voor je klaar!

2.     De Hoge Veluwe, Arnhem

Asterix en Obelix zouden helemaal in hun sas zijn als zij de Hoge Veluwe betreden: zo veel wilde zwijnen hebben zij waarschijnlijk nog niet eerder gezien. Maar niet alleen zwijnen, ook herten en andere diersoorten zul je hier tegenkomen. Het bos is dan ook erg geliefd onder fotografen en natuurliefhebbers. Ga je in de zomer? Neem dan ook een kijkje bij de Deelerheide, ten noorden van Arnhem. Hier wandel je in de warme zomermaanden door de prachtige paarskleurende heide.

3.     De Sallandse Heuvelrug, Nijverdal

Tussen Ommen en Holten in Twente tref je het heuvelachtige natuurgebied van de Sallandse Heuvelrug aan. Daar kun je heerlijke wandelingen maken door Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug of het Vechtdal. Je vindt hier veel glooiende bossen en heidevelden. Open, ruimte en stilte zijn kernwoorden in het gebied. Mooi voordeel: de organisatie achter het Nationaal Park heeft een aantal startpunten voor wandelroutes opgesteld. Die check je hier. De wandelingen variëren van 3 tot 10 kilometer.

4.     Drents-Friese Wold, Appelscha

Met meer dan 6.000 hectare aan bossen is het Drents-Friese Wold in Zuidwest Drenthe één van de grootste natuurgebieden die ons land kent. Doordat het zo’n grote omvang heeft, tref je hier ook veel verschillende landschappen aan: van stuifzand, beekdalgraslanden, bossen en heide kenmerken het gebied. Met deze grote diversiteit aan flora en fauna is het dan ook niet gek dat het gebied behoort tot de Natura-2000. Bekijk hier de wandelroutes van Nationaal Park Drents-Friese Wold!

5.     Loonse en Drunense Duinen, Kaatsheuvel

Al sinds 1921 is het Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen beschermd. Het natuurgebied heeft de bijnaam ‘Brabantse Sahara’ gekregen. Niet voor niets: het is één van de grootste stuifzandgebieden van Europa. De bodem is erg droog en voedselarm. Het zorgt voor een unieke combinatie van flora en fauna. Doordat de wind hier ongestoord haar gang kan gaan, ontstaat er steeds weer een nieuw landschap. De dieren en planten hebben zich hierop aangepast en voelen zich thuis in deze omstandigheden. Hier floreren dieren die je niet veel in Nederland tegenkomt, zoals de levendbarende hagedis, zandloopkevers en zandbijen. Je bent hier dus niet snel uitgekeken!

Fun fact: door de natuuromstandigheden in het gebied kan het verschil tussen dag en nacht oplopen tot 50 graden Celsius.

6.     Nationaal Park Dwingelderveld, Dwingeloo

Het Nationaal Park Dwingelderveld kenmerkt zich door de grote hoeveelheden veenmoerasjes en vennen. Het park is het grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa. Daarnaast grazen twee schaapskuddes op de heide. De ene kudde bestaat uit Drentse Heideschapen, het oudste schapenras van het vaste land van West-Europa. Iedere dag gaat de herder met de kudde, die uit ongeveer 300 schapen bestaat, de heide op. Doordat de kuddes op de heide grazen, hoeven minder heidestruikjes worden ‘bijgesnoeid’ en blijft de heide krachtig en gezond.

Het heeft niet zo veel met de natuur te maken, maar is wel enorm leuk om te bekijken als je in het Dwingelderveld bent: de Dwingeloo Radiotelescoop. Deze telescoop is al sinds 1956 op zoek naar nieuwe ontdekkingen in de ruimte en functioneert het beste in een open omgeving zonder bebouwing, wat ver te zoeken is in het park. Het heeft er zelfs toe geleid dat er twee sterrenstelsels zo’n 10 miljoen lichtjaren verderop zijn vernoemd naar het dorp.

Hier zie je alle routes in het Dwingelderveld.

7.     Quackjeswater, Rockanje (Zuid-Holland)

Voor mensen die in Zuid-Holland wonen is dit de perfecte plek om heerlijk tot rust te komen in een mooi natuurgebied. Bij het dorp Rockanje vind je het duinmeer Quackjeswater, een typische naam voor een mooi en rustig gebied. Hier ervaar je de balans tussen water, bos en duinen. Ook voor de vogelspotters is het een interessant stukje natuur om te bezoeken: in het voorjaar en de zomer kun je hier de lepelaar treffen. Zeker de moeite waard om een verrekijker mee te nemen!

Aangezien de route om het Quackjeswater niet erg groot is, kan je het combineren met een andere route, zoals de Panroute, die langs het strand en de duinen in de omgeving loopt.

Of je nu van de natuur houdt of gewoon wilt genieten van een ontspannende wandeling, de Nederlandse bossen bieden het perfecte toevluchtsoord voor mensen die houden van schoonheid en sereniteit. Elk bos heeft zijn eigen charme en karakter. Dus waar je ook heen gaat, je zult zeker onder de indruk zijn van de natuurlijke pracht in Nederland. Vergeet niet je wandelschoenen aan te trekken en een camera mee te nemen terwijl je jezelf onderdompelt in de bossen die ons prachtige land te bieden heeft.

26 september '23 (10:29)

Elf Nederlandse stranden ontvangen Groene Strand Wimpel

Op maandag ontvingen elf stranden in Nederland de Groene Strand Wimpel. Ook drie gemeenten mochten de erkenning in ontvangst nemen. Door een actieve samenwerking tussen vrijwilligers, gemeenten en ondernemers op het strand is het gelukt om meer ruimte voor natuur vrij te maken op het strand. Daarmee maakt Nederland een belangrijke stap richten het doel om de stranden verder te vergroenen, meldt het Groene Strand.

26 september '23 (10:01)

Ecologen: verbeter controle op natuurtoetsen

Stel, je wandelt door een heerlijk rustig bos. Je geniet lekker van de omgeving, totdat je op een gegeven moment lawaai in de verte hoort. Wanneer je dichterbij komt, zie je graafmachines die midden in het bos een nieuwe weg aanleggen. Is dit wel toegestaan? Niet altijd. Ecologen zijn het erover eens. Zij vinden dat er te weinig controle is op natuurtoetsen. Deze rapporten moeten uitwijzen of een bepaald project, zoals het aanleggen van een mountainbikeroute of het organiseren van een evenement, schade toebrengt aan de natuur en omgeving. Die rapporten zijn niet altijd van even goede kwaliteit, maar worden toch goedgekeurd. De branchevereniging voor ecologen wil dat dit strenger wordt gehandhaafd. Momenteel gebeurt dat volgens de vereniging lang niet altijd. Dat meldt Pointer.

25 september '23 (11:10)

Voor tweede keer in week tijd was Noorderlicht te zien boven Nederland

Het gebeurt al niet vaak, maar nu zelfs twee keer in een week tijd. Gisteravond kleurde de hemel weer groen en rood door het Noorderlicht. Het leverde mooie beelden op, die werden gedeeld op sociale media. Dat meldt RTL Nieuws.

25 september '23 ( 9:44)

Kind vindt handgranaat in bosjes in Rotterdam

Een middagje buitenspelen in Rotterdam had een merkwaardige afloop. Daar heeft een jongen een handgranaat gevonden en meegenomen naar een speeltuin. De politie heeft laten weten dat het om een echte handgranaat gaat, meldt NOS.

22 september '23 ( 9:58)

Nederlands fietsnetwerk loopt voor 10 procent door de natuur

In 2022 liep ongeveer 10 procent van het Nederlandse fietsnetwerk door natuur. Dat is goed voor zo’n 15.000 kilometer aan fietspaden en -wegen. Het grootste deel van de fietspaden, 28 procent, loopt door bebouwd gebied met weinig of geen groen. Dat meldt het CBS op basis van gegevens van de Fietsersbond in de publicatie Nederland in cijfers 2023.

22 september '23 ( 8:46)

Staatsbosbeheer organiseert wandelingen door wolvengebied Veluwe

Staatsbosbeheer organiseert in oktober twee wandelingen over de Hoog Buurlose Heide op de Veluwe om mensen te laten zien hoe schaapskuddes kunnen functioneren in een gebied waar tegenwoordig ook wolven zitten. Het is voor het eerst dat de natuurbeheerder publiek toont hoe het Veluwse wolvenbeleid eruit ziet. Daar is volgens Staatsbosbeheer veel belangstelling voor. De kans dat deelnemers aan de wandelingen een wolf zien is overigens zeer klein, aldus een woordvoerder van Staatsbosbeheer.

20 september '23 (15:26)

Nunspeet vraagt toestemming om voor zes maanden wolven te mogen doden

De Gelderse gemeente Nunspeet heeft de provincie Gelderland toestemming gevraagd om voorlopig voor zes maanden wolven te mogen doden in het landelijk gebied ten westen van het dorp Elspeet. Volgens het gemeentebestuur is er een sterke toename te zien in het aantal dieren dat de laatste tijd is gedood door een wolf. Het gaat om schapen en een pony. Nunspeet hoopt volgens een woordvoerder dat de Gelderse provinciebestuurder Harold Zoet (BBB) het verzoek van Nunspeet meeneemt naar Brussel, waar hij Europese politici donderdag gaat vertellen dat Gelderland wil kunnen ingrijpen tegen wolven die problemen veroorzaken.

20 september '23 (12:13)

Berg je zomerkleding nog niet op

We hebben de eerste herfststorm al weer achter de rug. Het kwik is weer gedaald en de bladeren beginnen al te verkleuren. Toch is het nog niet helemaal het einde van de zomer. Door orkaan Nigel krijgen we volgende week nog een paar dagen lekker weer met temperaturen rond de 24 graden, meldt Weeronline. Dus houd die zonnebril nog maar even op je neus. 

20 september '23 (11:55)

Provincie doet aangifte tegen Chemours wegens illegale lozing

De provincie Zuid-Holland heeft aangifte gedaan tegen Chemours wegens een illegale lozing. Het chemische bedrijf uit Dordrecht heeft in het afvalwater een stof geloosd waarvoor het geen vergunning heeft: trifluorazijnzuur (TFA). Dat is een PFAS-verbinding die het RIVM onder de potentieel zeer zorgwekkende stoffen schaart.

19 september '23 ( 9:03)

Noorderlicht kleurt Nederlandse hemel

Op verschillende plaatsen in het noordelijk deel van Nederland is maandagavond het noorderlicht te zien geweest. Er kwamen meldingen uit onder meer Noord-Holland (Egmond aan Zee), Friesland (Zweins) en vanaf de Afsluitdijk. Op X hebben mensen beelden gedeeld.