Terras- en campingeigenaren bezorgd over duurder flexwerk

Door Redactie Nationale Recreatiegids
7 min
Het is de laatste zomer dat de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) nog niet van kracht is. De nieuwe wet treedt vanaf 1 januari in werking, en maakt onder meer flexwerken een stuk duurder. Werkgevers in de horeca- en recreatiesector, die veel met seizoensgebonden arbeid te maken hebben, maken zich daar nu grote zorgen over. De FNV is er niet van onder de indruk. Dit meldt de NOS.
Door flexwerk duurder te maken moet het voor werkgevers aantrekkelijker worden om eerder een vast contract te geven. Daarnaast wordt het dankzij de Wab straks makkelijker en goedkoper om werknemers te ontslaan. Toch stemt dit veel werkgevers niet gerust. Onder meer de Vereniging voor Recreatieondernemers Nederland (RECRON) ageert al langer tegen de Wab. De brancheorganisatie had het liefst een uitzonderingspositie voor seizoensgebonden arbeid gezien, maar die komt er niet.
 

WW-premie: omhoof voor flex, omlaag voor vast

 
In het artikel van de NOS komt ondernemer Pim Meijkamp aan het woord, die eigenaar is van Recreatiecentrum Delftse Hout. Hij stelt dat hij in de winter 11 à 12 mensen in dienst heeft, maar tussen 1 april en 1 november is dat het drievoudige. Volgens hem is het geen optie om hen allemaal een vast contract aan te geven, en dus zal hij flexibele contracten blijven werken. Na 1 januari zal hij daar meer geld aan kwijt zijn dan nu, omdat volgens de nieuwe wet er voor flexwerkers meer WW-premie moet worden afgedragen dan nu het geval is. Daar staat tegenover dat voor werknemers in vaste dienst de ww-premie straks lager zal uitvallen.
 

Uiterlijk vier dagen van te voren afbellen

 
Ook komt Pim Evers aan het woord, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland in Amsterdam, en tevens eigenaar van een dertiental horecazaken in de hoofdstad. Hij loopt, net als Meijkamp overigens, aan tegen de nieuwe Wab-regel, die stelt dat een werknemer tot uiterlijk vier dagen van te voren mag worden afgebeld. Wordt iemand binnen de tijdspanne van die vier dagen, dan moet diegene toch uitbetaald worden. Op dit moment staat die limiet nog op één dag. Ook dit zal hogere kosten met zich meebrengen.
 

Niet onder de indruk

 
De FNV is ondertussen niet onder de indruk van alle klachten uit de hoek van horeca- en recreatieondernemers. De vakbond spreekt van doorgeslagen flexibliteit, wat er onder meer voor heeft gezorgd dat met name de horeca nu zo moeilijk aan personeel komt. De FNV stelt dat ondernemers op dit moment het ondernemersrisico afwentelen op het personeel; iets wat een halt moet worden toegeroepen.
 
Meer informatie over de Wet arbeidsmarkt in balans is te vinden via de website van de Rijksoverheid
 
Door: Nationale Recreatiegids