Normal_campagnebeeld_zo_werkt_het_niet__willemieke_de_waal_

Afgelopen dinsdag heeft de Eerste Kamer ingestemd met de wet Arbeidsmarkt in Balans van minister Koolmees. De wet, die het aanbieden van vaste contracten door werkgevers zou moeten stimuleren, riep veel verzet op bij onder meer de Vereniging voor Recreatieondernemers Nederland (RECRON) vanwege het ontbreken van een uitzonderingspositie van seizoensgebonden arbeid. Na een lobby zijn er nu toch kleine wijzigingen doorgevoerd in de wet. Dit meldt RECRON.

 

Door de nieuwe wet betalen werkgevers in de sectoren als recreatie en landbouw betalen straks een hogere premie wanneer ze hun werknemers een flexibel of tijdelijk dienstverband aanbieden. Hierop begon RECRON samen met partnerorganisaties een lobby. Tot grote wijzigingen heeft die niet geleid, wel een paar kleinere.

Zo zal de hoge ww-premie niet van toepassing zijn voor jonge werknemers tot 21 jaar, die korter dan twaalf uur per week werken. Ook heeft de minister naar aanleiding van een aangenomen motie toegezegd met werkgeversorganisaties in de seizoensgebonden sectoren in gesprek te blijven over de daadwerkelijke uitrol en gevolgen van de wet WAB.

Wetswijziging van start per 1 januari 2020

Daarnaast is RECRON enthousiast over de nieuwe cumulatiegrond voor ontslag, en de verruiming van de ketenregeling naar drie jaar, die werkgevers meer flexibiliteit zullen bieden bij de selectie van werknemers, zo stelt de vereniging.

Naast de coalitiefracties VVD, CDA, D66 en ChristenUnie stemden ook de SGP en de OSF voor de wetswijziging, die vanaf 1 januari 2020 in werking treedt.

Door: Nationale Recreatiegids