Voorlopig kan Cobra Museum openblijven: gemeente springt financieel bij

Door Nationale Recreatiegids
2 min
Het Cobra Museum in Amstelveen is voorlopig gered van faillissement. Het komende jaar krijgt het museum 1,4 miljoen euro van de gemeente om open te blijven. Daarbij moet het museum zich wel aan een aantal voorwaarden houden, meldt NOS.

Begin september kwam het nieuws naar buiten dat het Cobra Museum in Amstelveen de deuren niet open kon houden. De gemeente had aangegeven dat zij vanaf 2024 stopt met de jaarlijkse subsidie van 1,2 miljoen euro.

Na deze berichtgeving besloot miljonair en kunstliefhebber Marius Touwen om het museum een hand boven het hoofd te bieden met een lening. Dat was voldoende om uit acute financiƫle nood te komen, maar bood geen structurele oplossing voor het museum. Sindsdien is het museum daarnaar op zoek.

Doorstart

Nu heeft het museum in overleg met de gemeente besloten om een doorstart te maken. Daarbij is een reorganisatie nodig en ook moet het museum een nieuw ondernemingsplan maken.

Het betekent dat de museumdirectie op korte termijn opstapt. Marius Touwen wordt voorzitter van het interim-bestuur. Wanneer er een nieuwe directie en raad van toezicht wordt gekozen, blijft ook de gemeente betrokken.