Afname Chinese toeristen? Niet in Giethoorn

Door Redactie Nationale Recreatiegids
5 min
Uit recente cijfers van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) bleek dat er afgelopen jaar acht procent minder toeristen uit China naar ons land kwamen. Giethoorn, een van de belangrijkste hotspots in Nederland voor Chinese toeristen, merkt daar vooralsnog weinig van. Dit meldt de Stentor. 
De cijfers staan haaks op de oorspronkelijke voorspellingen; er werd verwacht dat het aantal toeristen uit China in 2018 explosief zou stijgen. Maar in Giethoorn wordt noch een stijging noch een daling ervaren; de aantallen zijn er eerder stabiel.
 

Herkomst cijfers onduidelijk

 
Jurr van Dalen, directeur van de Stichting Weerribben-Wieden, het natuurgebied waar Giethoorn onder valt, twijfelt dan ook of de cijfers wel kloppen: "Niemand weet precies waar de cijfers vandaan komen en ik krijg vanuit betrouwbare bronnen uit Giethoorn en de gehele regio Steenwijkerland geen signalen dat de aantallen Chinese toeristen afnemen", zo zegt hij tegen de Stentor. 
 

Lokale cijfers en big data

 
Om toch meer zicht te krijgen op de bezoekersaantallen in de regio hoopt Jurr van Dalen dat er lokaal meer ingezoomd kan worden, en daarbij gebruik kan worden gemaakt van big data: "Weten is meten; we moeten eerst betrouwbare data verzamelen. En die koppelen."
 

Er is meer dan Amsterdam

 
Ook de Giethoornse onderneemster Rhoda van Eeden (oud-voorzitter van Giethoorn Onderneemt en recent nog betrokken bij de introductie van het mobiele Chinese betalingssysteem Alipay in Giethoorn), heeft niet het idee dat het waterrijke dorp in Overijssel minder populair is bij Chinezen. Wel ziet ze dat Chinese toeristen steeds vaker solitair reizen, in plaats van in groepsverband. Daarnaast stelt ze dat Aziatische toeristen graag worden begeleid in het uitzoeken van, bijvoorbeeld, interessante plekken om te bezoeken. Van Eeden zou wat dat betreft wel een samenwerking zien zitten tussen de kop van Overijssel en een stad als Rotterdam: "Nederland heeft veel meer te bieden dan Amsterdam."
 
Door: Nationale Recreatiegids