Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Dit zijn de leukste bossen voor een herfstwandeling in het hele land

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
schedule 8 min
location_on [xx]km
Dit zijn de leukste bossen voor een herfstwandeling in het hele land / Foto: "Nationaal Park Zuid-Kennemerland autumn" door Joost J. Bakker
Oktober is aangebroken en dat betekent dat de Nederlandse bossen weer veranderen in waarachtige sprookjesbossen. Bruin, groen en rood kleurende bladeren, rood-witte paddenstoelen die tevoorschijn komen. Tijdens deze periode zijn de bossen op hun mooist. Maak daarom een lekker ontspannen wandeling door de natuur. Of je nou in het noorden, oosten, westen of zuiden van het land woont: wij hebben de mooiste bosgebieden bij jou in de buurt op een rijtje gezet.

Je hoeft echt geen uren te reizen om een mooie herfstwandeling in het bos te maken. Er zijn overal in Nederland prachtige bossen. Maar als je in de herfstvakantie er even tussenuit wilt, dan kun je natuurlijk ook wat verder weg van huis een leuk bos uitzoeken!

Noord-Nederland

Voor de noordelijkste bossen kun je natuurlijk naar de Waddeneilanden gaan. Zo heb je de Boschplaat op Terschelling, een combinatie van loof- en naaldbomen. Daar kun je absoluut je lol op. De andere eilanden, zoals Texel, hebben ook bossen. Op het Noord-Hollandse eiland kun je naar het Krimbos en de Dennen.

Ook op het vaste land zijn meer dan genoeg mooie bossen te vinden. Denk aan het Lauwersmeer, het Drents-Friese Wold of de Drentse heide. Die zijn misschien wel het mooist van de noordelijke provincies.

Zuid-Nederland

We hebben het al eerder gehad over de pracht van de Biesbosch en de Loonse en Drunense Duinen en de fantastische wandelingen die je hier kunt maken. Maar er zijn nog veel meer andere mooie bossen om naartoe te gaan. Zo heb je de Clingse Bossen en het Grenspark Kalmhoutse Heide op de grens met België.

Limburg heeft ook een mooi aanbod aan bossen om heerlijke wandelingen te maken. Zo heb je hier bijvoorbeeld het Vijlenerbos en het Imstenraderbos. Zit je iets noordelijker of midden in de provincie, check dan eens de Beegderheide of de bossen in de omgeving van Weert!

West-Nederland

Voor de mooiste natuurgebieden in het westen van het land, raden we aan om naar de duinen te gaan. Daar heb je prachtige gebieden met leuke wandelroutes. Neem bijvoorbeeld het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Het diverse landschap van het park zorgt ervoor dat je niet snel bent uitgekeken!

Een andere leuke plek om te wandelen is de Amsterdamse Waterleidingduinen. In dit gebied wonen erg veel verschillende dieren, van vossen tot reeën. Ideaal voor de (hobby)fotograaf! Op de website van Waternet vind je een groot aantal routes om te wandelen.

Oost-Nederland

Natuurlijk vind je in Oost-Nederland tal van bossen, maar de bekendste is en blijft natuurlijk de Veluwe. Het is veruit het grootste bos in Nederland en kent tal van mooie plekken om heerlijk tot rust te komen in de oer-Hollandse natuur. Een aantal aanraders: de Hoge Veluwe bij Arnhem en de Veluwezoom die ook bij Arnhem in de buurt ligt. Daar is trouwens, na de Vaalserberg in Zuid-Limburg, het hoogste punt van Nederland: Signaal Imbosch. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de Veluwe. Zeker de moeite waard! Mocht je zoeken naar een leuk bos ets noordelijker, ga dan naar buurprovincie Overijssel. Daar kun je ook geweldig wandelen in Nationaal Park Sallandse Heuvelrug!

06 december '23 (12:52)

Velsen krijgt 1,8 miljoen euro voor tweede elektrische pont

Voor de aanschaf van een tweede elektrische pont tussen Velsen-Noord en Velsen-Zuid, krijgt de gemeente 1,8 miljoen euro van de provincie Zuid-Holland. Door een tweede pont aan de verbinding toe te voegen, kunnen inwoners van de regio weer iedere 10 minuten de oversteek van het Noordzeekanaal maken. Dit meldt de provincie Noord-Holland.

06 december '23 (10:18)

Bootongeluk op de Waddenzee in 2022: dit kwam naar voren in het onderzoek

Bij het bootongeluk op de Waddenzee bij Terschelling in oktober 2022 voeren de snelboot Tiger van rederij Doeksen en de watertaxi De Stormloper van Watertaxi De Bazuin die met elkaar in botsing kwamen te hard. De snelboot voer daarbij meer dan twee keer te hard, concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV).

05 december '23 ( 9:30)

Tot woensdagmiddag code geel in het noorden vanwege gladheid

Regen- en sneeuwval kunnen in het noorden van het land zorgen dat het plaatselijk glad is. Daarom geldt voor de noordelijke provincies - Friesland, Groningen en Drenthe - code geel. Die duurt tot morgenmiddag, meldt KNMI. 

04 december '23 (11:23)

Deze routes maken kans op de titel ‘Wandelroute van het Jaar 2024’

Steeds meer wandelroutes worden gefilterd voor de eretitel ‘Wandelroute van het Jaar 2024’. Momenteel zijn er nog tien routes over die kans maken op de prijs voor beste wandelroute in de Benelux. De winnaar wordt op 2 maart bekendgemaakt tijdens de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Gent. Dat meldt Fiets en Wandelbeurs.

04 december '23 ( 8:57)

Tips van ANWB en Rode Kruis voor winters weer

Weer- en verkeersdiensten, het spoor en het vliegverkeer maakten zich op voor sneeuw zondagmiddag. Op internet adviseerden allerlei instanties hoe verkeersdeelnemers zich konden voorbereiden. Met de auto vast komen te zitten in een file terwijl het glad is en sneeuwt, is nooit fijn.

01 december '23 ( 9:12)

Onzekerheid over marathon Winterswijk vanwege dooi

De hoop op een marathon op natuurijs in Winterswijk is afgenomen, omdat het in de nacht van donderdag op vrijdag heeft gedooid. Dat zei ijsmeester Auke Spijkstra in het televisieprogramma Goedemorgen Nederland van WNL.

30 november '23 (10:01)

Nieuwe eurobiljetten met rivieren, vogels en cultuur

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat nieuwe eurobiljetten uitgeven waarin de "Europese cultuur, rivieren en vogels" centraal komen te staan. Deze onderwerpen spreken volgens een enquête onder burgers uit de eurozone het meest tot de verbeelding.

30 november '23 (10:00)

Marathon op natuurijs in Winterswijk nog niet mogelijk

Volgens ijsmeester Hendrik van Prooije van de Winterswijkse IJsclub is het nog onbekend wanneer de eerste marathon op natuurijs zal worden verreden. "Sowieso lukt dat vrijdag nog niet", zei Van Prooije tegen het ANP.

29 november '23 (11:20)

Hoop op marathon onder ijsverenigingen, maar blijven realistisch

Met de voorspellingen kan het zomaar eens gebeuren dat we dit weekend de schaatsen weer uit het vet kunnen halen. Er is vorst op komst en dat betekent dat ijsbanen weer volstromen met water. Wel houden ijsverenigingen een slag om de arm, meldt RTV Noord.

29 november '23 ( 9:45)

Meteorologische winter start vrijdag met vrieskou

Vrijdag start de meteorologische winter met ijzige temperaturen van -1 tot -7 graden 's nachts en in de vroege ochtend. In het oosten van het land is er kans op een lokale ijsdag als de temperatuur de hele dag onder het vriespunt blijft, meldt Weeronline.