Seijsener maakt van woekerende waterplant bagagewagen

Door Redactie Nationale Recreatiegids
5 min
Het is een terugkerend fenomeen: waterplanten die complete meren overwoekeren. Deze zomer zal er weer druk worden gemaaid, om watersporters en andere personen vrij doorgang te kunnen verlenen. Van het maaisel dat overblijft wil het Zaandamse bedrijf Seijsener Rekreatietechniek nu bagagewagens gaan maken. Dit meldt Seijsener. 
Ieder voordeel heeft z’n nadeel: mede dankzij de goede waterkwaliteit en het heldere water van het IJmeer, de Randmeren en het Markermeer zijn de wateren rondom Flevoland populair onder watersporters en recreanten. Maar het zorgt ook voor de ideale groeiomstandigheden voor waterplanten. En dat is iets waar die watersporters en recreanten geen profijt van hebben: zwemmen, roeien, zeilen of kanovaren gaat niet meer waar een dicht veld fonteinkruid ligt. Daarom worden meren gemaaid om de waterwegen vrij te houden. Maar: Wat te doen met al het plantenafval dat overblijft?
 
Deze vraag kwam ook ter sprake in een gesprek tussen Lisan Kox, bedrijfsleider Marina Muiderzand, en Bas Durieux, directeur van Seijsener. Samen bekeken ze de mogelijkheden en dit resulteerde in de ontwikkeling van een bagagewagen, gemaakt van een materiaal waarin de waterplanten zijn verwerkt. De waterplanten worden geoogst en fijngemalen tot vezels. Deze vezels worden vervolgens verwerkt in het kunststof van de bagagewagens.
 

Waterplanten en visnetten als grondstof 

 
Lisan Kox: “Marina Muiderzand biedt een uitstekende uitvalsbasis voor watersporters en duurzaamheid staat hoog in ons vaandel. Met de productie van de bagagewagens werken wij aan een structurele oplossing voor de overlast van de waterplanten. Een ergernis onder onze gasten, de watersporters.”
 
Bas Durieux: “Seijsener is al ruim 55 jaar technische specialist voor havens. Wij voelen ons erg verbonden met de sector. Als de sector kampt met een probleem waardoor het plezier in watersport afneemt, willen wij graag meedenken en -werken om watersport vriendelijk en duurzaam te houden. Onlangs hebben wij campingzuilen van visnetten ontwikkeld en geproduceerd. Zo kwamen wij op het idee om nu waterplanten als grondstof te gebruiken.”
 
De bagagewagen is momenteel in productie. Tijdens de HISWA te water (van 4 tot en met 8 september 2019 in Lelystad) zal Seijsener de bagagewagen presenteren.
 
Door: Nationale Recreatiegids